A pihenőkert nem lustálkodik

A pihenőkert nem lustálkodik

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Dr. Bálint Györgyöt, a Szent István Egyetem professzorát, számos szakkönyv íróját, a Nagyváthy János Egyesület elnökét, a - Virágos Magyar-országért" mozgalom lelkes alapítóját, az - Ablak" című tévéműsor hasznos tanácsokkal szolgáló kertbarátját, az ország ismert és szeretett Gyuri bácsiját sashalmi házában látogattuk meg.

 

 

Szeretik, ezért állandó a sürgés-forgás Bálint gazda körül. Ki jó tanácsért, ki - baráti permetezésre" hívja, ki meg pogácsával kedveskedik, vagy csak gratulál az előző esti tévéműsorhoz. A vendégszerető házigazdák szívélyesen invitálnak, segítenek mindenkinek, élvezik a - falusi élet" áldásait.

 

- Mintha vidéken élnénk - - kezd mesélni az örökifjú Bálint György. - Összetartó, segítőkész környezetbe kerültem, ahol az emberek köszönnek az utcán, foglalkoznak egymás örömeivel, bújával-bajával. A házra a feleségem talált rá, ő a kerületben dolgozott, megkedvelte ezt a békés, csendes környéket. Büszkén mondhatom, hogy három éve, mióta itt lakunk, a helyiek befogadtak és megszerettek bennünket. A kertünk jellegzetes elővárosi kiskert a maga 160 négyszögölével, a nagy terasszal, amely kapocs a ház és a kert között. A házat az előző tulajdonos nagyobbrészt haszonkerttel vette körül, mi most pihenőkertté alakítottuk át. A pázsit nagy felületet foglal el, megnyugvást és pihenést nyújt a családnak.

 

- Az ember tudatosan vagy öntudatlanul arra törekszik - mondja Gyuri bácsi - , hogy megvalósítsa az élete során összeszedett ismereteket, elképzeléseket, vágyakat. Már a tervezésekor gondoltunk arra, hogy a kertben mindig nyíljon virág, és persze a virágzó növények színharmóniája sem mellékes. Figyelnünk kellett a jó térbeosztásra, a virágok, a fák, az épületek megfelelő arányára is. Mi a kert közepén végigfutó gyepszőnyegen csak a korábban ültetett gyümölcsfákat hagytuk meg. A kajszibarack-, a meggy-, a körte-, a cseresznye- és a ringlófa nem csak tavaszi virágzásával gyönyörködtet bennünket, de a feleségem kitűnő gazdaasszony, így gondoskodik egész évi lekvár- és befőttszükségleteinkről is.

 

A kerítés mellé ültetett törzses egres- és ribiszkebokrok piros és sárga termésükkel is díszítik a kertet. A szomszéd kerítésénél futó otellószőlő a hasznosságán kívül praktikus célt is szolgál: eltakarja a kiábrándító, csúnya kerítéslábazatot.

 

Minden kert lényege, tanítja Gyuri bácsi, hogy a praktikum és az esztétikum megfelelő arányával harmóniát teremtsen. Ez akár zöldségfélékkel is megvalósítható, hisz a feltűnő, piros leveleivel tündöklő cékla is lehet szép szegélynövény, vagy a katonás sorba ültetett fodros levelű petrezselyem. A növények gondozásakor - főleg ilyen meleg nyarakon - elengedhetetlen a gondos öntözés, ami a kerületben a könnyű és homokos talaj következtében nem könnyű feladat.

 

- Kétévi kísérletezés után jobbnak láttuk áttérni az automata öntözésre. Ha nem is rövid idő alatt, de a beruházás megtérül, hiszen így optimális időben kapják meg vízadagjukat a növények. Tehát nem csoda, hogy a pázsit, amely a kert legnagyobb felülete, kánikulában is zölden virít nálunk, és nem kell aggódnunk akkor sem, ha a munka vagy a pihenés elszólít bennünket otthonról. A kert sarkába eldugva építettünk egy komposzttárolót is, amelyből őszre műtrágya kiegészítésével pótolhatjuk a tápanyagot a földnek. Itt hasznosítjuk a felhalmozódó konyhai hulladékot is, így helyben készül növényeink tápanyaga. A komposzttároló is jól belesimul a kerti képbe, hiszen fából van, és befuttattuk szőlővel.
Gyuri bácsi szerint a körtefa a gondos metszésnek és a jó táptalajnak köszönhetően lassan kinövi a kertet, de a virágok sem lustálkodnak! A bejárattól balra, a kerítést szegélyező kecskerágó sövénytől jobbra igazi - fogadóbizottságként" az évelő virágokból, egynyáriakból és örökzöldekből összeállított, színpompás előkertet alakítottak ki.
- A tavasztól késő őszig folyamatosan virágzó dísznapraforgó, pistike, margaréta, estike, dália, petúnia közé illatos levendulát, citromfüvet ültettünk, míg a páfrány, az aranylevelű tiszafa és a boróka a zöldnek különböző árnyalatait mutatja, és kiemeli a színek sokaságát. A ház ablakait piros és rózsaszín parasztmuskátlival, a teraszra vezető lépcsősort pedig feleségem kedvenc virágaival díszítettük. A lobélia, a fehér petúnia, a bársonyka, a verbéna és a pistike a kerthez illő természetes anyagú fonott kosárkát, cserépedényt, kerámia kaspót kapott, a kövirózsa pedig agyag csirkeitatóba került. Az erdélyi mester által készített, rusztikus faoszlopokból álló terasz korlátai között felkúszó trombitafolyondárt lassan metszeni kell, mert túlnövi a tetőt, de az autóbeállót díszítő sétányrózsa és csüngő fukszia is kinőtte a cserepét.
Vendéglátóink gyakran és szívesen üldögélnek a teraszon, ahonnét belátni a kis kertet, amelyben az énekes madarak mellett a sündisznó és a béka sem ritka vendég. Madarakat hívogat a fára akasztott madáretető és a földre helyezett itató is.
- Mint a - Madárbarát Kert" mozgalom támogatója - mondja Gyuri bácsi - nagyon fontosnak tartom, hogy a kert hasznos segítőtársait ne csak élvezni, de a téli ínséges időszakban segíteni is tudjuk! Hisz általuk és velük együtt lesz a kert élő, szép és harmonikus része az életünknek. A kertfenntartásban lelkes segítőtársam a feleségem, aki munkámban és magánéletben egyaránt mellettem áll. Õ a Mezőgazda Kiadó felelős szerkesztője, számos szakkönyvem és a legutóbbi - Keserédes éveim" című életrajzi kötetem szerkesztője. Õ az én élő és örök lelkiismeretem.
Vendéglátóink joggal büszkék a maguk teremtette kertre, amely már kialakulófélben van, bár ennek a folyamatnak soha sincs vége.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.