I'm Hasis!

I'm Hasis!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Vannak általunk szeretett és nagyra becsült emberek, akik otthonukat oly bensőséges kuckónak tartják, hogy nem engedik be a kamerákat, fényképezőgépeket. Ebből kapunk most néhány kockányi feloldozást. Az otthon intim szférájának védelmezése érthető, viszont a benne lakó személyiség gondolata jóval többet mondhat annál, mintha bemutatnánk egy-egy szobáját. Sorozatunk első vendéglátója Markó Iván Kossuth-díjas, Érdemes művész, aki az elmúlt hónapban vehette át a Pro Renovanda Cultura Hungariae kitüntetést is.

 

 

- Szeretem a szépet és a jót, az igényes, finom dolgokat. Azok közé tartozom, akik ha megtehetik, bizony megengedik maguknak - Nem elteszem a pénzt, inkább elköltöm. Ha valamire vágyódom, megveszem, eszem, vagy éppen iszom valami finomat. Esténként, amikor hazajövök, néha kibontok egy üveg nemes bort, és beülök a fotelba. Merthogy van egy kedvenc fotelem. Egy, a szívemhez közel álló hölgytől kaptam ajándékba. Belesimulok, mint kagyló a héjába, és mi tagadás, néha el is alszom.

 

Szeretek hazajönni. A nap végeztével, amikor belépek az ajtón, valahogy minden probléma lezuhan rólam. Nézem a város kigyúló fényeit, és közben megnyugtató védettséget érzek. Gyermekkorom óta van bennem egy hihetetlenül erős vágy a védettségre, és ezt itt megkapom. Számomra nagyon fontos az otthon meghittsége és nyugalma.
Egyszer volt egy házunk Csillaghegyen. Szerettem ott lakni. Egy olasz grófné építtette még a harmincas években. Kis, paraszt art deco ház volt, egy háromszáznegyven négyszögöles telek közepén. A grófnőnek volt egy magyar udvarlója, a ház tulajdonképpen szerelmi laknak épült. A kertben négyszáz tő rózsa virágzott, úgyhogy a szó szoros értelmében rózsakertben éltünk. Az egésznek varázslatos hangulata volt. Miután elváltam, évekig jártam a világot. Éltem Izraelben, Franciaországban, Ausztráliában, Mexikóban, Ausztriában - Bérelt lakásokban laktam, ahová nem úgy mentem haza, ahogyan ide hazajövök. Azok inkább amolyan megállók voltak. Átmeneti szállások. Minden a munkám alá volt rendelve - Bár azt hiszem, Jeruzsálemben tudnék élni! Az egy gyógyító hely, mint a világ legjobb orvossága, ha a Jóistennél vagy.
Az igazi otthont nem könnyű megteremteni. Talán azt is ki kell érdemelni, mint oly sok mindent az életben. Az otthon a védettséget és a szeretetet jelenti, azt, hogy ami körülvesz, azt tudjam szeretni. Például a szeretett fotelomban sokszor órákon át üldögélek. Felteszek egy lemezt, és közben akár megszületik egy darab.
Két kedvenc lemezboltom van, az egyik Párizsban, a Fnac, a másik Bécsben, a Grábennél, egy rejtett kis bolt. Ezeken a helyeken az ember mindent megtalál. Egy darab megszületése előtt körülbelül tudom, hogy milyen zenét szeretnék. Odamegyek a polchoz, leveszek pár lemezt, de nem hallgatom meg. Mindig mindegyiket hosszasan fogom, végül kiválasztok hatot-nyolcat közülük, egyfajta különös megérzés, tapintás alapján. Aztán ha hazajövök, leülök a fotelomba, kibontok egy üveg rozét, és meghallgatom a lemezeket. És mindig benne van - az a zene. Aztán megszületik egy látomás: egyszer csak látsz egy képet, itt belül, egy látomást, ami megelevenedik, belemész, és elkezdesz élni benne. Közben pedig üldögélek a fotelban, ami pátyolgat és körülölel, akárcsak ez a lakás.
Elárulom, van egy alapvető tulajdonságom, ami mindennél fontosabb és erősebb bennem. A szabadságvágy. Hihetetlen módon vágyódom a szabadságra, nem tudok másképp élni. Olyannyira erős bennem ez az érzés, hogy reménytelen és teljesen felesleges dolog ellene tennem.
Bevallom, emellett a szabadságvágy mellett van egy egészen tragikus tulajdonságom is. Igazándiból soha nem tudok feloldódni. Úgy értem, hogy úgy teljesen elengedni magam. Tudom, ez ellentmond a szabadságnak, mégis legbelül mindig van bennem egy kis megfelelni vágyás. Ezt teljesen száműzni ez idáig még nem sikerült, és már nem is fáradozom vele.
Amikor a fotelban ülve hallgatom a zenét és megszületik egy látomás, akkor azért kilépek ebből a valóságból. Hogy mi ez a dolog, ez a kilépés, elrepülés, fogalmazhatjuk bárhogy - nehéz szavakba önteni. Én nem vagyok drogpárti. A drogot borzalmas dolognak tartom. Csalfa ámításnak. Épp azért, mert azt az érzetet adja, hogy szabad és gazdag vagy, közben pedig épp azt veszi el a fiataloktól, az emberektől, hogy azok legyenek. Amikor Indiában turnéztunk, Delhiben, Calcuttában és Bombayben, az utcán állandóan odajöttek hozzám a zugárusok, és a fülembe súgták: hasis - hasis - Egy ideig nem reagáltam, de aztán betelt a pohár. Megfordultam, és azt mondtam: Im hasis! Én vagyok a hasis! Nem tudtam angolul pontosan elmagyarázni, hogy én a lelkemben hordozom, és nincs szükségem rá, de azt hiszem, ez a mondat kifejezte a lényeget. És ez rettentően fontos! A belső szabadság. Itt belül akkor repülök el, amikor akarok, akkor és oda, bármikor és bárhová - Ezt meg tudom tenni egy pillanat alatt, csupán egyetlen másodperc kell hozzá. Nem kell több, bárhol is legyek, de azért jobb egy kényelmes fotelban, itt az otthonomban, a szeretett bútorok között.
Sokan úgy gondolják, hogy a bútoraim a szülői házból valók, pedig nem. Csak egy-két darab kísért el idáig. Javarészüket - beleszerettem alapon - választottam. Nem róttam az üzleteket bútorok után kutatva, ezek valahogy rám találtak. Talán azért idézik a szülői házat, mert azt rendeztem be, ami a lelkemben a szülői ház. A szülői ház annak idején a megérkezést, az ölelést jelentette. A világmindenséget. A szülői ház védettsége fantasztikus érzés: gyermekkoromban védett voltam a mamával és a papával, és ennek az érzésnek óriási hiánya van bennem. Elmész küzdeni, mint egy szamuráj, és küzdened kell! Egyedül vagy, benne a pokolban, és a csillagokat mégis le kell hoznod. Sanyargatod magad, kihozod magadból az utolsó csepp vért, kiizzadod, megcsinálod, és megint és megint. Néha visszagondolsz a gyermekkor védettségére, hogy Úristen, de jó is volt - aztán megint szamuráj vagy, és küzdened kell, küzdened kell?

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.