Apró ékszerek, forró égtájak növényei

Apró ékszerek, forró égtájak növényei

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Megkapóan hangulatos kert kis helyen is létrehozható tetszetős növényegyüttesekkel. A helyszűkét törpe növésű dísznövényekkel, vagy a metszést - és ezáltal az alacsonyan tartást - jól tűrő fajokkal oldhatjuk fel. Kicsi vagy nagy térben gondolkozzunk, a mediterrán kert mit sem veszít kedveltségéből. A New Garden budapesti, Kamaraerdei úti áruházának mintakertjeiben sétálva érezzük: jó helyen vagyunk akkor is, ha zsebkendőnyi zöld sarokra, és akkor is, ha meleg tájak nagy kertjeire vágyunk.

 

 

Sok szép növény kis helyen is elfér

 

A természet egyik legnagyobb szépsége az örökös változás, növekedés. A fiatal korban vásárolt és ültetett növények elvesznek a kertben, hét-tíz év múlva viszont már az okozhat gondot, hogy a növények összenőnek, felkopaszodnak. A fiatalon még hasonló méretű, de eltérő ütemben fejlődő növények között felborulnak az arányok, folyamatosan versengenek a területért, a vízért, a fényért és a tápanyagokért. Ez a vetélkedés azonban nem a szépségért, hanem a túlélésért folyik. Díszítő értékük megtartásához ezért sok esetben szükség van a rendszeres metszésre.

 

 

Sajnálatos módon már a kertkedvelőknek is egyre kevesebb idejük jut arra, hogy ápolják növényeiket. A törpe növekedésű növények ültetésével kis helyen is hangulatos kertet varázsolhatunk, és a kerti munkák egy részét megtakaríthatjuk. A csoport népszerűségi listáját a fenyőfélék vezetik. Különleges megjelenésükkel, változatos mintázatukkal, színváltozatukkal és egyszerű fenntartásukkal könnyen belopják magukat a kertész szívébe.

 

 

Törpe vagy fiatal?

 

A gyakorlatlan szemnek gondot okozhat eldönteni, valóban törpe változattal van-e dolga, pedig viszonylag könnyen felismerhetjük e kis növésű fajtákat. A nagyra növő fajok fiatal egyedei a hosszú hajtásaik miatt kevésbé formásak, ezzel szemben a törpe fajták már néhány éves korukra mutatós, apró „növényékszerekké” cseperednek. Szártagjaik rendkívül rövidre nőnek, emiatt válik a megjelenésük tömötté.

 

 

Igényekre szabva

 

Választhatunk a talajcserével, védett kertbe ültetett, féltve őrzött ritkaságokból, és a szinte mindent tűrő, déli fekvésű teraszt is kibíró túlélőművészekből. Vásárláskor tájékozódjunk új kedvencünk igényei felől. Egyes érzékenyebb fajták csak gyűjtőknek ajánlottak, az edzettebbek azonban hosszú éveken keresztül díszíthetik sziklakertjeinket, vagy egyszerűen edénybe ültetve a teraszt vagy balkont. Ha edénybe ültetjük a törpe örökzöldeket, minden esetben figyeljünk a jó vízelvezetésre. Ehhez az edény aljára helyezzünk kavicsokat vagy más vízelvezető anyagot.

 

 

Jó társaságban

 

Az alacsony termetű évelők, cserjék és lomblevelű örökzöldek kiváló kiegészítői féltett fenyőinknek. A megfelelő arány megtalálásához és a kiültetési mintához elegendő fellapoznunk a témával foglalkozó, egyre nagyobb számban megjelenő szakkönyveket.

Nagyból alacsonyat
Olyan növényeket is beszerezhetünk, amelyek bár nagyobb növésűek eredetileg, ám gyakori metszéssel alacsonyan tarthatók. Számos ilyen díszcserjét találunk a faiskolai árudákban. Elsősorban a levelükkel díszítők közül válogassunk, hiszen a gyakori metszéssel a virágjukkal díszítők virághozamát lecsökkenthetjük.

A mediterrán kertről, őszintén

Mi jut eszünkbe idehaza a mediterrán kertről - Nyaralás, terrakotta dézsák, meleg színű díszburkolat, rusztikus formák, árnyékos lugas, a pihenés, egy pohár finom bor a naplementében, pálmafák, leander, füge. De hol marad a déli forróság, hol marad a kiszáradt fű, a zöld szín hiánya - Pedig ezek is a mediterráneum jellemzői. Lássuk be: mi valójában nem is mediterrán kertet szeretnénk - még ha így is nevezzük -, csupán egy darab Görög-, Olasz-, vagy Spanyolországot, vagyis mindazt, amit a mediterráneum hangulata áraszt. Azokat a színeket, formákat, növényeket, amelyek körülvettek bennünket a nyári pihenés alatt. Az örökös forróságot, a vele együtt járó szárazságot a mindennapi munka mellett egyáltalán nem kívánjuk.

Növényhatározó
Általában azokat a fás, vagy fásodó szárú a növényeket illetjük mediterrán jelzővel, amelyek fény- és melegigényesek, ugyanakkor igénylik a hűvös, de nem fagyos telet. Gyakran ide soroljuk a más kontinensről érkezett fagyérzékeny növényeket is (például a kefevirágot, selyemmirtuszt, golgotavirágot). Fagyérzékenységük miatt felhasználási területük is különböző.

Jókor, jó helyen
A mediterrán növények többsége dézsába, cserépbe való, napos vagy nem túl árnyékos teraszra ideálisak: egzotikus megjelenésükkel, vagy egész nyáron át tartó virágpompájukkal utánozhatatlan hangulatot teremtenek. Ha a következő évben is gyönyörködni szeretnénk bennük, akkor megfelelően hűvös, fagymentes helyet kell találnunk a teleltetésükhöz.
Vannak olyan fajok is, amelyeket akár a kertbe is kiültethetünk, ha sikerül nekik elég védett, meleg, napos helyet találnunk. Ilyenek például a füge, a gránátalma, vagy akár a lószőrpálma, de már banánokból, valamint kaktuszokból is vásárolhatunk télálló változatokat, amelyek kis odafigyeléssel évről évre bentteleltetés nélkül díszítik kertünket.

Hazai viszonyokra átültetve
Magyarországon szerencsés helyzetben vagyunk. Persze azzal a veszéllyel számolnunk kell, hogy egy keményebb télen még itt is kifagyhatnak növényeink. Biztonságos áttelelésükért már a tavaszi ültetéskor sokat tehetünk. Ezért a melegigényes lombhullató növényeket (például a selyemakácot) szélvédett, déli tájolású, napos helyre ültessük, hogy ősz végére beérjenek hajtásaik.
A lomblevelű örökzöldeket pedig éppen a téli vagy kora tavaszi nap okozta kiszáradástól kell óvni, tehát a tűző nap és a déli fekvés kimondottan káros nekik.

Télen is, nyáron is
A jó helyválasztás mellett mást is tehetünk a biztonságos telelésért. Az érzékenyebb növények tövét kéregmulccsal takarva megvédjük a gyökereket a szélsőséges hidegtől, hőingadozástól, valamint nyáron ezzel csökkentjük a kiszáradás veszélyét.
Az örökzöldek télen is párologtatnak, ezért ha nincs elég nedvesség a talajban, vagy a fagyott földből nem képesek felvenni, könnyen kiszáradnak. Az árnyékolást is hasonló céllal végezzük, ilyenkor is az erős napsugárzástól és a felesleges párologtatástól óvjuk a növényt. Szükség esetén az egész növényt beboríthatjuk fátyolfóliával vagy nádszövettel, ami a téli csapadék és a tűző napfény káros hatásaitól egyaránt véd.

Ha körültekintően választunk, és a növény igényei szerint járunk el, akkor kis kertünkben nagy örömünket leljük, az egzotikus vagy mediterrán kert pedig többé nem csak (nyári) álom marad.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.