6 tennivaló, hogy örüljünk a kertnek

6 tennivaló, hogy örüljünk a kertnek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kisütött a nap, irány a kert, végre mezítláb sétálhatunk a füvön, vagy lógathatjuk lábunkat a hűvösben. De valóban simogatja majd a talpunkat a melegedő lapburkolat? Működik az árnyékoló, egyben van még a nyugágy? Megtartja a medence a vizet, vagy mocsárrá változtatjuk a környéket? Mielőtt átengednénk magunkat a rég várt pihenésnek, sok tennivalónk adódhat a kertben, a teraszon.

03

1. burkolatok és fugák

A lapburkolatok, legyen az kő, tégla, égetett kerámia, illetve kőporcelán burkolat beton aljzatra dolgozva, mindig kikent hézagokkal, fugával készülnek. A burkolat gondos tervezés esetén fagyálló, de a fuga minden esetben érzékeny. A fagyás-olvadás, a jelentős hőingadozás kikezdheti a fugákat, a lapok alá jutó, majd megfagyó víz felemeli, elrepeszti a lapokat. Éles töréseket, elmozdult elemeket, letört lépcsőlapokat, kongó, mozgó felületet eredményezhet a tél. A teraszon, szegélyen, támfalon a kis hibákat egy-egy lap cseréjével, visszaragasztásával, újrafugázással javíthatjuk, a nagy felületen jelentkező gondokat viszont csak az egész burkolat cseréjével oldhatjuk meg eredményesen. Csakis kültérre javasolt járólapot, rugalmas ragasztót, fugázóanyagot válasszunk, és a megfelelő lejtésre, vízelvezetésre is fordítsunk gondot.

2. faburkolatok

A fa teraszburkolat minden évben gondozást igényel. A fa élő anyag, nedvesség hatására mozog, formálódik, rossz esetben vetemedik. A szerkezetében, de leginkább a felületén lévő gyanta, beeresztés folyamatosan távozik, a fa kiszárad, szálkásodik, törékennyé válik. A felhasadt, szálkásodott felületet le kell csiszolni, és a rugalmasságot, vízállóságot adó eltűnt természetes gyantát pótolni szükséges; ez jelenthet lakkozást, speciális beeresztő anyagot, azaz „olajozást”, de favédő pácolást is. Vigyázat, a meggondolatlanul egymásra felhordott anyagok több kárt okozhatnak, mint az elmaradt munka!

3. szárazon rakott burkolatok

Itt egyszerű a feladat. A kőzúzalékba ágyazott kő vagy műkő járólapokat felfagyás, elmozdulás esetén csak fel kell emelnünk, és új ágyazóanyagot alátömörítve vissza is helyezhetjük. Előnye, hogy nagyobb hiba, rossz vízelvezetés esetében sem kell a teljes felületet cserélni. Folyamatos, kis ráfordítást igénylő gondozással tartós felületet kapunk.

4. mobil bútorok

Ha a tárolásra megfelelően szellőző, egyenletes hőmérsékletű, nem túl száraz helyet választottunk, a bútorok jó állapotban kerülnek a napfényre. Egyetlen teendőnk ekkor a felületek ápolása, a napfény okozta károsodás helyrehozatala. Jó esetben ezt már ősszel elvégeztük, de most sem késő. A rosszul megválasztott tárolóhely azonban akár a végét is jelentheti kedvenc kerti székünknek. A szétszáradt vagy gombásodásnak indult bútoroktól érdemesebb megválni. A trópusi keményfák hosszú évekig ellenállóak, szépek maradnak, a hazai keményfák gyorsabban öregednek, de a gondos ápolás jelentősen megnöveli élettartamukat.

5. árnyékoló

A fix árnyékoló szerkezeteit, egy méretes csuklókaros napellenzőt nem szokás le-, illetve szezon előtt felszereltetni, ezért is jó, ha védőtokba tekeredik fel a ponyva. A mobil vagy fix talpra szerelt kerti napernyők mozgó alkatrészeit, rögzítését ellenőrizzük. A ponyvát is érdemes átvizsgálni, és ha elöregedett, sérült, találunk olyan gyártót, amelyik a jó szerkezetre új textíliát készít.

6. medence

A melegben hatalmas kincs a hűsvizű medence, amelyet épített szerkezetként vagy szerelt könnyű elemekből állíthatunk össze. Az előbbi esetén a téli takarás eltávolítása után jöhet a burkolat, a vízelvezetés ellenőrzése. A szükséges javításokat, felületi egyenetlenségeket, törött lapokat ki kell cserélni. A beépített gépészeti elemek felülvizsgálata is tanácsos. A szerelt medencék aljzatát gondosan vízszintes felületűre kell kialakítanunk. A medence vázszerkezetének felállítása után, a feltöltés közben folyamatosan ellenőriznünk kell az állékonyságot. A fertőtlenítést követően a víz savasság-lúgosság arányát, Ph-értéket az előírtak szerint be kell állítani az algaképződés megakadályozására.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.