Egy lépés visszafelé

Egy lépés visszafelé

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Jellemző, hogy egyre nagyobb terekben szeretnénk lakni, a család bővülésével, a háztartás dolgainak felhalmozódásával nő a helyigényünk. Hogy a folyamat megforduljon, és a korábbi nagyvonalú lakás kialakítása helyett kisebb otthon tervezésére szánnák el magukat a tulajdonosok, arra már sokkal kevesebb a példa. Pedig a magyarázat egyszerű: az ésszerű, élhető alapterületen sokkal könnyebb a térszervezés, és otthonosabb a végeredmény.

 

02

 

Többek között ez alapozta meg a fiatal, kétgyerekes házaspár döntését, amikor előző, Budapest környéki lakóparki otthonuk eladása mellett döntöttek, majd a főváros XVI. kerületében építési telek keresésébe kezdtek. „Meglehetősen nagynak bizonyult négyünknek a több mint kétszáz négyzetméter hasznos alapterület, a gyerekek mellett nem volt egyszerű a mindennapos takarítás sem” – sorolja Emese, a feleség a váltás okait. „Az is fontos szempont volt, hogy a költözéssel közelebb kerüljünk a gyerekek óvodájához.” A kerületre Emese gyerekkorának színhelye miatt esett a választás, ám kilencszáz négyzetméternél kisebb, eladósorban lévő földterületet itt sem találtak.

Miután biztosak voltak elhatározásukban, hogy csakis valós igényeikhez mérten alakítják ki új életterüket, a megoldást egy ikerház építése jelentette, amelynek egyik felét szerkezetkészen eladhatják. A tervezéssel megbízott építészek lebeszélték őket a mediterrán stílusról, és nem is bánták meg, hogy a fél évig tartó folyamat végén egy modern formavilágú házról született tervrajz. A végeredmény maximálisan figyelembe vette a tulajdonosok elvárásait a ház tájolása, a holtterek minimalizálása, a medencés, intim udvarrész kialakítása kapcsán is. A munkálatok – amelyeket generálkivitelező hiányában, műszaki vezető közreműködésével Zoltán, a férj fogott össze – majd’ egy év alatt fejeződtek be.

A házzal kapcsolatos feladatok problémamentes menedzselése miatt eleinte nem is gondoltak lakberendező megkeresésére. A lakás már szerkezetkész állapotban volt, amikor az interneten színek és ötletek után kutató Emese rátalált Néder Melinda lakberendező oldalára. Az ott látott munkái nyomán kérték fel a további feladatokra, de meglehetősen szoros határidővel. Az ütemtervek tartását megkönnyítette, hogy Melinda és a tulajdonosok elképzelése közel állt egymáshoz, a házaspár rábízta magát a színek, berendezés megválasztásában is, így Hujber-Nagy Aletta társtervezővel rohamtempóban kezdődött meg a tervek elkészítése.

A lakás hangulatát a lakberendező által ajánlott bordó és vajszínek határozzák meg, wenge bútorokkal, néhol fehér elemekkel kiegészítve. A földszinti, közvetlen kertkapcsolatos rész világos kerámialapot kapott, az emeleti rész pedig wenge színű parkettát. Az idő rövidsége miatt az előző lakásból magukkal hozott darabokat készen kapható, praktikus bútorokkal társították.
Hogy megérte-e új (kisebb) alapokon otthont teremteni, vendéglátóink szerint nem is kérdés. Kívül-belül stílusos, kényelmes lakásuk a bizonyíték, hogy néha visszafelé is vezet az út.

 

  Amikor a tulajdonosok megkeresésére bekapcsolódtam a munkálatokba, már nem volt idő a falak, elrendezések esetleges módosítására, így a hangsúly a meglévő terek optimális kihasználására helyeződött. A lakberendezési tervben meleg színekkel megrajzolt, otthonos lakás kialakítása volt a cél, egy kellően gyerekbarát, élhető környezet megteremtése. A közösségi tér meghatározó dekorációs eleme a bordó falszínezés lett, amely az étkezőből indulva a lépcsőházat is kiemeli. neder melinda
Néder Melinda
tervező-lakberendező

 

Így helyezzük el a háztartási gépeket

Az a konyha lesz praktikus és biztonságos, amelyiket az ergonómiai követelményeknek és a főzési fázisoknak megfelelően alakítottak ki, optimális arányban tervezve a szabad munkaterületek és a beépített háztartási gépek sorrendjét.
Vegyük figyelembe a huto szellőzését: a szabadon álló a hátulján, a beépíthető a bútor lábazatán vágott résen szellőzik. Nagy családnak ideális az amerikai típusú, SBS hűtő. A sütő kerülhet a főzőlap alá, vagy önállóan, a bútorba beépítve. A mosogatógépet a mosogatótállal egy tömbbe telepítsük a szennyvízelvezetés miatt. A kihúzható páraelszívó megfelelo magasságba kerüljön, hogy ne görnyedjünk alatta. A tűzhely és a mosogatótál között hagyjunk minimum 80 centiméter munkafelületet, a csepegtetotálca pedig lehetőleg a főzőlappal ellentétes irányba kerüljön.

Wellness-élmény otthon

A pezsgő- és masszáskádak választékából biztosan találunk a fürdőnk méretéhez illeszkedőt.
A hidromasszázskád egy önhordó, megfelelően merevített kád, anyaga legtöbbször fémkereten elhelyezett műanyag, de ma már hozzáférhető üvegzománcozott acél kivitelben is. Mivel a kád működése során rezgések keletkeznek, ezért az egész szerkezet rezgéselnyelő lábakon áll. Formája és színe változatos, bel- és kültéri használatra szánt modell egyaránt beszerezhető. Mérete – amely az egyszemélyestől a családi medencéig terjed – fontos szempont a választásnál, hiszen a fúvókák elhelyezkedése másképp komfortos a különböző magasságú használói számára.
Ha biztosra akarunk menni, olyan kádat válasszunk, amelyben szabályozható, több szögben állítható fúvókák
gondoskodnak a víz- és levegőbefúvás irányáról és mennyiségéről.

A nappali egyik érdekessége a dekorkővel burkolt falszakasz és a közlekedő mentén végigfutó alacsony dobogó, amelybe a falat megvilágító spotlámpákat süllyesztettek. Ezzel korrigálták az emeletre vezető lépcső első fokának falsíkon túli végződését.

A konyhában a wenge bútort fehér üvegborítású felső szekrényekkel kombinálták. A kővel burkolt, pulttal lezárt parapetfal konyha felőli rejtett munkapultja praktikusan használható előkészítésre, tálalásra. Az étkezőbe levehető huzatú karfás székek kerültek, hogy a gyerekek mellett ne okozzon gondot a tisztán tartásuk.

A kertre néző szülői hálóban a középbarna bútorok mellé narancssárga-arany-bézs csíkozású tapéta, és azzal mintájában, színében megegyező függöny került. A szoba általános világítását itt is a gipszkarton álmennyezetbe rejtett spotlámpák adják. Az ággyal szemközti tévéfal mögött
járható gardrób rejtőzik.

Az emeleti fürdőszobát, színében igazodva a lakás egészéhez, bőrhatású lapokkal és burberry kockás dekorcsempével burkolták. Nem csak a mosdótál mérete, de a tükrök elhelyezése is jelzi, hogy a masszázskádas fürdő egyszerre két embernek is kényelmes készülődést tesz lehetővé.

A semlegesre hangolt berendezés mellé elég egyetlen szín is, hogy életre keltsük a teret! Ha megtaláltuk az ideális árnyalatot, alkalmazzuk egy-egy hangsúlyos falszakaszon, lámpán, dekoráción.

Szeretjük, hogy a nappali-étkező óriási tolóajtóival teljes egészében létrejöhet a kertkapcsolat, és világossá teszi az alsó szintet. Praktikus is, mert szinte mindenhonnan rálátunk a kertben játszó gyerekekre.
Változtatnánk a terek elosztásán, hogy valahonnan lecsípjünk egy dolgozószobányi területet.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.