Jó ide hazatérni

Jó ide hazatérni

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Szekeres Adrien kétségtelenül a magyar popzenei élet egyik legszebb hangú énekese. Közel húsz éve nyújt egyenletesen magas teljesítményt, ugyanakkor élete mentes minden látványos magánéleti megnyilvánulástól. Zeneszerző férjével fogadott bennünket, és beszélt gyerekkorról, családi értékről, lakberendezésről.

 

 

Egri lány vagyok – meséli Adrien. – Egy panellakásban éltünk a Csebokszári lakótelepen, édesanyámmal és a húgommal, Anitával. A gyerekkor a gondtalanság mellett az önállóságról is szólt. Nem voltunk gazdagok, de szegények sem. Meg kellett fogni a pénzt, és anyu mestere volt a spórolásnak. Cipőfelsőrész-készítőként dolgozott, nem egyszer hozott haza munkát, ilyenkor mi is besegítettünk. A mama filigrán, csinos kicsi asszony volt, mindig ápolt, pedig csak egy ünneplőruhája volt, s talán két váltás másik, amelyekben dolgozni járt. De megtanította nekünk: még ha csak a sarki boltba szaladsz is le, úgy kell kinézned, hogy soha ne szólhassanak meg.

Én és a húgom jó gyerekek voltunk, olyanok, akikben meg lehet bízni. Bizalom nélkül nem létezhettünk volna. Már nekem is van két gyermekem, Jázmin és Emília, akiknek nevelésénél ugyanezeket az elveket tartom szem előtt. Hagyom őket, hogy kibontakoztathassák elképzeléseiket, de én vagy a férjem mindig felügyeljük őket. Akkor vagyok csak nyugodt, ha a gyerekeim a látóteremben vannak.

Nagyon hamar önálló lettem, tizennégy évesen elkerültem otthonról, a szentesi irodalom– dráma tagozatos iskolába nyertem felvételt, és kollégiumban laktam. Egyszer kiszámoltam, mennyibe kerül egy évben a vonatköltség, hogy oda-vissza utazhassak, és sírva mentem haza. Mama megnyugtatott, azt mondta: nekem az a feladatom, hogy helytálljak, minden más az ő dolga.

Hamar felismertem, hogy színésznőnek nem vagyok elég jó, de énekelni jobban tudok, mint a többiek. Érettségi után Budapestre költöztem, hogy Sík Olga énektanárnő segítségével tovább fényesítsem ezt a tudásomat. Lényegében ekkor kezdődött el a pályám. Ugyan volt egy nagyobb koncertem már a középiskolai évek alatt, de később másféle, súlyosabb jelentőségű feladatokat kaptam, s már nem csak romantikus elképzelések irányítottak. Sokat koncerteztem a Hot Jazz Banddel, két évig voltam az Unisex énekesnője, és megismerkedtem Kiss Gábor zeneszerzővel, a későbbi férjemmel. 1998-ban kötöttünk házasságot, természetesen az egri Bazilikában, és azóta együtt dolgozunk. Gábor a dalaim szerzője, a menedzserem, sőt, a koncertjeimen is közreműködik. Amíg a lányok óvodában, iskolában vannak, keményen dolgozunk a stúdiónkban, pihenésképpen megfőzöm a vacsorát, aztán Gáborral sétálunk egyet a Duna parton, vagy jógázni megyünk. Aztán elmegyünk a gyerekekért, s attól a perctől már csakis róluk szól a napunk. Leckét írunk, rajzolunk, uzsonnázunk, játszunk, aztán jöhet a gyertyafényes közös vacsora.

 

,,Úgy érzem, olyan otthon a miénk, amely jellemző ránk, és megfelel az életvitelünknek. Jó innen elindulni reggelente, és jó hazatérni. Bevallom, olykor előfordul, hogy csak állunk a férjemmel egymáshoz simulva, és csodálkozunk, hogy mindez sikerült."

 

Ha megkérdeznék, milyen elvek szerint élem az életem, ma is hangsúlyozom, a legfőbb feladatom, hogy nagyon vigyázzak arra, amim van, hogy az életem továbbra is tökéletes maradjon. Nem baj az, ha nem én vagyok a legkeresettebb énekesnő, s már az sem fáj, hogy az „Olyan, mint te” című dalomért – amit a You Tube-on több mint négy millióan néztek meg –, soha, semmilyen elismerést nem kaptam. Nekem nem elsősorban a szakmáról szól a sorsom, de szerencsés vagyok, mert abból élek, amit szeretek, és azokkal, akiket szeretek.

 

,,Ma is hangsúlyozom, a legfőbb feladatom, hogy vigyázzak arra, amim van…"

 

a nappali szentély


– Ez az a tér, ahol a legtöbbet tartózkodunk. A helyiségnek külön szabályai vannak: tilos a játékokat elöl hagyni, szétdobálni a ruhákat, a nappaliban mindig mindennek ragyognia kell – árulja el Adrien. Két fal is üvegből van, a terasz felé széttolható ajtókkal, a nap minden szakában ömlik be a fény. Esténként leengedjük a redőnyöket, felgyújtjuk az üvegfal fölötti díszlécekben elrejtett lámpákat, és máris átváltozik minden. Szeretem az egyszerű színeket, tökéletesnek érzem a fehér bútorok kiegészítőjeként a dió színű fát. Ez alkalmat ad arra, hogy egy-két merészebb színt is alkalmazzak, mint például a kanapén a pink párnákkal. Sok utánjárás után Hülsta bútorokat választottam. A két, lebegő szekrényke a társasjátékokat rejti, alatta a diószínű asztalt az elektronikus berendezések számára találták ki. Gábor pedig az ebédlőasztalba szeretett bele, és azonnal „feleségül is vette”, és én nem vagyok féltékeny! A fekete üveglappal fedett stílusos bútor, a magas támlájú tört fehér színű bőrszékekkel maga a tökély! Az asztal fölött Swarovski kristálylámpa szórja a fényt, ezért a remek darabért viszont én éreztem olthatatlan vágyat.

 


  • f_01
  • f_02
  • f_03


 

"A selyemkép kifejezetten számunkra készült. A négy kis mandala család tagjait jelképezi, amelyeket erős színekkel jelzett áradó energiával vett körül a képzőművész"

 

konyha

A tágas, könnyeden elegáns étkezőkonyha ablakain kora reggeltől árad be a napfény, amely különösen kedvessé teszi a helyiséget. Adrien szeret főzni, tehát sok időt tölt itt, a kislányai pedig szívesen írnak leckét a nagy asztalnál, vagy segédkeznek a főzésben. Adrien figyel arra, hogy a konyhai tárgyai is stílusosak legyenek. Hiszi, hogy az étkezés nem csupán kulináris élmény, ha szép porcelánnal, evőeszközökkel terítünk.

 

Jázmin és Emi birodalma

 Adrien különös gondot fordított lányai szobájára, megnyugtató, barátságos miliőt alakítva ki, amelyben a gyerekek biztonságban érzik magukat, és egyben nevelik ízlésüket is. A bútorok méretre készültek, fenyőfából, a szekrényekre pedig bambuszrolók kerültek, amelyek megtörik a fa súlyosságát. Egy karácsonyi ajándék a gyerekkonyha, minden tartozékával együtt. A faltól falig érő ablak elé helyezték el a dupla íróasztalt, az egyik falat a gardróbszekrény foglalja el, amelynek ajtaját óriási tükör teszi tökéletessé – elvégre lányszobáról van szó!

 

,,Hinni szeretném, hogy e környezet a lányainkra is hatással van, fejlődik az ízlésük és az akaratuk, hogy egyszer majd hasonló gondossággal teremtsék meg a saját otthonaikat."

 

csendes hálószoba

A keskeny íróasztalt Gábor alkotta, míg a méretes ágyat testvére készítette, aki valóságos ezermester. Az ágytakaró ezüst alapon finoman szőtt arany szálakkal díszíti az ágyat, és ehhez választották a selyemborítású párnákat is, gyöngyös, szövött mintákkal. Az elegáns komódon néhány kedves tárgy kapott helyet. – Tudom, hogy a tárgyak múlandók, eltörhetnek, tönkremehetnek, mégis, nagy szeretettel ragaszkodom hozzájuk, mert engem tükröznek. Ha rájuk nézek, akkor magamat is látom – vallja Adrien.

 

habkönnyű fürdőszoba

Kettő is van belőle. A fő fürdőszoba hatalmas, minden zsúfoltság nélkül. A lányok kedvence a sarokkád, ahol ketten is pancsolhatnak esténként. Elfért még egy komód is, amelyen színes mandarinkacsákat helyezett el Adrien, a legenda szerint ezek őrzik a hosszú párkapcsolatot.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.