A pótolhatatlan nappali

A pótolhatatlan nappali

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A legegyenesebb út annak eléréséhez, hogy igazán szeressünk otthon lenni, egy harmonikus nappali létrehozása. A nappaliban általában órákat töltünk el egy-egy elfoglaltsággal, s ez a tény nagyban meghatározza a helyiség színhasználatát és stílusának kialakítását. A következő oldalakon számtalan stílusú és színvilágú enteriőrben gyönyörködhetünk, és az inspirálódás után bátrabban tudjuk személyre szabni otthonunkat. Nappalira fel!

apotolhatatlannappali 720
HEPHAISTOS

Drámai közösségi tér
Amennyiben tudjuk, hogy melyik napszakban töltjük itt időnk nagy részét, könnyebben tudunk majd színeket választani. A napközbeni természetes fény leginkább a fehér és világosszürke nappalikban érvényesül, míg a meleg színek és a sötétebb, tört árnyalatok a mesterséges fényben érvényesülnek igazán, de akár nappali fényben, akár este, világítás mellett tartózkodunk egy színes nappaliban, mindenképp drámai környezetbe csöppenünk. Ha izgalmas élettérre vágyunk, tervezzünk be színeket leglátogatottabb közösségi terünkbe!


apotolhatatlannappali 1
IKEA


A mintás falat kevesen merik bevállalni, de ha ez kedvenc színeinkből és mintaelemeinkből merítkezik, igazán egyedi végeredményt érhetünk el. Fontos persze, hogy ne vigyük túlzásba a tarka felületeket, és hogy jól mérjük ki az arányokat!

apotolhatatlannappali 2
HEPHAISTOS

Visszafogott hangulatban

Napjaink trendjei leginkább az időtálló, nyugodt, letisztult irányvonalat képviselik, így a fehér és a fekete szín, a szürke árnyalatok, valamint a visszafogott, tört földszínek a legjellemzőbbek a trendi közösségi terekben. Izgalmasabb hatás eléréséhez kontrasztosabb színeket érdemes párosítani egymással, a visszafogottabb, pihentetőbb élettér létrehozásához pedig egy színsorról érdemes kiválasztani a színeket, vagy egy világossági tartományban tartani a különböző árnyalatokat.


apotolhatatlannappali 3 
CODE SHOWROOM/MAXALTO

Kandallóval
A kandallót sokan választják a nappali központi elemének, bár tény, hogy rohanó világunkban egyre kevesebb embernek van ideje rendszeresen is használni. Amennyiben viszont biztosan jut rá időnk vagy optimisták vagyunk, és a gyermekek kirepülése vagy a nyugdíjazás utáni időkre is tervezünk, nyugodtan építsük be, mert mindig tökéletes ékszere lesz közösségi terünknek.

 

apotolhatatlannappali 4 
FARROW&BALL 

Rattan a nappaliban
A rattan már nem csak a kültéren hódit. Bátran betervezhetjük az enteriőrbe is bútorok, kiegészítők formájában, ráadásul ezzel lélrejön egy vizuális kapocs a kinti és benti területeink, illetve a természet között.

apotolhatatlannappali 5 
SKANDI TREND

Rusztikus elemekkel
Még a legletisztultabb, legegyszerűbb színekből építkező nappali is életre kel, ha rusztikus elemekkel tarkítjuk. Akár boltban vásárolt termékről, bútorról, dekorációról, fénytestről beszélünk, akár egy nyaralásról hazahozott kiegészítőről, mindenképpen bájosabb, egyedibb, személyre szabottabb lesz velük az enteriőr. Ráadásul minél letisztultabb a stílus, annál jobban érvényesülnek a rusztikus elemek.

apotolhatatlannappali 6
POLI-FARBE

apotolhatatlannappali 7
NEOLITH

TOP 5 TREND

apotolhatatlannappali 8

  • A BÁRSONY A LUXUS és a kényelem tökéletes keveréke. A térnek eleganciát és frissességet kölcsönöz.
  • A SÖTÉTRE FESTETT MENNYEZET a sötét, tört falszínek, a mintás tapéta, illetve a falszínre festett mennyezet, ajtó, ablak, spaletta és lábazat egyaránt trendinek számítanak.
  • A BURKOLAT EGYRE TÖBBSZÖR végigvonul egy-egy szinten, így tehát ugyanazt a burkolatot kapja a nappali is, mint a konyha vagy a vizes helyiségek.
  • A FA FALPANELEK, az osztott ajtólapok és spaletták, a rozetták, díszlécek és ornamentikák továbbra is divatosnak számítanak a mennyezeteinken és falainkon.
  • A CSILLÁR SZEREPÉT átveheti a több kisebb mennyezeti fénytest, amely falikarokkal és állólámpákkal egészül ki, illetve az általános, a helyi és a kiegészítő fények szabályozhatósága lehetővé teszi, hogy minden napszakban és hangulatban jól érezzük magunkat központi életterünkben.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.