Lakberendezőt lakásáról

Lakberendezőt lakásáról

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ahol a nő nem csupán anyaként és feleségként tekinthető az otthon megálmodójának, hanem lakberendezőként is, ott garantált az állandó változás. Elvégre hol élhetné ki szakmai szenvedélyét legjobban, ha nem a családi fészek csinosításában? De nem volt ez mindig így. Ismeretségünk kezdetén, én, mint a Szitakötő Lakbersuli képzésvezetője, vendéglátónk mint civil kért tanácsot házuk berendezéséhez. Azután tanítványból kolléga lett…

 

05


Furcsa szakmai csavar, amikor az otthonteremtéshez tanácsot kérőből kolléga válik, de velünk ez történt. Ahogy mondani szokták: Domán Krisztinának mára papírja van arról, amit eddig ösztönösen jól csinált, és mára kicsit bátrabb is. Mindezt azzal magyarázza, hogy otthon könnyebben enged az ember a kísérletező kedvnek. És szükség is van a rá, hiszen a ház a család beköltözésével folyamatosan alakul, épp olyan ütemben, ahogyan a két kisfiú növekszik, és változnak az igények.

A család egy csendes utca legutolsó társasházi lakását választotta élete helyszínéül, ahol szintből három jutott, és a domborzatnak köszönhetően dupla kertkapcsolat. Az emeleti zöld teraszról csodás a panoráma: Pécs a lábunk előtt hever. Krisztináéknak már a beköltözés előtt megvolt az alapkoncepciójuk a színeket illetően: a teljes lakást krém-barna-terrakotta árnyalatban képzelték el. Ehhez a barátságos tónushoz társították a többi színt, a textúrákat, amelynek köszönhetően egységbe olvadnak a bútorok és kiegészítők. Kivételt a gyerekszobákkal tettek, mert a fiúk az élénk színeket kedvelik, így náluk zöld, sárga és kék színekben pompáznak a falak.

„Az volt a célom, hogy már az előszobából szabad bepillantást engedjünk a közösségi terekbe” – árulja el Krisztina –, így üvegfal mellett döntöttünk. A csupán burkolatváltással leválasztott étkező és nappali, valamint a nyitott, G-formában elhelyezkedő konyha első pillantásra megnyerő és hívogató. A földszínek, az étkezőasztalon a hortenzia, a bútorok, és maga a tér, valamint az azt követő burkolat lágy ívei megteszik a hatást. A nappali karakteres darabjai, a fonott csillár és a fali dekoráció a teakfa asztal társaságában csipetnyi keleties hangulatot teremtenek. Hozzáfűzöm: elbűvölő a nemes anyagok eleganciája, a fekete bőr asztali lámpa, a textíliák és a kandalló mellé állított konzolasztal egysége.
A nappali az étkezőn keresztül teremt kontaktust a konyhával. Épp elegendő távolságra ahhoz, hogy a sütés-főzés ne terhelje a nappalit, de elérhető közelségben ahhoz, hogy vendéglátás, családi események alkalmával a háziasszony ne érezze kirekesztve magát a társaságból. A konyhabútor cseresznye színét vaníliával és fehérrel kombinálták Krisztináék, hogy barátságos összhatást kapjanak. A nappaliból vezet a lépcső a felső szintre, amely a családtagok visszavonuló, csendes életének ad teret.
Krisztina első és legfontosabb lakberendezési feladatát egy időre letudta, otthonos fészket teremtett családjának. 

A mindennapok közös színtere, a konyha, az étkező és a nappali logikus térszervezéssel, láncszerűen kapcsolódik egymásba. A szépen ápolt kert körbeveszi a házat, így minden ablak a zöld környezetre néz, amit fontosan tartottak vendéglátóink.

 

  

Remek stílusérzékről, eleganciáról tesz tanúbizonyságot ez az otthon. Krisztina bátran keveri a minimált a klasszikussal, keletivel, csöpp mediterrán stílussal, mégis egységben tartva. Ezt az alapszínek következetes végigvitele, az anyagok és színek arányainak megtalálása eredményezi. Kriszti gyönyörű otthont teremtett a családjának, ami jómagamat, mint a pécsi Szitakötő Lakbersuli képzésvezetőjét is büszkeséggel tölt el. Örülök, ha mást is csábít e szép, kreatív szakma.

marko viki
Markó Viktória
lakberendező

 

Vendéglátónk, Krisztina praktikái

Az egyik kedvenc helyünk a konyhai félsziget, ahol a mindennapi rohanósabb étkezéseket vezényeljük le. Nem szerettünk volna rendes magasságú bárpultot a gyerekek miatt sem, ezért esett a választás egy félmagas pultra, ami sokkal kényelmesebb. Bizonyítja ezt az is, hogy a vendégek is szívesen időznek itt.

A konyhában az ablak fölött széles barna színsáv fut végig, amit a térbe forduló konyhapult mellett két függőleges sáv zár le. Az ablakból rálátni a szinteltolásos kert dús növényzetére, amely a színegységet mélyzölddel oldja. A lakásra jellemző díszítő elv itt is érvényesül: a kevesebb több. Az egyszerűség, a bútor eleganciája érvényesül, és persze az ízléses stíluskeverés: a high tech konyhagépek mellé antik gyümölcstál, régi festmény, az ablakba gyerekrajz került.

A fürdőszobában a megszokott barna-fehér színeket tengerkék mozaikcsempével képzelte el Krisztina, ami bár első hallásra merésznek tűnt a családtagoknak, de nagyon jól mutat. A szokásostól eltérően a mosdó az ablak alá került. A háziak úgy gondolták, hogy a tükörnek van hely az oldalsó falon is, így semmi sem zavarja a gyönyörű kilátást a kertre.   
A konyha mint "egyéniség"

A lakás legmaszatosabb helyisége a konyha, ezért amit csak lehet, célszerű ajtó mögé rejteni. Ugyanakkor ami nincs előttünk, azt örökre elfelejtjük, ezért ne tegyünk be túl magas szekrényeket, inkább a sarkokat használjuk ki ügyes, kiforduló vasalatokkal. Nem muszáj azonos magasságú munkapultot kérnünk az asztalos mestertől. A mosogatószekrényt bátran emeljük meg 10-12 centiméterrel, így nem kell görnyedten dolgoznunk, a derekat terhelni. A konyhát könnyű szobarangra emelni: csupán egy lebegő polc és néhány szép tárgy kell hozzá.

Intim szféra a család minden tagjának

A nappaliból vezet a lépcső a szülők és a két kisfiú szobájába. A szülői háló eleganciáját a fekete-barna-bronz színkombináció adja. A mély, meditatív színharmóniában összeválogatott ágytakaró, díszpárnák és tapéta mellé könnyedséget hoznak a térbe a felfűzött „üvegbuborékokkal” díszített éjjeli lámpák.
Krisztina úgy tartja, hogy amíg a gyermekek kicsik, nincs szükségük külön hálószobára, hiszen mindig keresik egymás társaságát. Sokkal praktikusabb, ha az egyiket közös hálószobának, a másikat pedig tanuló- és játszószobának használják a fiúk. Előbbinek sárgára és kékre festették a falait, a berendezést pedig a fiúk kényelmére hangolták. Itt kaptak helyet a különböző versenyeken nyert kupák és érmek. A gyerekek rendszeresen lovagolnak, amiről a sok lovas kiegészítő is árulkodik. Az ablak melletti fotel a kedvenc helyük az olvasáshoz. A tanuló- és játszószobában kényelmesen elfér az összes játék és könyv.

Szeretjük, hogy a monokróm belső tereket könnyedén feldobhatjuk egy-egy új színárnyalattal. Elég, ha lecseréljük a kiegészítőket, textileket, máris más hangulatot nyer a lakás. Ezt rendszeresen gyakorlom is.
A különböző stílusú bútorokat, tárgyakat nem csak szabad, de érdemes is vegyíteni. Különleges miliőt, izgalmas képet alkot együtt nálunk a modern kanapé, az egyszerű függönyök és a keleties fail dekoráció és asztalka.
Amin változtatnánk: jó lenne egy nagyobb hálószoba kényelmes fotellel, olvasósarokkal.

 

A képen a családi együttlét, a vendéglátás helyszínét örökítettük meg egy szép látószögből. Lakberendezővendéglátónk „színjátéka” tökéletes: úgy emel ki részleteket, hogy közben össze is „olvasztja” a teret.

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.