Támfalak, emelt ágyások

Támfalak, emelt ágyások

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Mennyivel érdekesebb lehet a kert, ha több szintes, ha a zöldségek szüreteléséhez nem kell görnyedni, csak odaállni a támfal elé! Játsszunk hát a terekkel, emeljünk ki, tegyünk hangsúlyossá növényeket, ágyásokat, süllyesszünk le kerti pihenőt, grillteraszt, esetleg egy kerti zuhanyozót. Gyakorlati tudnivalókkal segítünk a támfalakról és az emelt, illetve süllyesztett ágyásokról.

 

05

 

Ha lejtős, szintbeli eltérésekkel tagolt kertre gondolunk, azonnal magunk elé képzelünk támfalakat, amik a szintkülönbségeket áthidalják. Ebben az esetben a cél a magasabban nyugvó talaj megtartása rézsű alkalmazása nélkül. Támfallal még erősen lejtős talajfelszín mellett is kialakíthatunk vízszintes, vízszinteshez közeli szinteket, ha azoknak a számát, magasságát jól választjuk meg. A támfal sok más kerti alkalmazásnak a segédeszköze, nélküle elképzelhetetlen a mai korszerű kert.
A bonyolultan strukturált kertekben sok az épített elem, itt térben, magasságban és kiterjedésben egyaránt változatos, jól elhatárolt, vagy éppen kertépítészetileg összekapcsolt alkalmazásokat vonultatunk fel. Az ilyen kertekben mindig megjelennek a támfalak, és többnyire sokszínűen. Nyilvánvaló cél – mint minden kertépítészeti alkotás esetében – a harmónia megteremtése, a lényeges pontok kiemelése, a kevésbé látványos elemek vagy terek háttérbe szorítása. Mindehhez kiváló lehetőséget és eszközt ad kezünkbe a támfal.
A már említett nagy szintkülönbség kiküszöbölése mellett a megoldhatatlannak tűnő vízelvezetésre is megoldás a támfal, és akkor is, ha kevés a kihasználható tér. Igen, vannak kötelező alkalmazások, elkerülhetetlen körülmények, de legyünk nyitottak és alkotó kedvűek: nyugodtan használjuk esztétikai célzattal  a támfalat. Segítségével teremthetünk szinteket mesterségesen is, megemelhetünk, vagy besüllyeszthetünk növényágyásokat, kerti pihenőtereket, utakat és még sorolhatnánk, mert kifogyhatatlan a támfal alkalmazásának a lehetősége.

A magasságban elhatárolt ágyásokkal mindig hangsúlyozni szeretnénk valamit, illetve elhatárolásra törekszünk. Esztétikus hangsúlyt adhatunk növényeknek, szép kerti tárgyaknak, alkotásoknak. Lehet ez egy különlegesen szép növénycsoport, rózsaágyás, extra tulajdonságokkal rendelkező növény, mint egy alakfa, de lehet szobor vagy egyéb alkotás is. Az a fontos, hogy amit így kívánunk transzparenssé tenni, az minden kívánalomnak megfeleljen. Nem lehetünk elnézőek, a cél a tökéletesség, hiszen központi szereppel ruháztuk fel a kert e részletét.
Ahhoz, hogy szintben elválasszunk valamit, támfalra van szükség. A támfal az alapja a növényágyaknak, amelyek a látványelem szerepét ugyanúgy megkaphatják, mint ahogyan összekapcsolhatják például a lépcső két oldala melletti, magasabban fekvő gyepes területet a terasszal.
Mi lenne, ha a kerti pihenőt a sütögetővel úgy kombinálnánk, hogy egy méterrel a szint alá süllyesztenénk? Termeljük ki a földet, alakítsunk ki lépcsőt és ülőfelületet úgy, hogy a háttámlát a gödör fala adja. Ugye izgalmas? Meghitt, családias hangulatot adtunk pihenőnknek, és még maradt egy jó adag föld is, emelt évelő ágy kialakításához.
Bevallom, a kiemelt ágyásra a kedvenc felhasználási területem a haszonkert. A zöldségeinknek készíthetünk emelt ágyást. Az ágyás magassága megkönnyíti a gondozást, biztosítja a kitűnő vízelvezetést, és a termőföld feltöltésekor a növények igényeihez igazíthatjuk annak minőségét. Az ágyások közötti területet burkolhatjuk, így lehetővé téve a mindenkori ápolást, szüretelést. Felszabadító érzés leülni az ágyás szélére, és csemegézni a saját termesztésű zöldségből, gyümölcsből.

 

   Tizenöt éves tervezői és kivitelezői gyakorlattal a hátam mögött igyekeztem megcsillantani a támfalak és emelet ágyások kertépítészetben rejlő sokszínűségét. Bizsergető érzés a papírra vetett kertet megvalósítani, jóleső érzés látni a tulajdonos elégedett mosolyát, és fogadni megállapítását: „ez jobb lett, mint gondoltam”. Ezért dolgozom, és keresek újabb kihívásokat. 07
Szabó Levente
kertépítő


Az emelt és süllyesztett ágyások mindig támfallal határoltak, hiszen a szintbeli elválasztáshoz minden esetben szükség van legalább egyoldali támfal építésére.

Milyen anyagból legyen?

Ezen a ponton ugyancsak összekapcsolódik a támfal és az emelt ágyás, tehát az alkalmazott anyag és technológia is. Fontos, hogy a funkciónak megfelelő anyagból dolgozzunk. De hogyan is fest ez a gyakorlatban?
Beton A támfal játszhat statikai szerepet. Ha nagy mennyiségű földet kell megtartania, az különösen pontos tervezést és kivitelezést igényel. A súlytámfalak bevágások megtámasztására használatosak, vagyis amikor a rézsűben egy függőleges falat vágunk. A fal további elmozdulásának, lemosódásának elkerülésére betonból épített támfalak készülnek, általában mély alapozással, jellemzően egy méternél magasabbra építve.
 Ahol nincsen ilyen szintű statikai elvárás, alkalmazhatunk követ kötőanyagba rakva, vagy akár szárazon felépítve. A kőtámfalépítés mindkét fajtája igazi kertépítő munka! Nem elég ugyanis technológiailag precízen eljárni, a szép kivitelezésen is nagy a hangsúly, hogy ne „csak” egy támfalat építsünk. Jó minőségű, tartós fagyálló követ válasszunk a munkához, és alkalmazkodjunk a ház, a kert stílusához, az ott alkalmazott anyagokhoz.
Gabion A gabion támfal már rég ismert az iparitámfal-építésben, azonban manapság terjed a magánkertekben is. A gabion támfal alapja az előre legyártott horganyzott acél hálóból összeállított hasáb. Ezeket kell feltölteni, ami lehet terméskő, de kavics vagy fahasáb is.
Fa A klasszikus támfal építési anyaga a fa. A fa rengeteg lehetőséget ad, mert könnyen alakítható, formálható, gazdag megjelenési formája van. Használhatjuk gerendaként, vízszintesen, függőlegesen, az oszlopok közé kerülhet deszkaborítás vagy vesszőfonat… A földdel érintkező fa sokkal gyorsabban korhad, ezért impregnáljuk, illetve használjunk előre impregnált (telített) fát, de legjobb, ha olyan fafajtát választunk, ami a legtovább ellenáll az időjárás viszontagságainak, mint például a vörösfenyő.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}