Ha én ezt a klubban egyszer elmesélem

Kolosi Péter sokáig azt hitte, hogy képtelen lenne a belvároson kívül élni. Végül a zöldövezetet választotta. Az RTL klub programigazgatója ürömre költözött. Úgy érezzük magunkat ezen a környéken, mintha egy film díszletei közé csöppentünk volna. Péter háza azonban igazi otthon érzetét kelti.

 

 

Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója néhány éve egy ürömi, kétszintes ikerházban él kutyáival. Pedig Budapesten, a hetedik kerületi Akácfa utcában született, és sokáig minden Erzsébetvároshoz kötötte: az iskolái, a barátai. A nagy változás akkor állt be, amikor a szüleivel Szentendrére költözött. A nyüzsgő belvároshoz képest Péternek teljesen más közeget kellett megszoknia.

 

– Kezdetben nem örültem a költözésnek, pedig volt jogosítványom, és a szüleim kocsijával áthidalhattam a távolság okozta problémát. Szinte csak aludni jártam haza. Később – már egyedül – visszaköltöztem a városba, de egyszer nyáron, amikor meglátogattam a családomat, rájöttem, hogy olyan környezetben szeretnék élni, amilyenben ők.

 

 

Mindig kell egy barát

 

Az elképzelést tett követte. Péternek szerencséje volt, legjobb barátja is hasonló terveket szövögetett. Megállapodtak abban, hogy közösen építenek fel egy ikerházat. A megfelelő telket Ürömön találták meg. Két dologban voltak biztosak: hogy építkezni akarnak, és hogy Lázár Antal építészt bízzák meg a tervezéssel. Úgy gondolták, hogy ha új házat építenek, nem kell kompromisszumot kötniük, könnyebben megvalósíthatják az elképzeléseiket, mint egy félkész épület esetében. Nehezen hitte, hogy mennyi kellemetlenséggel, idegeskedéssel jár a dolgok kézben tartása, és utólag sem látja másként: szörnyű volt. Az eredetileg kilenc hónapra tervezett építkezés egy és háromnegyed évig tartott, és akkor sem készült el minden. A belső tér megtervezését és a berendezések vásárlását már maga intézte.

 

– Nem kértem ki sem belsőépítész, sem lakberendező tanácsát, bíztam az ízlésemben. Nagyon szeretek a dizájnal foglalkozni. A pincém tele volt lakberendezési magazinokkal, amelyekből ötleteket meríthettem, de sok dolog a saját elképzeléseim szerint készült.

 

Kolosi Péter a minimál dizájn elvei szerint rendezte be otthonát, a nagy terek kialakítása volt a legfontosabb számára. Nem kedveli a szűk helyeket, nem tudna élni olyan lakásban, ahol kicsi a fürdőszoba. Kezdetben aggódott, hogy túlságosan nagy lesz a tér, ám gyorsan belakta otthonát, és mára már nincsenek kihasználatlan területek. Nagyon szereti a hideg, fémes színeket, az ezekből készült lakberendezési tárgyakat, de nem szívesen élne ilyen dekorációs milliőben. Lakásában a meleg színek dominálnak, leginkább a barna különböző árnyalatai. Ez nemcsak a bútorokon mutatkozik meg, hanem a falakon, illetve a hatalmas ablakok és üvegajtó faszegélyén is.

 

Benn is vagyok
Az ikerház ráeső lakrészének földszinti tere a télikerttel együtt százhúsz négyzetméter. Ha belépünk a házba, az előszobából az étkezőbe vezet az út, amely egy légtérben van a nappalival. Ebből nyílik a konyha is, az egyetlen olyan helyiség a házban, amelyet nem áraszt el a napfény, lévén itt nem találhatók – a lakás többi részére jellemző – nagy üvegfelületek.
– Ha időm engedi, kihasználom a konyhát. Nem főzök naponta háromfogásos vacsorát, de az egyszerű ételeket el tudom készíteni. Az is előfordul, hogy a barátaimmal főzőcskézünk.
A falakon több kép is látható, többnyire modern alkotások. A programigazgató a legtöbb képet ajándékba kapta, van olyan festmény, amely közvetlenül az alkotótól származik. Az étkezőasztalt a Geppetto stúdióból származó székek veszik körül, amelyekről egyenesen a kertre látunk, ahol két barátságos bordeaux-i dog, Gina és Raul uralja a terepet. A házőrzőknek szabad bejárásuk van az épületbe. Ha már az építkezés ideje alatt meglettek volna a kutyák, készített volna számukra kutyaajtót is, hogy könnyebben közlekedhessenek a lakás és az udvar között. Rossz kutyaszokás szerint gyakran kaparják az ajtót, ezért rendszeresen újra kell mázolni.
A nappaliban a legszembetűnőbb a tévé mögötti falrész, amelyet ürömi mészkővel raktak ki. Ugyanez az anyag jelenik meg az ikerház külső falán is. A nappaliból juthatunk be a gondosan megtervezett télikertbe is.
– Régi vágyam volt, hogy ha egyszer saját házat veszek, legyen benne télikert. Fontos volt, hogy kapcsolatban álljon a nappalival. Nem a botanikai szenvedélyem vezérelt, mivel egyáltalán nem értek a növényekhez, kizárólag a hangulata miatt ragaszkodtam hozzá.
Ezen a szinten található Péter dolgozószobája is, ahol a legtöbb idejét tölti.

Kevesebb parti, több pihenés
Az emeleten száz négyzetmétert építettek be, ahol egy – lényegében a másik lakással – közös nappali is található, hiszen onnan is csak egy ajtó választja el. Itt is több olyan bútort helyeztek el, amit a ház lakója maga tervezett. Ilyen például az a hosszúkás, álló szekrény, amelynek közepébe fénycsövet szereltek.
– Az építkezéssel kapcsolatban ugyan voltak kellemetlen élményeim, de az asztalosmunkákra sikerült kiváló szakembereket találnom. Az ülőgarnitúrákat kivéve a legtöbb bútoromat csináltattam.
A fürdőben a világosszürke, illetve a fehér szín dominál. Az emeleten egy hálószoba, egy vendégszoba, fürdő és tévészoba található. A két lakószinten kívül egy nagy területű pincehelyiséget is kialakítottak, amely régebben a társasági élet fő színhelyéül szolgált. Péter korábban több partit is rendezett itt, azonban egy szilveszteri buli alkalmával besokallt: amikor észrevette, hogy valaki letörte az egyik csapot, mások pedig a parkettán taposták el a cigarettacsikket, úgy döntött, hogy nem rendez itt nagyobb partit. Azóta raktárnak használja a pincét.
A ház egészére elmondható, hogy a nagy terek mellett a méretes, üveg nyílászáróknak van a legnagyobb szerepük. Ezek a ház minden pontjáról jó kilátást biztosítanak a környékre. Igaz, hogy nyáron, a legnagyobb hőségben nem előnyös ekkora üvegfelületek között élni, azonban Péter erre is megtalálta a megoldást. A légkondicionáló mellett a különleges zsalúzia gátolja a szoba felmelegedését.
– Mindenkinek jó szívvel ajánlom ezt a technikát. Már régóta érlelődött bennem az elhatározás, de a tavalyi, hosszan tartó hőség meggyőzött arról, hogy érdemes beruháznom. A zsalúzia egy külső reluxa, amelynek lényege, hogy kívülről takarja az üvegfelületet. A külső, lamellás árnyékoló mellett be sem kell kapcsolni a légkondicionálót, mert nyolc fokkal képes csökkenteni a hőmérsékletet. Háromféle típus közül lehet választani, amelyeket csak a működtetésük módja különböztet meg egymástól. Létezik mechanikus és két automatizált változat, utóbbiakban csak annyi a különbség, hogy amíg az egyiket beszerelt kapcsolóval lehet mozgatni – ilyen az enyém is -, a másikhoz távirányító is van.
Péter hiába él már négy éve ebben a házban, tennivaló mindig akad. A redőny beszerelése után a kertet kell rendbe hozni, amivel már korábban is adódtak problémák. Az egyik munkás belső parkettához használandó ragasztóval tette le a külső térbe való léceket. Hamar felázott, és tönkrement az egész, ezért újra kell parkettázni. Mindezek ellenére úgy érzi, megtalálta az otthonát, ahonnan egyhamar biztosan nem költözik tovább.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop