Vizes hatás

Vizes hatás

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A jó fürdőszoba nemcsak szép, de praktikus is. Még a méretesebb családi házban sem mondhatunk le az optimális térkihasználásról, mindezt pedig csak jól átgondolt, minden lehetőséget számba vevő helykihasználással érhetjük el. Az alábbiakban néhány ötletet adunk a tárolási gondok enyhítésére.

 

 

Örökké rendetlenség van a fürdőszobapolcon, nem férnek el az illatszerek, fogkefék.

 

Cseréljük le a kiöregedett, divatjamúlt polcot! A fürdőnk hangulatát követve az új polc készülhet fémből és üvegből, illetve festett vagy nyers kezelt fából. Készíttessük méretre, hogy a rendelkezésünkre álló teret maximálisan kihasználhassuk. Ne hagyjuk, hogy eluralkodjon a káosz, használjunk fonott kiskosarakat - vagy lezárható tetejű üveghengereket a rúzsok, púderek, ecsetek tárolására. Ha lehet, legyen külön tartójuk a rúzsoknak, külön a szemceruzáknak.

Egy zuhanynak, zuhanytálcának legalább 80×80 cm-nek kell lennie, de 90x90 cm vagy ennél is nagyobb helyigény lép fel, ha nagy testű a zuhanyozni kívánó személy. A zuhany megközelítéséhez kb. 50 cm szabad hely szükséges, valamelyik oldalról.

A hagyományos kád legkisebb elfogadható mérete 160×75 cm. Bármely kád legalább az egyik hosszabbik oldalon 60 cm-es közlekedőfolyosót igényel. Egy kisebb sarokkád 140×140 cm-es helyigényű teret kíván, és ebben már a megközelítés többlettere is benne foglaltatik. (A pezsgőkádak helyigénye általában ennél nagyobb.)


Az ajtóból éppen a vécékagylóra látni.
Ha a hely engedi, készítsünk paravánt vagy térelválasztót, mely térelválasztó egyben tárolóhelyként is funkcionálhat. Készülhet akár csak 10-15 cm mélységű fából vagy gipszkartonból, így még flakonok, illatszerek tárolására is alkalmas lehet. Tükrös ajtóval ellátva tágítja a fürdőszoba méretét. Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a tükör ajtaja ne érjen le a padlóig, mert könnyen belerúghatunk.

Nincs ablak a fürdőszobában, örökké félhomály van.
A hagyományos tükör fölé helyezett fénycső, vagy a műanyag szekrénykébe rejtett 25W-os izzók helyett szereljünk fel inkább falikaros lámpákat, egyet-egyet a tükör mindkét oldalára.

Nagy és kényelmes a fürdőszoba, ám mégis unatkozunk.
Szereltessünk fel a fürdőszobába egy kis tévét vagy mini CD-játszót. Semmi nem lehet kellemesebb, mint egy ellazító fürdőzés, miközben relaxáló zene szól. Ma már olyan tükrök is kaphatók, amelyek üvegén keresztül átlátszik a tévéműsor, ám sminkeléshez, borotválkozáshoz teljes értékű tükörként használhatók.

Nem tudjuk hova letenni a fürdéskor levetett ruhákat.
Segítség lehet egy karosszék vagy egy fonott nádfotel. Ha nincs elegendő helyünk, használhatunk összecsukható széket (pl. filmrendezői szék, kerti teakszék) is, a lényeg, hogy vízálló legyen, mert a fürdőszobában magas a páratartalom.

Unalmas, egyhangú a fürdőszobánk.
Csempésszünk színes tárgyakat a fürdőszobába. Használjunk színes törölközőket, apró kiegészítőket, kombináljuk a rozsdamentes fémet, üveget és műanyagot. Ne alkalmazzunk két-három színnél többet, mert bazári hangulat lesz a fürdődben. A kevesebb több! Használjunk tükröződő, csillogó felszíneket, mert a krómozott felületek és a tükrök nagyítják a teret, világosabbnak, tágasabbnak hat a fürdő.

Igazán egyénit, szokatlant szeretne, de nem tudja mit?
Használjunk olyan tárgyakat, amilyeneket senki nem várna a fürdőszobában. Nézzünk körül a lakásban, irodában, mit lehetne „átcsoportosítani”. Adjunk új funkciót a tárgyaknak (pl. irodai tolltartó hengert fogkefe tartónak, irodai kapocstartó kosárkát szappantartónak, konyhai étkészlettartó fiókbelsőt a hajcsatoknak és fésűknek, stb.

Mi kerüljön a ferde falsík alá a tetőtéri lakásban?
A lehető legmélyebben használjuk ki a tetőteret, és építsünk polcos szekrényt a ferde falsík alá. A polcokra tegyünk fonott kosarakat, amelyekben jól szellőzik a törülköző, és az egyéb ruhanemű.
A nyitott felső szekrény tágítja a teret, csökkenti a bezártság érzetét. Kiválóan használható extra törülközők tárolására, de helyet adhat a parfümöknek is.

Az ajtó befelé nyílik, mögötte kihasználatlan a tér.
Használjuk ki az ajtó mögötti teret, építsünk polcos tárolót. Ha a mélység elegendő, használjuk kisszekrényként. Ha azonban csak 10-15 cm mélységű a tér, akasztós tárolót készíthetünk a fürdőköpenyeknek, míg az előbbin a tiszta törülközőket tárolhatjuk.

Nincs hely a pipereszereknek , szétszórva a mosdó környékét csúfítják.
Használjuk ki a válaszfalakban rejlő lehetőségeket, építsünk be falfülkéket. Ez a könnyűszerkezetes házban a tartógerendák közötti gipszkarton falba akár házilag is beépíthető, ám téglaházakban bontással járhat. A mosdó melletti teret kihasználva kiváló tárolási lehetőséget nyerünk az illatszereknek és a fogmosó poharaknak, tehermentesítve a mosdó pultját.

Nincs hely szennyeskosárnak.
A mosdó alatti térben kiváló megoldás a lebillenő ajtajú tároló, amely egy mozdulattal nyitható és zárható, és eltűnik a szennyes a szemünk elől.

Zuhanyzó vagy fürdőkád?
Kiváló megoldás a kombinált kád-zuhanyfülke kiépítése.

Nincs helye a fürdőlepedőknek és az arctörlőknek.
Használjunk nagyobb törölközőszárító radiátort, ami legyen a mosdó és a zuhany felől is hozzáférhető. Így egy helyen tárolhatók a törülközők, amit mindenhonnan el lehet érni.

Nagyméretű a fürdőszoba, de nincs hangulata.
Építtessünk akváriumot. A neonhalakkal teli medence mindenkit lenyűgöz. Az akvárium talapzatában helyet kaphat a tisztítópumpa, sőt - mérettől függően - helyet adhat a háztartási szereknek, törlő- és felmosórongyoknak, vödröknek.

Végül még egy tanács: vegyünk erőt magunkon, és szabaduljunk meg a kiürült illatszeres üvegektől, tégelyektől.

A fürdőszoba tervezésekor fontos tudnunk, hogy mekkora tér kell a beépítendő tárgyaknak. A mosdó saját igényelt terének szélessége minimum 120 cm. Ha ez megvan, nem verjük be semmibe a könyökünket mosakodás közben. Ahhoz, hogy fölé tudjunk hajolni, a faltól legalább 90 cm távolság szükséges. Sőt, hagynunk kell 30-40 cm helyet a mögöttünk elhaladni kívánó családtagnak is. A vécé és a bidé kényelmes használatához legalább 80 cm szélességű és 110 cm mélységű tér kell.

A kisebb fürdőszobai szekrények mélysége ne legyen kisebb 30-45 cm-nél, s használatukhoz számoljunk még +60 centis manipulációs teret. A polcok méretét a lehetőségek és igények szabják meg. Ha lehet, a mosógépet tegyük ki a fürdőszobából. Ha ez nem megoldható, akkor kalkuláljuk be, hogy a kezelőtérrel együtt legalább 120 cm mélység, és 50-65 cm szélesség a helyigénye.

Az egyes berendezések használatához szükséges terek természetesen átfedhetik egymást. Például a mosdó szabad oldaltere a vécé vagy a bidé fölé nyúlhat, vagy a mosógép is kezelhető a zuhany előteréből. A végleges méret tehát semmiképpen sem a bútorzat mechanikus összeadásából adódik. Kérjük ki képzett lakberendező segítségét, hogy fürdőszobánk ne csak szép, de praktikus és jól kihasznált legyen.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}