Toscana mosolya - Olajfák ölelésében

Toscana mosolya - Olajfák ölelésében

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Toscanában felébredni varázslatos dolog. Kora reggel a hegyek között még hűvös a levegő. Friss és finom, arra ösztönzi az embert, hogy mihamarabb kikeljen az ágyból, és úgy, ahogy van, álmosan, kócosan leüljön néhány percre a kertben. Persze ebből a néhány percből fél óra, vagy akár egy óra is kerekedik, hisz Toscana időtlen vidék.

 

05

 

A hegyi kis falvakból messzire hallatszik a harangok zúgása, oly simogatón az ember lelkének, mint amikor szíve szerelme átöleli. Ám itt mégsem érezzük az idő múlását. Talán ez az időtlenség érzete az egyik aprócska molekulája annak, ami megkülönbözteti Toscanát a világtól. Ez a vidék minduntalan rámosolyog az emberre a maga nyugalmával, kedvességével és bájával. Különös mosoly ez. Nem harsány nevetés, amit életünk során sokszor átélhetünk, s ami a feledés homályába vész. Toscana mosolya szép lassan, szinte észrevétlenül költözik be a szívünkbe, majd faltól falig kitölti azt légies ciprusaival, olajfaligeteivel és évszázadok alatt koptatott lépcsőivel. Ezen a csodás vidéken látogattunk el egy majorba, amelynek építése az ezeregyszázas évekre nyúlik vissza. A ház kőből épült igazi majorépület, három arasz átmérőjű gesztenyefa gerendákkal és nyolcvan centiméter vastag falakkal. Tulajdonosai, Márta és Sergio két évtizede vásárolták meg és újították fel. Az épület romos, a birtok pedig elhanyagolt állapotban volt. Két éven át tartott a házfelújítás, amelynek eredményeként a major visszakapta eredeti pompáját. 

A kéthektáros területen kettőszázhuszonnégy olajfa zöldell. Illatuk és látványuk lenyűgözi az embert. A buja növényzetű kertet akácfák, jázminbokrok és tucatnyi örökzöld növény díszíti, többek között a toszkán vidékre jellemző ciprusok. A háziak – vidéki gazdálkodókhoz illően – kacsát, libát, pulykát, fácánt, galambot és tyúkot is tartanak. A szárnyasok remekül érzik magukat az olajfák árnyékában. Reggelente a közeli faluból hozzák vendéglátóink a péksüteményt, ám a friss tojásért csupán alig pár lépést kell tenniük. A major maga a nyugalom és a béke szigete.
Szeptember elején a kora reggeli órákban a hőmérő higanyszála még csak a húsz Celsius-fokot éri el, ám percről percre kúszik felfelé, így az ember bár meg-megborzong a friss levegőn, pulóvert mégsem kell húzni. Ez a reggeli kis borzongás amolyan jóleső toszkán borzongás, édes libabőrödzés, az itt töltött reggelek velejárója. Ez idő tájt nem árt tenni egy rövid sétát az olajfák között, szemrevételezni a lombkoronákat, hogy milyen termés is lesz idén…

Toscana „gyümölcse”

Az olajfa igénytelen növény, akár két hónapig is kibírja víz nélkül, viszont nagyon fontos, hogy a februári metszés jól sikerüljön. A háziak a kéthektáros olajfaligetet húsz évvel ezelőtt újratelepítették. A fák a harmadik évben már bőséges termést hoztak.
Toscanában az olívaszüret október végén veszi kezdetét, és elhúzódik egészen december közepéig. Mártáék rendszerint november első napjaiban szüretelnek. Azt mondják, hogy olyankor bár kevesebb olajat nyernek ki a bogyókból, mintha pár hétig még hagynák érni, viszont jóval tartalmasabb és finomabb az íze.
A majorban összesen kétszázhuszonnégy olajfa van, amelyek terméséből százötven liter olaj nyerhető ki. Ez a mennyiség csupán arra elegendő, hogy a háziak családjának éves olajszükségletét fedezze.
Az olajfák árnyékában, nem szokványos baromfiudvarban időznek itt a libák. Vendéglátóink, jó vidéki gazdákhoz illően, más szárnyast, pulykát, fácánt, galambot is tartanak a majorban. Ahogyan olívaolajért, friss tyúktojásért sem kell a boltba menniük.

Mediterrán atmoszférát így teremtsünk

A toszkán hangulat fő meghatározója a vidékre oly jellemző természetes építőanyagok. Itt semmit sem bonyolítanak túl, a stílus titka az egyszerűségben rejlik.
Kő, vaskos gesztenyefa gerendák, vasrács az ablakokon, rusztikus cserepek a háztetőkön. Az ajtón belépve hófehér falak, érett barna gerendák, és egy-egy, a múltat idéző bútordarab fogadja a látogatót.
A buja növényzetű kertbe ciprusokkal szegélyezett út vezet. A medencét virágba borult bokrok rejtik. Minden rendezett, ám mégis van egyfajta természetes vadsága. Talán mert Toscanában egy gazda nem akar mindig mindent irányítani. Pontosan tudja, hogy sok minden van, amit jobb, ha az ember rábíz a természetre.

Egyszerű és pompás is egyben a masszív kövekből felépített vidéki ház, amelyet vendéglátóink fáradságot nem ismerve újítottak fel, örökítették át a mának. Az ablakait védő-díszítő kovácsoltvas rácsok, a vasveretes tömörfa ajtó, a terrakotta cserepek a táj autentikus építőelemei. A kertből nem hiányozhatnak a nyúlánk ciprusfák és a méretes agyagkaspókba ültetett egynyáriak és évelők. 

Így tervezzünk toszkán pincét

A majorépület alatti hatalmas pince az ezeregyszázas években épült.
Rusztikus vakolású fala egy méter vastag. Kilencszáz évvel ezelőtt a boltíves mennyezeten lévő másfél méter átmérőjű kör alakú nyíláson öntötték le szüretkor a termést. Ezt a nyílást mindmáig meghagyták.
Márta és Sergio olívaolaj, olívabogyó és bor tárolására használja a pincét. A vastag falaknak köszönhetően a legperzselőbb nyári hónapokban is alig éri el a hőmérő higanyszála a tíz Celsius-fokot.
Ha hasonló hangulatú pincére vágyunk, ne kérjünk precíz munkát a kőművesektől: látsszon itt-ott az öreg tégla. Autentikus építőelemként használjunk követ (akár csak díszítéshez), kovácsolt vasat, hozzunk rendbe egy-két „kiszolgált” fa polcot a befőtteknek, lekvárnak, bornak.

A mediterrán kert minden építészeti részletét, kutakat, vízköpőket, csapokat, burkolatokat itthon is megvásárolhatunk, méghozzá egy helyen. Eredeti, több száz éves toszkán darabok, szobrok, kövek díszíthetik a kertünket, és szert tehetünk a mediterrán kertek hangulatát megalapozó fagyálló kő- és agyag burkolatokra, lámpákra, bútorokra is. Ha segítségre van szükségünk, kérhetünk tervezést is a több tízezer terméket felvonultató La Meridiana Mediterrán Építőanyag- és Lakberendezési Áruházban. www.lameridiana.hu

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}