Őrizni a múltat, élni a jelent

Őrizni a múltat, élni a jelent

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokszínűség és elegancia jellemzi a rendkívül jó adottságú polgári miliőjű lakást London szívében. A hatalmas ablakokkal szabdalt terek, az óriási belmagasságú helyiségek körülölelik az enteriőrt, amely, ha innen nézzük, ódon, ha onnan, nagyon is modern. Vendéglátóink igyekeztek mindent, amit csak lehetett, átmenteni a mába. Történet az értékmentésről.

 

03

 

A múlt század elején épült angol polgári lakást egy háromgyermekes család vásárolta magának, éppen egy tél elején. Úgy tervezték, hogy a munkálatokat csak tavasszal kezdik el, addig pedig tervezgetnek, felosztják a helyiségeket, megpróbálják eldönteni, kinek, melyik szoba lenne a legpraktikusabb. „Már első pillantásra olyannak tűnt ez a lakás, mint egy tetszetős torta, amelyből mindannyian kiválaszthatjuk a legkedvesebb szeletet” – mondta a háziasszony.

Éppen csak felosztották funkció szerint a tereket, amikor vendéglátóink rábukkantak Suzanne Roshann fiatal tervezőre, aki bravúros tehetséggel alakítja át a régi enteriőröket modern terekké, úgy, hogy az antik elemeket finoman beágyazza a környezetébe. Miután a tervező felvázolta az elképzeléseit, a családtagok úgy döntöttek, azonnal belevágnak az építkezésbe.

A nappaliban tulajdonképpen csak a falfestést frissítették fel, a hajópadló kiváló állapotban volt. A stukkókat alaposan átvizsgálták a szakemberek, majd néhány helyen – elsősorban az étkezőben – restaurálták. A nappaliban a hófehér falak egy alapvetően férfias hangulatú teret ölelnek körül. A tejeskávé színű angol gyapjúszőnyeg majdnem faltól falig fut, keretet ad az ülőalkalmatosságoknak. Szép és egyre gyakoribb, hogy a nappali garnitúráját többféle elemből alkotják meg. A tervező két, formájában és textúrájában is különböző fotelt helyezett el a család régi bőrkanapéja mellé. Érdekes megfigyelni, hogy alulról felfelé, mintegy rétegesen építkeznek az értékek a szobában: a pompás perzsaszőnyeg, az eredeti márványkandalló a nyugati falon, szemben a kecses diófaasztal és az itáliai tükör remek ízléssel összeválogatott bútorok képét adja. Az eredeti stukkódíszítés zárja le a teret, amely egyben a gyönyörű antik csillárt is keretezi.
A mennyezeti díszítés szinte összefűzi egymással az amúgy szeparált helyiségeket, így a stukkók az étkezőben is folytatódnak. A kandalló itt is, mint a ház többi szobájában, eredeti, akárcsak a közlekedő térben a szőnyegpadlóval burkolt lépcső, amely a szülők és a gyermekek birodalmába vezet. Igazi játéktér, gazdag fantáziával megalkotott szobák bújnak meg odafent. A modern elemek egyértelműen hangsúlyosabbá válnak a földszinthez képest, de egy-egy régi tükör, képkeret, vagy az eredeti kandalló egyértelműen mutatja, hogy a jelen és a jövő soha nem válik el a múlttól. Sőt, gondos kezek között ízléses egységet alkot vele. Értékőrző szemléletet, múlt iránti tiszteletet hirdet.

 

<<< Az étkezőszobában is megtartották az eredeti kandallót a háziak, sőt, a két oldalára épített, plafonig nyúló polcrendszerrel tovább hangsúlyozták központi szerepét. Szép perzsaszőnyeg került a magas támlás antik székek és az antik étkezőasztal alá.

<<< A modern felszereltségű konyhában a bútorajtók és fiókelőlapok, a fogantyúk díszei, valamint az antik jellegű csaptelep miatt régi idők hangulata az úr.

<<< Ha elmerülünk a lépcsőfeljáró részleteiben, megfigyelhetjük, milyen sajátos hangulatot keltenek a neobarokk és a blondelkeretek a modern keretbe került családi fotótárral. Egykor perzsaszőnyegek fedték a lépcsőfokokat, de a gyermekek miatt biztonságosabbnak tűnt a padlószőnyeg-borítás.

mit? miért? hogyan?

Funkció és design...

A konyhák sokfélék lehetnek, de egy dologban nem térhetnek el egymástól: a funkció pontos megtervezésében. A háziasszonyok többsége megtorpan annál a pontnál, hogy a konyha legyen szép. A látvány természetesen nagyon fontos, de rengeteg bosszúságot okozhat, ha csupán erre fókuszálunk. Képzeljünk el egy gömbvillámként cikázó háziasszonyt, aki fel-alá rohangángól a hűtő, a tűzhely, a mosogató között. Nagy valószínűséggel elfárad, de hogy lever valamit, az szinte bizonyos.
Nos, hogy e baleseteket elkerüljük, néhány mondat a konyha okos megtervezéséhez. Az alábbi útvonaltervet kell észben tartanunk: tárolás, előkészítés, tisztítás, összeállítás, főzés-sütés, tálalás. Azt, hogy melyik irányból indulunk, azt többnyire a kamra helye vagy a hűtő határozza meg (utóbbinál meg a hűtő konnektora).
A kamra vagy hűtő mellett jó, ha hagyunk munkafelületet az előkészítéshez, aztán jöhet a mosogató a tisztításhoz, majd újabb munkapult az összeállításhoz, aztán a tűzhely a főzéshez, végül hely a tálaláshoz, legvégül pedig az iciripiciri, aki mind megette.

Kettő az egyben

Sok szülő küzd azzal, hogy képtelenség a gyerek növekedésével együttjáró igénynövekedést követni. Legalábbis anyagilag. Ez a ruhatárra éppúgy igaz, mint a gyerekszobára. Ezért kombi bútorokat vásárolnak, amelyeket később „kamaszosítani” lehet. E szobánál azonban akár arra is gondolhatunk, hogy megfordították a sorrendet. Remek példa arra, hogy miként lehet egy felnőtt szobát „gyerekesíteni”. A színek és az ágy, a kandalló nem tipikusan gyerekszobába valók, de a színes kiegészítő bútorokkal, plüss mackókkal elérhetjük azt, hogy kisebb gyerek is jól érezze magát.

Ha teszünk egy próbát, máris igazolva látjuk a felvetést. Takarjuk ki a színes elemeket, és felnőtt szobát látunk, vagy takarjuk ki a kandallót és a fegyelmezett függönyt, azonnal gyerekszobában érezhetjük magunkat.
A fények játékával erősíthetők vagy tompíthatók a különféle hatások. Ha a gyerekszobahatást szeretnénk kiemelni, akkor a színes kiegészítőket világítsuk meg, ha felnőtt légkört, akkor a mennyezetet vagy a képet a kandalló fölött.

Átalakulás…

A készen vásárolt lakásnál, háznál szinte kizárt, hogy minden úgy legyen jó, ahogy az előző lakó megtervezte. Legyen kicsit más a konyha, a fürdő, legyen máshol az ajtó, vagy éppen ne legyen.

A legnagyobb kihívással akkor szembesülünk, ha a vizesblokkot képzeljük el új helyen. Egy mosdót vagy vécét áthelyezni nem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk, mégsem kell letennünk terveinkről csak azért, mert éppen ott nincs vízvezeték vagy lefolyó, ahol szeretnénk, hogy legyen.

Gyakran a szakemberek is megpróbálják lebeszélni az álmodozót a kihívásról, ezért jó, ha tudjuk: méterekkel arrébb vihető egy vécé is. Csupán a megfelelő lejtésszöget kell megadni a lefolyónak – ami sem technikailag, sem esztétikailag nem kivitelezhetetlen. A szerelést hagyjuk szakemberre, az esztétikai megoldást pedig csenjük el erről a képről. A dobogóra került illemhely még egy jól sikerült „csavar” is lehet a fürdőben! Bolondíthatjuk a látványt burkolatváltással, vagy a dobogó oldalába szerelt világítással. Ha valamit nem tudunk eltüntetni, tegyük feltűnővé!

Ízlésformáló, ha nem csak a praktikumot, de a csemeténk szépérzékét is szemmel tartva alakítjuk ki a szobáját. A nonfigurális festményre emlékeztető puha szőnyeg és a hetvenesztendős diófa ágy múlt és jelen finoman komponált egységét mutatja.

A világos, üde színvilágú gyerekszobát egy kilencéves ikerpár lakja. Kényelmüket színes bútorok, nyitott polcrendszer, tanulórész szolgálja. A kettő az egyben emeletes ágy biztonságérzetet kelt a testvérekben. A faldekorációt keretbe foglalt gyermekrajzok adják.

Szecessziós hatású a gyerekeknek kialakított fürdőszoba. A kis kerámia kéz-mosó, a szabadon futó rézcsövek, a színes plakátok és reprodukciók, a rézkeretes tükör a falon egészen sajátos hangulatára a dobogóra emelt vécé teszi fel a pontot.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}