Népi hagyományok és csúcstechnika

Népi hagyományok és csúcstechnika

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Organikus építészeti részletek, népies hangulat és egy hipermodern elemekkel felszerelt, minden igényt kielégítő passzívház. Hogy ezek a fogalmak nem férhetnek össze egymással? Dunaújvárosi házigazdáink bebizonyították, mégis. A faelemek és a bontott tégla összhatása tökéletesen illeszkedik a fehér falak és a piros cseréptető tájjellegű stílusához, amely a ház belsejében is megmarad. Ráadásul úgy, hogy a lakótér a legszigorúbb passzívház-kritériumoknak is megfelel.

 

03

 

Melinda és Béla tősgyökeres dunaújvárosiak, egy belvárosi, kétszobás, 52 négyzetméteres lakásban laktak, amelyet Béla a szüleitől „örökölt”, miután ők a kertvárosba költöztek. Luca lányuk születése után ez a lakás kicsinek bizonyult, ezért Béla építkezni szeretett volna. „A barátaink közül mindenki építkezett – meséli Melinda –, mi ekkor még egyáltalán nem terveztük, bár Béla régóta mondogatta, hogy ő legszívesebben egy tanyára költözne ki. Kompromisszumot kellett kötnünk: legyen építkezés, de Dunaújváros belterületén. Olyan helyen, ahol nem zavarnak a szomszédok, csend van és nyugalom, és ahol Luca kedvére játszhat a zöldben, mégsem vagyunk távol a belvárostól, a szórakozási, vásárlási lehetőségektől és a munkahelyünktől.”
Így találtak rá 2008 júliusában a dombtetőn álló, 2100 négyzetméteres nyeles telekre, amelyet ma is hobbitelkek vesznek körül, bár a területet az önkormányzat jó pár éve belterületté nyilvánította. A telek végéből eléjük táruló fantasztikus panoráma rögtön megfogta házigazdáinkat: a Duna-part, a szabadstrand, a kikötő és az ártéri erdő látványa. És mivel az ár is megfelelő volt, úgy döntöttek, itt lesz a jövendő otthonuk.
„Két évembe került, mire meg tudtam győzni Melindát, hogy passzívházat építsünk – meséli Béla –, ekkor jött a kihívás: megtalálni azt az építészt, aki az elképzeléseinknek megfelelő házat papírra álmodja. Ez nem könnyű feladat, hiszen nagyon kevesen értenek a passzívház-tervezéshez. A világháló, illetve magazinok, szaklapok hosszas böngészésével sikerült rátalálnunk Benécs Józsefre, akinek az elképzelései megegyeztek a miénkkel.” Egy négyórás beszélgetést követően kialakult az elengedhetetlen bizalmi kapcsolat tervező és megrendelő között, megszülettek az első skiccek, és 2009. április 9-én megtörtént az első kapavágás, majd 2010. május 8-án a család már be is költözhetett új otthonába.  
A tervezés során fontos szempont volt, hogy megmaradjon a kézi kontroll lehetősége, ebben az építkezés közben átélt kaland is megerősítette a háziakat. „Még csak a nyílászárók voltak a helyükön, amikor meghívtuk a barátainkat egy szalonnasütésre. Ám arról megfeledkeztünk, hogy az automatikus vezérlésű redőnyök este leereszkednek, így a ház egyszerűen kizárt bennünket, ráadásul a kulcsok odabent maradtak. Kénytelenek voltunk reggel nyolcig várni, amikor a vezérlés felhúzta a redőnyöket, és beengedett bennünket a házba a nyitott teraszajtón.”

 

   A gödöllői székhelyű Passzívház Kft. két oszlopos tagjaként (Sári Attila és Benécs József) építész és épületgépész minőségünkben kizárólag passzívházak tervezésével foglalkozunk. A hazai minősített passzívházak 80 százaléka a nevünkhöz fűződik: szakértőként közreműködtünk, vagy terveztük az épületeket. Tervezőkként megszereztük a darmstadti Passivhaus Institut Nemzetközi Minősített Passzívháztervező oklevelét. Továbbképzésünket követően akkreditált passzívház-oktatóként 2011 áprilisában részt veszünk a hazai „minősített-passzívháztervező” nemzetközi oktatásban. 01
Benécs József
gépészmérnök

 

Tervezői gondolatok

A passzívház-tervezés a szokásostól eltérő tervezői beállítottságot kíván. Dr. Wolfgang Feist, a darmstadti Passivhaus Institut vezetője 2008 augusztusában azzal kezdte híres előadását, miszerint „…a passzívház tervezése az energiamérleggel kezdődik”, azaz még egyetlen vonalat sem húzott a tervező, amikor az energiamérleg a PHPP-számítás alapján már elkészült, biztosítva a passzívház standardokat! A tervezés során „csak” arra kell ügyelni, hogy ez a patikamérlegen beállított egyensúly ne változzon.
A megbízás alapján készülő tervdokumentációk készítésénél a megrendelő esztétikai érzéke mindenképpen megjelenik. Így volt ez a dunaújvárosi ház esetében is, ahol a legnagyobb kihívást a hagyományos építészeti tömegformálás és anyaghasználat iránti építtetői igény és a passzívház energetikai szempontból optimális építészeti megfogalmazása közötti ellentét feloldása jelentette. E látszólagos ellentétet egy hagyományos anyagokkal felöltöztetett, egyszerű tömegű modern épülettel sikerült közös nevezőre hozni. 

A tulajdonosok

Béla energetikus, Melinda anyaggazdálkodási osztályvezető a Dunai Vasműnél, így nem volt számukra kérdés, hogy a házuk megtervezésénél a fő szempont az energetika. Melinda álláspontja az organikus építészet, a népi hagyományok továbbvitele, Béláé egy sokkal modernebb gondolkodásmód, az ökoépítészet volt. Így végül egy olyan passzívházat álmodtak meg, amely modernségével nem tájidegen: kívülről minél több bontott téglát, hagyományos tetőcserepeket, hófehér falakat, esztétikus faszerkezeteket mutat, ám a 21. századi technológiákat is felvonultatja, úgymint a szigorú passzívház-követelmények, az épület-automatizáció vagy a napkollektor.

Szemlélet

„Először vályogházat akartam építeni – meséli Béla –, de a 21. században ez nem olyan egyszerű: honnan szerezzem be a megfelelő építőanyagot, hol találom meg a kellő szaktudást? Így erről az ötletről letettem. Az internetes vályogház-fórumokat böngészve rátaláltam egy egészen más témára, a passzívházra…” A legolcsóbb energia a fel nem használt energia – tartja a régi szólás, így innentől a tervezgetés energetikusi aggyal folytatódott: a legnagyobb kihívást a kellő légtömörség elérése jelentette.

Gépészet

A nyáron kiiktatható PAUL hővisszanyerő szellőztető berendezés 95 százalékot meghaladó hatásfokkal dolgozik, ez gyakorlatilag az elszívottal azonos hőmérsékletű friss levegő befúvását jelenti. A szellőztető rendszer talajkollektorokkal van összekötve (90 méter ki- és 90 méter bemenő KPS cső), ami a beszívott levegőt télen előmelegíti, nyáron 20-21 Celsius-fokra hűti. A meleg víz előállításáról napkollektorok gondoskodnak. A fűtés-kiegészítésre kötelezően előírt berendezés jelen esetben egy pellet és faapríték tüzelésére is alkalmas vegyes tüzelésű kazán, ezerliteres puffertartállyal. A pellet adagolásáról adapter gondoskodik.

adatlap

Passzívházrész alapterülete: 106 m2
Teljes alapterület: 149 m2
Tervdokumentáció: Sári Attila építész
Energetika (PHPP): Benécs József gépészmérnök – Passzívház Kft.
Blower-door: 0,54 h-1
külső falszerkezet: Ytong
A szellőztetésről, mint minden passzívháznál, pollenszűrővel ellátott hővisszanyerő légcserélő berendezés gondoskodik, de az ablakok nyithatóságáról sem mondtak le a házigazdák. Tavasszal és ősszel az ablakokat rendszerint bukóra hagyják, ezzel is fokozva a természetes légcserét.

Így tervezzünk régi-új konyhabútort

Az egyedi készítésű konyhabútorok antik benyomást keltenek. Persze, mint mindennek ebben a házban, ennek is története van: „A kiindulás egy olasz konyhabútor volt, amit nagyon drágának találtunk. Ekkor jött az IKEA tervezőprogramja, majd az asztalos, és sikerült megvalósítani az álmot – osztja meg velünk Béla. Az asztalosok jóval olcsóbban, de hasonló minőségben voltak képesek a szekrényeket elkészíteni, a fiókok viszont a maximális precizitás érdekében „eredetiek”. A tölgyfa borítás alapszínét és a barnás antikolást szórópisztollyal vitték fel egy festőműhelyben. Így a bútorzat azt a benyomást kelti, mintha valóban régi lenne, ezzel is erősítve a rusztikus hangulatot.”

Így tervezzünk bontott téglából bútort

Melinda évekig bújta a lakáskultúra lapokat, mire megjött az ötlet: téglabútor kell! A kőműves a címeres bontott téglákból hamar összerakta a „szekrénysort”, az asztalosnak viszont lényegesen nehezebb feladata volt. A téglák ugyanis nem egyforma méretűek, így a faszerkezetek kialakítása nagy fejtörést okozott. Szintén Melinda kérése volt, hogy minden helyiségben látszó gerendák legyenek, mert ez a nagymamája egykori vályogházára emlékezteti őt, ám ennek kivitelezése a munkát nagyon megnehezítette: a hatalmas felületek szigetelése óriási munka volt.

Az ötéves Luca szobája igazi mesebirodalom. Apa ugyanis, művészi tehetségét megcsillantva, a falakra festette a kislány szeretett mesefiguráit az esténként közösen olvasott kedvenc mesekönyv alapján. Ha pedig Luca majd megnő, a „freskókat” egy egyszerű átfestéssel el lehet tüntetni

A kilenc négyzetméteres fürdőszoba szokatlanul tágas. A tulajdonosok alapelvárása volt, hogy egyaránt legyen zuhanyfülke és fürdőkád, és arra is hamar rájöttek, hogy egy vécé nem elég, így – a külön helyiségben található mellett – ide is került egy. Egy infraszaunát is terveztek ide, ám ez még nem készült el. A divatos méretű burkolatok a Val Kft. üzletében tetszettek meg vendéglátóinknak.

Szeretjük, hogy minden helyiségben azonos a hőmérséklet, és hogy a háromrétegű ablakok mellett ülve sem érez az ember télen sugárzó hideget. Szeretjük a fa és tégla összhatását, azt, hogy jól sikerült ötvöznünk a vidéki hangulatot a modern technológiával.

Amin változtatnánk, hogy a nyeles telek miatt a garázs kitakarja az utcafrontot, így a házból nem látni ki az utcára.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}