Az üveghegyen innen - Mi minden készül üvegből?

Az üveghegyen innen - Mi minden készül üvegből?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az ezredforduló éveire az épületek üvegezett felülete óriási mértékben megnövekedett. Az európai polgári lakosság életének nagyobbik felét zárt térben tölti. Nem meglepő, hogy a természetes fény beengedése hangsúlyossá vált napjaink építészetében.

 

02

 

Az üveg lenyűgöző anyag. Strukturálja a homlokzatokat, az épülettömeget optikailag könnyíti. Fényt és átláthatóságot biztosít. A külső és belső terek egymásba olvadnak, a természet és az épület közötti határok eltűnnek. Az üveg mögött mégis védve érezhetjük magunkat, hiszen a biztonsági üvegek az időjárásnak és a hívatlan vendégeknek egyaránt ellenállnak. Az üveg olyan fényes és pompás megoldásokat kínál, amelyekkel minden más anyagon túltesz. Az átlátszó felületekkel nemcsak a homlokzat, hanem a belső zárt terek is jól tagolhatók.

A ház szeme

A házon megjelenő ajtó, ablak mérete, aránya, formája, anyaga, színe, osztása jelentősen befolyásolja az épület megjelenését. A tervezés során figyelembe kell venni az esztétikai jegyeken kívül a hideg és meleg elleni védekezést, a zajterhelés elleni védelmet, a megfelelően szabályozott légcserét, a biztonságot és betörésvédelmet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ablak az élettartama alatt és majdani kibontása után a környezetet mennyire terheli. A mai és a 20-25 évvel korábban épült házakat vizsgálva azt látjuk, hogy megháromszorozódott az üvegfelületük. Az építtetőben felmerülhet a gondolat: ez a növekedés vajon kifizetődő-e, a nagyobb üvegfelület nem energiapazarló-e. A válasz egyszerű: nem. A mai ablakok hőtechnikai minősége háromszor-négyszer jobb a 25 évvel korábbi rendszereknél.

A ház szeme

A házon megjelenő ajtó, ablak mérete, aránya, formája, anyaga, színe, osztása jelentősen befolyásolja az épület megjelenését. A tervezés során figyelembe kell venni az esztétikai jegyeken kívül a hideg és meleg elleni védekezést, a zajterhelés elleni védelmet, a megfelelően szabályozott légcserét, a biztonságot és betörésvédelmet. Az sem elhanyagolható szempont, hogy egy ablak az élettartama alatt és majdani kibontása után a környezetet mennyire terheli. A mai és a 20-25 évvel korábban épült házakat vizsgálva azt látjuk, hogy megháromszorozódott az üvegfelületük. Az építtetőben felmerülhet a gondolat: ez a növekedés vajon kifizetődő-e, a nagyobb üvegfelület nem energiapazarló-e. A válasz egyszerű: nem. A mai ablakok hőtechnikai minősége háromszor-négyszer jobb a 25 évvel korábbi rendszereknél.

Télikert

A télikert nemcsak a házban eltöltött időt teszi változatosabbá, hanem a ház építészeti megoldásai is érdekesebbé válnak. Fontos azonban, hogy az üvegtáblák nagyságát és méretét, valamint a tartószerkezet tagolását összhangba hozzuk a ház homlokzati képével. A házzal szerves egységet kell alkotnia. A télikert stabilitását kizárólag megbízható statikai konstrukció garantálja. A legnagyobb szilárdságot az alumínium profilokból, illetve a fából készült szerkezeti kialakítás biztosítja. Télikertbe a többrétegű hőszigetelt üveg a legmegfelelőbb. Minél melegebb a belső üvegtábla, annál jobb a komfortérzetünk, és annál inkább élvezhetjük a télikert előnyeit. A többrétegű, hőszigetelt üvegek megakadályozzák a helyiség túlzott lehűlését, és bizonyos fokig védenek a túlzott felmelegedés ellen is, ha fényvédő üvegről van szó.

Árnyékolók

Az árnyékolók nagy jelentőségűek a külső és belső tér energiamérlege szempontjából, téli és nyári működtetés esetén egyaránt. Nyáron az árnyékolás csökkenti a belső tér melegét, télen viszont csökkenti az épület, a fűtött tér hőveszteségét. Az árnyékolás megoldható építészeti eszközökkel is, gondoljunk az épület tájolásától függő párkányokra, a túlnyújtott ereszekre, vagy egy lodzsa mélységéből adódó árnyékoló hatásra. Az árnyékolás másik módja a speciális szerkezetek, kül- és beltéri árnyékolók használata. A kültéri árnyékoló szerkezetek az épület egészére hatással vannak, így esztétikai szempontokat is vegyünk figyelembe a választáskor. A lényegük mégis csak az, hogy még a legnagyobb forróságban is kellemes hőmérsékleten tartják az árnyékolt helyiséget.

A télikert lényege...

...az üveg. Ahhoz azonban, hogy télen-nyáron azt a páratlan élményt és komfortot nyújtsa, amit elvárunk tőle, válasszuk a legjobb hőmegtartó, többrétegű, biztonsági fóliával ellátott üveget.
A háztól leválasztott, önálló helyiséget képező télikertet legalább 15 négyzetméteres alapterületűre tervezzük. Arra is ügyeljünk, hogy a télikert ne legyen túl keskeny, szélessége legalább 2,5 méter legyen a térérzet miatt.
Az üvegajtó dekoratív, ellenálló és hosszú élettartamú. A vizes helységekben is célszerű választás, hiszen nem vetemedik, nem korhad, nem deformálódik a gőz hatására, és nem szükséges felületkezelni sem.

Üvegbútorok, szaniterek

Asztallapnak, polcnak, bútornak, zuhanykabinnak, mosdókagylónak az edzett biztonsági üveg a legmegfelelőbb. Így súlyos balesetek kerülhetők el, hiszen üvegtörés esetén az üveg éle nem tud komoly sérülést okozni, hisz apró darabokra esik szét (mint a gépkocsi oldalüvege). Az edzett üveg sokkal nehezebben sérül, mint az edzetlen, nyugodtan választhatjuk kisgyermekek közvetlen közelében is.

Üvegmozaik

Üvegmozaik remekművekkel ma már nemcsak középületekben találkozhatunk, hanem otthonainkban is megteremthetjük azt a mesebeli világot, amit ez az anyag képvisel. Színvilága rendkívül széles, formavilága számtalan lehetőséget rejt, értő kezek által akár művészi alkotások is ékesíthetik lakótereinket. A fényhatás mellett a négyzethálós rendszer előnye, hogy sokféleképpen variálható, lehetőséget ad kreatív megoldásokra, formai játékra is. Nemcsak a vizes enteriőrökben alkalmazhatjuk, hanem akár a nappalink, étkezőnk ékeként is.

Üvegtégla

Az üvegtéglát ma már nem csak ablakok helyettesítésére használjuk bevilágítóként, hanem belső térformálóként, díszítésként is egyre népszerűbb. Alkalmas egyenes vagy íves falak, ablakok kialakítására, képes a teret nyitottabbá, tágasabbá tenni. Az üvegfalon átszűrődő fény úgy törik meg, hogy a belső tér varázslatos hangulatot, fényjátékot kap. Különleges problémákra is megoldást adhat: oldalhatáron álló épületek szomszéd felé eső falába is beépíthető, nagyobb bevilágító felületet biztosítva, mint az engedélyezhető hagyományos ablak.
Az üvegfal fényáteresztő képessége a téglafal stabilitásával párosul. A színtelen tégla a fény 80 százalékát átengedni, de a színezetteken is átjut a fény 50-60 százaléka. A standard üvegtégla 30 percig tűzálló, de vannak speciális típusok, amelyeknél ez az érték eléri a 120 percet. Nagyon jó hangszigetelő: 40-50 dB léghanggátlással rendelkezik. Az üvegtégla C1 biztonsági besorolású, ami betörésbiztonság szempontjából nagyon jónak értékelhető. A stabilan felrakott üvegtégla gyakorlatilag törhetetlen, így akár előszobába bejárati ajtó mellett is alkalmazhatjuk a természetes fény becsalogatásához. Az üvegtégla hőátbocsátási értéke (k-érték) 2,9, ami a közepesen hőszigetelő ablakok hőátbocsátási követelményének felel meg. Különleges használatra, járófelületek építésére is készül üvegtégla. Az ilyen elemekből épített szerkezet 400 kg/négyzetméter  megosztó terhelést bír el.

