Játék személyre szabva

Salzburg hegyei között színes, puha, természetes hatást keltő enteriőrt kért a megrendelő a belsőépítészektől. Az angol Tor Interiors maradéktalanul teljesítette a feladatot, megspékelve néhány eredeti ötlettel.

Száznyolcvan négyzetméternyi teret berendezni igazán szép tervezői feladat, ráadásul úgy megvalósítani mindezt, hogy az egyes helyiségek látványukat tekintve összhangban álljanak egymással, s az esztétikum és a praktikum fej-fej mellett haladjon. Középkorú házigazdáink rajonganak a klasszikus enteriőrökért, ezért azt is kérték a 2001-ben alakult, londoni székhelyű fiatal, innovatív, kreatív tervezői csapattól, hogy otthonuk idézze az időtlenség hangulatát. Legyen modern, de jelenítse meg a régi korok megnyugtató, lassú tempójú életvitelét is. A kérés első hallásra nem könnyen teljesíthető, de a tervezők maguk is szeretik elegyíteni a természetes, a klasszikus, ugyanakkor csúcsmodern megoldásokat, ezért úgy válogatták a színeket, a bútorokat, a kiegészítőket, hogy a finomság, az elegancia, a múlt és a jelen szerencsésen találkozzon egymással. Ahogy mondják, a téralakítás olyan volt számukra, mint egy sakkjáték: pontos logikát, előrelátást és játékos kedvet igényelt.

A környezet adottságai meghatározták az enteriőr hangulatát: a havas táj, az erdők, a folyamatosan élő és lélegző természet része a látványnak és a hangulatnak. A tér egyik legszembetűnőbb adottsága a gótikus építészetre emlékeztető, magasba kapaszkodó szerkezet, a szép famennyezet, valamint a hatalmas üvegfal a nyugati szárnyon. A modern fabútorok, burkolatok használata a rendezettség érzetét keltik. Tökéletesen letisztult a tér, meghitt, barátságos, noha cseppet sem volt mindegy, hogy a tervezők a sok fához milyen színeket választanak. Hideg lenne ugyanis az összkép a piros megjelenése nélkül: a piros színben játszó festmény, az igényes, puha díszpárnák teszik tüzessé a hangulatot a leghidegebb téli napokon is. Érdemes azt is megfigyelnünk, hogy egyetlen tárgyat sem tudunk kiemelni a többi közül, olyannyira egységet alkotnak egymással. A minimalista kandallóval szemben található barátságos, süppedős kanapé mindenképpen meghatározza a tér hangulatát. A szoba ékei az olajfestmények, valamint az olvasólámpák. A játékos kedvű tervezők maguk alkották a két, sakkfigurára emlékeztető asztali lámpát. A tulajdonosok is elárulták: kedvenc darabjuk a házban e két lámpa.

Jól látható, hogy a dizájnerek szeretnek játszani a lehetőségekkel. A nappali északi szárnyából nyílik az étkező, tekintélyes méretű juharfa asztalához fehér-piros színű étkezőszékek kerültek, fölé pedig két pirosban izzó, retro csillár. Egyszerre ódon és modern: az asztalok végében a tulajdonosok szüleitől örökölt székek, de a klasszikusság érzetét erősíti a nagy fáskosár is a kandalló mellett. A konyha egy térben van az étkezővel, a fa alapú munkapulttal, a bútorfrontok használatával tökéletesen belesimul a környezetbe. Itt minden olyan, mintha évtizedek óta gondosan őrzött lenne a tér. S ami ugyancsak érdekes, felettébb spontánnak tűnik a térrendezés, ahogy spontánnak tűnik a fürdőszoba is a kis puffal. Finom, ívelt, puha meleg hangulatú, közvetlenül a hálóból nyílik, s atmoszféráját tekintve egységet alkot vele. maga a háló pedig igazi kuckó!

Jól látható, hogy a tervezők minden kis részletre odafigyeltek, s ezt házigazdáink elégedettsége is jelzi, hiszen egyetlen megoldáson sem változtattak, amióta átvették a házat. Csupán a sakkbábus lámpákból rendeltek még néhányat, amelyet lakásuk védjegyének tartanak.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop