Lombos fák közt, pipacsréten

Lombos fák közt, pipacsréten

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Lili, a négy és fél éves kislány minden este lekucorodik a „rétre” (azaz az ágya előtti zöld szőnyegre), és édesanyjához bújva itt hallgatja az aznapi mesét. Lili nemcsak este, napközben is a természet közelében érezheti magát, hiszen szobáját piros-zöldre hangolták, pipacsokkal és lombos fákkal „beültetve”. Cseppet sem ideális formájú és méretű szobájában, a gondos tervezésnek köszönhetően, sikerült elérni, hogy a szoba tökéletesen szolgálja a kislány igényeit: teret ad a játéknak, alvásnak és a sok gyerekholmi tárolásának is.

 

02

 

Lili szobája hosszú, keskeny helyiség, belmagassága pedig óriási – nem túl ideális gyermekszobának. Mégis, ebből a térből kellett a legjobbat kihozni a számára. Édesanyja, felmérve a feladat összetettségét, enteriőrtervező ismerőséhez, Zai Viktóriához fordult segítségért. Kérése az volt, hogy tartsák meg a korábbi emeletes ágyat, legyen megoldott a sok ruha és játék tárolása, illetve szeretett volna egy olyan asztalt, amely a kislánnyal együtt nő. Valamint, használják Lili egyik kedvenc színét, a pirosat a tervezésnél.

Viki az elképzelések formába öntése során a piros szín derékmagasságig történő felfestésével igyekezett oldani a szoba nagy belmagasságát. Az ágy fölé pipacsos tapétát tervezett, a hosszabb falszakaszra pedig beépített bútort, valamint lombos fákat idéző nyitott tárolókat helyezett. A kislány magasságához állítható asztallap az ablak előtt kapott helyet. A piros mellé komplementer színként a zöldet választotta Viki, ezeket a fehér tartja egyensúlyban. Minden kérés és funkció megvalósult tehát, és a háromdimenziós látványtervek az édesanyát is meggyőzték: következhet a megvalósítás!

A kivitelezés során csak annyiban módosult a terv, hogy a korábbi emeletes ágyat mégsem tartották meg, helyére piros színű, szintén emeletes bútor került. Az ágy alatti kuckó azóta Lili kedvenc búvóhelye lett. Az ágyat és a beépített bútorokat egyedileg, asztalossal gyártatták le. A legnagyobb fejtörést a lombos fákat idéző tárolók megvalósításra jelentette. Több megoldás számbavétele után végül a leginkább költséghatékony megoldást választották: kosárfonókkal készíttették el a kör alakú tárolókat, majd zöldre színezték.

Egy tervező számára az a legnagyobb siker, ha elégedettséget tapasztal. Viki ezt maximálisan érezheti, hiszen Lili és édesanyja is nagyon szeretik a megújult szobát.

Válasszuk ki a színeket!

A gyerekszoba kialakításának első lépéseként tervezzük meg a színeket, a színhasználatot. Melyek a gyerek kedvenc színei Mi az, amit mi is elfogadhatónak tartunk Ha már elég nagy a csemete ahhoz, hogy el tudja mondani, milyen árnyalatokat kedvel, vegyük figyelembe a kívánságait, hiszen ideje nagy részét ő fogja itt tölteni.

Mérjük fel a bútorokat!

Vannak meglévő darabjaink, amelyeket szeretnénk megtartani, vagy teljesen új lesz a berendezés Ez kardinális kérdés. Mindemellett azt sem hagyhatjuk számításon kívül, hogy méretre gyártott vagy beépített bútorokkal használhatjuk-e ki legjobban a szoba adottságait. Mérjük fel, mennyi tárolóbútorra, milyen ágyra, asztalra van szükség.

Válasszunk kiegészítőket!

A gyerekszoba hangulatát a kiegészítők (is) nagyban formálják. Válasszunk színes, de a szoba fő színeihez igazodó kisebb tárolókat, lámpákat, függönyt, szőnyeget. A saját kezűleg dekorálható műanyag fiókokban jól tárolhatók a játékok, és még az elpakolásuk is lehet játékos, ha az a csatakiáltásunk, hogy a kék a plüssök „házikója”.

Készítsünk látványtervet!

Ha a fenti lépésekkel megvagyunk, jól jöhet egy látványterv. Ez készülhet akár kézi rajzos, akár számítógépes formában, ügyeskezűek papírmakettet is készíthetnek. A látványterv megmutatja, hogy a bútorok hogyan férnek majd el, milyen lesz az összhatás. Ha elégedetlenek vagyunk, ilyenkor még van lehetőség a módosításra, hogy a végeredmény tökéletes lehessen!

Mit mond a szakértő?

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint az ember világképe, értékrendje a tapasztalaton alapul, és ebben a természet megismerésének is szerepe van. Fontos, hogy a gyermek (különösen a városi gyermek) megismerhesse a természetet, és értékrendjében valódi érték legyen a természeti környezet.

Tudatosítsuk: a legjobb, ha mi alkalmazkodunk a természethez, ne akarjuk mindenáron formálni. A természet szeretetét a gyermekben az iskola és az óvoda építi, építheti fel. Megtapasztalása, átélése új élmény lehet a gyermek és a család számára egyaránt: egy erdei kirándulással töltött délután, erdei piknik összekovácsoló, összetartó erővel bír.

Szakértőnk fontosnak tartja megjegyezni, hogy a természet szeretetével együtt az állatok szeretetére is neveljük a gyermeket. Egy egészséges lurkóra is kiváló hatással lehet például a lovasterápia.

 

 

Az emeletes ágy nagyszerű választás kicsi gyerekszobába. A lurkók imádják, hiszen jó fel-le mászni rajta, ráadásul az alatta lévő térből remek kuckó válik.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}