Értékőrző szemlélet

Értékőrző szemlélet

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sikeres pesti építészként költözött a Balaton-felvidékre Petrovics László, aki feleségével másfél évtizede itt tervezi tipikus anyag- és formavilágú épületeit. Falujuk egy nemzeti park területén épült, házai – nekik is köszönhetően – egységes megjelenésűek, hagyományos jegyeket viselnek, bizonyítva a népi építészet létjogosultságát a huszonegyedik században.

 

02

 

Valódi turisztikai gyöngyszem a Káli-medence, ahol igazgyöngyként rejtőzik Salföld település. Utcaképe szerencsére egységes, új házai feltűnés nélkül illeszkednek a régiek közé. Itt nem találni sok száz négyzetméteres, színes palotákat, tájidegen elemeket, üvegkockákat, helyi szabályok írják elő a méreteket, az anyaghasználatot. Skanzennek is gondolhatnánk, ha az udvarokban nem állnának autók, a kertekből nem szállna fel a sülő hús illata. Akik itt vásárolnak portát, tudják, alkalmazkodniuk kell a helyszínhez.

Petrovics Lászlót már egyetemistaként a népi építészet érdekelte. Szerinte ma is helyi építőanyagot kell használni, itt éppen a jellegzetes vörösesbarna homokkövet és balatoni nádat. Előbbiből falat raknak, utóbbiból tetőt. Sikernek tartja, hogy a helyi értékeket el tudta fogadtatni az ide települőkkel is, átalakítva szemléletüket. Így járt ennek a nyaralónak a tulajdonosa is.
Jobbára tavasszal és nyáron használják a két tömbből összeállított épületet, de mérete és komfortja alapján akár ide is költözhetnének. Az utcára néző, tornácos rész a vásárláskor is itt állt, a nyári konyhának használt hátsót a pajta átalakításával nyerték. Már folytak a felújítási munkálatok, amikor meglepetés érte az építészt: a tornác padlójában rejtett fedlappal fedett pincére bukkant, az 50-es évekbeli tilos disznóvágások titkos helyszínére.

Nem volt kérdés, hogy a terméskő oromfalak és lábazatok kiegészítéseként vakolt fehér felületeket alkalmazzanak. A vakolatkeretek az épület maiságát jelzik, a fülkék és az informatív vakolatdíszek egyedivé teszik a homlokzatot. Hasonló a helyzet a kéményekkel, azok az építész megfogalmazása szerint „a falu menyasszonyai”, mindegyiknek más ruha, vagyis gondosan megtervezett, messziről felismerhető egyedi külső jár.

A legfontosabb építőanyag természetesen a kő volt, de sok fát is felhasználtak a nyílászárókhoz, zsalukhoz, födémhez, tetőszerkezethez. Ez a gazdaságos, természetközeli szemlélet jelentkezett a berendezés kiválasztásánál, készíttetésénél is: a fán kívül előszeretettel használtak bontott téglát, kovácsoltvasat. A bútorok formája, színe sem hivalkodó, alkalmazkodik a hely jellegéhez.

Az alaprajzi megformálást a praktikum határozta meg: a szükséges kiszolgáló helyiségeken kívül kényelmes nappali–közösségi területeket és sok férőhelyes hálókat alakítottak ki, hosszú távon is jól használhatóvá téve a modernizált lakóházat.

 


 

Természetesnek, emberközelinek találom az évszázados építészeti tapasztalatok felhasználását. Szerencsés adottság, hogy itt, a Balaton északi partján a víz felé fordított házak déli tájolásúak, vagyis jóval világosabbak, mint túlparti társaik. A tornácok árnyékolják, szélvédetté teszik az épületeket, és megnövelik a hasznos életteret. Élvezem az építészetben megjelenő népi bölcsességeket, a hajdan pelyvával kevert agyagba rakott helyi terméskő fal például jóval jobb hőszigetelő, mint az újabb, betonba ágyazott. 
Érdemes tanulni a múltból.

 

 

petrovics laszlo
Petrovics László
építész

 

így lesz autentikus a megjelenés

Mielőtt bármit eldöntenénk, nézzünk körül a környező utcákban. A meglévő épületek formája, tájolása, beosztása nem a véletlen műve, sokszor több száz év tapasztalatát tükrözi. Alkalmazkodni kell a helyi építési előírásokhoz is, Salföldön például korlátozzák az épületek méretét, és nem engedik az emeletráépítést. 

Érdemes ellátogatni a helyi könyvtárba: a helytörténeti anyag biztos forrás, ha a hagyományos helyi építkezési módot akarjuk megismerni.
Válasszunk helyben fellelhető építőanyagot, a környezettudatos gondolkodás is ezt diktálja.

így tervezzünk kellemes tornácot

A fedett, de nyitott közlekedő az időjárás szélsőségeitől óvja a falat, segít takarékoskodni a fűtési költségeken. Szélességét úgy válasszuk meg, hogy bútorok és emberek kényelmesen elférjenek, de az alacsonyan járó Nap be tudjon sütni.

Az épített parapetfal eső és szél ellen véd, az oszlopok a tetőt tartják, a boltívek szerepe a teher elosztása. Az oszlopok vastagsága és távolsága az épület arányaihoz igazodjon. Kerüljük a túlzásokat, használjunk természetes anyagokat. A színek közül a tisztaságot sugalló fehér a nyerő.

így építsünk téglából bútort 

Bontott téglákból remek bútorváz válik. Tervezzünk velük úgy, mint a lego-elemekkel, tetszés szerinti szélességben és magasságban. Ne felejtsük el hozzászámolni a kötőanyag vastagságát. 

Első lépésként a téglákat drótkefével kell megtisztítani, majd az alsó sort a helyén felállítani. Malterral rögzítve, kötésben rakjuk, és hagyjuk megszilárdulni.
Ezután meszeljük le, és fedjük be méretre vágott deszkákkal. Erre a vázra szivacsot fektessünk, amire cserélhető huzatot varrtunk. Párnákkal bélelve kanapé, vendégágy lehet a házi készítésű bútorból. Hasonló elven készült a konyha reggelizopultja is.

 

  A salföldi népi építészet tipikus jegyei jelennek meg a modernizált épületen: terméskő lábazat, fehér felületek, vakolatkeretek, egyszerű formák, logikus szerkezetek, és az építész által szép „menyasszonyokként” emlegetett különleges kémények.  

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.