A tervező kézjegye

A tervező kézjegye

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Előfordul, hogy egy új ház építése egyúttal egy új életszakasz kezdetét is jelzi, ahogyan a belső változások a környezetünkben is megmutatkoznak. Így volt ez a most bemutatásra kerülő épület esetében is.

atervezokezjegye 720


Vendéglátónk cégvezetőként megszokta, hogy komoly döntések előtt alaposan tájékozódik. Akkor sem bízta a véletlenre a választást, amikor eldőlt, hogy az egyik vidéki nagyvárosból Budapest agglomerációjába költöznek feleségével. Ekkor ugyan még nem volt világos, pontosan hol lesz jövőbeni otthonuk, de néhány dologban egészen bizonyosak voltak: a korábbi tevékeny éveikre jellemző régi típusú társasházi lakás helyett most valami mást, újat, modernebbet szeretnének. Fontos szempont volt a természet közelsége: lehetőleg víz vagy hegyek legyenek a közelben, de kertnek is kell lennie, hogy a kisunokák minél többet lehessenek a friss levegőn, amikor látogatóba érkeznek. A nagy terek iránti igény korábbi emeleti lakásaik nyomán szintén erős volt.

„Magazinokban megjelent munkáik és honlapjaik alapján több olyan fiatal tervezővel is leültem beszélgetni, akiknek az elképzelései megfogtak bennünket. Így találtunk rá Huszár Andrásra, akivel nagyon jó együttműködés alakult ki: csapatával együtt mindenben a segítségünkre és támogatásunkra volt. Hasonló módszerrel találtunk generálkivitelezőt is, aki szintén sok terhet levett a vállamról.” – meséli István, elégedetten a végeredménnyel.

A budai hegyoldalon elnyúló telek egyik vége elkeskenyedő, ráadásul régészeti kutatások miatt azt is kikötötték, hogy pontosan hová kerülhet rá felépítmény. E hátrányokból azonban sikerült előnyt kovácsolni, és a végeredmény egyedi, látványos, izgalmas lakóház lett, magán viselve tervezoje kézjegyét. Az épület távolról is impozáns hatású, azt azonban csak a magasabbról érkezdő veheti észre, hogy alakja egy nagy hajóra emlékeztet. A ház kelet-nyugati tengelyű, a nappali-konyha jelenti az elsődleges életteret, amelyet egész nap beragyog a fény, télen is világos. A térnek személyességet kölcsönöz az egyetlen, „régi életükből” hozott antik bútor, a felújított étkezőasztal. Az ablakok három irányba nyitnak: az utca, a távoli hegyek és a kert irányába, ahová tolóajtókon át kiléphetünk a kerti teraszra.

A „hajó” oldalán nyílik a bejárat, jobbra a hálószoba és az egészen elkeskenyedő végű fürdőszoba, valamint egy gardróbszoba. Az emeleten két vendégszoba és egy szaunás fürdőszoba várja az unokákat és szülőket. A letisztult minimal, a friss hatás, a natúr színek mégsem keltenek steril hatást, köszönhetően az óriási ablakokon elénk táruló lenyugöző tájképeknek.

A ház teljes hasznos alapterülete 210 m2, ebből 85 m2 a lakók által elsősorban használt földszint. A szellőzést Wolf hővisszanyerő szellőztetőrendszer biztosítja. A befúvó és elszívó hálózat ágvezetékei álmennyezetben haladnak. Az épület fűtési hőigénye 12,9 kW, a grafitos homlokzati szigetelésnek köszönhetően kicsi a ház hővesztesége. Az Ariston kondenzációs hőközpont 300 literes puffertárolóval van összeköttetésben, alkalmas a kazános és az opcióként csatlakoztatott napkollektor általi futésre is.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.