Játék személyre szabva

Játék személyre szabva

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Salzburg hegyei között színes, puha, természetes hatást keltő enteriőrt kért a megrendelő a belsőépítészektől. Az angol Tor Interiors maradéktalanul teljesítette a feladatot, megspékelve néhány eredeti ötlettel.

jatekszemelyreszabva 720


Száznyolcvan négyzetméternyi teret berendezni igazán szép tervezői feladat, ráadásul úgy megvalósítani mindezt, hogy az egyes helyiségek látványukat tekintve összhangban álljanak egymással, s az esztétikum és a praktikum fej-fej mellett haladjon. Középkorú házigazdáink rajonganak a klasszikus enteriőrökért, ezért azt is kérték a 2001-ben alakult, londoni székhelyű fiatal, innovatív, kreatív tervezői csapattól, hogy otthonuk idézze az időtlenség hangulatát. Legyen modern, de jelenítse meg a régi korok megnyugtató, lassú tempójú életvitelét is. A kérés első hallásra nem könnyen teljesíthető, de a tervezők maguk is szeretik elegyíteni a természetes, a klasszikus, ugyanakkor csúcsmodern megoldásokat, ezért úgy válogatták a színeket, a bútorokat, a kiegészítőket, hogy a finomság, az elegancia, a múlt és a jelen szerencsésen találkozzon egymással. Ahogy mondják, a téralakítás olyan volt számukra, mint egy sakkjáték: pontos logikát, előrelátást és játékos kedvet igényelt.

A környezet adottságai meghatározták az enteriőr hangulatát: a havas táj, az erdők, a folyamatosan élő és lélegző természet része a látványnak és a hangulatnak. A tér egyik legszembetűnőbb adottsága a gótikus építészetre emlékeztető, magasba kapaszkodó szerkezet, a szép famennyezet, valamint a hatalmas üvegfal a nyugati szárnyon. A modern fabútorok, burkolatok használata a rendezettség érzetét keltik. Tökéletesen letisztult a tér, meghitt, barátságos, noha cseppet sem volt mindegy, hogy a tervezők a sok fához milyen színeket választanak. Hideg lenne ugyanis az összkép a piros megjelenése nélkül: a piros színben játszó festmény, az igényes, puha díszpárnák teszik tüzessé a hangulatot a leghidegebb téli napokon is. Érdemes azt is megf igyelnünk, hogy egyetlen tárgyat sem tudunk kiemelni a többi közül, olyannyira egységet alkotnak egymással. A minimalista kandallóval szemben található barátságos, süppedős kanapé mindenképpen meghatározza a tér hangulatát. A szoba ékei az olajfestmények, valamint az olvasólámpák. A játékos kedvű tervezők maguk alkották a két, sakkfigurára emlékeztető asztali lámpát. A tulajdonosok is elárulták: kedvenc darabjuk a házban e két lámpa.

Jól látható, hogy a dizájnerek szeretnek játszani a lehetőségekkel. A nappali északi szárnyából nyílik az étkező, tekintélyes méretű juharfa asztalához fehér-piros színű étkezőszékek kerültek, fölé pedig két pirosban izzó, retro csillár. Egyszerre ódon és modern: az asztalok végében a tulajdonosok szüleitől örökölt székek, de a klasszikusság érzetét erősíti a nagy fáskosár is a kandalló mellett. A konyha egy térben van az étkezővel, a fa alapú munkapulttal, a bútorfrontok használatával tökéletesen belesimul a környezetbe. Itt minden olyan, mintha évtizedek óta gondosan őrzött lenne a tér. S ami ugyancsak érdekes, felettébb spontánnak tűnik a térrendezés, ahogy spotánnak tűnik a fürdőszoba is a kis puffal. Finom, ívelt, puha meleg hangulatú, közvetlenül a hálóból nyílik, s atmoszféráját tekintve egységet alkot vele. maga a háló pedig igazi kuckó!

Jól látható, hogy a tervezők minden kis részletre odafigyeltek, s ezt házigazdáink elégedettsége is jelzi, hiszen egyetlen megoldáson sem változtattak, amióta átvették a házat. Csupán a sakkbábus lámpákból rendeltek még néhányat, amelyet lakásuk védjegyének tartanak.

 

A gyönyörű gerendák lélegzetelállító látványt nyújtanak. A konyhai bútorfrontot fekete háttér egészíti ki, a kettősség érzetét keltve a szemlélőben: egyszerre finom és nőies, ugyanakkor végtelenül erős, modern és előkelő a tér.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.