Pasztellszínű álmok

Pasztellszínű álmok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A romantikus szobákban a tanulás is öröm. Panna és Maja, a két tizenéves lány szobája valóságos tündérlak. Fagyiszínű szobáik főképp édesanyjuk szépérzékét dicsérik, de természetesen a testvérpár is odavan a lányos, rózsaszínes holmikért. A csecsebecsék, dísztárgyak után legtöbbször külföldi nyaralások alkalmával, kis boltokban, kirakodóvásárokon kutakodnak – többnyire sikerrel…

 

01

 

Budapest határában, egy családi házban találtunk a rózsaszín tündérszigetre, amely az ötödik osztályos Panna és a negyedikes Maja birodalma. A gyönyörű szobákat néhány éve alakították ki, a lányok ugyanis kiskorukban egy közös alvószobán osztoztak, a másik helyiség pedig játszószobaként funkcionált. Az iskolakezdés azonban sürgetővé tette, hogy külön szobájuk legyen, hiszen a tanuláshoz elengedhetetlen a csend és a nyugalom. Mivel a testvérpár között csak tizenegy hónap a korkülönbség, édesanyjuk hasonló stílusú és színvilágú szobákat álmodott, és remek ízléssel válogatta össze a lányszobák kellékeit. Lakberendezési „bibliájaként” a hazai lapok mellett az El Mueble spanyol nyelvű magazint forgatta legtöbbször, amelyből a stílus mellett több ötletet is felhasznált. Innen jött például Maja üvegbetétes, házikóra hasonlító szekrényének ötlete és a kovácsoltvas ágyak mintája is. Mindkettőt egy-egy ügyes mesterember készítette el a lapban látott fotók alapján. A szekrény és a többi méretre készült fabútor a Dinolandtól származik. A szobák „álmodozó” hangulatáról a pasztell színek és a fehérített fenyő bútorok mellett a romantikus-virágos textilek gondoskodnak. Igazán egyénivé mégis a kiegészítőktől, apróságoktól válnak, amelyeket (édesanyjuk szenvedélyét „átörökölve”) most már a lányok is nagy lelkesedéssel keresgélnek. A személyes emlékekkel teli, nyugodt hangulatú szobákban a játék és a pihenés mellett még a tanulás is örömteli.

Finom textíliával, tapétával így díszítsünk

A lányok szobájában sok-sok összeillő textíliát alkalmaztak, amelyekkel igazán romantikus, otthonos hangulatot teremtettek. Maja szobájában a Biggie Best választékából származó tapéta mintázata visszaköszön a szintén innen való textileken. A kockás és virágos anyagokból függöny, ágytakaró és díszpárna is készült. Ha van egy kis kézügyességünk vagy egy tehetséges varró barátnőnk – mint ahogyan háziasszonyunknak Trajkovics Gabriella –, a maradék textilekből készülhetnek képek, babák, kosárbélések, lámpaburák, kisebb-nagyobb díszek is.
A különböző formák és anyagok a világos árnyalatok révén kerülnek egységes harmóniába. A szőke hajú Maja szobájában a rózsaszínt fehérrel kombinálták, Pannáéban pedig a zöldet alkalmazták kiegészítő színként. Ha épp nem tanulnak, a mosolygós lányok szívesen „szomszédolnak”, játszanak együtt valamelyikük szobájában.

Így rendezzünk be kellemes tanulósarkot

Iskoláskorú gyermekek szobájában nélkülözhetetlen a tanulósarok kialakítása. Mégse uralkodjanak el a szobában a tanulás kellékei, hagyjunk teret a játéknak és a pihenésnek is. Engedjük, hogy a gyermek is beleszólhasson a szék, az asztal kiválasztásába, hiszen a neki tetsző darabok között bizonyosan szívesebben tanul.
A legfontosabb kellékek (íróasztal, szék, helyi világítás) mellett figyeljünk arra is, hogy az eszközök számára is legyen megfelelő hely. A könyveket a fiókok helyett tárolhatjuk polcokon vagy görgős tárolókban is. A ceruzáknak, tollaknak is válasszunk megfelelő tartót, és jól jöhet egy parafa vagy mágneses tábla is, amelyen az órarend mellett az éppen aktuális „műalkotások” is helyet kapnak.

Így tervezzünk praktikus tárolókat

A gyerekszobáknak egyáltalán nem kell a rendetlenségről szólniuk. Lessünk el néhány praktikát a lányok szobájából! A dísztárgyakat rendezzük szép egységbe, a fényképeket, apróságokat pedig aggassuk egy mágneses festékkel átkent képkeret belső részére. A játékokat, könyveket tároljuk egységes módon, egyforma vesszőkosarakban, és az összhang kedvéért béleljük ki szép textilekkel, díszítsük masnival. A nagy gardróbszekrényt is gyermekbaráttá tehetjük, ha nem teli ajtókat alkalmazunk. Az üvegbetétekkel, függönyökkel ellátott „házikó” elnyeli az összes ruhát és minden nagyobb holmit.

Mit mond a szakértő?

Dr. Balogh Andrea gyermekpszichológus szerint szeptember környékén érdemes elgondolkodni azon, hogy szülőként milyen követelményeket támasztunk iskolás gyermekünkkel szemben. A teljesítményszorongás ugyanis különböző pszichoszomatikus, azaz a lelki és testi folyamatok összefüggéséből létrejövő panaszokat, betegségeket okozhat. Fontos, hogy ne akarjuk gyermekünket mindenáron az átlaghoz idomítani, és rossz tanulmányi teljesítmény esetén se tiltsuk el a kedvenc különóráktól. Szülőként úgy növelhetjük gyermekünk teljesítményét az iskolában, ha bevonjuk a család tevékenységébe, ha elfogadással és bizalommal fordulunk irányába, és ha pozitív módon vélekedünk az iskoláról, a tanárokról és az intellektuális tevékenységekről.
Arra is érdemes odafigyelnünk, hogy milyen mintát nyújtunk gyermekünknek, hiszen a gyermek elsősorban a szülő viselkedését másolja. Az a szülő például, aki maga után sem pakol el, hiába várja el gyermekétől, hogy magától megtegye. A szülő éppen úgy nyújthat példát rosszra és jóra, lehet kiszámíthatatlan vagy éppen következetes. A gyermeknek azonban így vagy úgy, de ezek meghatározó élmények, ezért a vele történő foglalkozás közben ajánlatos önmagunkra is figyelni.
 
 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}