Ajánlom a levendulaálmot

Ajánlom a levendulaálmot

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Afrikába induló építész mondata jutott eszembe: A legnagyszerűbb élmény olyan helyen építkezni, ahol még a kút sincs kiásva. Alighanem itt is így kezdődött, hisz néhány éve még szántották a földeket. Hogy éppen ez a ház áll ma rajta, és ezt a kultúrát teremtette meg itt valaki, bizony az nagyon is jellemző rá. Ami létrejött, legalább olyan egyedülálló, mint amennyire magányos fönn az épület.

 

 

A tulajdonos először úgy gondolta, hogy valamelyik utca házsorában vesz üres telket, és arra építkezik, de végül is nem tagolódott be sehová. Elfogadta a polgármester ajánlatát; az átminősítésre váró szántóföldeket a Dunántúl egyik településén, közel a fővároshoz. Lám, így formálja saját arcára az ember a környezetét, ha elegendő erő, akarat, jó ízlés és fantázia szorult belé. S tegyük még hozzá: az anyagi feltételeket is képes volt megteremteni mindehhez.

 

 

A különös birodalmat természetesen körbekerítették, a bejáratát automata vaskapu őrzi, ami lassan gördül végig előttünk. Amolyan „tárulj szezám” hangulatban lépjük át a határt. Hosszú betonút vezet a dombtetőig, mellettünk a kert növényzete mintha velünk kapaszkodna egyre följebb. S mint valami lila álomban, bólogatnak a levendulabokrok, kifejezetten nekünk; erős illatuk bevágódik a kocsi nyitott ablakán. Hűha! Micsoda világ ez!

 

 • f01
 • f02
 • f03
 • f04
 • f05
 • f06Szemben az ellenfényben, tündöklik vendéglátónk elegáns klasszicizmusba hajló háza. Õ a bejáratnál vár bennünket, és a szokványos kedveskedés nélkül üdvözöl. Hamar kiderül, igen kellemes, de minden helyzetben sablonmentes a stílusa. Könnyed eleganciával sétára invitál máris, ezért a ház és az uszoda környékével ismerkedünk meg először. Közben megkérdezem a pávákat, mert alig hiszem, hogy egyáltalán léteznek. Õ bólint, és a gyümölcsösön át máris odavezet hozzájuk. Díszes farktollazatuk ugyan még nem fejlődött ki, de kényes büszkeségük már igen.

 

A konyhába indulunk, ahol újabb meglepetés vár - s bizony ez nem tréfa -, levendulasüteményt tesz elénk a házigazda. Még meleg, tehát nemrég szedhette ki a sütőből. A lila szirmok elszórtan látszanak a szeletekben, és különös, de jó az ízük. Lehetőleg felkészülten indul az ember riportra, mint most is. Vendéglátónkról annyit én is megtudtam, hogy Bécsből települt haza. Leendő házát egészen határozott elképzelésekkel terveztette. A teljes berendezése már rég megvolt, amikor építkezni kezdett, a stílbútorok, a festmények, a műtárgyak raktárban várták feltámadásukat.

 

- Milyen szempontok motiválták - - térek a tárgyra azonnal a hatalmas előszobában.

- Két-három tudatos vagy tudat alatti elképzelésem volt. Például, szerettem volna, ha világos a házam, a fény körbejár, tehát valahol mindig jelen van. Ezért sok az ablaka és délnyugati a fekvése. Természetesen a meglévő bútor- és képgyűjteményemhez készítettük a terveket. A harmadik szempont: legyen télikert, amiből a szimmetria kedvéért mindjárt kettő lett. Ez nagyon fontos. Tudtam, hogy sok virágom lesz.

- S a szokatlanul nagyméretű szobák mit jelentsenek?

- Életem nagy részét kényelmes lakásokba töltöttem eddig, és megszoktam a nagy tereket. A szüleim nem voltak ugyan különösebben gazdagok, apámnak cipőkereskedése volt a háború előtt. A jómódú közép-polgársághoz tartoztunk, egészen az államosításig. 1970-ben mentem ki Bécsbe, kicsit nagyobb levegőt venni, s mindezt ott is meg tudtam teremteni magamnak. Adassék meg hát ezután is mindez - gondoltam -, ha bemegyek a szobába, rajtam kívül még más is beférjen. - Kellemesen érinti az embert, hogy vendéglátója saját humorán nem szokott nevetni.

- Mit tud felhozni a mentségére a káprázatos berendezést illetően?

- Nem mondhatom, hogy szigorúan művészettörténeti szempontok vezettek a gyűjtésben, bár olvasom a szakirodalmat, de kifejezetten autodidaktának tartom magam. Szinte ösztönösen vásárolom, ami megtetszik. Kedvenc korszakom az 1900-1940-es időszak, a szecesszió és az art deco stílusirányzata. Ez a világ azért is áll közel hozzám, mert könnyed, vidám, életbarát. Olyan divat Bécsben a szecesszió, hogy az ember lépten-nyomon beleütközik. Nagy örömmel fedeztem föl, itthon még mennyire szép, eredeti darabokat lehet találni! Igaz, hogy a legtöbbet roncs állapotban vittem haza, kilencvenöt százalékát bizományiban vásároltam. Főleg a bizományik pincében lévő raktárából. Jó restaurátort kerestem, fölvettem státuszba, és ő szép lassan, elemeire szedve fölújította valamennyit. Néhány legszebb szekrényemet például erkélyen áztatta az eső.
 

 • f07
 • f08
 • f09
 • f10
 • f11

 

- Jó lakberendezője volt - állapítom meg elégedetten. 

- Köszönöm, de nem volt. Magam rendeztem be az egész házat. Minden bútornak és valamennyi festménynek már a tervrajzon megtaláltam a helyét. Egy kockás papírra mindent berajzoltam, amire az építész megjött, aztán lépésről lépésre egyeztettünk. A bútorkárpitokat, s egyáltalán az összes lakástextíliát is magam választottam. A színek harmóniája számomra nagyon fontos, eszembe sem jutott, hogy másvalakire bízzam.

- Úgy hiszem, egyáltalán a HARMÓNIA - így, csupa nagybetűvel - fontos Önnek.

- Így igaz, kardinális kérdés.

- Tulajdonképpen most hazatelepült?

- Igen, de nevezhetjük kétlakiságnak is ezt az állapotot. Hétvégén általában hazamegyek Bécsbe a családhoz, vagy ők jönnek hozzám. Sikerült úgy megtelepednem, hogy Bécsből semmit nem kellett elhoznom. A kényelmes otthonom azért jöhetett létre, mert befektettem az örökségemet (Ausztriában egyik nagynéném rám hagyta az örökségét) és az évtizedes megtakarításaimat. Egy ház jobban néz ki, mint egy takarékbetét, és még lakni is lehet benne.

- A tágasság a bőség zavarában él. Hol tartózkodik a legszívesebben -

- Mindegyik helyiséget szeretem. Bár humorosan hangzik, a két vendégszoba kivételével minden nap előfordulok minden helyiségben. A legkedvesebb a kert, a szabadidőmet kinn töltöm. És minden kerti munkát szívesen fölvállalok.

 

 • a01
 • a02
 • a03
 • a04
 • a05

 

A földszinten a bejáratot két életnagyságú bronz oroszlán őrzi, ezt tekinthetjük jelképesnek is. Az a benyomásom alakult ki, nem sokan léphetik át ezt a küszöböt. Már csak azért sem, mert a házigazda nagyon szereti a nyugalmat, a csöndet. Nem jár társaságba, mivel - mint mondja -, nem kedveli az üres formaságokat, a szócséplést, az öntömjénezést. Vendéglátónk őszinte, udvarias ember, ugyanakkor a három lépés távolságot betartja. Környezetét ugyancsak saját arculatára formálta. Jártam a munkahelyi irodájában is, amit szokatlan módon, kizárólag személyes stílbútoraival és műtárgyaival rendezett be. Bizonyára könnyed eleganciával és humánummal irányítja innen ötszáz fős csapatát. Ezért is érdekelt a szokásosnál jobban, milyen tényezők motiválták az építkezéskor. Az, hogy a falakat szinte beborítják a festmények; az előszobákat, a nappalikat, a lépcsőfeljárót ugyanúgy, mint a hálókat, vagy a vendégszobákat, sőt, még a garázsnak sem üresek a falai - ez sem csak egyszerűen anyagi kérdés. A bútoroknak a helyiségekhez viszonyított méretaránya is igen harmonikus.


A ház tervezője, Ádám Zsuzsanna, aki művezetője is volt végig az építkezésnek, elmondta: olyan ritka megrendelőre akadt, akinél az anyagi lehetőségek ízléssel is párosultak. Igen, vendéglátónk korrekt és elegáns partner volt. Együtt élt az építkezéssel. Meggyőződésem, ha ő egy viskóban lakna, akkor is úriemberként viselkedne. Miért olyan meglepő és szokatlan az számunkra itthon, ha egy cég első embere kifogástalanul viselkedik - S általában megértéssel és tisztelettel viszonyul a környezetéhez -
S még egy kérdés fölvetődött bennem: általában az úgynevezett hazai újgazdagok háza táját miért is kell olyannyira elkerülnünk, ha egy lakásesztétikával foglalkozó lapnak dolgozunk -
Ajánlom mindenkinek a levendulaálmot - s úgy is, mint életfilozófiát -, ami nemcsak, és elsősorban nem pénzkérdés - ha tetszik érteni, mire gondolok: mert a lila szirmok jó ízűek.

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.