Modern is, hagyományos is

Modern is, hagyományos is

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Art deco és falusi építészet egy fedél alatt. Két részletben újították fel a régi, hagyományos leányfalui parasztházat tulajdonosai.  Először mintegy tíz évvel ezelőtt komolyabb építészeti átalakításon esett át, nemrégiben  pedig a belső beosztását és berendezését változtatták meg az új igényeknek megfelelően –  hogy a család legkisebb tagjának is külön szobája lehessen.

 

07

 

Az ezredfordulón felújított és kibővített kis parasztház nem csupán nyaralónak, de teljes értékű, mai családi háznak is megfelelt, korszerű komforttal, két szinten elhelyezett lakófunkciókkal. Miközben a ház részben megőrizte a tradicionális építészeti formát, hátul a kertre, udvarra nyitott frontoknak, nagy üvegfelületeknek köszönhetően elegendő természetes fény is jutott a helyiségekbe, kiküszöbölvén ezzel a régi parasztházak egyik hátrányát, a kis ablakok miatti sötét szobákat. A földszinti, egybefüggő nappali–étkező–konyha teret nagy üvegajtók kötik össze a természetes környezettel, a felső szinten pedig a fedett és oldalról is védett átmeneti tér teszi lehetővé, hogy szinte egész évben élvezni lehessen a szabadban való pihenést, étkezéseket. 
A kisbaba érkezésének hírére azonban új belsőt, új beosztást alakítottak ki. A beépített, eredetileg nyitott galéria helyett a felső szinten babaszobát rendeztek be, felújították a szülői hálót és fürdőszobát, odalent pedig a konyhát. Mindezek tervezésében és kivitelezésében két lakberendező, Franta Ágnes és Imecs Kata segítségét vették igénybe vendéglátóink, akik igyekeztek minden négyzetcentimétert hasznosítani, úgy, hogy a tágasság érzete megmaradjon. A házigazdák kérése nyomán az addigi mediterrán hangulat átadta helyét a lakályos, de modern stílusban megteremtett tereknek. Megújult a lépcsőfeljáró – kis helyen is kényelemesen használható egyedi csigalépcsőt építettek be. Polgári hangulatot árasztanak a család klasszikus formájú és art deco bútorai, amelyek a régi ház hangulatától kissé eltérő stílusukkal a kényelmes kanapék mellett kellemes eklektikát, életszerűséget hoznak az összképbe.
A háziak kedvenc stílusára, az art decóra köszön vissza a fürdőszoba sötét, szürkés-barnás, csillogó burkolata, amely a szintén sötét színekre hangolt hálószobához illően nyugalmat áraszt, és szép kontrasztot alkot a fölszint berendezésével, jelezvén a felső traktus intim jellegét is. Rendkívül otthonos, emberléptékű és kiváló ízlésről tanúskodik ez a kellemes, elegáns, egyben rusztikus családi ház.

 

   Az eredetileg kis alapterületű parasztházat – a falusi építészet hagyományai szerint bővítették L alakúvá, hogy tájba illő maradjon. A korszerűsítéssel viszont magasabb, beépíthető tetőteret és az utca­fron­ton tradicionális megjelenést kapott. A kert felé  nagy, nyitott, modern veranda készült, amely szervesen összeköti a belső teret a kerttel, és festői kilátást biztosít a környező tájra, valamint az úszómedencével is komfortosított, ápolt udvarra és kertre. A helybéli hagyományok ápolása mellett az épület így egyfajta modern mediterrán hangulatot is áraszt. 08
Franta Ágnes és
Imecs Kata
lakberendező
 
Így tervezzünk helytakarékos csigalépcsőt
Helyszűke esetén érdemes csigalépcsőt tervezni. Ehhez először is fel kell mérni a hely adottságait, a család igényeit és a környezet stílusát is. Így a legtöbb csigalépcső egyedi tervezést igényel.

A tartószerkezet és a lapok készülhetnek fából vagy fémek felhasználásával. Előbbi melegebb hatású, ám a fémszerkezet stabilabb (és járás közben nem recseg), végül felületkezelés után bármilyen színűre festhető. Ügyeljünk arra, hogy a járólapok csúszásmentesek és méretükben, hajlásszögüket tekintve is biztonságosak legyenek! A lépcsők tervezésének és kivitelezésének a biztonságos használat érdekében szigorú szabályai vannak, mindig szakemberre bízzuk!

Így lehet szükségből látványelem

A tágas, egybefüggő teret statikailag szükséges oszlopok, gerendák tagolják, ezeket nem lehetett nélkülözni, ugyanis az eredetileg nyitott galériát beépítették, hogy fölötte egy plusz helyiség alakulhasson ki. Az oszlopok és tartógerendák szépen simulnak bele a térbe – szinte észrevétlenek fehér festésüknek köszönhetően. A felületkezelés azonban látni engedi a fa természetes erezetét, szépségét, így jól illik a természetes környezetbe, és a parasztházak hangulatát is felidézi. Ugyancsak fából készült a tetőteret elhatároló födém.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.