Sorsfordító éjszaka - Otthonná avanzsálódott kertvárosi nyaraló

Sorsfordító éjszaka - Otthonná avanzsálódott kertvárosi nyaraló

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Először csupán nyaralónak szántuk, de egy önmagában jelentéktelen esemény következtében végül végső otthonunknak választottuk a kis külvárosi kertes házat. A szerelőre várva eltöltött éjszaka után, reggelre ráébredtem arra a nyugalomra és energiára, amelyet egyetlen városi lakás sem képes megadni, és amelyért már érdemes vállalni az ingázás fáradalmait – meséli a ház tulajdonosa.

 

 

Vadszőlő választ el a szomszédoktól, madárcsicsergésre ébredünk, és már egyáltalán nem hiányzik a városi lakásunk, amely árának nagy részét a kert szépítgetésére használtunk fel – mondja a háziassszony, Szóráth-Kökény Orsolya, aki méltán lehet büszke otthonára, amely egy az egyben az ő ötleteit és hangulatát tükrözi.

Népies jellegűen szerettük volna kialakítani – kezdi – két okból is: egyrészt mivel a ház formáját tekintve hosszú és keskeny, eleve parasztház jellegűen megépített, másrészt pedig ezt a stílust közel érezzük magunkhoz. Az udvarra legalább annyi figyelmet fordítottunk, mint a belső terekre. Még veteményes is tartozik a házhoz, de sajnos termesztésre nem alkalmas, mert a nem megfelelő csatornázás miatt a növények túl sok mérget szívnának magukba. Azonban néhány tyúk vígan elfér a nekik szánt szegletben, és így mindig friss tojás van a háznál. Azt, hogy mennyire csodálatosan megfér egymás mellett a népies építészet a modern igényekkel és életérzéssel, mi sem mutatja jobban, mint a ház belső kialakítása és mediterrán megjelenése. A napsütéses színek, a nyílt terek, az emberléptékű méretek, az éveken át tartó finomítgatások egy olyan otthont teremtettek meg, amelyben lakói egy véget nem érő pihentető vakáción érezhetik magukat.

 • szorath_f04
 • szorath_f05
 • szorath_f06


A verandán keresztül léphetünk be a házba, és rögtön a tágas nappali–konyha helyiségben találjuk magunkat. A nappali közepére gyönyörű vörös perzsa szőnyeget tettünk, amelyet nem volt könnyű megszerezni, de így még inkább a sajátunknak érezzük – meséli Orsolya. A fal mediterrán barack színe pedig úgy alakult ki, hogy beleszerettem egy bordűrbe, és ez a szín illet hozzá a leginkább. Az otthonteremtés egy szép folyamatban bontakozott ki: egyik ötlet hozta maga után a következőt. A fekete bőr ülőgarnitúra, az egyedileg készített kőből rakott kandalló, a nagy rattan kaspókból kinyúló szobanövények, a fenyőfa bútorok és a kellemesen andalító délies színek rendkívül otthonos légkört teremtenek.
Mindemellett a ház lakóinak környezettudatossága és a finom energiákra való érzékenysége számos módon visszaköszön. Az étkezőpult mögött található konyhában egy flakonzsugorító berendezést szereltek fel, valamint a kert hátsó részében elhelyezett komposztáló biztosítja a szerves hulladék szelektív gyűjtését. A fűtést télen a fatüzelésű kandalló váltja ki, amelynek melege az emeletre is felhúzódik. Ilyenkor jó a kandalló padkájára letelepedni egy pohár finom itallal.

 • szorath_a01
 • szorath_a02
 • szorath_a03
 • szorath_a04
 • szorath_a05
 • szorath_a06
 • szorath_a07
 • szorath_a08
 • szorath_a09
 • szorath_a10

Lobogó tűz, mediterrán hangulat, egy jó bor és egy melegített pezsgőfürdő a jó levegőn, majd kellemes ébredés a teljes nyugalomra – mindannyiunk álma ez, amelyet e család nem csak megálmodott, de meg is teremtett, harmóniában a természettel. Barátságos megjelenést és ötletes megoldást nyújtanak az oszlopra erősített bádog dobozokba ültetett növények. A népiesen leomló fehér függönyök otthonossá teszik az egy légterű konyhát és nappalit.
A nagy ablakok mindig bőséges fényt engednek be a házba, mintegy elmosva a határokat belső és külső tér között, ráadásul lehetővé teszik azt is, hogy Orsolya főzés közben szemmel tartsa kertben játszadozó kisfiát. 

Faépítésű kandallót így válasszunk

Fő szabályként kezeljük, hogy kandalló csak statikailag ellenőrzött, szilárd teherhordó födémre építhető, ezenkívül legyen egy hatósági előírásoknak megfelelő saját kéménye. Kizárólag nem éghető anyagból építhető kandalló. Csak olyan helyiségben szabad elhelyezni, amely 12 négyzetméternél (30 m³) nagyobb, és legalább egy szabad nyílása, vagy nyitható ablaka van.
Javasolt a hatósági előírások előzetes áttanulmányozása, és mivel a kandallót hosszú távon szeretnénk biztonságosan üzemeltetni, ezért fontos észben tartani, hogy a minőségnek itt is ára van. A látvány mellett számításba kell vennünk a fatüzeléssel együttjáró hamuzást, fahordást és favágást is.


Hosszú életű vakolatot így válasszunk

A vakolat fajtáját alapvetően a vakolni kívánt alapfelület határozza meg. Ha kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer került a homlokzatra, szilikonbázisú, úgynevezett lélegző vakolatot válasszunk, különben „lezárjuk” a rendszert, meggátoljuk a természetes pára- és légáteresztést. Polisztirolos hőszigetelés esetén nyugodtan választhatunk műgyanta-alapú akrilbázisú vakolatot is, mivel a polisztiroltáblák a levegőt egyáltalán nem engedik át. A struktúra és a szín kiválasztásánál legyünk tekintettel az épület jellegére, stílusára, a környezet színeire.

* Szeretjük, hogy télen, hóesésben is élvezhetjük a kinti pezsgőfürdő adta órákat. Ilyenkor a kerti melegítő berendezést a medence közelébe toljuk, így nem fázunk, amikor kiszállunk a jó meleg vízből a téli csípős hidegbe.  * Amit változtatnánk, az a hálószoba melletti fürdőbe helyezett kazán. Ha most kellene döntenünk, semmiképpen sem tennénk a hálóval szomszédos helyiségbe, mivel éjjel halljuk, amikor bekapcsol.

Nívósarok

Professzionális homlokzatok, hőszigetelő- és burkolatragasztási
rendszerek Peakston Kft. 2336 Dunavarsány, Bajai út 2090.,
tel.: 24/ 814 700, fax: 24/814 701, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ,
www.peakston.hu
Jakuzzi SpaTrend Kft. 2096 Üröm Kőbányai út 50. www.spatrend.hu
Tetőcserép Bramac. Kandallóbetét Invicta. Kandalló és konyha kőburkolata
Jadrija Kőcentrum. Berendezési tárgyak Ikea.

 

Tervezőasztal

Vendéglátónk ugyan nem végzett lakberendező, de szépérzékét és kreativitását éppolyan finoman és jó érzékkel használja otthona kialakításában. Mint mondja Orsolya, a családi fészek harmóniájának kialakítása hosszú folyamat, de megéri időt hagyni rá. Öt év alatt apránként kerültek helyére a tárgyak, és az eredmény magáért beszél. Leleményes megoldás például az ülőgarnitúra oldalán nyeregszerűen lelógó távirányitó-tartó, amelyben rendszerezetten elfér minden apróság, ami egyébként szanaszét szokott heverni, úgy mint a mobiltelefon, újság és néhol a két-három távirányitó. 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.