Boldog füvek kertje

az önfeledt kertépítés titkait kutatva egy – álruhás kertész” felségterületét lestük meg. Perlaki Jenő, nemrégiben még Pesterzsébet polgármestereként, majd a Fővárosi Közgyűlés tagjaként, jelenleg pedig a Környezetvédelmi Bizottság egyik szószólójaként próbálja felhívni a figyelmet a természet csodáira, értékeinek védelmére, új dicsőségeinek létrehozására. saját kertjét olyan odaadással és türelemmel gondozza, mintha csak a gyermeke volna. A zöldek meg is hálálják a törődést: valódi édenkertté álltak össze.

 

 

A paradicsomi táj az utcafrontról nem látható. A keskeny telek az épület mellett mindössze egy kocsibehajtót engedett kialakítani, így a szeretettel ápolt növényektől roskadozó kert csak az épület mögött tárulkozik fel, területe 14×78 méter. Nem éppen ideális alap egy budapesti oázis kialakítására, de házigazdánk igyekezett a szükségből erényt kovácsolni, s sorra megteremteni a telek hosszában elkülönülő, a kert mélye felé egyre intimebb használatra szánt területeket. A telket egyik oldalról hatalmas tűzfal határolja, melynek tövébe gyorsan növő futószőlőt ültetett, ez tavasztól őszig zöld várfalként óvja a kertet. Állítólag, ha az előttünk fekvő terület negyven százaléknyi magasságban zöld, az nyugtatólag hat, s ennek az – élő tűzfal” maximálisan eleget tesz. A házhoz csatlakozik egy délutáni napot kapó terasz, kerti bútorral, pistikékkel, s a bejárat előtt parányi tóval. A vízfelület látszólag esetlen elhelyezésre talált, de a feng-shui szerint éppen a kijelölt helyen volt rá szükség ahhoz, hogy örömöt hozzon a házba. Ugyancsak a kínai térrendezés elmélete okoz fejfájást a lakóknak, amikor a fenséges fűzfára néznek,

 

hiszen ez állítólag szomorúságot hoz, így elképzelhető, hogy előbb-utóbb áldozatul esik a keleti szellemben (is) zajló téralakításnak. A terasz alatti kocsibehajtó betonját vörösesbarnára festették, hogy unott szürkéjével ne tegye tönkre a kert képét. A nagy felületű betonút egy részét még kellemes lugas is fedi, erre borostyán, futószőlő és – a háziasszony kívánságára – rózsa kúszik fel.
Boldog füvek – a kifejezés a kerttulajdonos szájából származik. E szerint a gyep akkor érzi jól magát igazán, ha fűnyíráskor csupán a szálak egyharmadát vágjuk le, s már mutatja is földbe dugott mutatóujján, ma éppen hol lenne az ideális fűmagasság. Ugyanennyi lélekkel beszél arról is, hogy tavaly elvesztett egy hamisciprust, mert félreértelmezte a növény által adott jeleket. Mert ugye egy lelkiismeretes kertgazda reggelente egy szempillantás alatt felméri, hogyan érzik magukat a zöldek, melyik szomjas, melyik vágyik tápoldatra, melyik szeretne átköltözni a kert egy árnyasabb területére. Õ pedig boldognak látta a ciprust. Azóta már a vízellátásról automata öntözőrendszer gondoskodik, melyet még a cserepes növényekhez is egyenként elvezettek. A füvet korábban foltokban tönkretették a kutyák – Lali, Betty és Manci, gyönyörűséges york-shire terrierek – , így azt helyenként cserélni kellett, mára azonban avatott szemek sem mondanák meg a helyét.
A telket a konkáv térformálás elvei szerint építették be, azaz a széleken kaptak helyet a magasabb növények, utánuk alacsonyabb bokrok jönnek, majd virágos évelők, s végül középen összefüggő gyep mutatja a valóságosnál tágabbnak a teret.
A kert éke a hátsó traktus közepén emelt bástya. A mészkővel körbeépített emelvénybe süllyesztették a fürdőmedencét, partján nyugágyak és cserepes növények sorakoznak. Az ívekbe hajló építmény partját levendula, törökszekfű és mécsvirág színesítik. A telek egyik végében szerszámoskamra, másik csücskében fedett ücsörgő, a kettő között mészkőből rakott sütő díszeleg. Az egységes kép kedvéért a tűzrakóhely és a medence partja egyforma anyagból kelt életre, tovább fokozva a harmóniát.
A bejárat előtti füves öböl szélén pünkösdirózsa, jázminbokor és sárga kannavirág teremt élénk foltokat a különböző zöldek között. A házigazda a Bodeni-tónál járva, a Virágok Szigetén szeretett bele a színorgiát produkáló évelőkbe. Ahogy meséli, burleszkbe illő jelenet volt, ahogy heteken át, naponta kétszer átrendezte a növényeket, mert nem találta megnyugtatónak az összhatást. Mára azonban minden a helyére került, s most inkább vígjátékot lehetne forgatni a kertben élőkről, legyenek azok szeretetteljes emberek, életrevaló kiskutyák, vagy akár boldog füvek.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop