Hazahozott Toscana

Hazahozott Toscana

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Csodák pedig vannak! – állítja Anna, a vendéglátónk. Hiszen mesébe illő történet fűződik ahhoz, hogy éppen itt van az otthonuk. A környéken laknak a barátaik, akikhez vendégségbe készültek, de eltévedtek. A kis budai utcák közt bolyongva, egy öreg házon „Eladó” táblát pillantottak meg. Megigézte őket a környék hangulata, a kert, a csend, a madárcsicsergés és az eléjük táruló panoráma: Budapest madártávlatból. Összenéztek Gáborral, a férjével, és tudták, hogy hazaérkeztek.

 

07

 

A tíz évvel ezelőtti történet ma már a családi legendák sorát gazdagítja, de itt vett új ívet a lakók élete. A megvétel után, előtt és közben, azonnal elkezdődött a tervezgetés. Eredetileg csak a tetőszerkezet cseréjén gondolkodtak, és kisebb átalakításokkal szerettek volna beköltözni. Menet közben azonban kiderült, hogy nem csak a födém rossz, de az épület állaga sem megfelelő. Így aztán csak a pincét és néhány főfalat tartottak meg a régi házból. Világjáró emberekről lévén szó, számtalan kultúrát, tájat, otthont ismertek meg. Magukhoz legközelebbinek a mediterrán világot érezték, így otthonukat is ebben a stílusban álmodták meg. Jóföldi Szabolcs építésszel hamar egymásra hangolódtak, és szépen rajzolódott a ház arculata.

A lejtős telekre egy szinteltolásos, központi tengelyű épületet tervezett, így nem csak a homlokzat, de a belső terek is játékos látványt nyújtanak. Az épület tömegformálása az utca felől zártabb, a kert felől azonban a hatalmas ablakokon beáramló fény a világosság, az átláthatóság transzparenciáját teremtette meg, amelyek mind a napsütötte Toscan vidék építészetének jellemzői. Ezt erősíti a toszkán négyszirmú virággal díszített bejárati ajtó is.

A nappali a bejárati halltól fél szinttel alacsonyabb, fölötte a galéria és a szabadon hagyott tetőszerkezet nagyvonalú térélményt kölcsönöz. A nappali foteljéből akadálytalanul gyönyörködhetünk a kandalló látványában, a kertben, és a lábunk előtt kinyíló fővárosban is. Ezt az élményt fokozza a nappali szerves részét képező télikert is, amely eredetileg a teraszhoz tartozott. Két éve azonban – a belső terek újjászületésekor – beüvegezték. Anna és Gábor ugyanis friss szellemiséggel, új dizájnnal frissítették fel otthonukat, még hangsúlyosabbá téve a mediterrán atmoszférát. Az alapokra bátran építkezhettek (a padló, a nyílászárók, a kandalló érintetlen maradt), hiszen összhangban volt új terveikkel. A munkában nagy segítségükre volt Késmárky Krisztina lakberendező. Vendéglátóink ekkorra már tudták, hogy otthonuk központi része a konyhasziget, szinte minden itt zajlik, így azt megnövelték. A konyhába szándékosan nem terveztek felső elemeket. A nappali központi része az új kanapé, mögötte egy régi átjárót varázsoltak át sóskúti mészkővel bélelt falfülkévé. A belső térben így a korábbi sötétbarna kivilágosodott.

A kert pedig a nagy szerelem, Annát idézve „a család mániája”. Évente újabb és újabb növényeket telepítenek. Kanadai juharok integetnek a selyemfenyőknek, a ciprusoknak, meg a körtefának, mesés hangulatot idézve, mert a csodák néha valóra válnak.

A ház rendkívül rugalmas, alkalmazkodó és áramló kialakítása lehetővé teszi, hogy a nyári hónapokban az épület látványosan kinyíljon a kert felé, átmenetet képezzen a belső és a külső lakótér között.
A ház alsó szintjén a nagy baráti összejövetelek számára is kényelmes helyet ad a méretre rendelt olasz hasított bőr kanapé és a 120 centiméter átmérőjű lerakóasztal. Remek stílusérzékre vall a látszó gerendák alól hosszan lelógó francia kristálycsillár. A visszavonulás, az intimitás terei a felső szinten, a házi könyvtár pedig a galérián kapott helyet.
A kandalló a téli esték kedvenc helye, amelyet egy Erdélyből származó fagerenda koronáz. A gyönyörű kézi csomózású keleti szőnyegek iránt táplált szeretet és tisztelet gyökere vendéglátóink gyermekkori emlékeiben keresendő.

Az antikolt fehér bútor a tisztaság érzetét kelti a nagy szigettel épített konyhában. A feltűnően mély, térbe állított elemben helyezték el a főzőlapot, és kis emeléssel ehhez csatlakoztatták a gyors étkezéseknek is helyet adó, 90 centiméter magas „asztalt”. A konyhához nagy terasz kapcsolódik, ahol nyáron kellemes együtt reggelizni, vacsorázni.
A pult egyedi homlokfala is a belsőépítész fantáziáját dicséri: élve a gipsz azon jó tulajdonságával, hogy könnyen megmunkálható, egyedi motívumot álmodott ide, amelyet a gipszbe karcoltak, öntöttek, és kis tükrökkel bolondították meg, amellyel a kristálycsillárok játékát emelték át e felületre.
A hall dekoratív eleme a giga vascsillár, és a belsőépítész ötlete, hogy a többi csillárra rímelve ebből is varázsoljanak kristálycsillárt, így utólag betekerték kristálygirlandokkal. Amikor a milliónyi kövecske elkezd a fényben táncolni, a látvány sziporkázó.
Nemes alapanyagok, egyszerű vonalvezetés jellemzi a szülők fürdőszobáját, amely praktikusan a hálószoba szerves része. A fürdőszoba barnás színvilága nyugalmat és melegséget sugároz.

 

   Megbízóink szemében általában az a tervező dolga, hogy mindennek jusson hely, jól kapcsolódjanak egymáshoz a terek, minden négyzetcentiméternek legyen funkciója, vagy ha nem, legyen annyira ötletes vagy lenyűgöző, hogy feledtesse a költségeket. Nehéz eldönteni, hogy ki a jobb megbízó: aki tudja, hogy mit akar, és diktál, vagy az, akinek nincs elképzelése, és képtelen döntéseket hozni. Ha egyensúlyba kerül mindez, az teszi lehetővé, hogy bármikor szívesen látnak egy teára. Mint ez esetben is… jofoldi szabolcs 
Jóföldi Szabolcs
építész

 

Így válasszunk követ a konyhába

A kő ideális konyhai munkalap, asztallap vagy falburkolat készítéséhez. Konyhapultnak a legjobb a gránit, hiszen olyan kemény, mint a szikla, nem lyukacsos, ezért sem a hő, sem a víz, sem a kiömlött savas étel nem károsítja. Az érzékenyebb köveket impregnáló anyagokkal védhetjük.
Falburkolatnak is ideális a kő, hiszen tartós, meleg, barátságos, természetközeli élményt kölcsönöz otthonunknak. Vásárláskor érdemes a szükséges mennyiségre elegendő tartalékot számolnunk (leeső, rontott darabok), mert utórendelésnél nagy lehet az eltérés a kő színében, struktúrájában.

Tervezzünk térkapcsolatot

A hálószobában a barna és a bronz árnyalatait alkalmazták. A flokkolt tapéta igen mozgalmas mintázatú, a sötét tónusú indákat így csak egy falra „futtatták fel”. A bőrkeretes olasz franciaágy fölött két oldalon bronz gömb kristálycsillárok lógnak. A hálóból mozaikkal is hangsúlyozott átjáró vezet a fürdőszobába, ahol a színvilág folytatódik, csak éppen világosabb árnyalatokban. A térkapcsolat praktikus, az összkép nem mindennapi.

 

Szeretjük a télikert–nappali–konyha egybenyitott terét. különösen nyáron, amikor a hatalmas tolóajtók elhúzásával e hármashoz csatlakozhat a kellemes terasz, és ezzel együtt a főváros látképe is.
Változtatnánk a galérián, mert nem lehet teljesen elszeparálni a felső részt az alsótól, az intim zónát a társasági tértől.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}