Modern is, hagyományos is

Art deco és falusi építészet egy fedél alatt. Két részletben újították fel a régi, hagyományos leányfalui parasztházat tulajdonosai.  Először mintegy tíz évvel ezelőtt komolyabb építészeti átalakításon esett át, nemrégiben  pedig a belső beosztását és berendezését változtatták meg az új igényeknek megfelelően –  hogy a család legkisebb tagjának is külön szobája lehessen.

 

07

 

Az ezredfordulón felújított és kibővített kis parasztház nem csupán nyaralónak, de teljes értékű, mai családi háznak is megfelelt, korszerű komforttal, két szinten elhelyezett lakófunkciókkal. Miközben a ház részben megőrizte a tradicionális építészeti formát, hátul a kertre, udvarra nyitott frontoknak, nagy üvegfelületeknek köszönhetően elegendő természetes fény is jutott a helyiségekbe, kiküszöbölvén ezzel a régi parasztházak egyik hátrányát, a kis ablakok miatti sötét szobákat. A földszinti, egybefüggő nappali–étkező–konyha teret nagy üvegajtók kötik össze a természetes környezettel, a felső szinten pedig a fedett és oldalról is védett átmeneti tér teszi lehetővé, hogy szinte egész évben élvezni lehessen a szabadban való pihenést, étkezéseket. 
A kisbaba érkezésének hírére azonban új belsőt, új beosztást alakítottak ki. A beépített, eredetileg nyitott galéria helyett a felső szinten babaszobát rendeztek be, felújították a szülői hálót és fürdőszobát, odalent pedig a konyhát. Mindezek tervezésében és kivitelezésében két lakberendező, Franta Ágnes és Imecs Kata segítségét vették igénybe vendéglátóink, akik igyekeztek minden négyzetcentimétert hasznosítani, úgy, hogy a tágasság érzete megmaradjon. A házigazdák kérése nyomán az addigi mediterrán hangulat átadta helyét a lakályos, de modern stílusban megteremtett tereknek. Megújult a lépcsőfeljáró – kis helyen is kényelemesen használható egyedi csigalépcsőt építettek be. Polgári hangulatot árasztanak a család klasszikus formájú és art deco bútorai, amelyek a régi ház hangulatától kissé eltérő stílusukkal a kényelmes kanapék mellett kellemes eklektikát, életszerűséget hoznak az összképbe.
A háziak kedvenc stílusára, az art decóra köszön vissza a fürdőszoba sötét, szürkés-barnás, csillogó burkolata, amely a szintén sötét színekre hangolt hálószobához illően nyugalmat áraszt, és szép kontrasztot alkot a fölszint berendezésével, jelezvén a felső traktus intim jellegét is. Rendkívül otthonos, emberléptékű és kiváló ízlésről tanúskodik ez a kellemes, elegáns, egyben rusztikus családi ház.

 

   Az eredetileg kis alapterületű parasztházat – a falusi építészet hagyományai szerint bővítették L alakúvá, hogy tájba illő maradjon. A korszerűsítéssel viszont magasabb, beépíthető tetőteret és az utca­fron­ton tradicionális megjelenést kapott. A kert felé  nagy, nyitott, modern veranda készült, amely szervesen összeköti a belső teret a kerttel, és festői kilátást biztosít a környező tájra, valamint az úszómedencével is komfortosított, ápolt udvarra és kertre. A helybéli hagyományok ápolása mellett az épület így egyfajta modern mediterrán hangulatot is áraszt. 08
Franta Ágnes és
Imecs Kata
lakberendező
 
Így tervezzünk helytakarékos csigalépcsőt
Helyszűke esetén érdemes csigalépcsőt tervezni. Ehhez először is fel kell mérni a hely adottságait, a család igényeit és a környezet stílusát is. Így a legtöbb csigalépcső egyedi tervezést igényel.

A tartószerkezet és a lapok készülhetnek fából vagy fémek felhasználásával. Előbbi melegebb hatású, ám a fémszerkezet stabilabb (és járás közben nem recseg), végül felületkezelés után bármilyen színűre festhető. Ügyeljünk arra, hogy a járólapok csúszásmentesek és méretükben, hajlásszögüket tekintve is biztonságosak legyenek! A lépcsők tervezésének és kivitelezésének a biztonságos használat érdekében szigorú szabályai vannak, mindig szakemberre bízzuk!

Így lehet szükségből látványelem

A tágas, egybefüggő teret statikailag szükséges oszlopok, gerendák tagolják, ezeket nem lehetett nélkülözni, ugyanis az eredetileg nyitott galériát beépítették, hogy fölötte egy plusz helyiség alakulhasson ki. Az oszlopok és tartógerendák szépen simulnak bele a térbe – szinte észrevétlenek fehér festésüknek köszönhetően. A felületkezelés azonban látni engedi a fa természetes erezetét, szépségét, így jól illik a természetes környezetbe, és a parasztházak hangulatát is felidézi. Ugyancsak fából készült a tetőteret elhatároló födém.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop