A gardróbszoba - nem luxus

A gardróbszoba - nem luxus

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Sokáig azt gondoltuk, hogy luxus, pedig nem a mérete, hanem átgondoltsága teszi azzá, így akár egy panellakásban is kialakíthatjuk a gardróbot.

 

 

A gardrób kerülhet egy tusoló helyére, ha az mégsem olyan kihasználtságú, mint gondoltuk. Kialakíthatjuk egy ablaktalan kamrahelyiségben, de egy ventilátorral akkor is szellőztessük. Lehet a közlekedők oldalában, vagy a hálószobában faltól-falig szekrényekben, ilyenkor tolóajtót tegyünk rá, hogy helyet spóroljunk. Az álommegoldás persze az, ha külön gardróbszobát tudunk kialakítani, ekkor felesleges a szekrényekre ajtót szereltetni, így azonnal átlátható a komplett ruhatárunk, amint belépünk.

 


Csak polcok és oldalfal

Sokat spórolhatunk azzal, ha a „szekrényeknek“ csak polcai és oldalai vannak, az aljuk pedig a parketta, a tetejük a mennyezet, és a hátfaluk a fal, így tulajdonképpen csak a szereléshez minimálisan szükséges oldalakat, polcokat és akasztórudakat kell megvásárolnunk. Barkácsáruházakban kapunk készen élvédőzött polcokat különféle méretben és színben, de a legolcsóbb megoldás, ha egy lapszabászatban a magunk kívánta méretekre vágatjuk a nekünk tetsző színű és mintázatú bútorlapokat, asztalosipari vagy barkácsboltban megvesszük a polctartókat és az akasztórudakat, s ha igényünk van rá, a fiókvasalatokat. A fiókot amúgy könnyedén kiválthatjuk különböző dobozokkal, vagy rattankosarakkal is. Ezeket egyszerűen cserélhetjük vagy átrendezhetjük ha úgy tetszik, a fehérneműknek, zokniknak, sapkáknak, sálaknak, öveknek és pl. cipőtisztító kellékeknek kiváló tárhelyet adnak. Okos dolog, ha ezeket előbb szerezzük be - mint készre tervezzük a rendszert -, és akkor pontosan akkora polcokat szabathatunk, amiben elférnek, hogy szebb legyen az összhatás.

Mélység, magasság

Célszerű a férfi és női, valamint a gyerekholmikat elkülönítve tárolni, és a magunk ruháin belül is katalogizálva elhelyezni a dolgokat. A gardróbok átlagmélysége 60 cm, hiszen egy vállfán lógó ruha ennyi helyet igényel, hogy gyűrődésmentesen lóghasson. A padlótól kb. 180 cm magasan helyezzünk el akasztórudat a télikabátoknak, ill. a hosszú, alkalmi ruháknak. Ezeket az ünnepi és téli holmikat használaton kívül belehúzhatjuk ruhazsákba, hogy ne koszolódjanak. Az akasztórúd fölött maradó helyet még bepolcozhatjuk, ha mennyezetig ér a szekrény.
Az ingek, blúzok és nadrágok magassági helyigénye kb.100 cm, így a teljes belmagasságnál 100 és 205 cm-re elhelyezhetünk 1-1 akasztórudat, amin kényelmesen és átláthatóan lógnak a vasalt felsőneműk egymás fölött, s itt szintén marad még tér, hogy a fölül maradó helyre bekerüljön egy polc. Az ingsor szélére tehetünk kihajtható nyakkendőtartó rudat. A fölső akasztón tárolt holmik eléréséhez szereltethetünk ruhaliftet, ami egy oldalsó kar segítségével lejjebb hozza nekünk a ruhákat, de ennek olyan ára van, amit nem feltétlen szolgál meg, hiszen elég egy évben egyszer kicserélni a téli-nyári ruhákat, és máris nem kell felmásznunk egyes holmikért.
A pulóverek és hajtogatva tárolt pólók, trikók is 60 cm mély helyet kapnak, de a polcok szélessége - 2 oszlopnyi öszszehajtott ruha szélessége - kb. 80 cm legyen, magassága azonban ne haladja meg a 60 cm-t, mert leborul a ruhakupacunk. Itt a legegyszerűbb színek szerint rendezni a dolgokat, persze külön a nyáriakat és télieket, az épp használtakat középen és alul, a másik szezonbelieket fölül.

Cipők, kiegészítők

A kiegészítőknek és fehérneműknek szánjunk egy függőleges oszlopot. A fölösleges hajlongást elkerülendő, derékmagasságba kerüljenek a mindennap használt dolgok.
A cipőket elhelyezhetjük a szekrény alsó részében, ha oda tervezünk egy kb. 20 cm magas polcot a szandáloknak, lapos sarkú és félcipőknek, de akkor is kell egy magasabb oszlop a csizmáknak és bakancsoknak, így ideálisabb, ha a cipőink halmaza is függőlegesen helyezkedik el, úgy berendezve, hogy középen és alul legyenek a szezonális lábbelik, s felülre, akár dobozolva kerüljenek az épp nem használt darabok. Ehhez ismernünk kell cipőkészletünket, azaz, hogy mennyi magas és mennyi alacsony polcközt kell hagynunk, hogy mindegyik elférjen anélkül, hogy tönkremenne, megtörne, elhajlana.
A gadrób felső polcain sorakozhatnak a tartalék ágyneműk és huzataik, a vasalni- vagy varrnivalók, célszerűen átlátszó dobozokban, hogy ne kelljen mindet levenni ahhoz, hogy megtaláljuk, amit keresünk.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}