Játék fával és betonnal

Egy barcelonai, 72 négyzetméteres ipari épületbe invitált bennünket a hegedűművész házaspár. Otthonuk többfunkciós, mert a próbák is az egyszerre hűs és színes falak között gyakran zajlanak.

jatekossagfavalesbetonnal 720

Amikor az Egue y Seta belsőépítészeti stúdió vállalta az ipari lakás felújítását Barcelonában, azonnal tudták, hogy teljesen megnyitják a lakás tereit, és minél több fényt engednek be. Rajonganak a loftokért, az ipari épületekért, de elméletük szerint a hideg ipari falakat muszáj felpezsdíteni valamivel. Színekkel, formákkal, ötletekkel. Ezek a házak ugyanis nem lakhatásra készültek, tehát életet kell lehelni a falak közé.

A tulajdonosok, a kissé bohém zeneművész pár gyakran próbál otthon, s szeretik barátaikat is magukhoz invitálni. A nyitott és tágas tér tehát számukra is fontos, ám ehhez több falat is le kellett bontani. Ahogy a válaszfalakat kiemelték, megnyílt a gyönyörű ipari szerkezet, amelynek esztétikája egyedülálló. A cél ettől kezdve az ipari esztétika fokozása volt, de nem kizárólagosan! A betont vagy nyersen hagyták, vagy mikrocementtel kezelték, a falfelülethez pedig több helyen fa falburkolatot terveztek. A fa lágyít, finomít, így a bútorok többsége is természetes tölgyfából készült. Jó példa és nagyon izgalmas megoldás a nappali nyugati fala, amely majdnem mennyezetig faborítást kapott, középpontjában egy kandallóval. „Itt szeretünk a legjobban lenni, világos a tér, és a fa ropogása sem zavarja a próbákat” – mondják a háziak. A színeket a tervezők átgondoltan válogatták össze. A szürke falak finom köntösbe ágyazzák a bútorokat, a kanapé is visszafogott, akárcsak a szőnyeg. A díszpárnák némi lüktetést csepegtetnek a térbe, ám az igazi fókuszpont a nagy burájú, organikus jellegű dizájn lámpa. A vendéglátók egy aukciós házban láttak hasonlót, és hónapokig próbálták beszerezni. Végül nyáron sikerült elérni a ház tulajdonosát, aki segített a beszerzésben. A tervezőpár a kevesebb több elve szerint dolgozik. Olyan a tér, mintha dúsan lenne berendezve, de a valóság az, hogy inkább a beépített bútorok, az ügyes falfestések és a kék szín játékos alkalmazása jellemző.

„A kortárs dizájn megkívánja az egyszerűséget, a funkcionalistást és az esztétikumot. Akárcsak megrendelőink” – vallják. A tulajdonosok közelmúltban tartották a lakásavatót, és legnagyobb sikert a ház egyszerre nyitott és zárt jellege aratta. „Akárcsak az élet, olyan a lakásunk. Titokzatos és nyílt. Ebben rejlik a szépsége”.

  

A barcelonai székhelyű dizájnstúdió üzletek, loftok, különleges terek, alkalmi kiállítások berendezésére specializálódott. Jellemző munkáikra az ipari jelleg és a modern lakberendezés ötvözése. Posztgraduális dizájnerképzést is tartanak Barcelonában, Madridban.

jatekossagfavalesbetonnal portre

Egue Y Seta
www.egueyseta.com


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop