Szálloda, négy személyre

Érett korban lévő házaspár két felnőtt gyermekével osztozik azon a budai zöldövezeti családi házon, amelynek tervezésével a Kangyal Tibor-Rissdörfer Mariann építész párost bízták meg. Régi sportolói ismeretség alakult át megbízó-megbízott viszonnyá, ami nagymértékben segítette a közös munkát. A lakás funkcionális módját ugyanis úgy kellett kialakítani, hogy a négy felnőttnek külön-külön rezidenciája legyen. Hiába, a kellemes együttélés mellett néha magányra is vágynak.

 

 

Az ötlet, hogy garzonházhoz hasonlítson az épület, Kangyal Tibor építész fejéből pattant ki. Középen található a hatalmas társasági helyiség, amelyet körbevesznek a garzonlakás méretű önálló egységek. Mindenkinek saját hálószobája, gardróbja és fürdője van, közös, és így egy légtérbe került a nappali, az étkező és a konyha. A privát szférához folyosókon keresztül jutunk el, aminek az az érdekessége, hogy fala nem tart a plafonig, így szellős, mégis szeparált a tér.

 

A sportoló, sportszerető család külön kérése volt a kertben az úszásra is alkalmas medence, a pincében pedig a kondicionálóterem kialakítása, amelyet egy belső lépcsőn lehet megközelíteni. Építészeti szempontból ideális volt a telek, ami nagyban megkönnyítette a munkát: mind a tájolása, mind a mérete alkalmas volt a tulajdonosok kéréseinek a teljesítésére.

 

A sok igény miatt terjengős alaprajza lett az épületnek.

 

A háziak arra vágytak, hogy ne legyen födém sem a nappali, sem a hálók fölött, ezért kisebb egységekre bontották a ház tömegét, és három kis „piramis került” a tetőre, összemetsződve. A hagyományos szerkezetű ház porothon téglából, monolit vasbeton szerkezetű pincefödémből és ács szerkezetű tetőből áll. A tetőablakok ugyan generálják a melegházhatást, ám kinyitva sokkal fokozottabb a természetes szellőzés. A tető jól szigetelt, így télen sem okoz gondot a sok nyílászáró, sem a födém hiánya.

{gallery}images/stories/verysimple/hollos{/gallery}
 

Nyaralva élni! – lehetne a jelmondata a tulajdonosoknak, ugyanis a hatalmas teraszra külön konyha került teljes felszereléssel a nyáresti társasági élethez. A lakásbelső kialakítása a háziasszony ízlését is dicséri. A ház közepén fekvő nappali több oldalról kap természetes fényt, felülről a tetőablakokon keresztül, a teraszról az üvegtéglafalon át, illetve a folyosók felől, a fal felső részéről is áramlik a fény. A fa gerendáknak nem csak funkcionális, hanem díszítő szerepe is van, praktikus hely a szűrt fényt kedvelő növények számára. Csillár helyett pedig direkt fényforrásokat használtak, amit szintén a gerendákhoz rögzítettek. A ház stílusához alkalmazkodik a konyha és az étkező. Remek ötlet, hogy a helyiségeket elválasztó pultot kívülről is bepolcozták. Ajtó is került rá, így tárolóként is funkcionál, amellett, hogy ez a felület a gyors reggelik helye. A házaspár és két gyermeke saját ízlésének megfelelően alakította ki a lakrészét. A női részleg már színeiben is megkülönböztethető a férfi szakasztól. A rózsaszín és a barackvirág árnyalatai lággyá, nőiessé, míg a fekete-fehér éles kontrasztja határozottá varázsolja a tereket.

 

A jó szervezésnek köszönhetően két generáció külön nemű tagjai annyira kényelmesen élnek egymással, egymás mellett, hogy nem is vágynak külön lakásra. Ebben a formában az együttélésnek csak a kellemes oldalával – a közös vacsorákkal, ha kell, a közös társasággal, vagy igény szerint a magánnyal – találkoznak, így minden családtag számára tökéletes megoldás született.

 

 

Tervezőasztal

 

Rissdörfer Mariann és Kangyal Tibor építész
Rissdörfer Mariann 1968-ban, Kangyal Tibor egy évvel korábban kapta meg építész diplomáját. Tervezőirodák, a Népstadion és Intézményei, az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskola után (Kangyal Tibor tizenöt évig oktatott), immár házaspárként, hivatásukban is közös útra léptek. Tanya 2000 Bt. néven saját irodát hoztak létre piliscsabai otthonukban. Munkáik között sport- és egészségügyi, kereskedelmi létesítmények, ipari épületek, valamint családi házak, nyaralók tervezése szerepel.

Akik a nívót garantálták
Tervező
Tanya 2000 Bt.
Tel.: 30/900 9615
E-mail: tiborkangyal@axelero.hu

Medenceburkolat
Kerex Óbuda Kft.
1034 Budapest, Dévai Bíró Mátyás tér 25.
Tel.: 1/367 6892
E-mail: obuda@kerex.hu
www.kerexobuda.hu

Tetőablak
VELUX Magyarország Kft.
1031 Budapest, Zsófia u. 1-3.
Tel.: 1/436 0520
www.velux.hu

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop