Üvegfal mögött

Üvegfal mögött

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A télikert átmenetet képez a lakás és a kert között. Akinek télikertje van, annak a leghidegebb hónapokban sem kell nélkülöznie a növények közelségét. Egy utazásra hívjuk az olvasót, mely egészen a trópusokig vezet. Mégsem kell messzire mennünk, elég csak átsétálnunk a konyhából… a télikertbe.

 

 

Mindenki tapasztalta már, hogy napsütéses napokon aktívabbak vagyunk, jobb a közérzetünk. A napfény pozitívan befolyásolja lelki állapotunkat. A télikertet nemcsak a növények élvezik, de szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása sem elhanyagolható. Ezt csak fokozza a növények régóta bizonyított rekreációs kihatása: ahol növények vannak, ott kellemesebb a pihenés, nyugodtabb az ember.

 

A télikert a napenergia fokozott hasznosításával hozzájárul az épület hőháztartásának javításához, így a fűtésienergia-megtakarítás is elérhető egy jól tájolt és szakszerűen kivitelezett kert megépítésével. Egy nappaliból nyíló, de nem egybeépült télikert nyáron megőrzi az épület hűvösebb levegőjét, míg hidegben védelmet nyújt a nagyobb hőveszteségekkel szemben. A lakószoba és a télikert közé beépített nagyméretű eltolható üvegfal segítségével rugalmasan kizárhatjuk vagy bebocsáthatjuk a télikert hőnyereségét.

A helykiválasztás szempontjai
Ha a ház északi oldalára építjük a télikertet, kiegyenlített fényviszonyokra számíthatunk. Dolgozósaroknak, házi irodának is alkalmassá válik a helyiség, egyúttal megoldódik a mindig hűvösebb északi oldal szigetelése is.
Keleti oldalú elhelyezésnél a hajnali napsugarak már melegítik a helyiséget, ám délutánra sem melegszik forróra a levegője - így kiegyenlített klímájú lesz a szobánk.
A déli fekvés előnye, hogy egész évben kihasználható a Nap energiája, ám a nyári időszakban a ház déli oldalára épített télikertet árnyékolással kell óvni a túlhevüléstől.
A nyugati tájolású télikertek nagyon melegek, mert a napközben felmelegedett levegő a napsugarak beesési szöge miatt estig tovább forrósodhat. Télen a nap alacsonyan jár, így az alacsony fűtésköltségekhez a kintről jövő természetes fűtés is hozzájárul.
Az északi és keleti oldali tájolású télikerteket a viszonylag kiegyenlítettebb klíma jellemzi. A déli esetén már tapasztalhatunk szélsőségeket is, bár a természetes fény ezt melegíti fel leghamarabb.

Egy kis anyagismeret
A télikertek vázszerkezete készülhet fából, műanyagból, alumíniumból vagy horganyzott acélból. Utóbbi a legerősebb, előbbi a legtermészetesebb hatású. Készüljön bármilyen megoldással is a télikert, ha illeszkedik a környezetébe, funkcionálisan jól működik, tökéletesen kielégíti a vele szemben támasztott igényeket.
Ma már a legritkább esetekben használnak egyrétegű üveget a télikertek borítására. Magas értékkel az ún. reflexiós üvegek rendelkeznek, ezek jelentős mértékben visszaverik a hőhullámokat, és megakadályozzák a télikert túlhevülését. Ha nagyon körültekintően akarunk eljárni, rendeljünk az üvegre betörésvédő fóliát is, így teljes a biztonság.
A héjazat kiválasztásánál a fő szempont a minél jobb fény - és minél kisebb hőáteresztés. Lényeges szempont még a hosszú élettartam, és a könnyű tisztíthatóság.

