Finom elegancia a babaszobában

Finom elegancia a babaszobában

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Íme, a példa arra, hogy egy kislány szobája nem csak rózsaszínben tündökölhet. A nyugodt árnyalatok jól szolgálják a baba pihenését, és megfelelő alapot adnak a tarkabarka játékoknak. Ugye, hercegnői így is?

 

02

 

Dóra baba lánytestvéreinek „lakosztályát” áprilisi számunkban mutattuk be, s már akkor utaltunk arra, hogy májusban a kishúg szobája következik. A nagylányok ragaszkodtak a rózsaszínhez, a babaszobát a szülők más színvilágúra hangolták. A tervezés oroszlánrészét az édesanya vállalta magára; a bútorok és a kiegészítők e helyiségben is a Babyexpress választékából kerültek ki.
A szülők elképzelése az volt, hogy egy nyugodt hangulatú, komfortos, a baba minden igényét kielégítő szoba szülessen. A katalógusok hosszas szemrevétele után végül emellett a fehér bútorcsalád mellett döntöttek, amelynek nagyobb elemeit egy-egy macis táblácska díszíti. Ekkor dőlt el, hogy a szoba hangulatának megteremtésében továbbviszik a macis dizájnt, a falakat pedig bézs tapétával burkolják. A falfelületek monotóniáját azzal előzték meg, hogy két szemközti falra pöttyös, az ágy felőli oldalra csíkos, míg az ablakosra egyszínű tapétát ragasztottak. A bútorok közül csupa praktikus darabot választottak: kiságyat, kisebb játéktárolót, pelenkázót. Utóbbi a kihúzható fiókokkal gyakorlatias, hiszen minden, a baba pelenkázásakor szükséges holmit elnyel. A ruhákat és játékokat egy szinte egész falat betöltő beépített gardrób rejti. Ez hasznos lesz a későbbiekben is, hiszen Dóra egyre több holmit gyűjt majd. Gyönyörűek a textilek: a tetőtéri ablak függönyözését minőségi anyagokkal oldották meg. A karnisok egy-egy macis masnit is kaptak, sőt, az elkötőkön is medvék díszelegnek. A nagyméretű, világos szőnyeg szinte a szoba egészét beteríti, a baba szabadon kúszhat-mászhat rajta. Nagyon szerencsés, hogy a szoba teret ad a gyermeknek, a szőnyeggel kijelölt szobaközép már most a játék, a hancúrozás fő helyszíne.
A szülők elégedettek, hiszen a babaszoba praktikus, emellett finomra és elegánsra sikerült. A lényeg pedig, hogy csemetéjük is kiválóan érzi itt magát, és napról napra egyre többet fedez fel birodalmából.

Mit mond a szakértő?

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint az első életév nagy szerepet játszik a fejlődésben. A baba ekkor még szimbiózisban él az anyával, a szoptatás pszichológiai hatásai meghatározóak számára. Az egészséges fejlődésben fontos a testi érintés, ezért érdemes az apukát is bevonni az esti programokba. Végezheti ő a fürdetést, ez segít a szorosabb kötődés kialakításában. Hasznos kialakítani a babaszobát, de amíg szopik a baba, érdemesebb a szülői hálószobában elhelyezni a kiságyát. A babaszoba legfontosabb kellékei az ágy, a pelenkázóasztal és egy komód, ennél több bútor nem is szükséges. Nem kell túl sok játék sem, de amit választunk, legyen készségfejlesztő és különböző anyagú (fa, plüss).
A babaszoba az ajtóból betekintve. Szerencsés az elrendezés: a kiságy az ajtó felőli falhoz, míg a többi bútor a szoba távolabbi részeibe került. A világos színek, minőségi anyagok összképe szemet gyönyörködtető.
Dóra baba ágya igazán elegáns baldachint kapott, apró pöttyös, masnis díszítéssel. A textília nem csak szép, de egyben a legjobb megoldás is arra, hogy a babát ne zavarja a túl erős napfény. Ehhez persze arra is figyelni kell, hogy ne kerüljön az ágy közvetlenül az ablakhoz.   

Pelenkázóhelyet így alakítsunk ki

A kiságy mellett a második legfontosabb kellék a babaszobában a pelenkázóasztal, hiszen a gyermek tisztába tétele naponta többszöri program. Érdemes tehát körültekintően választani a kínálatból!
A pelenkázóasztal az édesanya magasságához mérten ideális legyen: ne kelljen se ágaskodni, se hajlongani. Praktikus a fiókos szekrény: így van hová tenni a pelenkákat, törlőt, kenőcsöt. Ha fiók nélkülit választunk, akkor karnyújtásnyira elérhető magasságban szereltessünk fel egy polcot, és tároljuk azon a kellékeket.

Így lehet elegáns a babaszoba

A fehér színű bútor kitűnő választás, hiszen kislánynak és fiúnak is illik, és bármilyen árnyalattal párosítható. A fehér tisztaságot, üdeséget, finomságot sugall, és nem utolsósorban megunhatatlan.
Ha elegáns szobát szeretnénk, ne ragaszkodjunk az állatfigurás, mesefigurás tapétához! Válasszunk inkább pasztellszínű árnyalatokat (bézst, púderrózsaszínt, halványkéket, pasztellzöldet), amelyek finom környezetet teremtenek a kicsinek. A túl színes, mintás padlószőnyeg helyett borítsuk laminált padlóval a szobát, arra fektessünk szőnyeget.
Az elegancia titka a minőség: válasszunk minőségi bútorokat, kiegészítőket, amelyek akár több gyermeket is kiszolgálhatnak.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}