Tervezzünk konyhát...

Tervezzünk konyhát...

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha arra gondolok, hány konyhát láttam már, mennyit olvastam róla vagy terveztem, igen széles palettát látok magam előtt. Ez az egyik legmeghatározóbb pontja a lakásnak, s arrafelé tart, hogy minél emberközpontúbb, testre szabottabb legyen. A tervezésnél meganynyi szempontot kell figyelni. Egyedül vagy családban élünk - Gyakran fogadunk vendégeket, szeretünk-e egyáltalán főzni - Hagyományos magasságok között szeretünk dolgozni, vagy kényelmesebb, ha minden alacsonyabb vagy emeltebb - Bal- vagy jobbkezesek vagyunk - Ne feledjük, a konyha van értünk és nem fordítva.

 

 

ÖTZÓNÁS VIZSGÁLÓDÁS. Tekintsük át a leendő konyhát az úgynevezett ötzónás konyhamodellel.

 

1) Nézzük meg a vásárlási, főzési szokásainkat, hogy meghatározhassuk a raktározás zónáját. Tartós, fagyasztott vagy inkább friss élelmiszerekből szoktunk főzni -

 

2) A tárolás témakörében - edények, kisgépek, tisztítószerek, fűszerek, alapanyagok, étkészletek stb. -, nézzünk körbe, mennyi van belőlük, mit használunk gyakran -

 

3) A mosogatás, szemétgyűjtés területe a mosogató(gép), a vágódeszkás, gyümölcsmosós mosogatók, konyhamalac - van-e ilyen -

 

4) Az előkészítési zónában - vágás, klopfolás, keverés, kisgépek használata, gyúrás stb. - a szokások és a helyigény a meghatározók.

 

5) A sütés-főzés zónájában döntünk arról, hogy milyen típusú ételeket, mennyit, milyen főzőalkalmatosságon és technikával szeretünk elkészíteni.

 

 

LÁTVÁNYELEMEK. Ha csupán átmeneti otthont tervezünk, nem érdemes mindenből a legjobbat választani. Ha azonban hosszú távra tervezünk, a minőség megéri az árát. Ha modern és tartós anyagok felhasználásával képzeljük el a konyhánkat, a munkalap kiválasztásánál nemesacél, hőálló üveg vagy valódi kőfelületben is gondolkodhatunk. Persze a kő nehéz, így a 4-10 cm vastag munkalapnak csupán a felszínéből 1 cm a valódi kő, a többi könynyített szerkezetű megoldás. A munkalap nem csak vastagságában és színében változatos, a mélység is igényeink szerint változtatható, akár 70-75 cm-re.

 

Az önbehúzó fiókvasalat, a becsapódást gátló ajtószerkezet elegáns megoldás. Ha a fiók teljesen kihúzható, az a praktikusság szempontjából jelent sok jó pontot. Bár a fogók lehetnek a dekoráció részei, mégis elgondolkodtató a nyomásra nyíló szekrény és fiók.

 

 

VIZESBLOKK, VILÁGÍTÁS. Ne feledkezzünk meg a klasszikus hűtő-mosogató-tűzhely háromszögről, ezek távolsága sose haladja meg a 2-2 métert, s a kényelmes használathoz lehetőleg egy egyenlő szárú háromszöget zárjanak be. Jobbkezeseknek jobbról balra haladva javasolt az elhelyezés a következők szerint: a hűtő (ahonnan kivesszük), a mosogató (ahol mossuk), a pult (ahol előkészítjük) és a tűzhely (ahol elkészítjük az ételt). (Balkezeseknél a sorrend fordított). A két szekrénysor között 50-60 cm távolságot tartsunk, de ezt igazán az dönti el, hogy milyen magas a háziasszony, s hol verné be a fejét, illetve meddig ér fel a felső szekrényekbe. Ugyancsak megkönynyítheti a munkát, ha a tűzhelyet alacsonyabbra tesszük, mint a pultot, hogy belelássunk a fazékba, és egyszerűbb legyen a kevergetés.

HARMÓNIA. A konyha a lakás harmóniájának része, központi szereplő, státusszimbólum. Ma többnyire egyszerű formavilágú, de lehet klasszikusan elegáns, esetleg hagyományt kedvelő rusztikus, bár nem ritka a drága anyagokkal, élénk színekkel játszó, ám egyszerűen elegáns art deco vagy a vibráló op art. Stílustól függetlenül az anyagok meghatározzák a konyha sorsát. A választott stílus bennünket tükröz, legyen hát velünk harmóniában, hogy jól érezzük benne magunkat.

Öröm a részletekben

BÚTORFRONTOK A legdrágább frontok fából és furnérozott MDF lapból készülnek. Mivel a fa természetes, élő anyag, évek múltán az illesztéseknél megnyílhat, vagy a fa pácolásából adódó színeltérések merülhetnek fel. A selyemfényű lakkoknak hála a bútor évtizedekig nem sárgul be. A felületkezelő anyagok savtartalma meggátolja a baktériumok elszaporodását, de magába zárja a szagokat. AZ MDF lap népszerűsége a stabilitásában és ellenálló képességében rejlik.

A rozsdamentes acél az egyik leghigiénikusabb anyag, többnyire az ipari konyhákat is ezzel szerelik fel. Felülete kényes, de könnyen tisztítható. Elsősorban a jobban igénybe vett területek, mint például a mosogatógép vagy a tűzhely környékét burkoljuk vele. A fémburkolat lehet fényes, matt, sima vagy bordás, perforált vagy pontozott is. A rozsdamentes acélt imitáló laminált lemezt könnyebb tisztán tartani, mint eredetijét. Újdonság, hogy a korábbi keretbetétes megoldások után ma már teljes bútorfrontok készülnek üvegből.

MUNKALAPOK A konyhai munka nagy igénybevételt jelent a munkalapok számára, így annak magas teherbíró képességgel, ütés- és kopásállósággal, a vegyi anyagokkal szembeni ellenállással, illetve jó hő, víz- és nedvességállósággal kell rendelkeznie. A jó munkalap megszakítás nélkül fekszik fel a bútorra, ez nagyobb stabilitást is ad, és könnyen tisztítható. A megszakításokat, toldásokat ott alakítsunk ki, ahol a legkevesebb nedvesség érheti. Ehhez használjunk élzárókat, T idomokat. Máig a legnépszerűbb, legkönnyebben kezelhető és legolcsóbb változat a dekor réteggel borított faforgácslap lekerekített és sarkos változata. Ugyancsak divatosak az utóbbi években a fémek is. A valódi gránitlap drága, de a műgránitok - márvány, gránit, kvarc és kőgranulátum - versenyképesek, hiszen hőállók, nem eresztik át a vizet, kellemes tapintású felületet adnak, ütés- és karcállóak, könnyen tisztíthatók. Az épített konyhák munkafelületét csempével borítják, ez kopásálló, könnyen lemosható és barátságos.

KIEGÉSZÍTÕK A rusztikus konyhák elengedhetetlen kellékei a fa tányértartó polcok, a vörösréz csaptelepek, a fehérre meszelt szagelszívó kürtők, és a felsőszekrények alá szerelt bögreakasztók. A minimalista főzőhelyiségekből nem hiányozhatnak az inox háztartási gépek, a hatalmas teleszkópos csaptelep, a digitális üvegmérleg (akár pultba építve is), az üveg szagelszívó és a felhajtható ajtajú felsőszekrény. A retró munkafelületek színes műanyagból készülnek, a klasszikus stílus pedig ragaszkodik a tömörfához és a réz vagy porcelán fogantyúkhoz. Ez a stílus lopta be a konyhabútor-történelembe a hajlított szekrényfrontokat és a hengeres szekrényformát is.

EXTRÁK Az olyan extra felszerelések naprakésszé tehetik a konyhánkat, mint a konyhamalac, a pultba épített digitális mérleg, a gégecsöves és teleszkópos csaptelepek, a többfunkciós, modulos főzőlapok, vagy az extra alakú kerámia főzőlapok, a szakácskönyvtartók, a mosogató alá ültetett szelektív hulladéktárolók, a speciális tárolórekeszes fiókok, a reling-oszlop rendszer vagy a kihúzható kosárfiókok.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.