A legdivatosabb burkolatok

A legdivatosabb burkolatok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legyen szó csöppnyi panellakásról vagy többszintes családi házról, a harmónia és a praktikum mindennek a kulcsa. Az összhang megteremtésében, a kellemes élettér kialakításában a hideg- és melegburkolatoknak kitüntetett szerepük van. A legdivatosabbakat melegen ajánlom a figyelmükbe.

 

04

 

nemesburkolat

Gránit, márvány, mészkő. Évezredek óta használja az építészet a természetből kihasított táblákat különbözőképpen megmunkált állapotban. Ma is kedvelt a felcsiszolt, illetve a matt változat. Felhasználásuk a lépcsőháztól a konyhapultig nagy spektrumot jár be. Hátránya a tisztán tarthatóság: nem szintetikus anyag, így impregnáló szerrel védeni kell a felületüket, hogy ellenállóbbak legyenek a kiömlő folyadékkal, a szennyeződésekkel szemben.
Újdonság a vékonyra csiszolt rajzolatos átvilágított gránitlap. Falbetétek, pultok, oszlopok dekorálására kitűnő.

Az üveg felhasználásának izgalmas lehetőségeit a 21. században is tovább feszegetik a dizájnerek. Az üvegmozaik falburkolatként már ismert utat járt be a világon. Arany- és bronzfüsttel színezve hallatlanul elegánssá varázsolja a fürdők, kupolák, csarnokok terét. Az üveg a szivárvány minden színére festhető, nagyon szép, magas fényű tükörhatás érhető el vele.
Újdonság az edzett, színezett üvegfront a bútorokon.

természetes kövek

Régebben főleg homlokzatra, lábazatra került, ma a beltérben is kedvelt: hangulati elemként dekorálunk velük oszlopokat, falsávokat, kandallót. Soroltan vagy panelre felrögzítve (25x50 cm) is forgalmazzák, lényegesen megkönnyítve a felrakást. Kedveltek a rusztikus mészkő bázisú homokkövek, elegáns hatást pedig a kissé csillogó kvarcittal érünk el. Zárt fugával ragasszuk fel e köveket.
Újdonság a csillám-, illetve a bronzpala: a megszokott, fakó színeket meghazudtolva fémesen csillognak. Lekezelt felületén a természetes natúr színek erőteljesebbé válnak.greslap

greslap

magas hőfokon nagy nyomáson préselt porcelán, keverve kő- vagy más újrahasznosított őrleménnyel. Járófelületre és falra egyaránt kerülhet, kitűnő kopásállósága, fagyállósága miatt kültéren is megállja a helyét. Rendkívül szép nagy felületen lerakva. Széles mérettartományban, a legkisebb mozaiktól 180 centiméteres nagyságig megtalálható, színskálája kimeríthetetlen.Figyelem! A felcsiszolt, fényes lap csúszásveszélyes. A nagy igénybevételnek kitett teret anyagában színezett járólappal burkoljuk. Ügyeljünk a helyes fugaméretekre, élcsiszolástól függően, zárt fugával csak jól előkészített, tükörsima felületet burkolhatunk. A greslap flexi ragasztóval padlófűtés fölé is lerakható.
Újdonság a 3 milliméter lapvastagságú greslap, amely a régi burkolatra közvetlenül ragasztható.

szőnyeg

Kő vagy parketta, a szőnyeg mindig napirendre kerül. A textília arra hivatott, hogy segítségükkel otthonunkat melegebbé, színesebbé tegyük. A szőnyeg a környezetében megjelenő, akár mintás textíliákkal szép harmóniát alkothat. Tapasztalatom szerint kedveltebb a minta nélküli, színekben tobzódó, magasabb „szőrű” szőnyeg. Hálószobában továbbra is népszerű a finom, sűrű szövésű, természetes anyagból készült padlószőnyeg. Lerakása előtt ellenőrizzük a padló szintjét, mert ha túl magas, akadályozhatja az ajtónyitást.
Különlegességként iparművészeink egyedi tervezésű fali kárpitjaival is burkolhatunk falfelületeket.

linóleum, parafa

A parafa régóta kedvelt burkolóanyag. Gyerekszobába kitűnő választás, mivel jól kezelhető, antiallergén, és puhaságot kölcsönöz a szobának. A skandináv stílus elkötelezettjei hangulati elemként vagy betéteknek falra is rakhatják. A linóleum, a jól értelmezett felhasználhatóságát nézve, kiváló burkolati anyaga lehet plázáknak, üzleteknek, szórakozóhelyek, fitnesztermeknek. Előnye a nagy kopásállóság, tisztán tarthatóság, mintázatok megjelenítése akár bonyolultabb, íves betétekkel.
Újdonság az anyagában csillogó kő- vagy tükörzúzalékkal megszórt felület.

svédpadló

Miért is oly sikeres a faburkolat, ezen belül is a kész felületkezelt klikkes rendszerű padló? Mert legyen pácolt vagy natúr színű, a fa melegséget, otthonosságot nyújt. A modern térnek jól áll a hosszabb, szélesebb padló. A szépségért cserébe a fát ápolnunk kell, mert sérülékeny, ráadásul minél sötétebb és fényesebb a felülete, annál kényesebb. A padló padlófűtésre is alkalmazható, 1,4 centiméter vastagságig.
Újdonság a kemény lakk felülettel bevont parketta, amely tükörfényt ad a fának. A tűsarkú cipő sem sérti.

laminált padló

Fénykorát éli ma a nappali, étkező és konyha egy térben való elhelyezése. Ahhoz, hogy tereinket ne szabdaljuk fel burkolatváltásokkal, kiváló a laminált padló a jobb karban tarthatósága, keménysége, mégis esztétikus látványa miatt. A vizet e burkolat sem szereti, és érdemes a kopásállóságot és UV szűrést is figyelni a választás során. Előnye még, hogy színes, akár kék vagy rózsaszín változatban is létezik.
Újdonság a 3D színes dekorparketta.

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.