Tervezéstől a kivitelezésig
A tervezés és engedélyeztetés során meg kell határoznunk, hogy a télikertet mire szeretnénk használni. Ha csak a növények teleltetése a cél, akkor 10-15oC körüli hőmérsékletet kell biztosítanunk. Ha úgynevezett lakótélikertet szeretnénk magunknak, ahol magunk is leülhetünk olvasni, pihengetni a növények közé, a lakásban uralkodó hőmérsékletet kell elérni.
A télikertnél alaposan meg kell terveznünk a fűtést, szellőztetést és az árnyékolást - figyelemmel a növények párologtatására, mert ezek elengedhetetlenek a télikert növényeinek megfelelő mikroklímájához. A téli és forró nyári időszakban nagy odafigyelést igényel a megfelelő hőmérséklet és páratartalom szinten tartása. Az öntözések miatt a télikertben magasabb a levegő páratartalma, mint a lakószobákban. Minél magasabb a hőmérséklet, a levegő annál több vízpárát képes magában tartani, a harmatpont alá süllyedt hőmérsékletnél a víz a leghidegebb helyeken csapódik ki. Ez lehet a fémszerkezet, az üvegfelület, vagy éppen a növények levelei. A kicsapódó vízpára kedvez a kórokozók elszaporodásának, valamint a moszatok megtelepedésének. A párakicsapódást a harmatpont feletti hőmérséklettel tudjuk megakadályozni.
Nem árt, ha a fűtéscsövek körbefutnak az üvegfelületetek alatt, mert így a felszálló meleg levegő annyira felfűti, hogy nem lesz rajtuk párakicsapódás.
Az optimális szellőztetés érdekében úgy helyezzük el az ablakokat, hogy a kereszthuzat és a huzatmentes légcsere is megoldható legyen. Ha módunk van rá, szerezzünk be légcserélő ventilátort.
Míg télen a páratartalommal, addig nyáron a nem kívánt mértékű felmelegedéssel gyűlhet meg a bajunk. A kisebb légtömegű télkertekben a hőmérséklet a közvetlen napfénytől könnyen 60 oC fölé emelkedhet. Ilyen hőmérsékleten a növényi fehérjék denaturálódnak, kicsapódnak, biológiai funkcióikat képtelenek ellátni, és elpusztulnak. Megoldás lehet a belső energiaernyő felszerelése, ami a nap sugarait visszaveri.

Legjobb árnyékolók
Természetes árnyékoló lehet egy-egy fa, amely bizonyos napszakban árnyékot vet télikertünkre. Mivel az örökzöldek télen is árnyékolnak, a legjobb, ha lombhullató fákat ültetünk melléje. Ezek életciklusa optimálisabb télikertünk fényviszonyainak javítására, mert télen nincs rajtuk lomb, nem akadályozzák a napsugarak bejutását, nyáron azonban a legdúsabb a lombozatuk, amikor a legnagyobb szükség van árnyékukra.

Jó tudni
  • A déli tájolású télikert egész évben sok napfényt kap, de nyáron muszáj árnyékolással, szellőztetéssel védeni.
  • A keleti és északi tájolású télikert nappalival való összenyitása kevésbé kockázatos, klímája nem sokban különbözik a ház egészétől.
  • Rakjunk ablakokat a tetőre és az oldalfalakra is. Szellőztetéskor az oldalablakokon beáramlik a kinti, hűvösebb levegő, felül pedig a párával telt, melegebb levegő távozik.
  • A légköbméterre vetített szellőzőfelületek nagyságát és elhelyezését célszerű szakemberrel megállapítani, hogy ne legyen lassú a légcsere, de a légmozgás se keltsen huzatot.
  • Célszerű a télikertek oldalüveg felületeinek legalább az egyharmadát nyithatóan kialakítani a szellőztetés miatt.
  • Fejmagasság fölött csak rétegelt biztonsági üveg építhető be. Így akadályozzuk meg, hogy törés esetén a szilánkok a télikertbe hulljanak.
  • Kényelmes tartózkodásra alkalmatlan a túl kicsi, vagy túl keskeny téli-kert, előbb-utóbb csak növénytároló lesz belőle.
  • A helytakarékosság és a kertkapcsolat érdekében előnyösek a toló- és harmonikaajtók, bár jelentősen megemelik a költségeket.

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}