Az üveghegyen innen - Mi minden készül üvegből?

Az üveghegyen innen - Mi minden készül üvegből?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az ezredforduló éveire az épületek üvegezett felülete óriási mértékben megnövekedett. Az európai polgári lakosság életének nagyobbik felét zárt térben tölti. Nem meglepő, hogy a természetes fény beengedése hangsúlyossá vált napjaink építészetében.

 

02

 

Az üveg lenyűgöző anyag. Strukturálja a homlokzatokat, az épülettömeget optikailag könnyíti. Fényt és átláthatóságot biztosít. A külső és belső terek egymásba olvadnak, a természet és az épület közötti határok eltűnnek. Az üveg mögött mégis védve érezhetjük magunkat, hiszen a biztonsági üvegek az időjárásnak és a hívatlan vendégeknek egyaránt ellenállnak. Az üveg olyan fényes és pompás megoldásokat kínál, amelyekkel minden más anyagon túltesz. Az átlátszó felületekkel nemcsak a homlokzat, hanem a belső zárt terek is jól tagolhatók.

A ház szeme

A házon megjelenő ajtó, ablak mérete, aránya, formája, anyaga, színe, osztása jelentősen befolyásolja az épület megjelenését. A tervezés során figyelembe kell venni az esztétikai jegyeken kívül a hideg és meleg elleni védekezést, a zajterhelés elleni védelmet, a megfelelően szabályozott légcserét, a biztonságot és betörésvédelmet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ablak az élettartama alatt és majdani kibontása után a környezetet mennyire terheli. A mai és a 20-25 évvel korábban épült házakat vizsgálva azt látjuk, hogy megháromszorozódott az üvegfelületük. Az építtetőben felmerülhet a gondolat: ez a növekedés vajon kifizetődő-e, a nagyobb üvegfelület nem energiapazarló-e. A válasz egyszerű: nem. A mai ablakok hőtechnikai minősége háromszor-négyszer jobb a 25 évvel korábbi rendszereknél.

A ház szeme

A házon megjelenő ajtó, ablak mérete, aránya, formája, anyaga, színe, osztása jelentősen befolyásolja az épület megjelenését. A tervezés során figyelembe kell venni az esztétikai jegyeken kívül a hideg és meleg elleni védekezést, a zajterhelés elleni védelmet, a megfelelően szabályozott légcserét, a biztonságot és betörésvédelmet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ablak az élettartama alatt és majdani kibontása után a környezetet mennyire terheli. A mai és a 20-25 évvel korábban épült házakat vizsgálva azt látjuk, hogy megháromszorozódott az üvegfelületük. Az építtetőben felmerülhet a gondolat: ez a növekedés vajon kifizetődő-e, a nagyobb üvegfelület nem energiapazarló-e. A válasz egyszerű: nem. A mai ablakok hőtechnikai minősége háromszor-négyszer jobb a 25 évvel korábbi rendszereknél.

Télikert

A télikert nemcsak a házban eltöltött időt teszi változatosabbá, hanem a ház építészeti megoldásai is érdekesebbé válnak. Fontos azonban, hogy az üvegtáblák nagyságát és méretét, valamint a tartószerkezet tagolását összhangba hozzuk a ház homlokzati képével. A házzal szerves egységet kell alkotnia. A télikert stabilitását kizárólag megbízható statikai konstrukció garantálja. A legnagyobb szilárdságot az alumínium profilokból, illetve a fából készült szerkezeti kialakítás biztosítja. Télikertbe a többrétegű hőszigetelt üveg a legmegfelelőbb. Minél melegebb a belső üvegtábla, annál jobb a komfortérzetünk, és annál inkább élvezhetjük a télikert előnyeit. A többrétegű, hőszigetelt üvegek megakadályozzák a helyiség túlzott lehűlését, és bizonyos fokig védenek a túlzott felmelegedés ellen is, ha fényvédő üvegről van szó.

Árnyékolók

Az árnyékolók nagy jelentőségűek a külső és belső tér energiamérlege szempontjából, téli és nyári működtetés esetén egyaránt. Nyáron az árnyékolás csökkenti a belső tér melegét, télen viszont csökkenti az épület, a fűtött tér hőveszteségét. Az árnyékolás megoldható építészeti eszközökkel is, gondoljunk az épület tájolásától függő párkányokra, a túlnyújtott ereszekre, vagy egy lodzsa mélységéből adódó árnyékoló hatásra. Az árnyékolás másik módja a speciális szerkezetek, kül- és beltéri árnyékolók használata. A kültéri árnyékoló szerkezetek az épület egészére hatással vannak, így esztétikai szempontokat is vegyünk figyelembe a választáskor. A lényegük mégis csak az, hogy még a legnagyobb forróságban is kellemes hőmérsékleten tartják az árnyékolt helyiséget.

