Zazi Csillaghegyen

A művészvilágban Zaziként ismert Szabó Ildikó filmrendezőnő (akinek nevéhez a Szeressétek Ódor Emíliát című film főszerepe, a Hótreál, a Gyerekgyilkosságok, a Csajok és a Chacho Rom megalkotása fűződik) otthona nem átlagos családi fészek. Stílusa és formavilága merőben eltér a megszokottól. Megfűszerezve az indiai kultúrát idéző kelmékkel, a különféle stílusú bútorok keveredéséből egyedi és utánozhatatlan enteriőr született, olyan egyedi, akárcsak alkotója.

 

 

Szabó Ildikó immár a hetedik lakásában él. Életének fontos része a régiségpiac, szereti a szépet, mint ahogyan a bolond dolgokat és a tákolmányokat is.

 

– Extravagáns! Azt hiszem ezzel a szóval lehet a legrövidebben és a legmegfelelőbben jellemezni az otthonodat.

 

– Talán azért, mert olyan, mint egy díszlet. Díszletben nőttem fel és ott is érzem jól magam. Mindig igyekeztem olyan környezetet teremteni magam körül, ami a lelkemet tükrözi. A szüleim gyerekkoromban meghaltak és nekem az jelentette az életben az egyedüli biztonságot, hogy mindig volt lakásom. Arról voltam híres, hogy megvásároltam egy lepusztult lakást, aztán valami egészen elképesztővé alakítottam, és jó pénzért eladtam. Aztán megint vásároltam egyet, és kezdődött minden elölről. Ez a hetedik otthonom.

 

– És ez te magad vagy?

 

– Igen és nagyon szeretek itt lakni. Világéletemben Csillaghegyre jártam úszni, akkor is, amikor a belvárosban vagy a Rózsadombon éltem. Évtizedeken át ide húzott a szívem. A hetvenes évek végén adódott egy lehetőség, hogy ide költözzünk, és én gondolkodás nélkül igent mondtam. A házat valamikor egy katonatiszt építette, összesen száz négyzetméter alapterületű, és öt szilvafa áll az udvaron. Kalandos története van annak, hogy miért és hogyan alakítottuk át. A vásárlást követően kaptunk egy felszólítást, hogy harminc napon belül fizessünk harmincezer forint luxusadót, mivel a házban van egy garázs. Garázs valóban volt, de a kis Polski Fiatunkkal sosem álltunk be. Huszonnyolc nap alatt konyhává és étkezővé alakítottuk a garázst, ennek köszönhetően nyertünk egy plusz szobát. A munkálatok alatt én voltam a segéd, és az anyagbeszerző, de sikerült és összesen harmincezer forintba került az egész. Aztán írtam egy levelet az illetékeseknek, hogy már megbocsássanak, de nem fizetek luxusadót, mert a házban bizony nincs garázs.

 

– A bútoraidon is látszik, hogy nagy átalakító vagy!
– A lakberendezéshez bátorság kell, és azt hiszem, ez bennem megvan. Egyszer az Ecseri piacon vásároltam egy kis biedermeier írószekretert, de nem volt lába. A hiányosságot áthidaltam alt deutsch lábakkal. Az ágy melletti könyvespolcom például egy biedermeier ebédlőasztal darabjaiból állt össze. A hálószobában először a fésülködőasztalkához illő széket vettem meg, és csak tizenkét évvel később került mellé az asztal. Mindig mindent fillérekből vásároltam, mert igazán sosem volt pénzem.
– A fürdőszobád is meglepő és merőben fantáziadús. Külön helyiség, ám mégis a hálószoba része, mert egy hatalmas ablakon át az ágyból a kádra nyílik a kilátás.
– Ki tudnék találni a jelenleginél sokkal különlegesebbet is, de az nagyon sok pénzbe kerülne. Vízcentrikus vagyok, úgyhogy a fürdőszoba sokkal nagyobb jelentőséggel bír az életemben, mint másokéban. Éppen ezért lényeges számomra, hogy ugyanolyan igényességgel és aprólékossággal kialakított pontja legyen a lakásnak, mint a háló- vagy a dolgozószoba. A fürdőt díszítő köveket és kagylókat a világ különböző tengereiben gyűjtöttem, látványuk kedves emlékeket idéz. Mint bizonyára mindenki, én is nagyon szeretek hazajönni, becsukni magam mögött az ajtót, és kizárni a külvilágot.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop