Körforgalom Cosinussal

Minőség és funkció – a trendi építészet és tárgykultúra kulcsszavai. Kettejük házasságából számos színvonalas, de kissé „akadémikus”, a kortárs dizájn stílusjegyeit korrektül, de különösebb fantázia nélkül magán viselő épület születik. Mellettük ott vannak a különcök, amelyeken megakad a járókelők szeme. És vannak a „középutasok”, akik nem mondanak le a 21. század újdonságairól, de a divatos öltözék mögött is megőrzik egyéni karakterüket.

 

 

Tudlik István tervei alapján impozáns mennyiségű családi ház épült és épül Nyíregyházán. Házigazdánk is ottani barátságukra alapozott, amikor budapesti házát vele terveztette. Az építész azonnal beleszeretett a közeli templomtorony látványába, a többi már adódott magától. Itt nem voltak kemény ütés-váltások, közös megegyezéssel alakult ki a többgenerációs családi ház terve, amely különösebb zökkenők nélkül épült meg magas színvonalon, az építész védjegyének tekinthető stíluselemeket ötvözve a kortárs építészet markáns jellegzetességeivel.

 

A földszinten, a többi helyiségtől elkülönített bejárattal nyílik az idős szülők háló- és fürdőszobája. A berendezés érdekessége a szekrénybe csukható ágy. A bejárati szinten a nappali, étkező, konyha hármasa fogad, fél szinttel feljebb a háló-fürdő, fél szinttel lejjebb az uszoda. A tetőtérben kívülről megközelíthető apartman várja haza a felnőtt gyerekeket. A pince kocsitároló, pingpong terem és extra gépésztér egyben. A házigazda hajógépész lévén nem bízta a véletlenre a profi gépészeti megoldásokat. A hűtőszekrény ajtajába épített tévé csak hab a tortán, a központi porszívó kialakítása ilyen színvonalú építkezésnél szinte kötelező, de gondja volt arra is, hogy a sütő mellett gőzpároló is kerüljön a konyhába, a kamrában pedig mozgásérzékelő oltja le a villanyt.

{gallery}images/stories/verysimple/korforgalom/f{/gallery}

 

A konyha érdekessége az elhúzható tálalóelem, amely megkönnyíti a sarok használatát, és hozzáférhetővé teszi a központi porszívó morzsa-elszívó csatlakozását. A feleség képviseli a lágyabb vonalakat, a hagyományos kredencre emlékeztető tálalóbútort.

 

Az egész ház berendezésén végigvonul a közreműködők összhangja, de bennünket igazán a tetőtéri lakrész ragadott meg. A kis előszobafunkciójú gardrób kígyóbőr mintás ülőkéje félreérthetetlenné teszi, hogy itt a belsőépítész irigylésre méltó helyzetben volt. A barna üvegmozaikkal burkolt fürdőszoba apró, falba süllyesztett ledekkel, fabetét a padlóban, a nappaliban mozaik bárpult plexi bárszékekkel, szeszélyesen hullámzó gipszburkolat a falon, egyedi radiátorburkolat – hamisítatlan sötétbarna-fehér hangulat.

 

Mindennek kerete maga ház, amely észszerű belső kialakításával, szolidan modern külsejével, és főképp kitűnően megtervezett bevilágításával, impozáns, mégis lakályos tereket foglal magába. Olyan apró trükkökkel, mint az ablakok megfelelő elhelyezése, sikerült a nappali összefüggő terét vizuálisan a funkcióknak megfelelően tagolni. Az „L” alakú konyhahapult fölött sarokablak, az étkezőasztal mellett ívesen kialakított alkóv, a terasz felől végig üvegfelület, még a bútorozásra szánt falfelületekre is jutott néhány kis ablak. A nappalival határos közlekedő-folyosó szűk belvilágát oldja a nappali felé nyitott, a lámpák korát idéző csincsilla-mintás üveges nyílás, és a kertre néző keskeny ablak a folyosó végén. A dolgozó sarokablaka a közlekedő tengelyében, annak lezárásaként, keret nélküli üveg-korlátjával a végtelenbe vetíti ki a mozgás irányát. Szép részlete ez a háznak, amely még az alárendelt funkciójú tereket is a közösségi terek színvonalára emeli.