A télikert lényege...

...az üveg. Ahhoz azonban, hogy télen-nyáron azt a páratlan élményt és komfortot nyújtsa, amit elvárunk tőle, válasszuk a legjobb hőmegtartó, többrétegű, biztonsági fóliával ellátott üveget.
A háztól leválasztott, önálló helyiséget képező télikertet legalább 15 négyzetméteres alapterületűre tervezzük. Arra is ügyeljünk, hogy a télikert ne legyen túl keskeny, szélessége legalább 2,5 méter legyen a térérzet miatt.
Az üvegajtó dekoratív, ellenálló és hosszú élettartamú. A vizes helységekben is célszerű választás, hiszen nem vetemedik, nem korhad, nem deformálódik a gőz hatására, és nem szükséges felületkezelni sem.

Üvegbútorok, szaniterek

Asztallapnak, polcnak, bútornak, zuhanykabinnak, mosdókagylónak az edzett biztonsági üveg a legmegfelelőbb. Így súlyos balesetek kerülhetők el, hiszen üvegtörés esetén az üveg éle nem tud komoly sérülést okozni, hisz apró darabokra esik szét (mint a gépkocsi oldalüvege). Az edzett üveg sokkal nehezebben sérül, mint az edzetlen, nyugodtan választhatjuk kisgyermekek közvetlen közelében is.

Üvegmozaik

Üvegmozaik remekművekkel ma már nemcsak középületekben találkozhatunk, hanem otthonainkban is megteremthetjük azt a mesebeli világot, amit ez az anyag képvisel. Színvilága rendkívül széles, formavilága számtalan lehetőséget rejt, értő kezek által akár művészi alkotások is ékesíthetik lakótereinket. A fényhatás mellett a négyzethálós rendszer előnye, hogy sokféleképpen variálható, lehetőséget ad kreatív megoldásokra, formai játékra is. Nemcsak a vizes enteriőrökben alkalmazhatjuk, hanem akár a nappalink, étkezőnk ékeként is.

Üvegtégla

Az üvegtéglát ma már nem csak ablakok helyettesítésére használjuk bevilágítóként, hanem belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbb. Alkalmas egyenes vagy íves falak, ablakok kialakítására, képes a teret nyitottabbá, tágasabbá tenni. Az üvegfalon átszűrődő fény úgy törik meg, hogy a belső tér varázslatos hangulatot, fényjátékot kap. Különleges problémákra is megoldást adhat: oldalhatáron álló épületek szomszéd felé eső falába is beépíthető, nagyobb bevilágító felületet biztosítva, mint az engedélyezhető hagyományos ablak.
Az üvegfal fényáteresztő képessége a téglafal stabilitásával párosul. A színtelen tégla a fény 80 százalékát átengedni, de a színezetteken is átjut a fény 50-60 százaléka. A standard üvegtégla 30 percig tűzálló, de vannak speciális típusok, amelyeknél ez az érték eléri a 120 percet. Nagyon jó hangszigetelő: 40-50 dB léghanggátlással rendelkezik. Az üvegtégla C1 biztonsági besorolású, ami betörésbiztonság szempontjából nagyon jónak értékelhető. A stabilan felrakott üvegtégla gyakorlatilag törhetetlen, így akár előszobába bejárati ajtó mellett is alkalmazhatjuk a természetes fény becsalogatásához. Az üvegtégla hőátbocsátási értéke (k-érték) 2,9, ami a közepesen hőszigetelő ablakok hőátbocsátási követelményének felel meg. Különleges használatra, járófelületek építésére is készül üvegtégla. Az ilyen elemekből épített szerkezet 400 kg/négyzetméter  megosztó terhelést bír el.

Üvegfal

Gyakran használjuk az üvegfalat beltéri válaszfal kialakítására, mert úgy osztja ketté el a helyiségeket, hogy nem töri meg a teret, és átengedi a fényt. Az üvegfal lehet víztiszta átlátszó, amely elegáns és modern, de ha csak a fényt szeretnénk átengedni, választhatunk a savmart, azaz matt, opálüvegek közül, de készíthetünk egyedi mintázatú, homokfúvott vagy tifanny üvegfalat is.

Üvegtárgyak

Szeretjük az üvegtárgyakat, mert a törékenységet ötvözik az erővel, mert praktikusak és dekoratívak. Érdemes egyedi, míves üvegtárgyat is hazavinnünk, hogy egyedi karaktert kölcsönözzünk az enteriőrnek.

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}