Víz és élmény a kertben

Víz és élmény a kertben

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Akinek lételeme a víz, annak a kertjéből sem hiányozhat, legyen az egy madáritató, forráskő, kerti tó vízeséssel, patakkal, vagy akár egy vegyszermentes, családi fürdőzéshez ideális fürdőtó. A víz mindig a kert csúcspontja. Ha lehetőségeink engedik, ne mondjunk le erről az élményről. A szakszerűen megtervezett és igényesen kivitelezett kerti vízkép örömöt és élményt ad a minimális fenntartási igény mellett.

 

11

 

Forráskő, csobogó

Legnagyobb előnye, hogy nagyon kis helyen, akár egy erkélyen, teraszon is elfér. Egy dézsába is rakhatunk egy kis szivattyút és fúvókát, pár vízinövénnyel társítva készen is van a legegyszerűbb kivitel. A kertbe beépítve a forráskő alá fóliával bélelt víztározó helyet kell építeni, ebbe helyezzük el a szivattyút, ami a vizet keringeti. A tározó tetejére, korróziómentesített rácsra kerül a forráskő, amelynek megfúrt közepén keresztül bugyoghat fel a víz. Profi kivitelben nem árt egy UV szűrő és egy fonalas algátlanító beépítése. Előbbi – biológiailag nem károsítva – megöli a lebegő algákat, sterilizálja a vizet, így nem ártunk a vízhez inni járó madaraknak. Utóbbi a kellemetlen és nem éppen látványos algafonalaktól teszi mentessé a forráskő felületét. A nagy párolgási veszteség miatt a vizet rendszeresen pótolnunk kell. A kényelem kedvéért konduktív szintérzékelő szondákkal, egy relé és egy mágnesszelep beépítésével ez is automatizálható. Ha a víztározó sekélyebb 80 centiméternél, télre a szivattyút ki kell szerelni és fagymentes helyen, egy vödör vízben célszerű tárolni. A vödörből elpárolgó vizet folyamatosan pótolnunk kell. A gépészet beépítésével az éves fenntartás gyakorlatilag a téliesítésre és a tavaszi beüzemelésre korlátozódik, így szezonban nem marad más dolgunk, mint élvezni a víz látványát.

Így válasszunk vízi életformát

Forráskő

Ha nem akarunk kertünkben nyílt vízfelületet, akkor a legjobb választás – a víz megjelenésének egyik legegyszerűbb módja – a forráskő. Átfúrhatunk gleccskövet, terméskövet, bármilyen sziklatömböt, vagy akár beszerezhetünk egy patinás malomkövet is. A vízkép habosítására speciális fúvókák vannak, amelyek intenzívebbé teszik az élményt. A fúvóka mellé vízálló lámpát is rakhatunk. 

Vízesés

Ha a kertben a terepadottságok lehetővé teszik, a szintkülönbségeket kihasználva könnyen létrehozhatunk egy kellemes vízesést, amelyet indíthatunk akár egy forráskővel, majd a domboldalba beágyazott sziklák között leszaladó víz eltűnhet akár a domb tövénél lévő kövek között – amely biztonságos megoldás, ha kisgyermekek is vannak –, vagy csatlakozhat egy kerti tó vízfelületébe is.

Kerti tó

Sok-sok vízi-, vízparti növénynek és állatnak ad élőhelyet. A tavirózsák nyíló virágai, az aranyhalak narancs-piros rajai, házi „dinoszauruszaink”, a tarajosgőték megfigyelése, a szitakötők cikázása, a téli csúszkálás a befagyott felszínen… Számtalan élményt nyújt.

Fürdőtó

A fürdőtó egyesíti a kerti tó és az úszómedence előnyeit, a természetes környezetben vegyszermentes, biológiailag tiszta vízben úszhatunk saját kertünkben. A speciális technológiai kialakításnak és vízgépészetnek köszönhetően a víz olyan tiszta, mintha a tengerben úszkálnánk.

Vízesés

Ha a kert nem is lejtős, a tómederből kiásott földből létrejövő kis dombocska is adhat jó lehetőséget egy attraktív hang- és vízélménynek, a vízesésnek. A kialakításnál ügyeljünk az arányokra, ne feledjük: a kevesebb néha több.
A köveket alaposan össze kell válogatni, hogy a kívánt hatást elérjük. A víz sokféle módon folyhat a köveken, ezt a kövek felületével, dőlésszögével, a víz mennyiségével és sebességével lehet szabályozni.
A köveket úgy kell alulról összebetonozni, hogy az ne látszódjon. Így természetes a hatás és biztonságosan ugrándozhatunk a köveken, vagy tapicskolhatunk a mederben.
Csobogás közben oxigén keveredik a vízbe, amely javítja a tó vízminőségét. A lezúduló vizet megvilágítva exkluzív megjelenést varázsolhatunk az éjszakába.

