Szabadabban a szabadban

Szabadabban a szabadban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Talán így lehetne a legtömörebben összefoglalni, hogy mit is nyújt a Garden Spirit többfunkciós kerti sütőrendszer. Egy olyan készülék bevezetéséről van szó ugyanis, amely teljesen egyedülálló a magyar piacon, de még a környező országokban is. A Garden Spirit szabadságot, kényelmet és harmóniát nyújt a használóinak és az élvezőinek egyaránt. Olyan multifunkcionális készülék, amely ötvözi a régi hagyományt a modern kényelemmel, a praktikumot a divattal.

 

 

Az EFFEKTÍV-ART reklámügynökség nemcsak szépen kivitelezett munkáiról és jó hangulatáról híres, de ügyfelei sokszor gasztronómiai kényeztetésben is részesülnek. Köszönhető ez annak, hogy a csapatot összetartó ügyvezető, Nagy Katalin, imád főzni és lényéből árad valami megfoghatatlan nyugalom és kedvesség.

 

Egy kerti főzésre készülődve azonban kiderült, hogy az áruházakban kapható grillsütők és főzőeszközök funkcióban és minőségben is igen limitáltak. A csapat azonban valami különleges berendezést keresett, ami leginkább nagymamáink sparheltjére emlékeztetett. Az öntöttvas testet viszont időközben leváltotta a zománc, és a piac az egyszerű, olcsó berendezések értékesítése felé tolódott. Ekkor jött az ötlet, mi lenne, ha terveznének egyet, csak úgy maguknak. A terv azonban „túlságosan is” jól sikerült, így a számítógépről látványtervbe, majd 3 dimenziós formatervbe került, majd elkezdődött a megvalósítás.

 

Keresni kellett tehát egy olyan professzionális, lehetőleg hazai gyártót, aki el tud készíteni egy komplex kerti sütőrendszert, és a sorozatgyártását is meg tudja valósítani. Nem volt könnyű dolguk a tervezőknek, de szerencsére a nagy múltú salgótarjáni tűzhelygyár, amely SVT-Wamsler Zrt. néven továbbra is tűzhelyek, kandallók, fűtőberendezések gyártásával foglalkozott, érdeklődést mutatott a megkeresésre. Így már csak pénzt kellett szerezni, és belevághattak abba, ami nem sokkal ezelőtt még őrült ötletként hevert a számítógép fájljai között.

 

Lehet ilyet Magyarországon?

 

Itt szokott kétségessé válni, hogy valaha is megvalósul-e egy remek magyar ötlet, vagy menekül inkább Ausztriába, Németországba, ahol kevesebb a bürokrácia és több a pénz. Most azonban nem így történt. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal Innocsekk elnevezésű innovációs programjába ugyanis ilyen és hasonló munkákkal lehetett pályázni. Az EFFEKTÍV-ART kevés pályázati gyakorlata révén felkérte tanácsadóként a INNOREG Közép-magyarországi Regionális Innovációs Ügynökség Khe. tagját, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítványt és közösen egy sikeres pályázati anyagot állítottak össze. Így el lehetett kezdeni a konkrét munkát, azaz a sütőrendszer pontos műszaki tervezését és a prototípus megépítését. Az Innocsekk Innovációs projekt célja: egy eddig nem ismert új, vagy az eddigi ismereteknél kedvezőbb tulajdonságokkal rendelkező és ezért kelendőbb termék vagy eljárás kifejlesztése és sikeres piaci bevezetése.

 

Sikerült!
Ezt persze leírni könnyebb, mint végigcsinálni, ugyanis a salgótarjáni gyárban időközben tulajdonosváltás történt, és Wamsler Gmbh néven folytatta tevékenységét, de a cég továbbra is magyar tulajdonban maradt. Az új vezetés a projekttől elállt, így külföldi gyártókat kellett keresni. Mire a pályázat és a tervezés lezárult, a projekt mégis visszatért Salgótarjánba és az addigra átszerveződött Wamsler SE ismét nyitott lett a grandiózus tervre. A finomítások, a fő konstruktőrrel való folyamatos szakmai egyeztetés végül majdnem 4 évi munkát igényelt, de a prototípus elkészült! A legmegfelelőbb kipróbálási mód pedig adott volt: egy kerti parti rendezése. Az eredmény önmagáért beszélt. A sütő kinézete, felépítése és használata egyaránt osztatlan sikert aratott. A Garden Spirit fával fűtött tűzterekkel adja a hőt. Tetején különböző méretekben állítható főzőfelület van kialakítva, így a hagyományos lábostól a wokig, bográcsig bármit lehet használni rajta. A két kályhából álló rendszer összeköthető egy ráccsal, ami megnöveli a rakodó felületet. A készülékben megtalálható a grillrács, és amíg a húsok pirulnak, a sütőkben sülhet a krumpli, a házi kenyér vagy a sütemény. Mindezt egyszerre, egy időben, így nem kell aggódni, hogy kevés ételt tudunk elkészíteni, ha nagyobb társaság gyűlik össze. Nem elhanyagolható szempont, hogy a szakácsmester sincs egész idő alatt a sütőhöz száműzve, foglalkozhat vendégeivel, vagy éppen bevonhatja őket a kinti főzés hangulatos munkájába, ráadásul attól sem kell tartani, hogy a sok ember egymást akadályozza majd. A Garden Spirit meglehetősen nagy méretű, így egyszerre oda lehet férni a különböző részekhez. A fatüzeléses kályhák pedig hozzák azt a hangulatot, amit egy kandalló nyújt a parázzsal, a ropogó, pattogó fa illatával. Nagy tűzterei olyan meleget adnak, amelyek révén időben is kitolódhat a kerti főzés szezonja. A Garden Spirit tehát nevéhez méltón a „Kert Lelke”.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.