Sétáljunk a japánkertben

Kelet zöld „csókja”, a japánkert egyre több kertbarátot ébreszt fel álmából. Ráébredünk, hogy ha japánkertünk van, akkor a természet kifejező erejével jeleníthetjük meg azokat az értékeket, amelyek fontosak az életben: egy szikla vagy kő elhunyt szeretteink tiszteletének a jele, a víz az életünket, míg a növények a mulandóságot szimbolizálják. A tökéletes természet leképezése a maga „tökéletlenségével”. Kísérjen el sétánkon Boczonádi Imrével, a PázsitCentrum Kft. kertépítőjével!

 

02

 

Kötelező elemek

Ha japánkert készül, akkor a tradicionális kertek alapjait vetíti rá a kertépítő a mai értékekre. Az alapvető tradíciók, mint például a család szimbolizálása, ma is a legfontosabb alapját képezik a kertnek.

Kötelező elemek, és amit jelképeznek: a növények a mulandóságot, a sziklák az örökkévalóságot, a víz az életet. A vízszintes terület stabilitást, a dombok, sziklák, vízesések mozgást, energiát adnak a kertnek és tulajdonosának.

Szóljunk a bambuszról is! A pázsitfűfélék családjába tartozó növényről kevesen tudják, hogy örökzöld. Tavasszal „frissíti fel” a lombját, amikor is egyszerre csodálhatjuk rajta a zöld, a sárga és az új levelek szépségét. Szára a növény élete során folyamatosan erősödik, egyre szilárdabbá válik. A megtisztított bambuszszárakból építkeznek is a japánkertben: kerítés, növénytámaszték, vízi látványelemek (shishi odoshi) és a teakert kapuja is ebből készülhet. A megfelelő faj vagy fajta kiválasztásához kérjük szakértő segítségét

Kőbe zárt szabályok

A japánkertben a kő a legfontosabb elem. A kő adja a kert vázát, amely csakis kemény, rendíthetetlen lehet. A bazalt, andezit, gránit jó választás, de például a nálunk kedvelt, puha mészkő szóba sem jöhet.

A kövek elrendezése egyfajta művészet. Az egyik legfontosabb szikla vagy kő a „haiseki”, a tisztelet köve, amit az elhunyt szeretteink emlékére állítunk a kert központi helyére. Erre a kőre összpontosul mindig a tekintetünk. A kövek értékét növeli, ha részlegesen vagy teljesen moha is fedi őket.
Az ösvénykialakítások sem a véletlen művei. A tipegőkövek (tobi-ishi), a gyakran öt vagy hét, csoportokban álló lapos kövek okos elhelyezésével befolyásolják a lépések tempóját, amikor a vendég végigmegy a kerten. Jelentésük: mindig magabiztosan haladj előre, és tudd, hová lépsz! Míg a tipegőköves ösvény arra készteti a szemlélőt, hogy oda nézzen, ahová lép, és ezzel a szemet leveteti a kertről, addig az érdekes, vagy fontosabb részeknél már nem alkalmazzák, ott felemelhetjük tekintetünket az útról.
Az in és jo filozofikus ellentétpár szelleme – aminek kínai megfelelőjéről, a jinről és jangról már sokan hallottunk – a japánkertet is áthatja. Az ellentétek összjátékával a kert egyik alapvető célja valósul meg: energia keletkezik a kompozícióban.
A teaszertartás meghatározott szerepet tölt be a napi életben. Ezért is fontos a teakertek megfelelő kialakítása. Jellemző, hogy sűrű növényzettel takarják a szertartási szobát. Itt is több kötelező elem együttesen alkotja a kiskert szépségét.
A száraz tájnak nevezett kerttípus a híres templomkertek jellegzetes mintáján alapul. A tenger hullámait – az energiát – a gereblyézett alakzatokkal elevenítik meg, a hegyeket sziklákkal jelképezik. A fő látványosság itt is az Ősök tisztelete, amit egy nagy szikla szimbolizál.
A kiszáradt fa is a tanítás része: a tavon keresztül vezető ösvény végén a mohás fadarab betegséget vagy halált hoz. Azt jelenti, hogy életünkben (sétaút) több érdekes lehetőség is kínálkozik (shishi odoshi), de ezeket mérlegeljük, nehogy az veszélyt (kiszáradt fa) rejtsen. Az utat lezárjuk egy átkötözött kővel (sekimori ishi).

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop