Toscana mosolya - Olajfák ölelésében

Toscana mosolya - Olajfák ölelésében

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Toscanában felébredni varázslatos dolog. Kora reggel a hegyek között még hűvös a levegő. Friss és finom, arra ösztönzi az embert, hogy mihamarabb kikeljen az ágyból, és úgy, ahogy van, álmosan, kócosan leüljön néhány percre a kertben. Persze ebből a néhány percből fél óra, vagy akár egy óra is kerekedik, hisz Toscana időtlen vidék.

 

05

 

A hegyi kis falvakból messzire hallatszik a harangok zúgása, oly simogatón az ember lelkének, mint amikor szíve szerelme átöleli. Ám itt mégsem érezzük az idő múlását. Talán ez az időtlenség érzete az egyik aprócska molekulája annak, ami megkülönbözteti Toscanát a világtól. Ez a vidék minduntalan rámosolyog az emberre a maga nyugalmával, kedvességével és bájával. Különös mosoly ez. Nem harsány nevetés, amit életünk során sokszor átélhetünk, s ami a feledés homályába vész. Toscana mosolya szép lassan, szinte észrevétlenül költözik be a szívünkbe, majd faltól falig kitölti azt légies ciprusaival, olajfaligeteivel és évszázadok alatt koptatott lépcsőivel. Ezen a csodás vidéken látogattunk el egy majorba, amelynek építése az ezeregyszázas évekre nyúlik vissza. A ház kőből épült igazi majorépület, három arasz átmérőjű gesztenyefa gerendákkal és nyolcvan centiméter vastag falakkal. Tulajdonosai, Márta és Sergio két évtizede vásárolták meg és újították fel. Az épület romos, a birtok pedig elhanyagolt állapotban volt. Két éven át tartott a házfelújítás, amelynek eredményeként a major visszakapta eredeti pompáját. 

A kéthektáros területen kettőszázhuszonnégy olajfa zöldell. Illatuk és látványuk lenyűgözi az embert. A buja növényzetű kertet akácfák, jázminbokrok és tucatnyi örökzöld növény díszíti, többek között a toszkán vidékre jellemző ciprusok. A háziak – vidéki gazdálkodókhoz illően – kacsát, libát, pulykát, fácánt, galambot és tyúkot is tartanak. A szárnyasok remekül érzik magukat az olajfák árnyékában. Reggelente a közeli faluból hozzák vendéglátóink a péksüteményt, ám a friss tojásért csupán alig pár lépést kell tenniük. A major maga a nyugalom és a béke szigete.
Szeptember elején a kora reggeli órákban a hőmérő higanyszála még csak a húsz Celsius-fokot éri el, ám percről percre kúszik felfelé, így az ember bár meg-megborzong a friss levegőn, pulóvert mégsem kell húzni. Ez a reggeli kis borzongás amolyan jóleső toszkán borzongás, édes libabőrödzés, az itt töltött reggelek velejárója. Ez idő tájt nem árt tenni egy rövid sétát az olajfák között, szemrevételezni a lombkoronákat, hogy milyen termés is lesz idén…

Toscana „gyümölcse”

Az olajfa igénytelen növény, akár két hónapig is kibírja víz nélkül, viszont nagyon fontos, hogy a februári metszés jól sikerüljön. A háziak a kéthektáros olajfaligetet húsz évvel ezelőtt újratelepítették. A fák a harmadik évben már bőséges termést hoztak.
Toscanában az olívaszüret október végén veszi kezdetét, és elhúzódik egészen december közepéig. Mártáék rendszerint november első napjaiban szüretelnek. Azt mondják, hogy olyankor bár kevesebb olajat nyernek ki a bogyókból, mintha pár hétig még hagynák érni, viszont jóval tartalmasabb és finomabb az íze.
A majorban összesen kétszázhuszonnégy olajfa van, amelyek terméséből százötven liter olaj nyerhető ki. Ez a mennyiség csupán arra elegendő, hogy a háziak családjának éves olajszükségletét fedezze.
Az olajfák árnyékában, nem szokványos baromfiudvarban időznek itt a libák. Vendéglátóink, jó vidéki gazdákhoz illően, más szárnyast, pulykát, fácánt, galambot is tartanak a majorban. Ahogyan olívaolajért, friss tyúktojásért sem kell a boltba menniük.

Mediterrán atmoszférát így teremtsünk

A toszkán hangulat fő meghatározója a vidékre oly jellemző természetes építőanyagok. Itt semmit sem bonyolítanak túl, a stílus titka az egyszerűségben rejlik.
Kő, vaskos gesztenyefa gerendák, vasrács az ablakokon, rusztikus cserepek a háztetőkön. Az ajtón belépve hófehér falak, érett barna gerendák, és egy-egy, a múltat idéző bútordarab fogadja a látogatót.
A buja növényzetű kertbe ciprusokkal szegélyezett út vezet. A medencét virágba borult bokrok rejtik. Minden rendezett, ám mégis van egyfajta természetes vadsága. Talán mert Toscanában egy gazda nem akar mindig mindent irányítani. Pontosan tudja, hogy sok minden van, amit jobb, ha az ember rábíz a természetre.

Egyszerű és pompás is egyben a masszív kövekből felépített vidéki ház, amelyet vendéglátóink fáradságot nem ismerve újítottak fel, örökítették át a mának. Az ablakait védő-díszítő kovácsoltvas rácsok, a vasveretes tömörfa ajtó, a terrakotta cserepek a táj autentikus építőelemei. A kertből nem hiányozhatnak a nyúlánk ciprusfák és a méretes agyagkaspókba ültetett egynyáriak és évelők. 

Így tervezzünk toszkán pincét

A majorépület alatti hatalmas pince az ezeregyszázas években épült.
Rusztikus vakolású fala egy méter vastag. Kilencszáz évvel ezelőtt a boltíves mennyezeten lévő másfél méter átmérőjű kör alakú nyíláson öntötték le szüretkor a termést. Ezt a nyílást mindmáig meghagyták.
Márta és Sergio olívaolaj, olívabogyó és bor tárolására használja a pincét. A vastag falaknak köszönhetően a legperzselőbb nyári hónapokban is alig éri el a hőmérő higanyszála a tíz Celsius-fokot.
Ha hasonló hangulatú pincére vágyunk, ne kérjünk precíz munkát a kőművesektől: látsszon itt-ott az öreg tégla. Autentikus építőelemként használjunk követ (akár csak díszítéshez), kovácsolt vasat, hozzunk rendbe egy-két „kiszolgált” fa polcot a befőtteknek, lekvárnak, bornak.

A mediterrán kert minden építészeti részletét, kutakat, vízköpőket, csapokat, burkolatokat itthon is megvásárolhatunk, méghozzá egy helyen. Eredeti, több száz éves toszkán darabok, szobrok, kövek díszíthetik a kertünket, és szert tehetünk a mediterrán kertek hangulatát megalapozó fagyálló kő- és agyag burkolatokra, lámpákra, bútorokra is. Ha segítségre van szükségünk, kérhetünk tervezést is a több tízezer terméket felvonultató La Meridiana Mediterrán Építőanyag- és Lakberendezési Áruházban. www.lameridiana.hu

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.