Hét gyermek a szivárványházban

Hét gyermek a szivárványházban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Hét gyermeket nevelnek, s emellett sztár dizájnerek. Egyikük a színekért felelős, másikuk a művészetért. A lakberendező páros, Robert and Cortney Novogratz munkái attól igazán különlegesek, hogy minden esetben felismerhető bennük a feleség és a férj kézjegye.

hetgyermek 720


Felejtsd el otthonodban az egyhangúságot, s életed is más irányt vesz!” – vallja a tervezőpáros, Robert és Cortney, akik három évvel ezelőtt vásárolták meg 120 négyzetméteres házukat Washington külvárosában, amelynek minden négyzetmétere a legteljesebben tükrözi egyéniségüket: színes, vidám, fiatalos, kreativitásról és életszeretetről árulkodik. Kialakítása tökéletes egyetértésben zajlott, a cél az volt, hogy a szivárvány minden színe megjelenjen a szobákban: a vörös, a narancs, a sárga, zöld, a kék, az ibolyakék egymással összhangban alkosson igazán szép enteriőrt. A hétgyermekes házaspár életében érthető módon a közösségi területek nagyon fontosak, ezért a fókuszban a nappali és az étkező áll. Náluk soha nincs nyugalom, nincs csönd, de ezt nem is igénylik!

A földszinten a folyosóról nyílik a konyha és az étkező füzére. Induljon frissen a reggel: a citromsárga falak és a nagyméretűre vágott ablakok garantálják a fényt a szobában. A kényelmes, puha ülőalkalmatosságokat a pár egy szép nyári estén tervezte, s le is gyártatta az asztalossal. A kárpitozást Robert végezte, míg a székek fa keretét Cortney álmodta fehérre. A székek kárpitja és a függöny ugyanabból az anyagból készült. Könnyű és játékos elem a szép Pluma Cubic csillár, amelytől este a tér olyan, mintha sok kis mécses égne a szobában. A konyha alapvetően kis alapterületű, de nagyon praktikus és kényelmes. A csempék az északi és a déli oldalon is faltól falig futnak, s a konyhaszekrény frontjaival nagyon szép összképet adnak.

  

Robert and Cortney Novogratz belsőépítész házaspár egyúttal megszállott gyűjtők is, munkáikban a bolhapiacokon talált holmikat szívesen használják. Ötvözik a vintage és a modern stílust, kézjegyük jól felismerhető. Mind a hét gyermekük művészpályára készül, emellett a lakberendezés szerelmesei is.

Novogratz portre
Robert and Cortney Novogratz

A háziasszony szereti a színeket, de a konyhában ragaszkodott a fehérhez. A bútor elhelyezése jó példája a modern konyhabútor intelligens helykihasználásának: vonalának törésénél a sütő két oldalán egy-egy álló fiók nyújt praktikus tárolási lehetőséget. Ha a konyhabútor tervezése során kimarad egy kis helyünk, kiváló lehet keskeny álló fiók elhelyezésére, amelyeket leginkább a főzőlap közelében tanácsos elhelyezni, többnyire olajos és/vagy fűszeres fiókoknak. A mosogatópult egyben konyhapultként, munkaasztalként és étkezőként is funkcionál. A három fújt üveg csillár, három különböző formavilág – így igazán játékos és szellemes a tér! Ezt a játékosságot követik a bárszékek is, amelyeket a háziasszony a gyermekek és férje kedvenc színeibe öltöztette.

Az emeleti rész, ha lehet még színesebb és ötletesebb, mint a földszinti terek. A lépcsőfeljárót kis közösségi helyiséggé alakították, innen nyílnak a hálószobák és a fürdőhelyiségek. A tulajdonosok pontosan tudják, hogy a színek bőséges használata fontos, de a bőségest soha nem szabad túlzásba vinni. A gyerekeknek különböző színvilágú szoba jutott, extrém tapétákkal, textilekkel és lámpácskákkal.

A kialakítás és tervezés, a sokrétű színek mind-mind egy kellemes otthon érzetét keltik. Egy olyan otthonét, ami lehetne New Yorkban, Londonban, de akár Budapesten is. Lényege a személyesség és a játékosság, amely meghatározza lakásunk légkörét. Ahol jó élni, ahol jó lenni, s ahol mi magunk is igazán otthon vagyunk.

A márvány felületű mosogatópult étkezőasztal és tároló is. A vintage étkezőasztal az ívelt lábú székekkel áll össze egésszé, az organikus rolók pedig megadják a ballanszot, amitől az enteriőr polgári eleganciát tükröz.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.