Aki elmegy, ugye hazatér

Aki elmegy, ugye hazatér

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Csordás Tibinek, a Fiesta együttes énekesének lakását a rend és a letisztult formák jellemzik. A zenész a minimalista, modern stílus híve, amit otthonának el- és berendezése is egyértelműen tükröz. A Mogyoród mellett található lakópark legszembeötlőbb épülete még most is változások előtt áll, pedig a felépüléséhez hosszú út vezetett. A lényeget megénekelte: úgy érzi, hazatért.

 

 

A Mogyoród melletti lakópark mediterrán stílusú házai közül már messziről szembetűnik egy hófehér épület, amelyet lakója, Csordás Tibi álmodott meg. Az álom megvalósulása lényegében a véletlennek köszönhető, hiszen az énekes eredetileg nem is gondolt arra, hogy a környékre költözzön.

 

- A korábbi zenekari sofőrünk vásárolt itt telket, és a párommal eljöttünk meglátogatni. Rögtön megtetszett a hely, ezért viccből mondtam neki: ha tud egy hasonló eladót, szóljon! Egy héttel később csörgött a telefonom.A zenész hétéves koráig a fővárosban élt, majd a család Tárnokra költözött, így megtapasztalta, milyen előnyei is vannak annak, ha kiszakadhat a zsúfolt nagyváros nyüzsgéséből. Tibit valójában a környezet fogta meg Mogyoródon, hiszen egy elszeparált és őrzött lakóparkban, igazi zöldövezetben élhetnek.

 

 • f01
 • f02
 • f03
 • f04
 • f05
 • f06
 • f07
 • f08
 • f09


 

 

Az építkezés nem ment egyszerűen. - A telekre már felépítették egy ház alapját, ám az előző tulajdonos mégsem akarta befejezni, inkább eladta - emlékezik vissza Tibi. - Arról mindenki lebeszélt, hogy azt lebontassam, és újrakezdjük az egészet. Így a már meglévő alapból kellett kihozni a legjobbat. A kedvesem olyan cégnél dolgozik, ahol új lakások építésével foglalkoznak, így van kapcsolatrendszere a szakmában. Évi az egyik legjobb szakembert ajánlotta, akinek nagyon sokat köszönhetünk. Farkas Zoltán építész-belsőépítész vette kézbe a munkálatok irányítását.

 

- Amikor megmutattuk neki az alaprajzot, néhány perc alatt több lehetséges verziót is vázolt nekünk. Zoli nem csupán a ház felépítésében játszott fontos szerepet, de a belső tér kialakításával és a berendezéssel kapcsolatban is kikértem a tanácsát. Eredetileg úgy terveztem, belül is minden fehér lesz, illetve, hogy ötvözzük a mediterrán és a minimalista, modern stílust. Ő azonban lebeszélt erről. Egy melegebb, bézs árnyalatot választottunk, a lényeg úgyis az volt, hogy minden egyszínű, egységes legyen. A lakásban mindenhol ugyanaz a faanyag és ugyanolyan kő található.

 

 

Tibi hófehér otthona kívülről valóban - a filmekben is látható - kaliforniai stílusú házakat idézi, a lakrész azonban visszafogott eleganciájával és letisztultságával egészen egyedinek mondható.

- Azelőtt sohasem foglalkoztam építészettel vagy lakberendezéssel, igaz, nem is volt rá lehetőségem. Az egy évig tartó munkálatok alatt azonban igyekeztem minden munkafázist megtanulni. Legalábbis mindennek utánanéztem - mesél a mára már szép emlékké átlényegült építkezésről.

A bejárattól egy tizenhárom méter hosszú folyosó vezet a lakás különböző helyiségeihez. Nagy gondot fordítottak az átjárhatóságra, lényegében minden mindenhonnan megközelíthető. A folyosón beépített szekrények sora található, így nem fordulhat elő, hogy egy-egy pár kóbor cipő vagy ruhadarab megzavarja az összképet. Ezek a beépített bútorok olyannyira beleolvadnak a környezetbe, hogy csak a figyelmes szemlélőnek szúrnak szemet.

 

Egy légtérben helyezkedik el a konyha, az étkező és a nappali, amelyek szintén bővelkednek kreatív megoldásokban.
- Azt szokták mondani, hogy olyan a konyhánk, mintha nem is használnánk. Pedig ez nem igaz. A praktikumra és az egyszerűségre fektettem a hangsúlyt, hogy főzés közben minden könnyen elérhető legyen. A konyhai gépeket viszont első pillantásra valóban nem lehet észrevenni. Elrejtettük őket a konyhabútorokba: ugyanolyan ajtók takarják például a sütőt és a mosogatógépet, mint a többi szekrényt.
A beépített konyhabútorban találhatunk egy kamraként szolgáló, kihúzható tárolót is. A konyhát a nappalitól elválasztó pultnak eredeti rendeltetésén kívül más funkciója is van. Az oldalsó részébe is - közvetlenül az étkezőasztal mellett - építettek tároló szekrényt, amely az étkészletet rejti. Így, ha étkezés közben szükség lenne még egy-egy tányérra, nem kell megkerülni a pultot, hanem egyszerűen az asztal mellől hozzájuk lehet férni. Az étkező egyébként mostanában kiemelt helyre került Tibi életében, hiszen annak ellenére, hogy van külön dolgozószobája, gyakran a lakásnak e szegletében születnek az új Fiesta-dalok.

A nappali legszembetűnőbb része az oldalsó falon elhelyezkedő kandalló, amelyet nagy felületen faburkolat vesz körbe. Ám ezt is csupán a felületes szemlélő látja így, mert a kandalló körül is gondosan elrejtett tárolót, azaz gardróbszekrényeket találhatunk. Az étkező-nappali rész egyébként összenyitható a jókora terasszal is.

- A nappali egységét egyedül a tévé és a hozzá tartozó erősítők bontják meg, de az volt a legfontosabb, hogy a kábelek ne legyenek szem előtt. S ha már a tévé nem lehet olyan színű, mint maga a szoba, a klímával nem akartam rontani a látványon, ezért a tévével megegyező színűt választottam - avat be bennünket a zenész a lakberendezés titkaiba.

A lakásban továbbhaladva Tibi dolgozószobája kelti fel leginkább a figyelmet, amely igazán egyedülállónak mondható. Nemcsak azért, mert a falakat beborítják a Fiesta különböző díjai és relikviái, de - a dolgozószobákra egyáltalán nem jellemző módon - itt is elképesztő rend uralkodik.
A rendkívül ízléses fürdőszoba legizgalmasabb része a kád, amely kívül esik a ház síkján, és a mellette húzódó ablaknak köszönhetően fürdés közben is szép kilátás nyílik a környező tájra. A nyílászárók a ház egészében fontos szerepet játszanak. Az ajtók és az ablakok tudatos elhelyezése nemcsak sok fényt biztosít, de a teret is nagymértékben megnövelik. Úgy alakították ki a lakás helyiségeit, hogy minden ajtóval szemben ablak vagy egy másik ajtó álljon.

A ház eleje lényegében teljesen nyitott. Ha felnézünk a bejáratnál induló folyosón, látható, hogy fent egyre jobban kiszélesedik a tér, így elkerülhető a csőhatás, és az üvegtetőnek köszönhetően mindig világos van. - A fény nagyon fontos számomra, a ház tájolása ennek megfelelően alakult. A hálószoba keletre néz, így az első napsugarak itt érik a házat, majd elérik a dolgozószobát, a nappalit, és végül az étkező ablakából végignézhetjük a naplementét.

 • a00
 • a01
 • a02
 • a03

 

 

Igazi művészember lévén Tibi számára a hangulatok is rendkívül fontosak. Nem kizárólag a ház beosztásával, de a változatos árnyékolással is különböző fényhatásokat lehet elérni. Néhány ablakon reluxa van, a többit pedig redőny takarja, de természetesen az sem mindegy, melyiket hogyan és mennyire engedik le.

A nagy terek nem pusztán a különleges fényviszonyoknak köszönhetőek, vendéglátónk otthona a minimál dizájn minden alapelvét és jellemzőjét megtestesíti. - Gyakran változtatok, alakítok valamin, de észrevehető, hogy egyre inkább a letisztultság irányába haladok. Több bútort nem szeretnék, de a kiegészítők folyamatosan cserélődnek. Van azonban olyan, ami kimondottan ehhez a lakáshoz készült. Sonja, egy orosz képzőművésznő - akinek egyébként saját bútorszalonja is van -, készített ide egy képet és egy nagyon különleges lámpát, amely a tévé mellett látható. Nem szoktam ész nélkül megvásárolni mindent, de volt már olyan, hogy megtetszett egy érdekes alakú váza, és borzasztóan nagy összeget fizettem érte.

Tibi nemcsak a tárgyakkal igyekszik feldobni lakókörnyezetét, szereti a növényeket is, amelyekről megfelelően gondoskodik. Nem esett még szó azonban a ház valódi úrnőjéről, Évi és Tibi cicájáról, Kiráról, akit az utcáról fogadtak be. - Szerencsések vagyunk, mert nagyon nyugodt kis állat. Nem ugrál fel az asztalra, a bútorokon nem élesíti a körmét, nem rág meg semmit, és ha ki akar menni, azt is csendben, az ajtó előtt ülve jelzi.
Az énekes elképzelhetőnek tartja, hogy idővel - három év szünet után - ismét építkezni kezdenek, és még egy szintet húznak a házra, az előzetes tervek szerint egy tetőteraszt is kialakítva. Ez persze még csak a jövő zenéje, de egy bizonyos: nagy csodának kellene történnie ahhoz, hogy kiköltözzenek álomotthonukból, mert egyszerűen itt jó otthon lenni, ebben a megnyugtató, rendezett környezetben.Tervezőasztal
Farkas Zoltán építész-belsőépítész
A Budapesti Műszaki Egyetem elvégzése után Marosi Miklós stúdiójában, a Középülettervező Rt.-nél találjuk, ahol társtervezőként nagyobb középületi projektekben vesz részt. Munkáik közül a Pálya utcai irodaház 2001-ben, a Döbrentei utcai társasház 2002-ben Nívó-díjat kap. Közben a Mesteriskola XIV. ciklusát végzi, majd a Zoboki, Demeter és Társaik Építészirodában dolgozik, 2001-től pedig saját vállalkozásba kezd. 2002-ben az Év tetőtere-díj dicséri munkáját. Családi házak, lakások, a Nyírő Gyula és az Uzsoki Kórház társtervezőjeként jegyzik nevét. Utóbbi nagy munkái között szerepel a Rombauer Gáborral tervezett szentendrei Városi Uszoda és Szórakoztató Központ, illetve a 80-szobás alsóörsi Medical Wellness Szálloda.
Bevallása szerint a középületek tervezése megtanítja az építészt arra, hogy rendszerben gondolkodjon, elsajátítja a logikai rendezés elvét, ami a lakóépületek tervezésénél is fontos. Építészeti gondolkodását a megrendelőkkel való szoros és pozitív kapcsolattartás vezeti, ami emberi, sőt érzelmi alapokra helyezi a valódi építészi alkotás folyamatát. A lakóházak és lakások kínálta kis lépték közel hozza egymáshoz a megbízót és tervezőt - ezzel teljesedik ki az építész volta.
Farkas és Zarándy Építész Stúdió
Tel.: 1/202 2397 - E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Hol tart a Liget Budapest projekt?

Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. Már a múlt évben elkezdődtek a Városligetben az építkezési munkálatok, a tervezett fejlesztések kétharmada zajlik, folyamatban a park felújítása is, s ha ez az ütem tartható, 2022-re valamennyi új épület áll, 2023-ig pedig az összes új intézmény megnyílik, és teljes szépségében elkészül a megnövekedett és megújított zöldfelületű park is. A Liget Budapest Projekt keretében a Városliget saját, több mint százéves történelmi hagyománya folytatódik: a Liget egyszerre nyújtja a kultúra, a szórakozás és a zöldfelületi kikapcsolódás páratlanul gazdag kínálatát. Átfogó megújítása után a Városliget egy egészen különleges névjegye lesz Magyarországnak, hiszen Európában sehol nincs még egy olyan városi park, ahol ilyen mennyiségű és színvonalú kulturális intézmény és rekreációs lehetőség várja majd a látogatókat” – mondta Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Májusban a projekt részeként átadták Európa egyik legnagyobb és legkorszerűbb múzeumi háttérintézményének, az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központnak az épületét a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén a múzeumi szakma képviselőinek. Befejeződött az Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója, ősszel nyit Millennium Házaként Befejeződött a több mint 130 éves, az elmúlt évtizedekben egyre leromlottabb állapotba került Olof Palme Ház műemléki rekonstrukciója is. Idén ősszel a Városliget legrégibb és egyik legszebb épülete új néven, Millennium Házaként a Városliget aranykorát bemutató időszaki kiállítással nyitja meg kapuit, később pedig egy állandó, interaktív tárlattal idézi meg az újkori Magyarország történetének legsikeresebb időszakát, a millennium korát, a századfordulós Budapestre fókuszálva. A homlokzaton restaurálták a gazdag Zsolnay díszítéseket és hamarosan befejeződik a belsőépítészeti kialakítás valamint az ideiglenes kiállítás installálása is. A Rózsakert felöli bejárat közepén egy egyedi szökőkutat helyeznek el, melynek gyártása a napokban kezdődött meg a Zsolnay gyárban, Pécsett. Az épülethez kapcsolódó Rózsakert kialakítása folyamatban van, a rózsatövek augusztusban fognak a helyszínre érkezni. A Millennium Háza 3 milliárd forintos, 2017 év végén indult helyreállítása az eredeti építészeti dokumentációnak megfelelően valósul meg. „A Millennium Háza a megújuló Városliget egyik ékköve lesz, mely egyben jelképe is a Liget Budapest projekt célkitűzéseinek. A tradíciót óvó, a múltra a jelen legkorszerűbb eszközeivel emlékező, a park és a kultúra kapcsolatát integráló tudás- és élményközpontnak valamint egy különleges hangulatú kávéháznak biztosít majd teret a Liget egyik legrégibb és legszebb épülete” – mondta a fejlesztésről Baán László. Jelenleg a Néprajzi Múzeum kivitelezésének a mélyépítési szakasza zajlik (Fotó: Városliget Zrt.) 2017 év vége óta zajlik a Néprajzi Múzeum ikonikus épületének a kivitelezése, amely tavaly az International Property Awards nemzetközi ingatlanszakmai versenyen elnyerte az „Európa legjobb középülete” elismerést, illetve a „World’s Best Architecture” különdíjat, mely világszerte az egyik legrangosabb ingatlanszakmai elismerés. Jelenleg az épület kivitelezésének mélyépítési szakasza zajlik, a cölöpözési munkálatokat követően jelenleg az alaplemez és a szigetelés kialakítása zajlik, majd megkezdődik magasépítés. A Néprajzi Múzeum a jövő év végére már szerkezetkész állapotban lesz. A mélyépítési szakaszt követően javában zajlanak a Magyar Zene Háza kivitelezésének magasépítési munkálatai, az alaplemez és a belső oldali szigetelés már elkészült, jelenleg a bélésfal és az oszlopok vasalása van folyamatban. Egy éven belül szerkezetkész lesz a világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. A Magyar Zene Háza egy éven belül szerkezetkész állapotban lesz (Fotó: Városliget Zrt.) Előrehaladott állapotban van a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése is, a tavaly nyáron indult építkezésnél az alaplemez kialakítása mellett jelenleg az épület vasbeton szerkezetének kialakítása zajlik. A három szinten, mintegy 800 autót befogadni képes mélygarázst várhatóan már jövő nyártól használhatják majd a Ligetbe látogatók, illetve kedvezményesen vehetik igénybe a környéken lakók. Az autómentes Városliget elérése érdekében további földalatti parkolók is épülnek, az Állatkerti körúton 700, míg a Hermina úton egy 275 férőhelyes létesítmény épül. A Kós Károly sétányt pedig valódi, forgalommentes sétánnyá alakul át, ezzel napi 10-15.000, a parkon keresztül haladó autótól szabadul meg a Liget. Jól halad a Dózsa György úti mélygarázs kivitelezése (Fotó: Városliget Zrt.) Videó megtekintése ITT! Elkészült már a Vakok Kertje, az Ifjúsági Sportpályák vagy a Kutyás Élménypark, amelyek mind-mind nagyon népszerűek, utóbbi látogatottsága már átlépte a 300 ezer főt, és látogatottsági rekordokat dönt a történetének legnagyobb, a Liget Budapest projekt keretében megvalósult rekonstrukciója után tavaly október végén újra megnyílt a Szépművészeti Múzeum is. A parkfejlesztés első ütemének részeként megvalósult beruházások már mutatják azt az Európában is egyedülálló színvonalat és átgondoltságot, amely az egész tájépítészeti rehabilitációt jellemzi majd. A 2019-ben elindult a parkfejlesztés második üteme is, melynek során az ország egyik legnagyobb és legkorszerűbb játszóterét valósítják meg a Ligetben, melyet szintén 2019 őszén vehetnek birtokba a gyermekek. A kivitelezések előrehaladott állapotban vannak, a legkisebbeknek szóló területre már beépítették a játszóelemeket, melyeket biztonságos, eséscsillapító burkolatokkal vettek körbe. A következő munkafázisban az idősebb korosztályok játszóelemeit szerelik fel. A Nagyjátszótéren minden korosztály számára külön csúszdarendszereket, fészek-, kör-, mérleg és függőhintákat, kötélpályákat, forgójátékokat, egyéni és páros rugós játékokat, trambulinokat, többféle homokozót és vizes játékokat is telepítenek több mint 13 000 négyzetméteren. A családbarát fejlesztések keretében összesen 7 új illetve megújított játszótér kap majd helyet a Városligetben. A parkfejlesztés második ütemében kialakítanak több sportpályát és egy két kilométeres, kivilágított futókört is. Jövőre kezdődhetnek a Magyar Innováció Háza és a Új Nemzeti Galéria munkálatai További ikonikus fejlesztések az év végén, a jövő év elején veszik kezdetüket. A világ egyik legjobb építészirodájaként elismert japán SANAA által tervezett új Nemzeti Galéria és a hazai feltalálói géniusz előtt tisztelgő Magyar Innováció Háza kivitelezése, valamint az 1952-ben lebontott, szecessziós stílusú Városligeti Színház újjáépítése esetében az intézményekkel egyeztetett tervezési folyamat a végéhez közelít, és az eredményes közbeszerzési eljárást követően a kivitelezés, ez év végén, jövő év elején kezdődhet el. Elkezdődött a park beton- és aszfaltfelületek csökkentése is, elsőként az indokolatlanul széles, 14 méter szélességű Olof Palme sétány útburkolatát szűkítik le 6 méterre, csak ezzel közel 1600 négyzetméternyi zöldfelületet adnak vissza a parknak. A gyalogos és kerékpáros közlekedés a kivitelezés ideje alatt végig biztosított marad a 6 méter szélességben megmaradó burkolt felületen. A teljes park felújítása során további több ezer négyzetmétert zöldítenek vissza a ligeti betonutak rovására. „A Liget Budapest Projekt olyan világszínvonalú mágnesberuházás, amely kiemelkedő jelentőséggel bír, mind a turizmus fejlődése, mind pedig a városi ingatlanszövet felértékelődése szempontjából. A befektetők már érdeklődnek, a környékbeli lakások felértékelődnek, hotelek tervei jelennek meg. A megújult Városliget környéke Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő része lesz” – összegezte Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}