Hazahozott Toscana

Hazahozott Toscana

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Csodák pedig vannak! – állítja Anna, a vendéglátónk. Hiszen mesébe illő történet fűződik ahhoz, hogy éppen itt van az otthonuk. A környéken laknak a barátaik, akikhez vendégségbe készültek, de eltévedtek. A kis budai utcák közt bolyongva, egy öreg házon „Eladó” táblát pillantottak meg. Megigézte őket a környék hangulata, a kert, a csend, a madárcsicsergés és az eléjük táruló panoráma: Budapest madártávlatból. Összenéztek Gáborral, a férjével, és tudták, hogy hazaérkeztek.

 

07

 

A tíz évvel ezelőtti történet ma már a családi legendák sorát gazdagítja, de itt vett új ívet a lakók élete. A megvétel után, előtt és közben, azonnal elkezdődött a tervezgetés. Eredetileg csak a tetőszerkezet cseréjén gondolkodtak, és kisebb átalakításokkal szerettek volna beköltözni. Menet közben azonban kiderült, hogy nem csak a födém rossz, de az épület állaga sem megfelelő. Így aztán csak a pincét és néhány főfalat tartottak meg a régi házból. Világjáró emberekről lévén szó, számtalan kultúrát, tájat, otthont ismertek meg. Magukhoz legközelebbinek a mediterrán világot érezték, így otthonukat is ebben a stílusban álmodták meg. Jóföldi Szabolcs építésszel hamar egymásra hangolódtak, és szépen rajzolódott a ház arculata.

A lejtős telekre egy szinteltolásos, központi tengelyű épületet tervezett, így nem csak a homlokzat, de a belső terek is játékos látványt nyújtanak. Az épület tömegformálása az utca felől zártabb, a kert felől azonban a hatalmas ablakokon beáramló fény a világosság, az átláthatóság transzparenciáját teremtette meg, amelyek mind a napsütötte Toscan vidék építészetének jellemzői. Ezt erősíti a toszkán négyszirmú virággal díszített bejárati ajtó is.

A nappali a bejárati halltól fél szinttel alacsonyabb, fölötte a galéria és a szabadon hagyott tetőszerkezet nagyvonalú térélményt kölcsönöz. A nappali foteljéből akadálytalanul gyönyörködhetünk a kandalló látványában, a kertben, és a lábunk előtt kinyíló fővárosban is. Ezt az élményt fokozza a nappali szerves részét képező télikert is, amely eredetileg a teraszhoz tartozott. Két éve azonban – a belső terek újjászületésekor – beüvegezték. Anna és Gábor ugyanis friss szellemiséggel, új dizájnnal frissítették fel otthonukat, még hangsúlyosabbá téve a mediterrán atmoszférát. Az alapokra bátran építkezhettek (a padló, a nyílászárók, a kandalló érintetlen maradt), hiszen összhangban volt új terveikkel. A munkában nagy segítségükre volt Késmárky Krisztina lakberendező. Vendéglátóink ekkorra már tudták, hogy otthonuk központi része a konyhasziget, szinte minden itt zajlik, így azt megnövelték. A konyhába szándékosan nem terveztek felső elemeket. A nappali központi része az új kanapé, mögötte egy régi átjárót varázsoltak át sóskúti mészkővel bélelt falfülkévé. A belső térben így a korábbi sötétbarna kivilágosodott.

A kert pedig a nagy szerelem, Annát idézve „a család mániája”. Évente újabb és újabb növényeket telepítenek. Kanadai juharok integetnek a selyemfenyőknek, a ciprusoknak, meg a körtefának, mesés hangulatot idézve, mert a csodák néha valóra válnak.

A ház rendkívül rugalmas, alkalmazkodó és áramló kialakítása lehetővé teszi, hogy a nyári hónapokban az épület látványosan kinyíljon a kert felé, átmenetet képezzen a belső és a külső lakótér között.
A ház alsó szintjén a nagy baráti összejövetelek számára is kényelmes helyet ad a méretre rendelt olasz hasított bőr kanapé és a 120 centiméter átmérőjű lerakóasztal. Remek stílusérzékre vall a látszó gerendák alól hosszan lelógó francia kristálycsillár. A visszavonulás, az intimitás terei a felső szinten, a házi könyvtár pedig a galérián kapott helyet.
A kandalló a téli esték kedvenc helye, amelyet egy Erdélyből származó fagerenda koronáz. A gyönyörű kézi csomózású keleti szőnyegek iránt táplált szeretet és tisztelet gyökere vendéglátóink gyermekkori emlékeiben keresendő.

Az antikolt fehér bútor a tisztaság érzetét kelti a nagy szigettel épített konyhában. A feltűnően mély, térbe állított elemben helyezték el a főzőlapot, és kis emeléssel ehhez csatlakoztatták a gyors étkezéseknek is helyet adó, 90 centiméter magas „asztalt”. A konyhához nagy terasz kapcsolódik, ahol nyáron kellemes együtt reggelizni, vacsorázni.
A pult egyedi homlokfala is a belsőépítész fantáziáját dicséri: élve a gipsz azon jó tulajdonságával, hogy könnyen megmunkálható, egyedi motívumot álmodott ide, amelyet a gipszbe karcoltak, öntöttek, és kis tükrökkel bolondították meg, amellyel a kristálycsillárok játékát emelték át e felületre.
A hall dekoratív eleme a giga vascsillár, és a belsőépítész ötlete, hogy a többi csillárra rímelve ebből is varázsoljanak kristálycsillárt, így utólag betekerték kristálygirlandokkal. Amikor a milliónyi kövecske elkezd a fényben táncolni, a látvány sziporkázó.
Nemes alapanyagok, egyszerű vonalvezetés jellemzi a szülők fürdőszobáját, amely praktikusan a hálószoba szerves része. A fürdőszoba barnás színvilága nyugalmat és melegséget sugároz.

 

   Megbízóink szemében általában az a tervező dolga, hogy mindennek jusson hely, jól kapcsolódjanak egymáshoz a terek, minden négyzetcentiméternek legyen funkciója, vagy ha nem, legyen annyira ötletes vagy lenyűgöző, hogy feledtesse a költségeket. Nehéz eldönteni, hogy ki a jobb megbízó: aki tudja, hogy mit akar, és diktál, vagy az, akinek nincs elképzelése, és képtelen döntéseket hozni. Ha egyensúlyba kerül mindez, az teszi lehetővé, hogy bármikor szívesen látnak egy teára. Mint ez esetben is… jofoldi szabolcs 
Jóföldi Szabolcs
építész

 

Így válasszunk követ a konyhába

A kő ideális konyhai munkalap, asztallap vagy falburkolat készítéséhez. Konyhapultnak a legjobb a gránit, hiszen olyan kemény, mint a szikla, nem lyukacsos, ezért sem a hő, sem a víz, sem a kiömlött savas étel nem károsítja. Az érzékenyebb köveket impregnáló anyagokkal védhetjük.
Falburkolatnak is ideális a kő, hiszen tartós, meleg, barátságos, természetközeli élményt kölcsönöz otthonunknak. Vásárláskor érdemes a szükséges mennyiségre elegendő tartalékot számolnunk (leeső, rontott darabok), mert utórendelésnél nagy lehet az eltérés a kő színében, struktúrájában.

Tervezzünk térkapcsolatot

A hálószobában a barna és a bronz árnyalatait alkalmazták. A flokkolt tapéta igen mozgalmas mintázatú, a sötét tónusú indákat így csak egy falra „futtatták fel”. A bőrkeretes olasz franciaágy fölött két oldalon bronz gömb kristálycsillárok lógnak. A hálóból mozaikkal is hangsúlyozott átjáró vezet a fürdőszobába, ahol a színvilág folytatódik, csak éppen világosabb árnyalatokban. A térkapcsolat praktikus, az összkép nem mindennapi.

 

Szeretjük a télikert–nappali–konyha egybenyitott terét. különösen nyáron, amikor a hatalmas tolóajtók elhúzásával e hármashoz csatlakozhat a kellemes terasz, és ezzel együtt a főváros látképe is.
Változtatnánk a galérián, mert nem lehet teljesen elszeparálni a felső részt az alsótól, az intim zónát a társasági tértől.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.