Vízesés

Ha a kert nem is lejtős, a tómederből kiásott földből létrejövő kis dombocska is adhat jó lehetőséget egy attraktív hang- és vízélménynek, a vízesésnek. A kialakításnál ügyeljünk az arányokra, ne feledjük: a kevesebb néha több.
A köveket alaposan össze kell válogatni, hogy a kívánt hatást elérjük. A víz sokféle módon folyhat a köveken, ezt a kövek felületével, dőlésszögével, a víz mennyiségével és sebességével lehet szabályozni.
A köveket úgy kell alulról összebetonozni, hogy az ne látszódjon. Így természetes a hatás és biztonságosan ugrándozhatunk a köveken, vagy tapicskolhatunk a mederben.
Csobogás közben oxigén keveredik a vízbe, amely javítja a tó vízminőségét. A lezúduló vizet megvilágítva exkluzív megjelenést varázsolhatunk az éjszakába.

Tervezési és kivitelezési hibák

A nem megfelelő vízmélység és felület/térfogat arányból adódóan a víz nyáron túlmelegszik, oxigénmegkötő képessége lecsökken, így felborul a biológiai egyensúly, azaz elszaporodhatnak az algák, a halak elpusztulhatnak. A rosszul méretezett vízgépészet nem képes biztosítani a víz megfelelő mértékű szűrését, ezért a víz zavarossá, algássá válhat. Ha rossz minőségű tófóliát választunk, az hamar tönkremehet, akár már az építésnél sérülhet, ezért idő előtt újra kell építeni a tavat. Szűrést utólag is rakhatunk ugyan a tóba, de igen munkaigényes feladat. Lehetőleg EPDM kaucsukfóliát használjunk, ami rendkívül rugalmas és időtálló, és könnyű vele dolgozni. Az instabil, vagy/és nem vízszintben megépített szegély miatt a víz egy része elszivároghat a tóból, így a vízparti növények is kiszáradhatnak, ráadásul nem túl esztétikus az alacsonyabb vízszint. Az oldható meszet tartalmazó kövek folyamatos algásodást okoznak. A kioldódó mész megnöveli a víz pH-értékét, ami kedvez az algák elszaporodásának. A kilátszó fólia és betonfelületek nem nyújtanak természetes látványt, mindemellett mégis ez a leggyakrabban előforduló hiba.

Kedvenc vizinövényeink

Aprógyékény (Typha minima)

A legkisebb gyékényfajta apró buzogányai kellemes színfoltjai a tónak. Dézsában kialakított vízikertbe is rakhatjuk.
Réti füzény (Lythrum salicaria)
A „The Beacon” fajta sötétpiros és alacsonyabb növekedésű (80 centiméter). A „Robin” fajta 30 centiméterre nő, rózsaszín virágai júniustól szeptemberig nyílnak.
Sellőhínár (Pontederia)
A melegkedvelő növénynek kék és fehér virágú fajtái vannak. Fagyérzékenysége miatt télre takarjuk le, de 30 centiméter mély vízben át is telel.
Tavirózsa (Nymphaea)
A különböző fajták más-más vízmélységben érzik jól magukat. A sok napsütést rengeteg virággal hálálják meg. Levelei árnyékolják a vizet, ami kedvező a víz stabilitására.

Fürdőtó

A hazánkban újnak mondható vízi létesítmény egy olyan „kerti tó”, amely megfelelő vízmélységgel és kialakítással rendelkezik ahhoz, hogy úszni lehessen benne. A német Oase cég által kidolgozott fürdőtóépítési technológia szerint a tó úszó- és rekreációs részből áll. A gépészeti aknában elhelyezett szűrők biológiailag és optikailag is tiszta vizet biztosítanak a fürdőzéshez. A szűrt vizet nagyon alacsony energiafelhasználású szivattyú pumpálja vissza folyamatosan a tóba, közvetlen befúvókon és a rekreációs zóna alján elterített kavicsrétegen keresztül. Az így létrejövő feláramlás a lebegő szennyeződést a felszínre sodorja, ahonnan a skimmeren keresztül a szűrőbe kerül. Itt az iszap, a szennyeződés leülepszik, a nitrogén átalakulva elillan, a foszfor pedig megkötődik. A szűrő méretezését a mérethez és az igénybevételhez kell igazítani, így garantálható az egyenletes és kiváló vízminőség. A tó tisztaságához hozzájárulnak az előírt fajtájú és mennyiségű vízinövények is.
A nyári hőségben egy hűs csobbanás saját fürdőtavunkban…, ez az igazi kertélmény. Kipróbálhatjuk a tavirózsa virágának fejen történő egyensúlyozását is – ahogy azt Szaffi tette a sokunknak kedves rajzfilmben.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}