Vidéki táj, pesti ecsettel

Autentikus parasztház, vagy modern, vidéki élettér. Sokan úgy gondolják, hogy választaniuk kell a két lehetőség között. Ragaszkodunk a hagyományos hangulatokhoz és formákhoz, másfelől szeretünk kényelmes, praktikusan tervezett, új bútorok között élni – vidéki környezetben is. Miért ne gondolkodhatnánk e kettő ötvözésében – Erre a dilemmára kitűnő válaszokat és megoldásokat adnak a KREA Művészeti Iskola hallgatói.

 

 

Tóth Anita II. éves lakberendező szakos hallgató munkáját választottuk ki, amelyből bemutatunk néhány tervlapot.

 

A kortárs tervezők gyakran nyúlnak tradicionális forrásokhoz, miközben új anyagokkal és funkciókkal kísérleteznek.

 

Egy Balaton-felvidéki parasztház alaprajzából indult ki a tervezés. A cél nem az autentikus, népi környezet megteremtése volt, hanem egy olyan, a népi kultúrán alapuló élettér kialakítása, amely megfelel a modern életvitelnek.

 

Az életterek két jellemző funkciócsoportján keresztül – nappali-konyha és háló-dolgozó szoba – mutatjuk be a Tóth Anita által megtervezett progresszív eklektikát.

 

A vízió nemcsak a berendezési tárgyakra, hanem a tér megkomponálására is kiterjedt. Anita a hajdani szobából és a mellette lévő kamrából olyan nappalit álmodott meg, amelynek része a konyha is.

 

A terekbe olyan tárgyakat választott, amelyekben éppúgy megjelenik a tradicionális ihletésű dizájn, mint a hagyományos népművészeti műremek.
A legősibb motívumok szervesen kapcsolódnak a dizájn tiszta vonalához, szinte mindig a legegyszerűbb geometrikus és növényi formákból merítkeznek.
Az Anita által berendezett nappaliban angol, francia, olasz dizájnerek tapétái, szőnyegei, bútorai és lámpái alkotnak szerves egységet az autentikus magyar párnákkal.
Marcel Wanders csengő formájú kortárs dizájnlámpájának mintavilága tökéletes összhangot mutat a korondi bokállyal és a vásárhelyi tányérral.
Az egykor tisztaszobának használt, ívekkel osztott másik tér két különböző funkció elhelyezésére ad kiváló lehetőséget. A háló-, és dolgozó rész elkülönülését egy falazott térelem teszi hangsúlyossá, amely egyben háttámlájául szolgál az egyszerű szerkezetű ágynak. A térfal tapétája egy kortárs olasz tervező ruhásszekrénye valamint a francia dizájnszőnyeg mintavilága harmonikusan illeszkedik a régi tárgyak stílusának hangulatához.
A merész, de kitűnő társítás folytatódik a tér többi részében is. A dizájnmunkák nagyszerű kiegészítője az eredeti ágyöltözet és a lyukhímzéssel készített régi függöny.
Legyünk bátrak, nyitottak, teremtsük meg egyéni ízlésvilágunkat, és őrizzük meg haladó formában a tradíciót.


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop