Bakony alján, falu szélén

Bakony alján, falu szélén

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A falu neve, Bakonygyirót romantikus csodákat sejtet. Ehhez mérten némi csalódást jelent, hogy a tágas, sík vidéknek csak a határában kéklik a Bakony, a faluban rendre kockaházak sorakoznak. A Németországból áttelepült fazekas-házaspár mégis itt találta meg otthonát. A falu szélén, félig-meddig erdővel körülvett telken álló, kétszáz éves házból az elmúlt tíz év alatt romantikus paradicsomot teremtettek maguk és kedvenc állataik számára, s mindezt szó szerint a két kezük munkájával.

 

 

Férj is, feleség is fazekas, műhelyük egyelőre a hajdani istálló - a ház rendbehozatala eddig minden energiájukat lekötötte. Tíz évvel ezelőtt költöztek Magyarországra, magyar fazekas barátaik tanácsára vették meg a bakonyalji faluban a kétszáz éves, romos épületet. Idővel megvásárolták a szomszédos telket is, megakadályozva ezzel, hogy a valóságos erdőként burjánzó növényzet helyére víztisztítómű kerüljön, közvetlenül a szomszédságukba.

 

Bár az utcáról a kiskapun át közvetlenül az udvarba juthatnánk, kerülő úton, az erdő felől közeledünk, így fokozatosan tárja fel a birtok a titkait. Sorban megismerkedünk a tyúkokkal, kutyákkal, majd találkozunk a műhelyben hasonmásaikkal is, sőt, a kert egy-egy zugában is lépten-nyomon kerámiamadarak, -békák, és egyéb két- és négylábúak vigyorognak ránk biztatóan. Az óriási kék papagáj viszont saját hangján üdvözöl, mielőtt a házba lépnénk, hogy megcsodáljuk, mit alkottak vendéglátóink az elmúlt tíz év alatt - természetesen a már említett kerámia-jószágokon kívül.

 • bakony_f01
 • bakony_f02
 • bakony_f03
 • bakony_f04
 • bakony_f05
 • bakony_f06
 

Nem kis dologról van szó, hiszen az építkezés anyagi fedezetének előteremtése érdekében a fazekasmunka elsőbbséget élvezett. Frank, a férj minden héten „vásárra viszi a bőrét”, illetve a kész árut, méghozzá Ausztriába - a magyar piac egyelőre nem tűnik fogékonynak a derűs állatkák iránt.


 

Évente egy hónapot tudtak a felújításra áldozni, azt is januárban, amikor az építkezés igencsak nemszeretem dolog. Nagy eltökéltség, kitartás és imponáló szorgalom (hiába, német erények!), valamint jó adag kézügyesség és gazdag fantázia híján biztosan elakadt volna a projekt félúton - ahogy az annyiszor megtörténik manapság kishazánkban -, ők viszont, bővében lévén a fent felsorolt erényeknek, nem lankadtak, és szó szerint tető alá hozták az építkezést. Igaz, épp a tetőhöz nem kellett nyúlniuk, mert meglepően jó állapotban volt. Ugyanígy a vályogfalak is, mindössze az épület körüli vízelvezetést kellett megoldani dréncsövezés segítségével. A villany- és vízvezeték-szerelésen kívül azután mindent maguk végeztek: vakoltak, fűrészeltek, padlót burkoltak, ajtót ácsoltak. S ami igencsak meglepő, ebben a háziasszony ugyanolyan lelkesen vett részt, mint párja. Édesanyja otthon mezőgazdasági gépekkel kereskedik, úgyhogy, ha kell, motort is tud szerelni. Édesapjától fúrni és fűrészelni tanult; mestermunkái a ház belső ajtói és a konyha fából készült, faszögekkel ékes falburkolata. A vakolást a fürdőszoba falán gyakorolta, onnan merészkedett ki a ház többi helyiségébe. Az alvógaléria viszont férje keze munkáját dicséri. Ahogy a fazekasmunkát, az építkezést is közösen, és nem a hagyományos munkamegosztás alapján végezték. Doris nem is érti, a magyar nők miért fogadják el a számára szembeszökően nyilvánvaló férfiuralmat.


 • bakony_01
 • bakony_02
 • bakony_03
 • bakony_04
 • bakony_05


Azért a női mesterségekhez is kiválóan ért, finom ebéddel vendégel meg bennünket, a kertben gyógynövény terem, a tyúkok zöldtojást tojnak (nincs benne koleszterin!), és persze mindenütt felbukkannak a házban a fazekastárgyak.


 

Ahogy az egy saját kezűleg kivitelezett otthon esetében lenni szokott, rengeteg az egyedi, a munka során adódott ötletekből kialakult részlet a lakásban. Vannak köztük gondos tervezés nyomán született remekek, mint például a konyha kézzel festett csempéi, amelyekhez a ház korával egyező mintát a háziasszony gondosan felkutatta, vagy az igazi kuriózumot jelentő korongozott mosogatómedence és mosdókagyló. Utóbbi játékos ötletként egy kimustrált Singer-varrógép állványán ékeskedik.


 

Az alaprajzon, a falak elhelyezkedésén nem változtattak, csak a helyiségek funkcióját cserélték fel esetenként, így lett a hajdani konyhából a Frank által készített galéria otthona, a tágasabb szobából pedig konyha, ahol a csillár is természetesen korongozott kerámia. Az utcai szoba és a volt konyha közé új nyílást kellett vágni, ide alacsony boltív került. A most hálóként funkcionáló konyha padlóját tetőcserepekből vágott lapokkal burkolták, így a kolostorok hálókamráinak padlójára emlékeztet. A konyhában viszont kékre pácolták a fapadlót, amely tökéletesen illeszkedik a fali csempéhez, és kiemeli a bútorok natúr fa színét.


 

A legtöbb attrakció persze az utcai szobában kialakított nappaliban fogad. Az elmaradhatatlan kandalló bontott téglái közt természetesen házilag készült kerámiabetéteket találunk. A bútorzat egyszerre modern, praktikus, hagyományokat idéző és kényelmes; a falakon a háziasszony festményei. Az utcai ablakokba - mivel a függönyt nem szeretik - színes, az átlátást megakadályozó üvegezés került - művészbarátok ajándéka. Cserébe mi mást is adhattak volna a háziak: kerámiát. Amiből bőven akad mindenütt: az ebédet gyönyörű cseréptálban kapjuk, a kávéhoz a személyiségünknek leginkább megfelelő állatos bögrét választhatjuk, a polcokról, ablakpárkányról, falakról pedig ördögi és angyali figurák sokasága kíséri figyelemmel csetlés-botlásunkat a házban.


 

Az állatokkal kialakított bensőséges viszony meghatározza a család mindennapjait. Négy kutya: kiskutya, nagykutya, öreg kutya és fiatal siheder vesz részt a családi ebéden - méltatlanul elhanyagoltam őket írás közben (mentségemre szóljon, hogy egyikük meg akart enni). Hiába, érezték, hogy nem kedvelem őket úgy, mint Doris, aki érti lelkük minden rezdülését, ahogy a papagáj felháborodott kiáltásait is. Munkáiban az állatokat ruházza fel emberi vonásokkal, megjelenítve ezzel az emberi gyarlóságot is. Cégük neve: Mutabor - gyerekkorom kedvenc meséjének, a Gólyakalifának a varázsszava. Segítségével érthetővé válik az állatok nyelve, kis időre az ő bőrükbe bújhatunk. Persze, aki elfelejti a varázsigét, az örökre gólya maradhat, hacsak a hű szerelem meg nem váltja.


 

Doris és Frank varázsszó nélkül is ért az állatok nyelvén, de ugyanilyen szépen beszélik a tárgyak nyelvét is, otthonuk minden szöglete harmóniáról mesél. És az emberi nyelvvel sem állnak hadilábon, a műhely asztalára magyar szavak vannak felírva, onnan tanulják választott lakhelyük nyelvét, na meg a környezetükben élő, őket segítő falubeliektől.


 

Szép volt a ház, jó volt az ebéd, jólesett a hűsölés a kertben, míg a tűző napon készültek a fotók, a kutya is életben hagyott, és tanulságos volt a háziakkal folytatott beszélgetés, aminek konklúzióját sajnos még ma is gyakran csak külföldiek példáján keresztül érthetjük meg: munka és kitartás híján a leghatározottabb, legmegnyerőbb egyéni elképzelés is halott marad.


 

Bakonygyiróton igazi, tartalmas élet fogadott, köszönet érte a kedves háziaknak!

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.