Ötletcseppek medencékhez

Ötletcseppek medencékhez

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A víz növeli a kert értékét, gazdagságot hoz és egyben gazdagsárgól árulkodik. Rangosabb családi ház és lakópark ma már nem épül bel- vagy kültéri medence nélkül. Építkezés előtt azonban érdemes körülnézni, mert a piacon napról-napra bővülő kínálat és tucatnyi akció fogadja az építkezőket.

 

 

Fürdő vagy úszó?

 

A medencéknek több típusa létezik:
a fürdő változat lépcsős kialakítású, közepes vízmélységű és oldalt ülőfelületek vannak benne kialakítva. Általában melegvízű, s inkább pihenésre, relaxációra, feltöltődésre használjuk, úszni nem tudók is jól érezik magukat benne. A kis alapterületű úszómedencében már megteremthető a sportolás élménye, amennyiben ellenáramoltatót szerelünk az egyik végébe, mely folyamatos hullámzást indukálva arra kényszerít bennünket, hogy tempózzunk
a vízbenmaradásért. A valódi úszás élményét nyújtó medencék jóval hosszabbak
az átlagosnál, s mélységük is minimum 150 cm. Átlagos méretük 3x6 méterestől indul, gyakran eléri a 3x13 métert, de egyéni igények szerint ennek többszöröse is megépíthető. Az ideális vízhőmérséklet kint 25-27, bent 26-28 fok, pezsőfürdőben 35-40, ülőfürdőben 30 fok körül van.

Építés
Az 5 m3-nél nagyobb medence építéséhez építési szakhatóság engedélyét kell kérni. Ebben meghatározzák, hogy a lakossági medencéből évente minimum egyszer le kell engedni a vizet, hogy ha az sík terepen áll, közel kell lennie a csatornavezetékhez, ha magasabban a kert többi részénél,
a víz leeresztésekor locsolóvízzel láthassa el az alacsonyabb területeket. A kerti medencék talajvízmentes, füves környezetben, szélvédett helyen, a talajszinttől kiemelve épüljenek.
A medencék üzemeltetésére a feltöltésükre használt víz ára és a fűtési energia minimalizálása miatt a vízvisszaforgatásos módszer a legjobb. Így a medencébe csak a párolgási veszteség és a szűrő visszamosatása miatt kiengedett víz helyett viszünk be friss vizet, és hónapokig ugyanazt a vizet használjuk.
A víztükröt kialakíthatjuk süllyesztett vagy feszített formában is, előbbi olcsóbb, egyszerűbb kivitelezést igényel, de gyorsítja az algásodást és nem elég rendszeres a vízcseréje. Utóbbi szebb, drágább, a folyamatos vízcsere meggátolja az algásodást, s az úszót nem akadályozzák a hullámok.
Anyagtípusok
A medence építészeti kialakítására többféle megoldás kínálkozik. Leggyakoribb a vasbeton héjszerkezet, melynél mind a fal, mind a padlózat egybeöntött. Ennek vízzáró rétege lehet hegesztett fólia, üvegmozaik vagy csempe, de az is megoldás ha a betont kellemes színűre festik. Fontos a szerkezet alakját követő, víznyomásnak rugalmasan ellenálló szigetelés! A vízzáró betonme-dencék tartósak, ellenállóak, ugyanakkor drágák és sokáig tart a megépítésük.
Az acél, illetve alumíniumkádak tartósak, vízhatlanok, gyorsan szerelhetők, de drágák és csak fix formákban rendelhetők.
A műanyagmedence gyorsan szerelhető, könnyű, de kevésbé tartós, sérülékeny, s szintén csak meghatározott formákban igényelhető. Ez csak akkor olcsóbb a vasbetonnál, ha nagy méretben készül.
A polipropilén lemezből hegesztett, műa-nyag kádak külső peremét ajánlatos műkővel borítani Az üvegszállal erősített
poliészter medencék egy darabban legyártott, az időjárásnak, és a napfénynek ellenálló műanyagok. Magasfényű, kék felületük könnyen tisztántartható, de a fürdési szezon végeztével ajánlatos alaposan kitakarítani.

Medencefedés
A legjobb megoldás a redőny, amely vegyszerálló PVC elemekből áll. Ez csaknem 98 százalékban fedi a medencét, így a hőveszteség és az elpárolgás minimálisra csökkenthető. A borítás megakadályozza
a vízpárolgást míg a medencét nem használják, és feleslegessé teszi az uszoda nedves és a kültér friss levegőjének állandó cseréjét. Ez a klimatizálásra fordított kiadások csökkenését jelenti. Ha színes redőnyt használunk, elzárjuk a medence vizét a napsugárzástól, ezért az algásodás is nehezebben alakul ki: így is csökkenthető
a vegyszerfelhasználás. Télen csak a fűtött kültéri medencéknél szabad a víz felszínén tartani a redőnyt. A fűtetlen medencéknél azt olyan helyzetbe kell hozni, hogy a víz ne fagyhasson be.

Kiegészítők
A burkolat a medence partján, lépcsőjén és alján is csúszásmentes legyen. Ide tartozik a kapaszkodók, korlátok és létrák megemlítése, hiszen ezek mindegyikének kényelmesnek és biztonságosnak kell lennie. A legtöbb költséget a technikai eszközök vonják maguk után: a víztisztító, vízforgató, hőszintkiegyenlítő, algásodásgátló eszközök, a víz alatti világítás és porszívó, melyet a partról akár teleszkópos nyéllel vagy távirányítóval is vezényelhetünk. További extra az automata vegyszeradagoló, vagy a vízmelegítő is.

Karbantartás
Ahhoz, hogy egész éven át tiszta vízben fürdőzhessünk, elengedhetetlen a folyamatos, szakszerű karbantartás. A szűrés csökkenti a vízbe kerülő szennyeződéseket, s esztétikailag is jó szolgálatot tesz. A vegyszeres kezelések gátolják az algák elszaporodását és lebontják a nemkívánatos vegyületeket. Fertőtlenítéssel, pelyhesítéssel és a pH-érték beállításával megfelelő fürdőkörnyezetet teremthetünk. A higítás az előző módszerekkel el nem tüntethető anyagok feldúsítását gátolja. A téliesítés szintén fontos szerepet játszik az állagmegóvásban: a vizet félig le kell engedni, a pH-értéket 7,2 és 7,4 közé állítani, téliesítő folyadékkal és algamentesítővel keverni, az elektromos berendezéseket áramtalanítani,
a szűrőket kitisztítani, a medencetestet fóliával vagy műanyaggal lefedni.
A medence falára kicsapódott anyagok (vízkő, napolaj, klór) megváltoztathatják a medence felületi színét, ezek a lerakódások a kád leürítése után megfelelő folyékony vegyszerekkel eltávolíthatók. A felület megvédése érdekében súroló, karcoló eszközöket és tisztítószereket, hypót nem szabad használni. Először porszívózzuk ki a kádat, s a sok elszívott piszkot vegyük ki a homokszűrő tetejéről.
Az apró lebegő szennyeződések csak pelyhesítőszer segítségével szűrhetők ki. Ezt vegyszeradagoló pumpával juttathatjuk a vízbe. Ahol sok algaspóra van, és erős napsütés éri a medencét, indokolt algagátlót is adagolni.
A fertőtlenítés lehet klóralapú, vagy klórmentes. A klór megöli a baktériumokat, az algaspórákat, és a vírusokat is, de büdös, szemcsípést, bőrviszketést, rozsdásodást okozhat. A klórmentes eljárások között léteznek már hidrogén-peroxid alapú vegyszerek, UV-sugárzást alkalmazó és ózongenerátoros módszerek. Ezek nem csípik a szemet, nem okoznak kiütést, ajánlottak gyermekek fürdéséhez, bár a klórtabletta többszörösébe kerülnek.
Kint vagy bent?

Anyagiakban nincs sok különbség a kül- és beltéri medencék között, mert bár a kintinek drágább a megépítése és fagyvédelme, a bentit párátlanítani, télen fűteni kell. A belső uszoda minimum akkora térben legyen, hogy közelében el lehessen helyezni a napozóágyat, zuhanyzót, esetleg szaunát, vagy fitness-sarkot is. Ha a kövezet alá építjük a fűtőcsöveket, egyúttal csempemelegítőt is nyerünk. A páradús levegő miatt jó, ha az úszóteret a lakás egyéb helyiségeitől elkülönítve alakítjuk ki, hiszen ott magasabb hőmérsékletet kell biztosítani. A világítást süllyeszthetjük a mennyezetbe, a medence falába vagy padlójába, de gondoskodjunk az armatúra légmentes búrájáról. Beltérben alakítsunk ki minél több felülvilágítót, ablakot, kültérben pedig csak éjszakára vagy télre fedjük le a medencét.Luxusfürdő
Gyakran pezsgőfürdővel kombinálják a pancsolómedencéket. A hidromasszázsfürdők ideális vízhőmérséklete 35-40 Celsius fok. Ez gyógyászati célokat is szolgál: alkalmas az izmok ellazítására, a vérkeringés fokozására, de stresszoldó, lazító, üdítő szerepet is ellát. E masszázsmedencékben beépített forgó-szűrő berendezések biztosítják a víz folyamatos fertőtlenítését, így évente elegendő három alkalommal leereszteni belőlük a vizet. A hatást fokozhatjuk, ha medencénkbe előregyártott élményelemeket (vízköpőket, szökőkutat, vízesést, csúszdát vagy szőkőárgenegátort) szereltetünk. Így ha igényesek vagyunk, egyszerre üdülhetünk és szórakozhatunk is házi uszodánkban.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.