Költözés délről északra

A skandináv életstílust leginkább kényelme, egyszerűsége, harmóniája és könnyed természetessége miatt szeretjük, ahogy ebben az eredetileg mediterránra hangolt házban is feltűnik. A funkciók kiosztásán nem vagy csak kis mértékben történt változás, de az otthon alapos arculatváltáson esett át.

koltozesdelroleszakra 720

Életünk alakulását sok esemény, pillanat vagy személy befolyásolhatja. Valakinek elég egy könyv, másnak egy mélyre ható zene, egy-egy szülői üzenet vagy akár egy példakép. Zsófi sorsára nagyapja Norvégia iránti szeretete hatott leginkább, s ennek köszönhetően nem is volt kérdés, hogy az egyetemen a norvég szakot választja, és egy ösztöndíjjal fiatal éveit is Norvégiában tölti. Természetesen hazatérve később férjével, Péterrel, majd a gyerekek érkezését követően velük is északon, norvég barátaiknál telnek a nyári vakációk. Ezek után talán kétség sem férhetett ahhoz, hogy a családbővülés okán keresett új otthont is skandináv stílusban képzelik el. Az élet mindig képes meglepetéssel szolgálni, ami Zsófiék esetében sem történhetett másképp: új otthonukat éppen egy mediterrán jellegű házban sikerült megtalálni, amelyben a funkciók kiosztása megfelelt igényeiknek, de érezték, hogy az alapos arculatváltáshoz szakember segítségére lesz szükségük.

Igyekeztünk a déli stílusra oly jellemző narancs árnyalatnak hátat fordítani, így természetes volt, hogy alapszínként a fehéret jelöltük meg, amely nemcsak a skandináv stílus jellemzője, de optikailag növeli a térérzetet, tisztaságot és rendet is teremt. Ez a koncepció a házba belépők számára is azonnal egyértelmű, megjelenik mind a világos tapétában, mind a lépcsőház fehérre festett, téglaburkolatában, amit a beömlő természetes fény csak tovább erősít. Zsófiék a rengeteg fehér mellett színeket is szerettek volna becsempészni otthonukba, így esett a választásunk a konyhát finoman uraló cementlapokra is, amelynek kék árnyalata a nappali egyik falszakaszán és számos kiegészítőben is visszacseng. A skandináv irány jellegzetességének számító természetesség a hajópadlóra emlékeztető laminált burkolatban köszön vissza, s hogy ennél hangsúlyosabban is jelen legyen, a lerakás irányával megegyezően a falra is felfuttattunk belőle. A gyerekekre is gondolva, a konyha egyik üres falszakaszára táblafesték került, így főzés közben nemcsak új ízek, de új remekművek is születnek. Az emeleten a gyerekszobák, valamint a szülői hálószoba korábbi elosztását megcseréltük, s igyekeztünk a szülőknek egy bújós, meleg zugot kialakítani. A skandináv életstílusra oly jellemző meghittséget, otthonosságot már csak az apró részletekkel, kedves kiegészítőkkel, pihepuha takarókkal kellett életre keltenünk, ami az egész házat körbefonja.

  

Látásmódomat a természetesség, a részletek iránti érzékenység, a megrendelő személyisége, annak stílusokhoz való kapcsolása, s ezek együttes játéka alapjaiban határozza meg.

koltozesdelroleszakra portre

Vinkovics Zsuzsa
lakberendező


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop