Marokkó szerelmese

Azt mondják, az első találkozás az arab világgal mindent eldönt: valaki vagy halálosan beleszeret annak egzotikumába, különösségébe és örökké visszavágyik, vagy egy életre elege lesz belőle. Vendéglátónk, István Dániel tévés, rádiós műsorvezető azok közé tartozik, akiket azonnal elvarázsolt e vidék. Úgy is mondhatnánk, hogy első útján marokkó-függővé vált, s azóta is gyakran visszajár. Nem véletlen tehát, hogy otthona berendezésekor az elsődleges szempont az ország színeinek, hangulatának, anyaghasználatának és motívumainak megragadása volt…

 

 

A viszonylag kis alapterületű lakás átváltoztatásához nem csak megfelelő színekre, anyagokra, de sok-sok belsőépítészeti trükkre is szükség volt, hogy a tér a valóságosnál tágasabbnak tűnjék, ugyanakkor jól használható is legyen. Ebben nyújtott segítséget Darabos Anita lakberendező, üvegtervező iparművész, aki nem csupán tervezéssel, de egyedi katedrál üvegablakok és szemet gyönyörködtető falfestések, dekorációk készítésével is hozzájárult a végeredményhez.

 

Nagyobbnak érezzük a lakást a variálható háncsszövetbetétes tolóajtóknak köszönhetően, amelyek segítségével az intim zónába tartozó hálószoba egyetlen mozdulattal leválasztható a nappali területéből. Ugyancsak tolóajtó tünteti el a tévékészüléket és a többi műszaki berendezést, a gardróbszekrény pedig egy újabb trükk folyományaként álcázva, festett falként jelenik meg.

 

Olyan lakás ez, amit nem lehet egyetlen pillantással felmérni, hiszen sokadik látogatásunk után is felfedezhetünk benne egyedi részleteket, szokatlan megoldásokat, amelyek igazán személyre szabottá teszik. Különleges festési eljárások, antikolás, montírozás, üveg- és tükörmozaikok igyekeznek visszahozni a varázslatos kelet hangulatát. Érdekes és mutatós ötlet a hálószoba mennyezeti megoldása is: a plafon díszítése egy vászonból készült textilmennyezet, amely nemcsak az oldalfal festett képéhez illik, de az alacsony, színes takaróval borított fekvőhelyhez is.

 

A berendezésben az egyetlen kötöttséget az előző otthonból hozott ülőbútorok jelentették, ám ezek szerencsére kiválóan alkalmazkodtak új környezetükhöz. Az egyszerű, modern kanapé és a nád hintaszék remekül illik az érdekes formájú tengerifű ülőkéhez, vagy az indonéz asztalkához, a tökéletes illúziót azonban a Marokkóban vett díszpárnák, kiegészítők, illetve a kilim szőnyegek és lámpák teremtik meg.

 

A padlóra faburkolat került, az ablakokra bambuszroló. Ami ugyan stílusos ha nem ragaszkodunk a fényárhoz, felhúzva azonban a kíváncsi pillantások elől nem nyújt menedéket. Ezért az érintett ablakokat különböző katedrál üvegekkel szerelték fel, amelyek egyben a nappali díszévé váltak.
Hogy a lakás a valóságosnál nagyobbnak tűnjön, a hozzátartozó teraszt a nappali folytatásaként kezelték, a belső térhez illő berendezéssel, kialakítással. Rattan bútorok kerültek oda, falait kézzel festették, s a belső térben megjelenő gyékény itt is felbukkan korláttakaróként.
Dániel nyitott volt minden javaslatra, ötletre és szenvedélyes lelkesedéssel vett részt azok megvalósításában, így lakása nem csupán látványos díszlet, hanem személyre szabott, temperamentumos egyéniségéhez illő, igazi otthon lett.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop