A legdivatosabb burkolatok

A legdivatosabb burkolatok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Legyen szó csöppnyi panellakásról vagy többszintes családi házról, a harmónia és a praktikum mindennek a kulcsa. Az összhang megteremtésében, a kellemes élettér kialakításában a hideg- és melegburkolatoknak kitüntetett szerepük van. A legdivatosabbakat melegen ajánlom a figyelmükbe.

 

04

 

nemesburkolat

Gránit, márvány, mészkő. Évezredek óta használja az építészet a természetből kihasított táblákat különbözőképpen megmunkált állapotban. Ma is kedvelt a felcsiszolt, illetve a matt változat. Felhasználásuk a lépcsőháztól a konyhapultig nagy spektrumot jár be. Hátránya a tisztán tarthatóság: nem szintetikus anyag, így impregnáló szerrel védeni kell a felületüket, hogy ellenállóbbak legyenek a kiömlő folyadékkal, a szennyeződésekkel szemben.
Újdonság a vékonyra csiszolt rajzolatos átvilágított gránitlap. Falbetétek, pultok, oszlopok dekorálására kitűnő.

Az üveg felhasználásának izgalmas lehetőségeit a 21. században is tovább feszegetik a dizájnerek. Az üvegmozaik falburkolatként már ismert utat járt be a világon. Arany- és bronzfüsttel színezve hallatlanul elegánssá varázsolja a fürdők, kupolák, csarnokok terét. Az üveg a szivárvány minden színére festhető, nagyon szép, magas fényű tükörhatás érhető el vele.
Újdonság az edzett, színezett üvegfront a bútorokon.

természetes kövek

Régebben főleg homlokzatra, lábazatra került, ma a beltérben is kedvelt: hangulati elemként dekorálunk velük oszlopokat, falsávokat, kandallót. Soroltan vagy panelre felrögzítve (25x50 cm) is forgalmazzák, lényegesen megkönnyítve a felrakást. Kedveltek a rusztikus mészkő bázisú homokkövek, elegáns hatást pedig a kissé csillogó kvarcittal érünk el. Zárt fugával ragasszuk fel e köveket.
Újdonság a csillám-, illetve a bronzpala: a megszokott, fakó színeket meghazudtolva fémesen csillognak. Lekezelt felületén a természetes natúr színek erőteljesebbé válnak.greslap

greslap

magas hőfokon nagy nyomáson préselt porcelán, keverve kő- vagy más újrahasznosított őrleménnyel. Járófelületre és falra egyaránt kerülhet, kitűnő kopásállósága, fagyállósága miatt kültéren is megállja a helyét. Rendkívül szép nagy felületen lerakva. Széles mérettartományban, a legkisebb mozaiktól 180 centiméteres nagyságig megtalálható, színskálája kimeríthetetlen.Figyelem! A felcsiszolt, fényes lap csúszásveszélyes. A nagy igénybevételnek kitett teret anyagában színezett járólappal burkoljuk. Ügyeljünk a helyes fugaméretekre, élcsiszolástól függően, zárt fugával csak jól előkészített, tükörsima felületet burkolhatunk. A greslap flexi ragasztóval padlófűtés fölé is lerakható.
Újdonság a 3 milliméter lapvastagságú greslap, amely a régi burkolatra közvetlenül ragasztható.

szőnyeg

Kő vagy parketta, a szőnyeg mindig napirendre kerül. A textília arra hivatott, hogy segítségükkel otthonunkat melegebbé, színesebbé tegyük. A szőnyeg a környezetében megjelenő, akár mintás textíliákkal szép harmóniát alkothat. Tapasztalatom szerint kedveltebb a minta nélküli, színekben tobzódó, magasabb „szőrű” szőnyeg. Hálószobában továbbra is népszerű a finom, sűrű szövésű, természetes anyagból készült padlószőnyeg. Lerakása előtt ellenőrizzük a padló szintjét, mert ha túl magas, akadályozhatja az ajtónyitást.
Különlegességként iparművészeink egyedi tervezésű fali kárpitjaival is burkolhatunk falfelületeket.

linóleum, parafa

A parafa régóta kedvelt burkolóanyag. Gyerekszobába kitűnő választás, mivel jól kezelhető, antiallergén, és puhaságot kölcsönöz a szobának. A skandináv stílus elkötelezettjei hangulati elemként vagy betéteknek falra is rakhatják. A linóleum, a jól értelmezett felhasználhatóságát nézve, kiváló burkolati anyaga lehet plázáknak, üzleteknek, szórakozóhelyek, fitnesztermeknek. Előnye a nagy kopásállóság, tisztán tarthatóság, mintázatok megjelenítése akár bonyolultabb, íves betétekkel.
Újdonság az anyagában csillogó kő- vagy tükörzúzalékkal megszórt felület.

svédpadló

Miért is oly sikeres a faburkolat, ezen belül is a kész felületkezelt klikkes rendszerű padló? Mert legyen pácolt vagy natúr színű, a fa melegséget, otthonosságot nyújt. A modern térnek jól áll a hosszabb, szélesebb padló. A szépségért cserébe a fát ápolnunk kell, mert sérülékeny, ráadásul minél sötétebb és fényesebb a felülete, annál kényesebb. A padló padlófűtésre is alkalmazható, 1,4 centiméter vastagságig.
Újdonság a kemény lakk felülettel bevont parketta, amely tükörfényt ad a fának. A tűsarkú cipő sem sérti.

laminált padló

Fénykorát éli ma a nappali, étkező és konyha egy térben való elhelyezése. Ahhoz, hogy tereinket ne szabdaljuk fel burkolatváltásokkal, kiváló a laminált padló a jobb karban tarthatósága, keménysége, mégis esztétikus látványa miatt. A vizet e burkolat sem szereti, és érdemes a kopásállóságot és UV szűrést is figyelni a választás során. Előnye még, hogy színes, akár kék vagy rózsaszín változatban is létezik.
Újdonság a 3D színes dekorparketta.

 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Átadták a Nemzeti Táncszínházat

Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. Az évek óta tartó nagyszabású kulturális beruházásokkal Budapest immár Európa egyik kulturális ékkövévé vált, és hol van még a sor vége – Operaház, Nemzeti Múzeum kertje, Liget Projekt. A Millenáris Parkban most átadott Nemzeti Táncszínház nemcsak a magyar táncszakma számára jelent mérföldkövet, befogadó otthona lesz a teljes hazai és nemzetközi táncművészetnek. A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központjaként 2001 óta szolgálja a magyar kultúrát, befogadó színházként az intézmény közel negyven magyar, professzionális társulattal dolgozik együtt. A néptáncon át a klasszikus balettig, a társas tánctól a kortárs táncon keresztül az interaktív gyermekelőadásokig, műfaji sokszínűséggel kívánja fenntartani a táncszínházba járó közönség érdeklődését. Évente közel 300 előadást mutatnak be, hazai előadásaik éves nézőszáma megközelíti a százezer főt. A közel hétezer négyzetméteres Nemzeti Táncszínházat ZDA Zoboki Építésziroda tervei alapján a Millenáris Park E épületében, a volt GANZ művek egykori ipari épületéből alakították ki, új főhomlokzattal és előcsarnokkal. A beruházás munkái 2014-ben kezdődtek, a kivitelezésre kiírt legjobb pályázatot a ZÁÉV Építőipari Zrt. nyújtotta be. A beruházás összköltsége 4.6 milliárd forint volt. A beruházás során létrehoztak egy 368 főt befogadó nagytermet, 120 fős kistermet, két próbatermet, kamaratermet, valamint a hozzá kapcsolódó kiszolgáló helyiségeket és öltözőket. Az épületben helyet kapott még egy hangstúdió is, és egy szezontól függetlenül folyamatosan nyitva tartó kávézó. A napjaink legmodernebb technikai elvárásainak megfelelő, kifejezetten táncelőadásokra tervezett épület nagytermében speciális színpadot és mobil nézőteret alakítottak ki, Red Dot Design-díjas székekkel. A tervezők célja kettős volt: egyrészt kiemelni a meglévő ipari műemléképület erényeit, másrészt úgy alakítani át a teret, hogy az megfeleljen a táncszakma szerteágazó jelenlegi és jövőbeli igényeinek is. Az egybefüggő, pillérek nélküli előcsarnok felett kapott helyet a térben lebegő kisterem. A különleges mérnöki megoldásnak köszönhetően a terem csonka kúpként lóg be az előcsarnok fölé: a termet tartó 1500 tonnás vasbeton szerkezethez közel 200 tonna betonacélt építettek be, a tartók geometriáját finoman lekövető fa-álmennyezet pedig 13 ezer darab faelem felhasználásával készült. Fotó forrása: Hlinka Zsolt {igallery id=4799|cid=1011|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

A Közlekedési Múzeum új épülete

A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A Közlekedési Múzeum új helyszínén, a kőbányai volt Északi Járműjavítóban hirdették ki a nemzetközi építészeti tervpályázat eredményét, amelyre 13 magyar és külföldi pályamű érkezett, és az első díjat a világhírű amerikai Diller Scofidio + Renfro építésziroda "komplex, a terület ipari örökségét izgalmasan ellenpontozó, korszerű kiállítótereket és magas minőségű szabadtereket létrehozó" terve nyerte el. A kormány döntése értelmében a Közlekedési Múzeum régi városligeti épülete újjáépítését követően a Magyar Innováció Házának ad majd otthont, az ország egyik leglátogatottabb múzeumának számító Közlekedési Múzeum új épületét pedig a volt Északi Járműjavító Dízelcsarnokának bővítésével hozzák létre. A terület közvetlenül kapcsolódik az egykori járműjavító úgynevezett Eiffel-csarnokában már épülő Opera Műhelyházhoz. E két beruházás együttesen Budapest legnagyobb barnamezős kulturális városfejlesztése, amely a mintegy hét hektáron megvalósuló programjával alapvetően változtatja meg a Kőbánya és a belváros közötti jelenlegi rozsdaövezetet, és néhány év alatt új közösségi és kulturális központtá alakul át. A legkorszerűbb kiállítástechnológiával újjáépített üzemcsarnok különleges helytörténeti és építészeti emlék marad, ám ezzel a funkcióváltással véglegesen bekapcsolódik a főváros vérkeringésébe és Budapestet a nemzetközi múzeumi élet élvonalába helyezi. A pozitív változás a környező városrészek felértékelődését is magával hozza, ami hosszú távon előmozdíthatja Kőbánya egészének megújulását. További fontos cél volt, hogy a múzeum ne csak a családoknak szóljon, hanem szakértőknek is - jegyezte meg. Kristin Feireiss azt mondta: a nyertes pályamű egy olyan kiemelkedő alkotás, amely egyesíti egyetlen épületkomplexumon belül a történelmet, a jelent és a jövőt. A szintén zsűritag Pieter Jonckers, a belga nemzeti vasúti múzeum igazgatója úgy fogalmazott: a nyertes terv lenyűgözte őket, "bátorságot mutatott, nyíltságot, ambíciót, becsvágyat, valamint vízióval is rendelkezett". Budapest, Magyarország és a világ megérdemli ezt a múzeumot, amely "elképesztő, lélegzetelállító hely lesz" - jelentette ki. Képek forrása: Diller Scofidio {igallery id=4799|cid=1016|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Miért lelkesedünk 2019-ben?

Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Az Ambiente trend előrejelzéseit évről évre világméretű kutatások előzik meg. Az enteriőr dizájn fejlődését e trendek felismerése, a színek, stílusok, anyagok és az ezekhez társuló érzetek meghatározása nagyban befolyásolja. Mi ezért látogattunk el idén is a frankfurti Ambiente 2019 kiállításra. Napról napra szaklapok, dizájnerek és influencerek kínálnak egyedi és a szüntelen megújulás szükségességét hirdető megoldásokat egy-egy felmerülő kérdésben. Egyre erőteljesebb azonban az a réteg, aki pontos célját megfogalmazva nyugalmat és tudatosságot keres a viszonylag gyorsan változó enteriőrtrendek között. 2019-ben azonban az Ambiente dizájner kutatói szerint létezik egy közös nevező, amely a fenntarthatóság – természetközeliség – újrahasznosíthatóság metatrendje lesz. Az Ambiente 2019 három nagyon fontos kategóriára osztott trendjei elsősorban azt mutatták be, hogy a közös nevezővel létrehozott eredmények milyen attraktívak és változatosak lehetnek. 1. Ízléses rezidencia A tökéletes szaktudással, kifogástalan kivitelezéssel, gazdag színekkel, érzéki anyagokkal, tiszta vonalakkal és tökéletes arányokkal létrehozott nyugodt, időtlen elegancia trendje. A kiválasztott kedvenc darabok egyszeri alkotások, pontos célok mentén készültek.Minden kifinomult, elegáns, árnyalt, érzéki, ugyanokkor nem szokványos. A legtöbbet használt anyagok a nemes fák, a bőr, abouclé, a bársony, a velúr és a porcelán. Felületekben pedig a színes üveg, a dombornyomott, csiszolt, strukturáltfa és fémfelületek kapnak központi szerepet. 2. Csendes, nyugodt környezet Természetes, diszkrét, puha, lágy, szemlélődésre hívó, nyugtató enteriőr. Egyszerűen szép környezet, ahol a természetes, egyszerű, egyben hasznos termékek kielégítik a nyugalomra és az őszinteségre vágyók igényeit,a lágy színek pedig hozzájárulnak a stresszmentesített otthonhoz. Az anyagok és a kreativitás tiszteletben tartása mind a tervezés, mind a gyártás során nagy jelentőséggel bír.A természetes alapanyagokatkísérleti modern és hagyományos kézműves technikákkal kombináltan dolgozzák fel. Az enteriőr jellemző textíliái a gyapjú, a selyem, a kender és a vászon, valamint a fa, kő, szalma, agyag és kerámia gyakran az újrahasznosítás eredményei. A környezet fenntartható, innovatív, egyszerű és őszinte.   3. Örömteli enteriőr A stylingnak ezekben az enteriőrökben óriási a szerepe: mint önkifejezés merész színkombinációkkal és a véletlenszerű felfedezés varázsával alkot. A homogenitásnak, egységességnek itt nincs esélye. A dolgok rendezetlen módon keverednek, és játékosan a változatosságot ünneplik kompromisszumtól mentesen és örömtelin. Minden színes, vidám, élénk, gondtalan, merész, kicsit őrült, játékos és spontán. A minták keveréke ugyanolyan szokatlan, mint az anyagok sokfélesége: a botanikai motívumok, a geometriai és a túlméretezett figurák, a vintage nyomatok, illusztratív kárpitok és az innovatívan újrahasznosított műanyagok frissítő és meglepő módon párosulnak.A környezet kreatív, sokoldalú, nem szokványos, illusztrált, virágos, mintás és élénk. Japanstyle szekció Külön figyelemre méltó volt a kiállítás Japanstyle szekciója, amely szokatlan anyagkombinációival, felületeivel szerkesztőségünket levette a lábáról! A japán kultúrából idén bőven töltekezhetett a közönség. Színekben az algaszínek (norizöld), a cseresznyevirág, a cseresznyefa vörösesbarna árnyalatai, az alumíniumszürke, a szénfekete, a yamabuki sárga és a khaki szilvaszín, felületekben a nori alga felületéhez hasonló préselt, fémesen csillogó tört felületek – különösen alumíniumból és papírból – hódítottak és vonultak végig a különböző szekciókon. A kiállítás kiemelt partnere India volt, akik egyedi kézműves technikáikkal készített textiljeikkel, fém és fonott áruival vonzották a látogatókat. A Mi Otthonunk kedvenc dizájnere Pravinsinh Solanki indiai formatervező volt, aki kézműves, ragasztás és illesztés nélküli fából faragott és hasított vállfáival lenyűgözött bennünket! Élmény volt a madarak inspirálta remekműveket kézbe vennünk!   {igallery id=4799|cid=1013|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}