Álmodtam egy világot magamnak…

A gyerekszoba-tervezés a legalaposabb döntéseket kívánja a lakberendezés során, hiszen a legfontosabb emberekről szól, a gyerekeinkről. A gyerekekkel és szobájukkal kapcsolatban a kulcsszó: a változás. Míg a felnőtt és közösségi terekkel kapcsolatban akár tíz-tizenöt évre is tervezhetünk, addig a gyerekszobák esetében csak a változásban lehetünk biztosak. A csapongó fantázia, a rajongásig szeretett figurák, később példaképek a testi-lelki fejlődés, az álmok és mindennapok része.

 

 almodtam

 

A különböző korszakokban különböző méretű és funkciójú bútorokra, berendezési tárgyakra van szükségük csemetéinknek. Az első pár évben a játék a lényeg, és a tárolásban is inkább erre kell koncentrálni. 6 éves kortól már számoljunk a tanulási funkcióval, a tárolási igények is változnak, más típusú játékok, könyvek veszik át a terepet. (Kis)kamasz kortól a játékok fokozatosan eltűnnek, és jön a számítógép, a videójáték, esetleg egy hangszer… és a haverok is: kell tehát a hely.

baba- és kisgyermekkor

Kiválóan megoldható egy sokfiókos/polcos, kevés akasztós szekrénnyel, (pelenkázó) komóddal, és sok-sok polccal, ahol dobozokban jól elkülönítve tárolhatók a játékok. Szükség van még egy kis asztalra székekkel, ahol lehet alkotni. Babakorban kötelező a rácsos ágy, majd kisgyerekkorban egy viszonylag alacsony, biztonságos kiságy. Praktikus a rácsosból gyerekággyá alakítható típus. Mivel ebben a korban nagyon sokat alakul a gerinc, a vázrendszer, olyan ágybetétet, matracot válasszunk, ami megfelelően megtámasztja a kisgyerek gerincét.

kisiskolás kor (6-10)

Célszerű nagyon odafigyelni, mert eljött az a döntési pont, ahol sok pénzt dobhatunk ki az ablakon. 5-6 éves korra a gyerekek általában kinövik a kisgyerekbútorokat, hacsak nem választottunk eleve olyan bútorcsaládot, ami nagyobb korban is használható, vagy kiegészíthető. Ez anyagi szempontból egyébként jó döntés lehet, de szakmai szemmel nézve azt kell mondanom, jobb különválasztani az első hat évet a későbbiektől. A baba- és kisgyerek kor ugyanis még kevesebb szekrényt, több polcot igényel a játékoknak, színes, vidám és persze gyerekálló. Kisiskolás kortól új jelenséggel ismerkedhetünk meg: a gyerek ízlésével, és gyakran a tematikus szoba igényével. Ebben a korban is fontos kérdés az ágy. Válasszunk teljes méretűt, mert lehet, hogy még elég a 160 centiméteres, de nagyon hamar kinövi a gyerek. Fontos az új matrac kiválasztása is, ebben a korban nem tudunk 8-10-12 évre matracot venni. A gyerek súlya 18 éves koráig minimum megduplázódik, de akár meg is háromszorozódhat. Az a matrac, ami most még épp jó, nagyobb súly alatt már egészségtelenül besüllyedhet. Maximum 10-12 éves korig kalkuláljunk.

kiskamasz kor (10-14)

Inkább csak a dekorációban érheto tetten változás. Valószínű, hogy már nem annyira a rajzfilmek, mint inkább a gyerekeknek szóló élőszereplős sorozatok a kedvencek, jönnek tehát a poszterek, feleslegessé, mellozötté válnak a plüssállatok és a játékok jelentos része. Szinte biztos, hogy felmerül a saját számítógép igénye, már csak az iskolai feladatok miatt is, és kön?- nyen lehet, hogy eljön az első matraccsere ideje. Ha az előző korszakváltáskor tematikus bútort választottunk a gyereknek, akkor nagy valószínűséggel a bútorcserére is megérett az ido.

kamaszkor (14-18)

Ez a felnőtté válás küszöbe, igyekezzünk ezt gyermekeinknek megkönnyíteni. Próbáljuk biztosítani az elvonulás lehetőségét, cseréljük le az ágyat legalább egy 140 centiméter szélesre, és több mobil ülőalkalmatossággal tegyük kényelmessé a vendégfogadáshoz a szobát. Elektronikai berendezések nélkül már-már elképzelhetetlen egy kamasz szobája.

Három út a tematikus gyerekszobához

» Kiegészíthetjük, továbbfejleszthetjük a kisgyerekszobát, és festéssel, padlóburkolat-cserével, falmatricákkal léphetünk át az új korszakba. A bútorcserét a kiskamasz korra halaszthatjuk.
» Kisiskolás korra kiválaszthatunk egy tematikus bútorcsaládot, amit (kis)kamasz korban szinte biztosan le kell cserélnünk.
» Választhatunk egy olyan moduláris bútorcsaládot, amely viszonylag semleges, akár kamaszkorban is megfelelő, és kiegészítőkkel, dekorációkkal alakíthatjuk ki a tematikus hangulatot.

Elvileg a második megoldás ideális lehetne, hiszen a gyermek mindig azt kapja, amire vágyik és szüksége van. Ezzel együtt jobban ki kell nyitni a pénztárcánkat, és nem is mindig a legcélravezetőbb a tematikus bútorzat, hiszen ebben a korban gyorsan változik a gyerekek ízlése. Elég, ha egy új rajzfilmsorozatot kezd el nézni, és a régi kedvencek már nem is érdekesek. Sokat segíthet, ha a téma ennél kissé stabilabb alapokon nyugszik. Ha egy gyerek érdeklődése valami általánosabb dolog, például tevékenység, foglalkozás, sport, állatok iránt erős, akkor nyugodtabban választhatjuk azt a tematikus szoba alapjául, hiszen ezek többnyire nem egy-két évre szólnak. A rajzfilmhősöket viszont az előbb leírtak miatt próbáljuk kerülni.

Világítás

A gyerekszoba a világítással válik teljessé. A gyerekszobai lámpa akkor megfelelő, ha biztonságos, strapabíró és ellenálló. Az igazi biztonságot azonban az jelentheti, ha a világítótesteket úgy helyezzük el, hogy a gyerek ne érhesse el, amíg kicsi.

A gyerekszoba is igényli az általános, a célzott és kiemelő világítás hármasát, így nincsenek sötét sarkok, zugok a szobában. Figyeljünk arra, hogy az általános fény (mennyezeti lámpa vagy csillár) megfelelő biztonságot és komfortérzetet adjon a gyereknek. Az aktivitás serkentéséhez a célzott vagy irányított világítást kell bevetni. A legkézenfekvőbb az asztali lámpa. Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy nem billen meg könnyen, nem termel sok hőt az izzó, és nem is túl nehéz, arra az esetre, ha a gyerek lelökné, vagy lerántaná. Kiemelő világítás lehet egy képmegvilágító, falikar vagy konnektorba dugható éjjeli fény. Utóbbi a biztonságos közlekedést segíti, illetve azoknak a gyerekeknek jelent megnyugvást, akik félnek a sötétben. A lokális fényforrások barátságosabbá teszik a légkört, és még tagolhatjuk is vele a teret, kijelölve a különböző tevékenységek helyét.

 

Ne tedd

  Tedd

» Ne úgy tekintsünk a gyerekszobára, mint aminek mindenképpen illeszkedni kell a lakás stílusához. Persze jó, ha összhang van, de nem mindenáron. A gyerekszoba nem a felnőtteknek készül.
» Szivacs matracot ne tegyünk babaágyba, főként ne bútorlapra fektetve. A szivacs nem szellőzik, hamar elveszti a formáját, tartását, nem tartja a gerincet.
» Ne csak azt mérjük fel, hogy most mennyi ruhája és tárgya van a gyereknek, hanem azt is, hogy 4-6-8 év múlva mennyi lesz. Azért fontos ez, mert nem tudhatjuk, hogy pár év múlva gyártják-e még a bútorunkat, így ha később kiegészítenénk, gondban lehetünk.
» Ne tegyünk ágy és íróasztal fölé a falra függesztett polcokat, csak abban az esetben, ha a fal teherbírása megfelelő, és a felfüggesztés biztosan elbírja a sok esetben zsúfolásig telepakolt polcokat, szekrényeket.

  » A legegészségesebb a gyereksúlyhoz méretezett laprugós ágyrács és a kókuszmatrac kombinációja. Szellőzik, „baleset” esetén egy forró vizes zuhany és szárítás elegendő a tisztításhoz, és több év alatt sem veszíti el a tartását. A kisgyerekek súlya még olyan kicsi, hogy 4-5 éves korig a kókusz keménysége sem zavarja őket. Ha mégis, akkor 1-3 centiméter (nem több!) vastag latex réteggel segíthetünk ezen is.
» Matrac esetén gondolkodhatunk külön rétegekben is. Vegyünk egy jó minőségű két méteres kókuszmatracot, vágassuk kétfelé, és húzassuk be külön-külön. Már a kisgyermek ágyba használhatjuk a matrac nagyobbik felét, később pedig a felnőtt méretű ágyban ez kiegészül láb részen a másik darabbal, amire a gyermek életkorának és testsúlyának megfelelő vastagságú latex matrac helyezhető. Így megvan a kókuszmag, ami a tartásért felel, és a latex, ami kényelmessé teszi a fekvést. 

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop