Konyhasziget

Konyhasziget

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Kétféle háziasszony van: az egyiknek van konyhaszigete, a másik pedig még csak vágyik rá. A konyhasziget az utóbbi években hihetetlenül gyors népszerűségre tett szert, hiszen stílustól és mérettől függetlenül, ügyes tervezéssel szinte bárhová bevarázsolható. Lehet kicsi vagy nagy, lehet fix vagy mobil, kombinálhatjuk étkezőrésszel vagy elláthatjuk pusztán tároló funkcióval, tehetünk bele mosogatót, főzőlapot vagy csak előkészítő felületként szolgál, biztosak lehetünk abban, hogy konyhánk szeretett központi elemévé, fókuszpontjává válik.

konyhasziget202003 720

 

Klasszikustól az innovatívig
A klasszikus stílusú konyhaszigetek, a különleges lámpatestek, az otthonos, kedves tárgyak remek ellenpontjai a minimalizmusnak és a digitalizmusnak, ugyanis az okoskonyhák, okoskütyük egyre inkább terjedőben vannak. A modern, jól funkcionáló bútorokat pedig kétajtós kamraszekrények, látványkamrák vagy nyitott polcok egészítik ki, utóbbiakon régi konyhai eszközök, szakácskönyvek sorakoznak.


konyhasziget202003 1
EMILY HENDERSON

Elszívótrendek
A szigetek fölé tervezendő elszívók drágábbak falra szerelt társaiknál, így a szigetekbe gyakran nem a főzőlap kerül. Függetlenül azonban attól, hogy fali vagy szigetelszívónk van, egyre divatosabbak a burkolt elszívók, illetve a nehezen tisztítható, rozsdamentes acél helyett más, könnyebben takarítható fémek közül is választhatunk már. 


Elszívó helyett
Szigetelszívó helyett alkalmazhatunk légtechnikát vagy a konyhánk stílusához illeszkedő ventillátorokat is, de természetesen egyszerű szellőztetéssel is kitessékelhetjük az illatokat a konyhánkból, amennyiben az ajtóval zárható, külön helyiségben van.

konyhasziget202003 2 
NEOLITH

Konyhai különlegességek
A konyhaszigetből néha nem is egy, hanem kettő van, hogy az előkészítéshez és a tálaláshoz is könnyen hozzásegítsenek bennünket. Különösen divatos, ha a konyhában vagy a sziget fölött rézserpenyők, egyéb konyhai eszközök függenek. Az izgalmas, belógatott lámpatestek és falikarok szintén nagyon közkedveltek, mivel erősítik a szobahatást.

 

konyhasziget202003 4 
IKEA

Vonzó részletek
Hangulatos csempék, tapéták, bevonatok, alapanyagok a konyhaszigeteken és a konyhafalakon? Színek minden felületen vagy a dekorációkban? Rusztikus gyalupad konyhaszigetek vagy a nagymama köcsögei, porcelánjai? Konzolosan lebegő pultok? Tekintélyt sugárzó márvány vagy a luxus hatást erősítő meleg árnyalatú fémek? Válasszunk bármilyen különleges vagy karakteres elemet konyhánkba, ezek mind-mind hozzásegítenek ahhoz, hogy jól érezzük magunkat sütés-főzés közben.

konyhasziget202003 5 
NEOLITH

Praktikus megoldások
Mivel a felső szekrények helyét festék, tapéta vagy falburkolat veszi át, amelyekre maximum elszívó és nyitott polcok kerülnek, a konyhagépek a magas elemekbe vagy az alsó szekrényekbe kerülnek át. A konyhasziget aljára szerelt görgők segítségével mobilabbá válhat a főzés, mint valaha.

konyhasziget202003 6
NEOLITH

konyhasziget202003 3 
EMILY HENDERSON

TOP 5 TREND

konyhasziget202003 7

  • A KÖRNYEZETTUDATOSSÁG továbbra is trendi és évről évre egyre fontosabbnak bizonyul. Meghatározó a fenntartható, környezetbarát elemek, újrahasznosított anyagok, természetes felületek, kézzel készített csempék, téglák, bútorok használata.
  • A ZÖLD SZÍN ALKALMAZÁSA tovább növeli a zöld gondolkodást, de a kék árnyalatok is nagyon felkapottak. Mind a zöld, mind a kék tónusok csodásan mutatnak a szintén divatos aranyszínnel kombinálva.
  • JELLEMZŐ A 2020-AS KONYHADIVATRA a fémszínek keverése, a vörös- és sárgaréz, a csiszolt nikkel használata. Az aranyszínű csapokhoz most már aranyszínű mosogatót is vásárolhatunk.
  • AZ EGYBENYITOTT NAPPALI, étkező és konyhaterekről lassan újra kezd leválni a konyha, és ismét önálló, de szobaszerű helyiséggé válik, amelyeket az okos kütyük és a LED technológia vívmányai, fénytestei egészítenek ki.
  • A MENNYEZET, MINT ÖTÖDIK FAL szintén hangsúlyossá válik. Burkolhatjuk fával, festhetjük színesre, sötétre vagy csak egyszerűen izgalmasabbá tehetjük néhány gerendával, osztással.

 

 

 
 
 
 
 

 


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Széllkapu függőkerttel, találkozóhelyekkel

A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A 2013-ban kezdődött Millenáris projekt befejezéseképpen megnyílt a budai Széllkapu mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel, amely az elhanyagolt telket hivatott revitalizálni. Az új fővárosi zöldfelületen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat, és kialakítottak egy új mélygarázst is. A fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választva sokszínű, biodiverz környezet jött létre mintegy 17 ezer négyzetméter zöldfelülettel. A rengeteg pad, a lankás részeknek nézőtérjelleget adó ülőtámfalak és a tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egy időben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, tetejükön napelemekkel, így tágas, agóraszerű találkozóhely jött létre. A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolóhelyszámát. Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a nagyközönség előtt is megnyíló parkot. A Széllkapu terveit a TSPC Mérnökiroda, Kádár Mihály és Könözsi Szilvia készítette. A park tájépítészei, Majoros Csaba és Balogh Andrea változatos domborzatú parkot terveztek. A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé. A szemközti oldalon, a park középső traktusában elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak dizájnbetonlapokból törnek elő, amelyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak. {igallery id=4799|cid=1101|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új kilátó a Naplás-tó partján

A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A XVI. kerületi Naplás-tó környezetében új kilátót építtet a Pilisi Parkerdő Zrt. azzal a céllal, hogy a pesti oldali városi erdők ökológiai és turisztikai értékét fejlessze. A beruházás értékét növeli, hogy a környék az utóbbi évtizedekben ipari övezetből intenzíven alakult át lakó és pihenő övezetté. A Naplás-tó Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize, valójában a Szilas-patak árvízvédelmi tározója Cinkota mellett, amely mára a fővárosiak egyik kedvenc pihenőhelyévé nőtte ki magát, nem mellesleg pedig színes állat- és növényvilága miatt is érdemes meglátogatni. A tó és közvetlen környezete 1997 óta természetvédelmi terület, a cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A kilátó megvalósítását a fővárosi Tér-Köz pályázat és a XVI. kerületi önkormányzat finanszírozása tette lehetővé, terveit a Robert Gutowski Architects készítette, a kivitelező pedig a Prédikálószéki-kilátót is építő Fitotron System Kft. A terepi munkálatok a szükséges engedélyek birtokában augusztus első hetében indultak, a várható befejezés és átadás idén ősszel lesz. A kilátó koncepciójának megfogalmazása során a helyszín adottságait figyelembe véve fontos szempont volt, hogy a kilátó a fák fölé magasodjon, ezzel teljes panorámás kilátást téve lehetővé a környékre. Ez az átalakulás az erdők funkcióját és az erdei turisztikai lehetőségeket is megváltoztatja: szerencsésen felértékelődnek, ökológiai és turisztikai szempontból egyaránt méltó helyükre kerülhetnek a főváros pesti oldalának erdőterületei. {igallery id=4799|cid=1102|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Új Duna-híd épül

Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Budapesten tehermentesíteni kell a belvárost, hogy egyszerűbben és gyorsabban lehessen utazni, és hogy a kevesebb károsanyag-kibocsátásnak köszönhetően klímabarát közlekedési rendszere legyen a fővárosnak. E célt szolgálja az új dél-pesti híd, amely közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, valamint Ferencváros, Kispest és Kőbánya között. A tervek szerint legkésőbb 2023-ban kiírható a kivitelezői tender, majd következhet a három évig tartó építkezés. Miközben Budapest belvárosi szakaszán megközelítőleg egy kilométerenként található átkelési lehetőség, délebbre csaknem tíz kilométer választja el egymástól a Rákóczi hidat és az M0 gyűrű déli hídját, ráadásul a déli városrészek között a mai napig nincs a városhatáron belüli közvetlen összeköttetés. Csepel immár hetven éve vár arra, hogy Budapesten belül végre átkelő épüljön a budai kerületek felé. Az új Duna-híd megépítéséről 2018 decemberében határozott a kormány, s míg a Rákóczi híd építésekor a villamos vonal kiépítését csak a híd átadása után húsz évvel pótolták Újbudára, addig az új Duna-híd esetében a hídon átvezető villamos vonalat már a híddal együtt tervezteti a kormány. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelő államtitkár szerint az új híd önmagában is 50 ezernél is több autóval csökkentheti a belváros autóforgalmát. A budai Galvani utca és a pesti Illatos út vonalában épülő híddal közvetlen villamos összeköttetés jön létre Buda, Csepel és Dél-Pest között. A tervezendő négy kilométer hosszú villamos vonal Budán a Fehérvári úti villamos pályáról leágazva a Galvani utcán át Csepelen a Weiss Manfréd útnál a H7-es HÉV-et, a Soroksári útnál a H6-os, és a Kunszentmiklós-Tass elővárosi térséget kiszolgáló 150-es vasútvonalat is keresztezve a szakaszon 5 új akadálymentes megállópárt kap. Az utazási idő rövidülésével az érintett településrészek lakói könnyebben jutnak el a szomszédos kerületbe dolgozni, tanulni vagy éppen vásárolni; a felesleges kerülők megszűnésével pedig az autók károsanyag-kibocsátása is csökken.