 

Bár az épület még nincs igazán belakva, a kert máris gyönyörű, köszönhetően a téli tavasznak, no meg a szakszerű tervezésnek. Meglepetések itt is várnak: a legtávolabbi sarokban a szeretett kutyus sírhelye, elöl a kerítés mellett pedig egy helyben talált szentségtartó, úgynevezett lourdes-i barlang, amelybe gondos utánajárással vásároltak szobrot. A terasz közepén hatalmas kőasztal – ősi képzeteket kelt, de egyszerű, markáns formájával jól illeszkedik az épület stílusához. Minden részletében végiggondolt tervezés és kivitelezés – ennyi a ház titka. S bármilyen furcsának tűnik is, ez ma Magyarországon nagyobb luxus, mint a napkollektor, vagy az uszoda.

{gallery}images/stories/verysimple/korforgalom/a{/gallery}
    
 

Tervezői leírás

„Bár összesen három szintet foglal magában, mégsem tűnik magasnak az épület, részben a félszint-eltolásos megoldásnak, részben a jókora kiálló eresszel tervezett, lekontyolt tetőnek köszönhetően, amely tyúkanyóként vonja szárnyai alá csibéit, a minden kényelemmel felszerelt tereket. A közös fedél alatt három generáció kapott helyet. A falak kőburkolata, a sarokablakok, az egész szinten végigfutó nyílászárók, a keret nélküli üvegkorlátok képviselik a jelenkor építészetét, míg a bejárat vidéki kúriákra, kastélyokra emlékeztető, fedett beállóval kialakított megoldása a múlt hasznos tanulságait összegzi. A bejárati körforgalom, a középen elhelyezett cosinus-görbe keresztmetszetű lehajtóval sok ellenkezést váltott ki, családtagokból és kivitelezőkből egyaránt. Előnye azonban, hogy a lakóépület az utcától távolabb kerülhetett. Míg az utca felé az épület viszonylag zárt, a kert és a háttérben felbukkanó templomtorony felé hatalmas üvegfelületekkel nyílik meg a ház.”
Tudlik István építész

Tervezői portré

Ördög Alíz lakberendező 1998-ban került közel a lakástervezéshez. Akkor nyitotta meg lakástextilstúdióját, amely komplett függönyözéssel foglalkozott.
1999-ben. Textilrajzolóként és tervezőként végzett a Békéscsabai Iparművészeti Szakközépiskolában,
2001-ben pedig lakberendezőként, majd a Junior Art Center Lakásművészeti Magániskolában.
Első munkái között építőipari és belsőépítészeti cégek bemutatótermeinek tervezése és kivitelezésük lebonyolítása szerepelt. Később egyre több megbízást kapott családi házak, lakások tervezésére. Munkáit legtöbb esetben kivitelezéssel együtt vállalja. Szereti követni a tervek alakulását és segíteni a megbízókat, hogy az eredetileg elképzelt termékek kerülhessenek beépítésre. Tervezéseinél szeret egy-egy különleges, egyedi dolgot belevinni a térbe, ilyen például ennél a háznál a radiátortakarás vagy az egyedi falburkolat.

Akik a nívót garantálták
Építész:
TUDLIK ISTVÁN
Tel.: 42/475 381 30/515 1064,
E-mail: tudlik@enternet.hu

Lakberendező:
ÖRDÖG ALÍZ
Tel.: 30/655 6313

Ácsunka:
GRAND-ÁCS KFT.
Tel.: 26/363 042 és 363-043
Web: www.grandacs.hu

Tetőfedés:
TONDACH MAGYARORSZÁG ZRT.
9300 Csorna, Soproni út 66.
Tel.: 40/27 37 37 (06 40 /CSEREP)
E-mail: info@tondach.hu
Web: www.tondach.hu

Kerti térburkolatok:
SEMMELROCK STEIN+DESIGN BURKOLATKő KFT. 2364 ÓCSA, BAJCSY ZS. ÚT 108.
TEL.: 29/578 112, 30/200 6635
Web: www.semmelrock.hu

SZANITEREK:
SVÁBBAU KFT.
TEL.: 26/560 825
Web: www.svabbau.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop