Zöld harmónia

Zöld harmónia

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

 

 

A most bemutatott sorházak építője, a Szécsényi Plusz generálkivitelező vállalat ezen a gondolatmeneten elindulva kereste az otthonteremtés ideális helyszínét, s vágott bele egy nagyszabású tervbe, amelynek első látható és immár élvezhető eredménye a Győry Kert.

 

Az építkezés helyszínéül olyan területet kerestek, amely kőhajításnyira van a fővárostól, csendes, meghitt vidéken, és adottságainak köszönhetően nem csak otthont, de teljes kikapcsolódást is nyújt az ott élőknek. A Budapesttől harminc kilométerre fekvő, háromezerötszáz főt számláló településre, Gombára esett a választásuk, ahol megvásároltak egy hegyoldalon lévő telket. Mivel tengerszint feletti magassága megegyezik a Gellért-hegyével, augusztus huszadikán a tűzijátékra nem kell felnézniük a szerencséseknek, egyszerűen csak „átnéznek rá”. Bár Gomba csupán félórányira van a fővárostól, amikor kiszállunk az autóból, tiszta levegőt szippantunk be, mintha a Mátrában lennénk. Idilli környezet fogad bennünket, a közeli mezőn legelésző bárányok kedve­sen bégetnek.

  • hazsor_f01
  • hazsor_f02 

Az ötezerhatszáz négyzetméteres területen nyolc család otthonául szolgáló sorházat épített a generálkivitelező. A házak parasztbarokk stílushoz hasonlatos homlokzatát Győry Eszter festőművész tervezte (lásd Látogatóban rovatunkat lapunk 32. oldalán!). Az ő tiszteletére nevezték el a helyet Győry Kertnek. A házsor ívelt homlokzata a múltat idézi, ugyan-akkor színes külsejével belesimul a huszonegyedik századba.

 

A kétszintes lakások kuriózuma, hogy nem csak a földszintjüket, de a tetőterüket is kertkapcsolattal alakították ki. A lakások hatvanhét és százharminc négyzetméter alapterület közöttiek, és mindegyikhez tartozik garázs. Változó méretükkel és elrendezésükkel nem csak a fiatal házasoknak és a gyerekes családoknak ideálisak ezek az otthonok, de az idősebb generációnak is remekül megfelelnek.


 

Vendéglátóink, a fiatal házaspár választása az egyik nyolcvanhét négyzetméteres házrészre esett. Alaposan körülnéztek a lakáspiacon, mielőtt a vétel mellett döntöttek. Budán, a zöldövezetben maximum egy másfél szobás lakásra futotta volna az az összeg, amelyért a Győry Kertben egy vadonatúj kétszintes, duplakomforttal rendelkező, kimondottan igényes sorházrészt kaptak.

 

A lakás alsó szintje harminchat négyzetméter, amelynek jelentős részét az egyazon légtérben lévő nappali, étkező és konyha teszi ki. Egy méretes, masszírozó vízsugaras káddal felszerelt fürdőszobát és egy különálló vécét is kialakítottak ezen a szinten.

 

A nappaliból kilépve egy húsz négyzetméteres, kertkapcsolatos teraszon találjuk magunkat, a kerti grillezések színterén. Az alsó szintet egységesen öregbített fenyő szalagparkettával burkolták. Azért esett erre a középbarna, rusztikus anyagra a választásuk, mert illik a környezet vidéki hangulatához, és jól passzol a modern stílusú bútorokhoz; a vanília színű konyhabútorhoz és az étkezőasztal egyedi székeihez. A nappali meghatározó stíluseleme az emeletre vezető lépcsőfeljáró építészeti megoldása, amely látványosságával magára vonzza a tekintetet. Az emeleten található hálószobák mennyezete is figyelemreméltó, ahogyan követik a tető dőlésszögét.


 

Míg manapság a fehér fal ritkaságszámba megy, és a divathullámoknak megfelelően inkább színes falfelületekkel találkozunk, addig a háziak maradtak a hófehér falaknál, amelyek a vidéki házak egyszerűségét idézik. A fehér fal tisztaságot sugároz, és a rusztikus padlóval karöltve tágítják a teret.


 

  • hazsor_a02
  • hazsor_a03
  • hazsor_a04
  • hazsor_a05
  • hazsor_a06

A lakás berendezésénél fő szempont volt a kényelem és az otthonosság. Nem arra törekedtek, hogy minél több bútor legyen a lakásban, épp ellenkezőleg: kevés bútort és szabadon hagyott tereket szerettek volna. A függönyök és a textíliák kiválasztásánál és elkészítésénél Béky Tiborné volt a tulajdonosok segítségére. Az ágytakarókat, a keleti mintás díszpárnákat és a függönyöket nagy odafigyeléssel válogatták össze.


 

A nappali teraszajtajára a berendezés színvilágához illő melegbarna árnyalatú, nagy virágmintás organza függönyt tettek, az emeleti közlekedőbe élénk narancs, festett mintázatút.


 

A család nem csak a földszinti, de az emeletről nyíló kertkapcsolatos teraszon is előszeretettel tartózkodik. Míg a nappaliból nyíló kis kert a reggelik és gyertyafényes vacsorák helyszíne, addig a tetőtéri közlekedőből nyíló terasz nyugágya a délutáni lazítás színtere. A ház asszonya szívesen megpihen itt félórácskára; egy csésze kávét kortyolgatva, egy jó könyvvel a kezében.


 

A Győry Kert megalkotói a gyermekekre is gondoltak: miközben a lakás legfiatalabb lakója élvezi a domboldali rönkfa játszóteret, szülei szeme előtt van. Nem kell autóba ülni, araszolni a nagy forgalomban, aztán meg parkolóhelyet keresni, hogy a trónörököst elvigyék a játszótérre, a kertben kedvére hintázhat. Igaz, hogy a frissen vetett fű még nem zöldell a sorház körül, de a kert rendezetten ültetett növényei már most is kellemes esztétikai látványt nyújtanak.

 

Vendéglátóink azt mondják, az új családi fészek nem csupán otthon, hanem egyben nyaraló is számukra, hiszen a környéken két tó, négy lovarda és számos kirándulóhely található, amelyek kellemes időtöltést ígérnek a család szabadidejében.

Névjegy
A Győry Kert sorház építője, a Szécsényi Plusz Generálkivitelező Bt. büszkén hirdeti: falaik között kellemes otthonra találnak azok, akik vidéki nyugalomra vágynak, de Budapest közelségéről nem mondanak le. Az építési-kivitelezési munkálatokkal tizennégy éve foglalkozó cég több társas- és családi házat jegyez, ingatlanforgalmazóként tavaly jelent meg a piacon. A Győry Kert ígéretes bemutatkozása a vecsési székhelyű vállalkozásnak, amely a jövőben többek közt saját ingatlan­jainak adásvételére, épületépítési projektszervezésre koncentrál.

Akik a nívót garantálták
Generálkivitelező
Szécsényi Plusz Bt.
2220 Vecsés, Széchenyi u. 75.
Tel./fax: 29/433 725
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www. szecsenyipluszbt.mlap.hu
Fürdőszoba, víz-, gáz, fűtéstechnika
P-airking Bt. - Csőszer Áruház
2220 Vecsés, Magyar u. 31.
Tel.: 29/350 870

Konyhabútor
Expert-Tóth Faipari Kft.
2200 Monor, Vasai út 1/b
Tel.: 29/412 266, 70/371 6465

Lakástextil
Béky Tiborné
2225 Üllő, Kossuth L. u. 1.
Tel.: 29/320 067
Béky-Tex Lakástextil Kft.
2200 Monor, Bajcsy-Zsilinszky u. 1.
Tel.: 29/417 388
Mobil: 20/410 8655
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Villamosság
Consent Hungary Villamossági
Kis- és Nagykereskedés
1238 Budapest, Grassalkovich út 36-38.
Tel.: 1/287 3098, 1/287 0024
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.