Testvér, építész és szomszéd

Testvér, építész és szomszéd

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A két testvér és családjaik világéletükben egymás közelében laktak. Amikor még panelban éltek, csak pár utca választotta el őket egymástól, később ikerházat építettek közösen, és most is együtt alakították ki új otthonukat, amelyet egy éve vettek birtokba.

 

08 

 

Csaba és felesége, Orsi ezúttal nem szerettek volna többgenerációs házat. Ugyan van két gyermekük, a tizenkétéves Csenge és a hétéves Iván, de tudják, hogy ők is saját otthonra vágynak majd.

Vendéglátóink nyolc évig új házuktól alig egy utcányira laktak. „Az épület klasszikus ikerház volt – meséli Orsi. Jól éreztük magunkat ott, ám egy napon a sógorom [Fekete Lajos építész – a szerk.] azzal az ötlettel állt elő, hogy ő eladja a részét, és újraálmodja a házát, belevág egy építkezésbe. Kérdezte, van-e kedvünk hozzá nekünk is. Komoly döntés előtt álltunk, hiszen nem tudtuk, ki lesz majd az új szomszédunk, és mint ahogy a közmondás is tartja, a rossz szomszédság török átok. Így hát lett kedvünk nekünk is az építkezéshez, de ezúttal már szeparált lakrészeket akartunk, arra az esetre, ha Lalinak néhány év múlva ismét újraálmodni lenne kedve...” A tervezésben az építész–sógornak szabad keze volt, annyit kértek, hogy a ház egyszintes legyen. Fényárra vágytak, és Orsi még arra is, hogy bizonyos időszakokban süssön be a nap, ezért az üvegfalak mellett felülvilágító ablakok is kerültek a nyugati részre, ahonnan napfényt kap nem csak a nappali, de a fürdőszobák is. A berendezés már főként az én feladatom volt – folytatja Orsi. A régi házból szinte semmit sem hoztunk magunkkal, és nagyon élveztem, hogy vadonatúj miliőt alakíthatok ki. Az új otthonunk uralkodó eleme a nappali és a hozzá kapcsolódó konyha–étkező, jelzés értékű csupán az elválasztás közöttük. Fontos volt az is, hogy a konyharészből is kiléphessünk a kertbe, így ezen a fronton is van egy üvegajtó. A nappali három fala eltolható üvegfal, a kert minden oldalára kinyitható. Ezzel nyaranta a nappali meghosszabbításaként élvezhetjük a teraszokat és a kertet.

A szülői háló, úgy tűnik, a leginkább „mostoha”. „Nem akartunk nagy hálószobát, viszont szerettük volna a lehető legjobban elkülöníteni a lakáson belül – mondja Orsi. Itt kapott helyet egy gardróbszekrény és a franciaágy. Sokkal több bútorra nem is volt szükség. Hiányzik viszont egy igazi gardróbszoba, ez nagy vágyam, bevallom. De majd egyszer! Amikor a gyerekeim kirepülnek, birtokba veszem egyikük szobáját!

 


 

Az ikertestvéremmel az ízlésünk is nagyon hasonló. Teljes volt a bizalom, amikor a házainkat terveztem. Ezúttal nem ikerházat álmodtam meg, hanem két különálló épületet, amelyek látványukban erősítik egymást, belső tereik azonban nagyon is különbözőek. Amiben tökéletes egyetértés volt köztünk, az a tiszta forma- és színvilág, és a minimál dizájn. Ezek adták a vezérfonalat a tervezéshez.

fekete lajos
Fekete Lajos
építész

 

 

így tervezzünk fehér, légiesen könnyed életteret

A nappali kelet-nyugati tájolású, az üvegfalakon keresztül a délelőtti fény árad be a nagy térbe, amelyet hagytak lélegezni. Nem zsúfolták tele. A fő attrakció a fehér Andante bőr ülőgarnitúra, amelyre a háziasszony véletlenül akadt rá, és azonnal bele is szeretett. Ezen kívül csak egy hosszú, alacsony komódot helyeztek el itt, amely a konyhai bútor kiegészítője, ugyanaz a stílus és anyag. A sötét padlóburkolat kiemeli a fehér enteriőrt, és mivel padlófűtést alkalmaztak, nem „csúfítják” a falakat radiátorok sem. Az étkezőasztal kissé belenyúlik a térbe, de az üveglap lebegő látványa és körülötte a fehér „szoknyás” székek jól harmonizálnak. A fehérhez fémszínt társítottak a bútorok lábai, fogantyúi, és néhány szép kiegészíto képében.

így válasszunk magasfényű konyhabútort

A konyha kialakításánál a háziasszony azt szerette volna, ha bútornak tűnő konyhabútorral rendezheti be, amely szervesen kapcsolódik a nappalihoz, látványában és funkciójában is. Megrajzolta a terveket, és avatott asztalossal készíttette el az akrylhatású, de fóliázott elemeket. A fő szempont az volt, hogy ezek a bútorok ne uralkodjanak el a térben. A munkapult felett visszafogott méretű tárolók kaptak helyet, hófehér csillogásuk kiemelkedik a fehér fal hátteréből. A világítás is rendkívül rafinált: a munkalapot erős fényű lámpák világítják meg, az üveglapos szekrényekben pedig rejtett világítás ad sejtelmes, romantikus fényt. A fóliázott, vagy az akryl bútor remek találmány, talán, ha egy hátránya van: minden ujjnyom meglátszik rajta, ha nem a fogantyúkat használjuk. Tisztítása viszont nagyon egyszerű: elegendő gyengéd mosószeres, puha ronggyal áttörölni, és máris teljes pompájában csillog.

 

  A tulajdonosok nem szerettek volna sok vakolt felületet. A homlokzat műkő lábazatát egy-egy részleten kiterjesztették, feljebb vitték, és szívesen alkalmazták az időjárást jól tűrő műgyanta alapú dekorlapokat is. A medence melletti teraszt fával burkolták le, nem csak a könnyebb tisztántartás kedvéért. A fű, legyen a legjobban is ápolva, nehezen tűri az igénybevételt, kiég, kiszárad, tönkremegy. A faburkolat pedig különösen praktikus olyankor, amikor a fürdőzés után vizes lábbal csattog át rajta az ember.  

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyát

2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. 2021. július 21-től látogathatók a fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának kastélyterei, amelyet a hétvégén adtak át. A fertődi Esterházy-kastély nyugati szárnyának tereiben látható kiállításokhoz hasonló méretű és rangú kastélyfelújítás a kastély újjáéledése óta nem volt. A fertődi Esterházy-kastély patkó alakú főépületének emeletes nyugati szárnyában egykor az Esterházyakkal rokon családok lakosztályai sorakoztak, illetve a főbejáratig futó földszintes térsorral (nyugati patkó) összekapcsolva néhány inasszoba mellett itt kaptak helyet a különböző hercegi gyűjtemények, például a könyvtár és a porcelán gyűjtemény. A szárnyból nyugat felé húzódó hosszú, nagy belmagasságú tér volt a képtár, amelyben a műalkotások száma – az egykori krónikás szerint – 350 körül lehetett. A fertődi Esterházy-kastély felújítását 2013-ban a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök hirdette meg. A magyar kormányt az a cél vezérelte, hogy az ország legnagyobb barokk kastélya visszanyerje régi pompáját, de az az elképzelés is vezette, hogy a megújított épület, a magyar kultúrának ne csak egy szimbolikus, hanem egy valódi, élő helyszíne legyen. Ehhez a célhoz pedig az egymásra épülő fejlesztések sora vezetett el, hogy a kastély egykori régi pompájához méltóan fogadhassa a magyar és külföldi látogatókat. A rekonstrukció kivitelezési munkálatai 2016. tavaszán kezdődtek meg a 3H Építésziroda Kft. tervezésében, illetve a West Hungária Bau Kft. ZÁÉV Zrt. kivitelezésében. Az I. nagy ütem építési eleme a földszintes épületrész, az úgynevezett patkószárny felújítását tartalmazta, ezen belül is két egymásra épülő kivitelezés történt meg. Az I. ütem alatt elkészítették a II. ütemhez szükséges infrastruktúrát. Közel 1100 négyzetméterben megvalósult a képtár, valamint a porcelán kabinet, a patkószárny egybenyíló kiállító térsora és kiszolgáló helyiségek kialakítása. Az első szakasz 1,6 milliárd forint kormányzati támogatásból valósult meg, további kormányzati támogatással csaknem 1,8 milliárd forint a fejlesztésre szánt forrás. A munkálatok során mindösszesen 1274,85 négyzetméteres terület újult meg. Eszterháza nagyon hosszú időn keresztül Európa egyik virágzó kulturális központja volt, amely az átadó ünnepség után újra betöltheti ezt a szerepet. A megnyitott Arcok és tekintetek - Esterházy-képtár, a közel 400 műtárgyat bemutató Esterházy-porcelánkabinet, továbbá az IDŐVONZATOK - MODULATED TIME, BOLDI szobrászművész és Incze Mózes festőművész kortárs kiállítása méltó és grandiózus az eszterházai csodavilághoz.   További információk a fertődi Esterházy-kastély Facebook-oldalán és az eszterhaza.hu weboldalon.  

Új parkrészek átadása a Városligetben

A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projekt keretében megújult a botanikus kert, az új kutyás élménypark, és a két kilométer hosszú, kivilágított Városligeti Futókör – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, amellyel immár több mint 150 000 m² zöldfelület újult meg, és közel 500 új, egészséges fát ültettek el. A Liget Budapest Projektnek köszönhetően visszanyerte régi fényét a Városliget egyik legkülönlegesebb növényeit felvonultató, ismeretterjesztő parkeleme, a botanikus kert, amelyet az újranyitásra Mőcsényi Mihályról, a tájrendezés magyarországi oktatásának megalapozójáról neveztek el. A parkrészt a FŐKERT 100 éves jubileuma alkalmából adták át, 1967-ben. A bemutatókertnek szánt területen gyógy- és fűszernövények, konyhakerti növények, szőlő, gyümölcs, egynyári virágok, vízi-, mocsári és sziklakerti növények is helyet kaptak. A kert központi elemeként egy esőkunyhó szolgált, de látványosságai közé tartozott a forrás táplálta csobogós vízrendszer és a pergola a két vízmedencével. A felújítás során az eredeti, a Főkert tervtárában fellelhető 1967-es és 1969-es kertépítészeti tervek, valamint az 1980-as megvalósulási terv nyújtottak segítséget. Így a Mőcsényi Mihály Botanikus Kert területe déli irányban megnőtt, a Királydomb felé eső oldalon, a parki sétány pedig egy fasorral beljebb került. A megújult kert egyik sétányán kialakítottak egy lugast, melyhez kiegészítésképpen kerti tipegős útvonal kapcsolódik, segítve a parkrész bebarangolását. Helyet kapott a területen egy különböző felületekből álló KNEIPP ösvény is, melynek mezítlábas használata javítja az egyensúlyérzéket, jótékony hatással van testtartásunkra. Újra az eredeti nyomvonala mentén kanyarog a területet behálózó, hangulatos patakrendszer, melyet forrás táplál, és visszatértek a nyílt vizeket és a mocsári élővilágot bemutató medencék is. A megújult Mőcsényi Mihály Botanikus kertbe mintegy 335 különböző fajtájú új növényt ültettek el, több mint 35.000 példányszámban. Az esőbeálló leromlott állapotú épülete helyett egy új, modern épület került, mely vendéglátói, kiszolgálói és ismertterjesztői funkciót kapott. Új kutyaparadicsom A városligeti parkfejlesztés második ütemében egy újabb tematikus kutyás élménypark is várja a gazdikat és négylábú kedvenceiket. A mintegy félhektáros új kutyaparadicsomot könnyen megközelíthető helyen, az Ajtósi Dürer sor-Stefánia út kereszteződéséhez közel alakították ki, területét biztonságos kerítés határolja, melyen több, zsilipes rendszerű bejáratot helyeztek el. A parkrész különlegessége, hogy külön elkülönített részt kaptak a kistestű és a nagytestű kutyák, így elkerülhetőek lesznek a konfliktusok, ütközések. A tervezők mindkét részen terepalakulatokkal megmozgatott játéktereket alakítottak ki ügyességi elemekkel, alagutakkal, ugró akadályokkal, szlalom pályákkal. A gazdik és a kutyusok kényelméről kombinált használatú ivókutak és padok gondoskodnak, a terület tisztán tartását pedig több mint egytucat kutyapiszok gyűjtő segíti. Fontos megjegyezni, hogy a Városligetben – néhány elzárt terület kivételével – továbbra is biztosított a szabadon kutyázás lehetősége. Természetesen az új Kutyás élménypark teljes növényzetet újjávarázsolták, a területén 6 új lombos fát ültettek el és több mint tízezer cserjét és évelőt is elhelyeztek, így a Hermina úti „testvéréhez” csatlakozva Budapest egyik leghangulatosabb kutyabarát helye jött létre. Futás a Ligetbe(n) A futás ma már a legnépszerűbb tömegsportok közé tartozik: az országban százezrek, a fővárosban tízezrek húznak naponta futócipőt. Kimondottan nekik készült a Városligeti Futókör. „A Városligeti Sportcentrum őszi átadását követően a park Budapest legsokoldalúbb sporthelyévé vált, melynek kínálata tovább erősödik. Nagy örömünkre szolgál, hogy végre a pesti oldalon is a Margitszigeti futópályához hasonló alternatívát tudunk kínálni, ami ráadásul modern és biztonságos szolgáltatásokkal várja a sportág szerelmeseit. A futókört a következő napokban vehetik birtokba a sportolók” – mondta el Gyorgyevics Benedek. A Városligeti Futókör tervezése során a folyamatosan egyeztettek a budapesti futókat képviselő szervezetekkel, hogy a pálya vonalvezetés, burkolata a sportolók igényei szerint alakítsák ki. Mindezeknek köszönhetően a kiváló minőségű, 2 kilométer hosszúságú, színezett – az izületeket kímélő - rekortán borítású pálya teljes hosszában kivilágított. A fák között kanyargó, rendkívül hangulatos vonalvezetésű pálya belépési pontjainál bemelegítő területeket helyeztek el a sérülések elkerülése végett, a nyomvonal mellett pedig számos ivókút szolgáltatja a frissítőt. A sportolók kényelmét a Városligeti Sportcentrum női, férfi és akadálymentesített öltözői szolgálják. www.ligetbudapest.hu  

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.