Makettból álomház

Makettból álomház

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A festői szépségű Dunakanyar mentén elnyúló lovasbirtok ékessége ez a családi ház. Tünde, a ház asszonya nagy szeretettel fogadott bennünket rusztikus otthonukban, és rajongással mesélt az építkezésről. Különös módját választotta a tervezgetésnek: makettet készített álmaik házáról.

 

09

 

Érdemes elidőzni a ház kertre néző oldalának látványán; különleges építészeti részletességben bővelkedik. A mediterrán terasz, a buja növényzettel pompázó kert és a békés lovak karámja nyugalmat áraszt.

Kismaros és Nagymaros határán húzódik ez a meseház, amely romantikus bájával magával ragadó. A házigazdák mindig is a Dunakanyarban éltek, így tíz évvel ezelőtt, amikor új otthont kerestek, egyértelmű volt számukra, hogy a közelben építkeznek majd. Tünde, a háziasszony kávéval kínál bennünket, és nagy lelkesedéssel mesél a kezdetekről, miközben szabadkozik, hogy épp lekvárfőzéshez készülődött. – Egy séta alkalmával beszaladt a kutyusunk ebbe – az akkor még szúrós kökényessel teli – kertbe, ez volt a jel. Megvettük a birtokot, majd megvártuk, míg körülöttünk mindenki eladja a nyeles telkeket, így vált a zöld környezet a család, no meg a lovaink otthonává. Sokat tervezgettük, miként építkezzünk, milyenre formáljuk a házat, hogy mindan?- nyiunknak megfeleljen, míg végül apró részletességgel makettet építettem, és megterveztem az otthonunkat – mesél Tünde.

A végeredmény magáért beszél, minden a helyére került a vidéki bájjal színezett otthonban, ahol a népes család és a barátok is jól érzik magukat. Az alsó szintet a házigazdák lakják, a fenti lakosztályt – egy apartmanlakást – rendszerint a hazalátogató gyermekek veszik birtokba. A ház ura kertépítő üzletemberként egész nap úton van, így amikor lenyugszik a nap, nem mindegy, hová tér haza, mert számára is fontos a szépség és a kényelem.

A kertben nyíló színes virágok virulásáról Tünde gondoskodik, az asztalokra is mindig jut belőlük. A lovakat János, a ház ura hozta egykor a közös életükbe, ma már együtt lovagol a család a kevéske, ám annál tartalmasabb szabadidejükben. A csodás tájolású, visegrádi várra néző pazar kert vidám családi bulik színtere, mindhárom testvér itt üli az ünnepek nagy részét. Muzikális família lévén mindig adódik alkalom egy kis össznépi táncos-dalos mulatságra.
A gyerekek kirepültek, mostanra az unokák nevetésétől hangos a ház, szinte nincs olyan nap, hogy ne Tünde menne értük az óvodába. Nem csoda, hogy egyiküknek sem akaródzik hazamenni a nap végén. – Mostanában elgondolkodtunk azon, hogy túlnőtt bennünket a ház, mi sem leszünk fiatalabbak, és még ha nagyon fáj is a szívünk érte, lassan ideje megválnunk tőle. És akkor jöhet az újabb makettépítés – mosolyog a háziasszony.

"Méregzöld bokrok, gyümölcseiket ontó fák, málnaillatú rózsák, beleszédül az ember ennyi gyönyörűségbe"

A tágas nappaliban jólesik megpihenni a neobarokk fotelek ölelésében. A százéves vörösfenyő gerendák, amelyek az egykori csepeli gyáralapító, Weiss Manfréd egyik lányának házából érkeztek, monumentális látványt nyújtanak a szelíden előkelő térben. Az egyedi tervezésű boltíves ablakok előtti szófán elnyúlva a nappaliban, míg hátat fordítva a csodálatos kertben gyönyörködhetünk. A csillár és a lámpák javarészt antikvitásokból kerültek a helyükre.

Tanácsok Tündétől

Régi bútorok darabkái új szerepben

Amikor a konyhaszekrényt csináltattuk, összhangra törekedtem: leszedegettem régi szekrényekről a faragásokat, és ráapplikáltattam az asztalossal az ajtókra, fiókelőlapokra, hogy harmonizáljon az ónémet tálalószekrénnyel.

Összhangban az erő
A terasz kifeszített textilárnyékolóinak, a fürdőkád és az étkező függönyeinek virágmotívumait egy ügyes kezű lány festette. A ház több pontján feltűnő kovácsoltvas kiegészítők mindegyikét egy díszkováccsal készíttettük el. Mindketten Verőce mesterei.

A ráfordított idő meghálálja magát

A kályhák kialakítása nagy szakértelmet igényel, nálunk akadt gond bőven a nyitott terű kandallóval, ám mindenre van megoldás. Ne sajnáljuk az időt, járjunk utána mindennek, így sok későbbi bosszúságától kíméljük meg magunkat!

A nappaliból egy gigantikus boltív alatt jutunk át az étkezőbe, ahol tömör diófa sarokpántos asztal és ónémet tálaló marasztalja a vendéget. Az étkező közvetlen kapcsolatban áll a konyhával, kellemes tagoltságával elegendő intimitást nyújt a főzéshez.

A fürdőhelyiség valóban felér egy szoba kényelmével. A rézlábas kád, a mosdópulttá avanzsált tálalószekrény, a kovácsoltvas-díszes zuhanyfülke éppúgy izgalmas részei a térnek, mint a parasztgerenda és a díszes csempék.

A baldachinos ágy is a helyi kovácsmester keze munkája. A hálószoba meghittségét a meleg, narancsos-barnás színezet alapozza meg, amelyet az ablakfülkén át érkező napsugarak tovább árnyalnak.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.