Trendi és elegáns okos otthon

Trendi és elegáns okos otthon

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Energiatakarékos házakat bemutató rovatunkban ezúttal Zai Viktória gödi házában jártunk, amely egyúttal az enteriőrtervező névjegye is.

trendieselegeansokosotthon 720


Zai Viki minden munkáját a letisztult, egységes térszemlélet jellemzi, ám kétségtelenül a zöld környezet közelsége és a természet szeretete is befolyásolta a telekválasztást, hiszen a házat minden irányból hatalmas, susogó zöld fák veszik körül. Központi elem a kinti élővilág közelsége: a konyhát és az étkezőt háromrétegű ablakkal ellátott kicsiny átrium választja el, amelyben igazi, élo növények vannak. Sötétedés után éjszakai megvilágítás emeli ki az „üvegbe zárt táj” szépségét.

A konyha és az előszoba kialakítása is egyedi: falak és ajtó helyett a magas elemeket magában rejtő pengefal szolgál a két tér elválasztására, a sokfunkciós trendi „pótfal” praktikusan álcázza a konyhát, ugyanakkor nem zárja el a többi helyiségtől. Az átriumon keresztül természetes megvilágításhoz jut az eredeti épületből meghagyott közlekedő, amelynek érdekességét a lebegő lépcső és a fenyőfából készített hinta adja.

Ez a rész a régi házból megmaradt kicsiny pince vállán nyugszik. Innen nyílik a konyha, a mosókonyha, a földszinti mosdó és tükrös tolóajtók mögé rejtve, Viki dolgozószobája, de itt kaptak helyet a hatalmas kapacitású földszinti gardróbszekrények is.

Viki a saját háza berendezésére is olyan projektként tekintett, amelynek minden izgalmas kihívását aprólékos munkával tervezett meg. Sőt, ezúttal maga a ház funkcionális elrendezése is az ő fejéből pattant ki, így az építész-tervezővel, valamint férjével együtt alakították ki az épület pontos terveit. Természetesen a szellőzőrendszer, valamint ezzel összefüggésben a padlófűtés, a fal- és mennyezetfűtés, valamint a hűtés megtervezése pontos számításokat igényelt, amelynek megtervezésében gépész ismerősük segített.

A ház fő színei a fekete, a fehér és a szürke, ezeket helyiségenként különböző kiegészítő színek dobják fel. A földszinten a sárga, a szülői hálóban a türkizkék és a minden kislány álmát megtestesítő gyerekszobában a pink.

A szinteltolásos közlekedőből és az előszobából egyaránt a nappali– étkezőbe jutunk, amely megadja a ház alaphangulatát. A hatalmas nappalinál érdemes hosszabban elidőzni, hiszen itt is számos különleges megoldással találkozhatunk. A tévészekrény számára külön megvastagított fal kifelé és befelé is ugyanolyan széles, így hatalmas tárolókapacitást rejt. Egyedi tervezésű a dohányzóasztal és a könyvespolcok az olvasósarokban, ahol az ember a padlótól a plafonig érő üvegfalnak köszönhetően a természetben érezheti magát.

Az álmennyezetbe szerelt rengeteg apró led lámpa egyenletesen világítja meg a teret, de még a konyha és étkező közé ékelt zöld térnek is jutott hangulatvilágítás. A több tucatnyi kapcsolóegység először zavarba ejti a látogatót, ugyanakkor lehetőséget biztosít arra, hogy csak a szükséges lámpákat működtessék, ügyelve az energiatakarékosságra. A távvezérlés lehetővé teszi a mobiltelefonos kommunikációt is a hűtés/ fűtés, a világítás és a redőnymozgatás távoli elérésére.

Három fürdőszoba is van a házban: a földszinti a vendégfürdő, az emeleten a szülőké az egyik, a kislányé a másik. Az energiatakarékosság jegyében légcseréjüket központi szellőztető rendszer biztosítja. Számos dizájnelemben, egyedi megoldásban bővelkedik az emeleten található gyerekszoba is, ahol esténként a teraszról gyönyörködhetnek a csillaghullásban. Az enteriőrtervező fáktól körülölelt, trendi és elegáns okos otthona tökéletes alkotás, csak gratulálhatunk hozzá.

  

„A fekete és a fehér olyan alapszínek, amelyeket bárhol jól lehet használni, főleg az olyan letisztult terekben, amelyek közel állnak az ízlésemhez. A szürke különböző árnyalataival fel lehet oldani a fekete-fehér szigorúságát, és szinte bármilyen kiegészítő színt választhatunk, hogy feldobjuk a tereket.”

neni2

Zai Viktória enteriőrtervező

Vérbeli térélményt és esztétikai élvezetet nyújt az enteriortervező otthona, bármilyen irányba is forduljon benne a látogató: keze alatt funkciók, színek, egyedi lakberendezési elemek álltak össze ritkán látott harmóniába.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.