Üvegfal

Gyakran használjuk az üvegfalat beltéri válaszfal kialakítására, mert úgy osztja ketté el a helyiségeket, hogy nem töri meg a teret, és átengedi a fényt. Az üvegfal lehet víztiszta átlátszó, amely elegáns és modern, de ha csak a fényt szeretnénk átengedni, választhatunk a savmart, azaz matt, opálüvegek közül, de készíthetünk egyedi mintázatú, homokfúvott vagy tifanny üvegfalat is.

Üvegtárgyak

Szeretjük az üvegtárgyakat, mert a törékenységet ötvözik az erővel, mert praktikusak és dekoratívak. Érdemes egyedi, míves üvegtárgyat is hazavinnünk, hogy egyedi karaktert kölcsönözzünk az enteriőrnek.

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Magyar Zene Háza – Európa legjobb középülete

Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. Európa legjobb középületének díját kapta a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló Magyar Zene Háza a világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenyén, az International Property Awards-on, s ezzel a beruházás a világ legjobbjának járó díj esélyesei közé is bekerült. A 26 éves International Property Awards nemzetközi verseny neves szakmai díját nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítélte oda tíz különböző kategóriában a Londonban megrendezett ceremónián. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Magyar Zene Háza épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének. A kontinens legkiválóbbjaként pedig a világ 10 régiójának kategóriagyőzteseivel együtt jelölték a “World’s Best” díjra is, amelyről december 2-án dönt a zsűri. A Liget Budapest Projekt újabb nemzetközileg is egyedülálló fejlesztése került a világ legjobbjai közé. „Az új zenei ismeretterjesztő központ, amely egyben Budapest egyik ikonikus épülete is lesz, 2021 végén nyitja meg kapuit a látogatók előtt. A világhírű japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett különleges épület, amely az egykori Hungexpo irodaházak helyén jön létre. Az épület háromnegyed éven belül szerkezetkész lesz” – hangsúlyozta Sághi Attila, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese. A Magyar Zene Háza a gazdag magyar zenei hagyományt viszi közelebb minden hazai és külföldi látogatójához a 21. századi technikán alapuló interaktív kiállításokkal, zenepedagógiai műhelyekkel, zenei és a zenéhez kötődő eseményekkel és az egykori zenepavilonok hangulatát idéző szabadtéri koncertekkel. Az épület a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében kap helyet, a hajdan volt, évekig használaton kívüli lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. Az eddig a látogatók elől elzárt, 10.000 négyzetméter nagyságú területen épül fel a mintegy 3.000 négyzetméter alapterületű új intézmény, így többezer négyzetméternyi, megújított zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók. A világhírű építész környezetbarát épülete kifejezetten törekszik arra, hogy a külső és belső tér között teremtett folytonossággal, harmonikus átmenetet alakítson ki a természetes és a mesterséges környezet között, és hogy egyben maximálisan szolgálja a ház egyedi funkciójából fakadó igényeket. Sou Fujimoto, a Magyar Zene Háza tervezője hangsúlyozta: „A Liget Budapest Projekt kivételes fejlesztés, és példaként szolgálhat a jövő városfejlesztői számára, hiszen a zöld és az épített környezet kivételes összhangját valósítja meg.” Mint mondta, nagyon izgalmas feladat volt megtervezni az épületet, mivel itt nem csak egy épületet hozunk létre, hanem aktiváljuk a park élményt is a házban. Stuart Shield, az International Property Awards elnöke kiemelte: „A Liget Budapest Projekt Európa legjelentősebb kulturális beruházása, amelynek során a nemzetközi mezőnyben is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósul meg. Nagy örömünkre szolgál, hogy a Néprajzi Múzeum tavalyi sikere után a projekt az idén ismét eredményesen szerepel az International Property Awards széleskörű nemzetközi megmérettetésen.” A rangos elismerés nem az első nemzetközi siker, amely a Városliget megújítása kapcsán született. A nemzetközi figyelem tavaly is Európa legnagyobb kulturális beruházására irányult, mert az új Néprajzi Múzeum nemcsak Európa legjobbja, hanem a világ legjobb középülete lett az International Property Awards-on, sőt a World’s Best Architecture különdíjat is elnyerte. 2017-ben Cannes-ban, a MIPIM ingatlanszakmai kiállításon és vásáron a Liget Budapest Projekt a legnagyobb és legátfogóbb fejlesztéseket bemutató Best Futura Mega Project kategóriában Európa legjobb városfejlesztési nagyprojektjeként bizonyult a legjobbnak. A Liget Budapest Projekt tervezése során az első pillanattól kezdve az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósuljon meg, egy vonzóbb városi parkot vehessenek majd birtokba az idelátogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit az európai kulturális térképen. Nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít. www.ligetbudapest.hu  

Megújul a Lánchíd és környéke

A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. A tervek szerint novemberben kezdődhetnek meg a Lánchíd, a Széchenyi István tér alatti villamos-közúti aluljáró, valamint a budai váralagút felújítási munkálatai, amelyet várhatóan 23 milliárd 366 millió forintból valósítanak meg. Az elfogadott javaslat szerint a Lánchidat 12 milliárd 146 millió forintból, a Széchenyi István tér alatti aluljárót 5 milliárd 220 millióból, a budai váralagutat 6 milliárd forintból újítják fel. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Hidak és Szerkezetek Tanszékének vizsgálata szerint a járda szélesítése a láncok jelentős statikai megerősítését és ezzel együtt jelentős többletköltséget indukált volna, ezért a járdák felújítása a jelenlegivel azonos módon, 2,2 méter szélességben valósul meg, az e célra megállapított egymilliárd forint többletköltséget pedig a kormány visszaadta a hídhoz kapcsolódó, környező közterületek rekonstrukciójára és fejlesztésére a Duna mindkét partján. Ennek keretében a Pest – Buda vonalban tervezett gyalogosfolyosót is kialakítják. A Lánchídon a felújítást követően nem lehet kerékpárral közlekedni, de a felújított Alagútban mindkét irányban külön biciklisáv készül, így a hangzavar nem akadályozza egymás közlekedését. A jellegzetes mozaikburkolatot visszabontják, az alapot megerősítik és új mozaikot építenek, a szellőzést ventilátorok segítik. Mivel a Lánchíd és az Alagút is UNESCO Világörökség oltalma alatt áll, a látványon nem változtathatnak: visszaépítik a világháború utáni helyreállításkor elhagyott láncdobokat, eredeti helyére kerül Sina báró és gróf Széchenyi István címerpajzsa is. A közvilágítást ledesre cserélik, az eredetileg háromágú kandelábereket újragyártják, hogy a világháború előtti pompájukban ragyogjanak. A teljes, több elemből álló rekonstrukciót 2022. május 31-ig be kívánják befejezni.  

Nemzeti Hauszmann Program

Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Az elmúlt több mint hatvan évben a budai Vár kiszakadt a város szövetéből, egyfajta díszletté vált. A Várkapitányság Zrt. irányításával zajló Nemzeti Hauszmann Program célja, hogy a budai Vár több legyen, mint turisztikai látványosság, ezért „a világ legszebb fővárosának legszebb városrészét” visszaadják a magyar embereknek. Ennek érdekében először rendbe teszik a várbeli utakat, sétányokat, várfalakat, parkokat és kerteket. Az Orbán-kormány több határozatában határozta meg Nemzeti Hauszmann Terv név alatt a budai Várnegyed megújításáért indított tízéves, átfogó rekonstrukciós programot. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében újjáépült a budai várpalota több része is: a Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület, a Stöckl-lépcső és a Szent István-termet is restaurálják. A következő hároméves fejlesztési ciklusban megindul a Várnegyed 1945 után lerombolt épületeinek újratervezése és a Budavári Palota teljes építészeti "átvilágítása". Megvalósul a Palota út és a Csikós-, Hunyadi udvar közötti terület akadálymentesítése, továbbá északi irányban egy új, több száz férőhelyes mélygarázs is épül. A Szent István-terem 2021. augusztus 20-án nyílik meg a közönség előtt, a Főőrségi épületet és a korábban teljesen lerombolt Lovardát idén nyáron át is adják. A vár látogatói a Hunyadi-udvarról is megközelíthető főőrségi épület szolgáltatásait élvezhetik először, hiszen a Lovarda körül egy ideig még zajlanak az akadálymentesítési munkák. A Dísz tér déli fele a kormány döntése értelmében újra régi fényében tündökölhet, a tér helyreállítása után pedig a Szent György tér krisztinavárosi oldalán lévő rommező is eltűnhet, az egykori királyi külügyminiszté¬rium épülete pedig korhű külsővel, de modern belsővel, irodaházként születik újjá. {igallery id=4799|cid=1043|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}