Lakberendezőt lakásáról

Ahol a nő nem csupán anyaként és feleségként tekinthető az otthon megálmodójának, hanem lakberendezőként is, ott garantált az állandó változás. Elvégre hol élhetné ki szakmai szenvedélyét legjobban, ha nem a családi fészek csinosításában? De nem volt ez mindig így. Ismeretségünk kezdetén, én, mint a Szitakötő Lakbersuli képzésvezetője, vendéglátónk mint civil kért tanácsot házuk berendezéséhez. Azután tanítványból kolléga lett…

 

05

Furcsa szakmai csavar, amikor az otthonteremtéshez tanácsot kérőből kolléga válik, de velünk ez történt. Ahogy mondani szokták: Domán Krisztinának mára papírja van arról, amit eddig ösztönösen jól csinált, és mára kicsit bátrabb is. Mindezt azzal magyarázza, hogy otthon könnyebben enged az ember a kísérletező kedvnek. És szükség is van a rá, hiszen a ház a család beköltözésével folyamatosan alakul, épp olyan ütemben, ahogyan a két kisfiú növekszik, és változnak az igények.

A család egy csendes utca legutolsó társasházi lakását választotta élete helyszínéül, ahol szintből három jutott, és a domborzatnak köszönhetően dupla kertkapcsolat. Az emeleti zöld teraszról csodás a panoráma: Pécs a lábunk előtt hever. Krisztináéknak már a beköltözés előtt megvolt az alapkoncepciójuk a színeket illetően: a teljes lakást krém-barna-terrakotta árnyalatban képzelték el. Ehhez a barátságos tónushoz társították a többi színt, a textúrákat, amelynek köszönhetően egységbe olvadnak a bútorok és kiegészítők. Kivételt a gyerekszobákkal tettek, mert a fiúk az élénk színeket kedvelik, így náluk zöld, sárga és kék színekben pompáznak a falak.

„Az volt a célom, hogy már az előszobából szabad bepillantást engedjünk a közösségi terekbe” – árulja el Krisztina –, így üvegfal mellett döntöttünk. A csupán burkolatváltással leválasztott étkező és nappali, valamint a nyitott, G-formában elhelyezkedő konyha első pillantásra megnyerő és hívogató. A földszínek, az étkezőasztalon a hortenzia, a bútorok, és maga a tér, valamint az azt követő burkolat lágy ívei megteszik a hatást. A nappali karakteres darabjai, a fonott csillár és a fali dekoráció a teakfa asztal társaságában csipetnyi keleties hangulatot teremtenek. Hozzáfűzöm: elbűvölő a nemes anyagok eleganciája, a fekete bőr asztali lámpa, a textíliák és a kandalló mellé állított konzolasztal egysége.
A nappali az étkezőn keresztül teremt kontaktust a konyhával. Épp elegendő távolságra ahhoz, hogy a sütés-főzés ne terhelje a nappalit, de elérhető közelségben ahhoz, hogy vendéglátás, családi események alkalmával a háziasszony ne érezze kirekesztve magát a társaságból. A konyhabútor cseresznye színét vaníliával és fehérrel kombinálták Krisztináék, hogy barátságos összhatást kapjanak. A nappaliból vezet a lépcső a felső szintre, amely a családtagok visszavonuló, csendes életének ad teret.
Krisztina első és legfontosabb lakberendezési feladatát egy időre letudta, otthonos fészket teremtett családjának. 

A mindennapok közös színtere, a konyha, az étkező és a nappali logikus térszervezéssel, láncszerűen kapcsolódik egymásba. A szépen ápolt kert körbeveszi a házat, így minden ablak a zöld környezetre néz, amit fontosan tartottak vendéglátóink.

 

  

Remek stílusérzékről, eleganciáról tesz tanúbizonyságot ez az otthon. Krisztina bátran keveri a minimált a klasszikussal, keletivel, csöpp mediterrán stílussal, mégis egységben tartva. Ezt az alapszínek következetes végigvitele, az anyagok és színek arányainak megtalálása eredményezi. Kriszti gyönyörű otthont teremtett a családjának, ami jómagamat, mint a pécsi Szitakötő Lakbersuli képzésvezetőjét is büszkeséggel tölt el. Örülök, ha mást is csábít e szép, kreatív szakma.

marko viki
Markó Viktória
lakberendező

 

Vendéglátónk, Krisztina praktikái

Az egyik kedvenc helyünk a konyhai félsziget, ahol a mindennapi rohanósabb étkezéseket vezényeljük le. Nem szerettünk volna rendes magasságú bárpultot a gyerekek miatt sem, ezért esett a választás egy félmagas pultra, ami sokkal kényelmesebb. Bizonyítja ezt az is, hogy a vendégek is szívesen időznek itt.

A konyhában az ablak fölött széles barna színsáv fut végig, amit a térbe forduló konyhapult mellett két függőleges sáv zár le. Az ablakból rálátni a szinteltolásos kert dús növényzetére, amely a színegységet mélyzölddel oldja. A lakásra jellemző díszítő elv itt is érvényesül: a kevesebb több. Az egyszerűség, a bútor eleganciája érvényesül, és persze az ízléses stíluskeverés: a high tech konyhagépek mellé antik gyümölcstál, régi festmény, az ablakba gyerekrajz került.

A fürdőszobában a megszokott barna-fehér színeket tengerkék mozaikcsempével képzelte el Krisztina, ami bár első hallásra merésznek tűnt a családtagoknak, de nagyon jól mutat. A szokásostól eltérően a mosdó az ablak alá került. A háziak úgy gondolták, hogy a tükörnek van hely az oldalsó falon is, így semmi sem zavarja a gyönyörű kilátást a kertre.   
A konyha mint “egyéniség”

A lakás legmaszatosabb helyisége a konyha, ezért amit csak lehet, célszerű ajtó mögé rejteni. Ugyanakkor ami nincs előttünk, azt örökre elfelejtjük, ezért ne tegyünk be túl magas szekrényeket, inkább a sarkokat használjuk ki ügyes, kiforduló vasalatokkal. Nem muszáj azonos magasságú munkapultot kérnünk az asztalos mestertől. A mosogatószekrényt bátran emeljük meg 10-12 centiméterrel, így nem kell görnyedten dolgoznunk, a derekat terhelni. A konyhát könnyű szobarangra emelni: csupán egy lebegő polc és néhány szép tárgy kell hozzá.

Intim szféra a család minden tagjának

A nappaliból vezet a lépcső a szülők és a két kisfiú szobájába. A szülői háló eleganciáját a fekete-barna-bronz színkombináció adja. A mély, meditatív színharmóniában összeválogatott ágytakaró, díszpárnák és tapéta mellé könnyedséget hoznak a térbe a felfűzött „üvegbuborékokkal” díszített éjjeli lámpák.
Krisztina úgy tartja, hogy amíg a gyermekek kicsik, nincs szükségük külön hálószobára, hiszen mindig keresik egymás társaságát. Sokkal praktikusabb, ha az egyiket közös hálószobának, a másikat pedig tanuló- és játszószobának használják a fiúk. Előbbinek sárgára és kékre festették a falait, a berendezést pedig a fiúk kényelmére hangolták. Itt kaptak helyet a különböző versenyeken nyert kupák és érmek. A gyerekek rendszeresen lovagolnak, amiről a sok lovas kiegészítő is árulkodik. Az ablak melletti fotel a kedvenc helyük az olvasáshoz. A tanuló- és játszószobában kényelmesen elfér az összes játék és könyv.

Szeretjük, hogy a monokróm belső tereket könnyedén feldobhatjuk egy-egy új színárnyalattal. Elég, ha lecseréljük a kiegészítőket, textileket, máris más hangulatot nyer a lakás. Ezt rendszeresen gyakorlom is.
A különböző stílusú bútorokat, tárgyakat nem csak szabad, de érdemes is vegyíteni. Különleges miliőt, izgalmas képet alkot együtt nálunk a modern kanapé, az egyszerű függönyök és a keleties fail dekoráció és asztalka.
Amin változtatnánk: jó lenne egy nagyobb hálószoba kényelmes fotellel, olvasósarokkal.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop